Jump to content
Shipfriends

Εμβολισμός του ΠΑΘ Γαύδος(ΛΣ-090) από την Τουρκική ακταιωρό Umut(SG-703)


Recommended Posts

Απορίες :

1) Τι διδάσκονται στις σχολές οι Αξιωματικοί του Λ.Σ. ως προς την αντιμετώπιση και τη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων σε μία χώρα που αυτά τα περιστατικά συμβαίνουν "για πρωϊνό" ?

2) Πως ενεργεί ένας κυβερνήτης σε αυτή την περίπτωση ? Διότι δεν μπορώ να δεχτώ ότι θα σηκώσει το τηλέφωνο και θα περιμένει να συνδεθεί με τον αρμόδιο για να ακολουθήσει εντολές !

3) Αν δεν λάβουμε υπ'όψη την παράμετρο "πρόθεση" , το περιστατικό θυμίζει το συμβάν ΣΑΜΑΙΝΑ - ΤΠΚ ΚΩΣΤΑΚΟΣ.

4) Σύμφωνα με φωτογραφίες που δημοσιεύονται δεν θα έπρεπε να απαγορευτεί ο απόπλους του ΛΣ 090 ?

 

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, 94867 said:

Απορίες :

1) Τι διδάσκονται στις σχολές οι Αξιωματικοί του Λ.Σ. ως προς την αντιμετώπιση και τη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων σε μία χώρα που αυτά τα περιστατικά συμβαίνουν "για πρωϊνό" ?

Οι αξιωματικοί του ΛΣ-ΕΛΛ.ΑΚΤ, λογικά διδάσκονται θέματα σχετικά με την αποστολή του ΛΣ στην οποία ΔΕΝ περιλαμβάνεται η άμυνα των θαλασσίων συνόρων, αλλά κυρίως έχει να κάνει με  αστυνομικά καθήκοντα. Η άμυνα των θαλασσίων συνόρων θεσμικά είναι αρμοδιότητα άλλου και η εκπαίδευση των στελεχών που αναλαμβάνουν την  αποστολή αυτή γίνεται κυρίως εδώ.

Νομίζω ότι ανάλογα θέματα θεωρούνται δεδομένα για τα κανονικά κράτη, αλλά η κανονικότητα μάλλον απουσιάζει από την πατρίδα μας....

Link to comment
Share on other sites

ισχυει οτι εχουν αφαιρεθει τα πυροβολα απο τις ακταιωρους του λιμενικου ή ειναι παραφιλολογια των ημερων;

αν ισχυει ειναι για να μην τρομαζουν οι... τουρκοι ή για να μην την αναψει κανεις σε λαθρο;

Link to comment
Share on other sites

36 minutes ago, proud_ionian said:

ισχυει οτι εχουν αφαιρεθει τα πυροβολα απο τις ακταιωρους του λιμενικου ή ειναι παραφιλολογια των ημερων;

αν ισχυει ειναι για να μην τρομαζουν οι... τουρκοι ή για να μην την αναψει κανεις σε λαθρο;

για παλαιότερο Π.Α.Θ του 090 κυκλοφόρησε ένα ποστ στα διαφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου το έδειχνε με πυροβόλο σε μια φωτογραφία κια δίχως αυτό σε μια άλλη.

Γράφτηκε ωστόσο ότι η φωτογραφία ανευ πυροβόλου ήταν από τα δοκιμαστικά πριν την παράδοση.

 

Τώρα το γιατί το υπερσύγχρονο ΓΑΥΔΟΣ δεν διαθέτει τίποτα, κι εμένα πραγματικά μου κάνει τρομερή εντύπωση.

Link to comment
Share on other sites

Από τις δηλώσεις ενός μέλους του Λιμενικού Σώματος μαθαίνουμε τους λόγους που το Γαύδος δεν φέρει βαρύ οπλισμό.

Quote

Ο ίδιος άνθρωπος σημείωσε επίσης: «Το ΠΑΘ 090 του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ είναι το σκάφος που προσπάθησε να εμβολίσει η πάνοπλη τουρκική SG 703 συνοδευόμενη και από τέσσερα ακόμη σκάφη της Τουρκικής Ακτοφυλακής. Είναι σκάφος χωρίς τον ανάλογο οπλισμό, διότι αγοράστηκε από κοινοτικούς πόρους και δεν δικαιολογούνταν από τη χρηματοδότησή του η τοποθέτηση βαρέος τύπου οπλικού συστήματος. Η Ελληνική Πολιτεία απαξίωσε να εγκρίνει - παρά τα σχετικά αιτήματα - τη δαπάνη από τους εθνικούς πόρους; Τι άλλο θέλετε να πούμε για τον τρόπο αντιμετώπισης των ψυχών που δίνουν την καθημερινή μάχη στα σύνορα της χώρας; Μπορεί ο υπόλοιπος στόλος του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ να συντηρηθεί από δωρεές ευπατρίδων, όση γενναιοδωρία και αν επιδείξουν;».

 

Link to comment
Share on other sites

 Στο συγκεκριμενο τιποτα, αλλα ενα σκαφος για την αμυνα πρεπει να εχει ενα στοιχειωδες πυροβολο κλπ.

Καπου διαβασα οτι ο Βαρβιτσιωτης ηθελε να τοποθετηθει πυροβολο, αλλα τον προλαβε ο "φιλειρηνιστης" Τσιπρας..

Link to comment
Share on other sites

Είμαστε σοβαροί; Σχολιάζουμε τι θα μπορούσε να χρησιμεύσει το πυροβόλο σε ένα τέτοιο επεισόδιο;

Είναι δυνατόν να σχολιάζουμε πως δεν έχουν τα σκάφη μας οπλισμό την ίδια ώρα που οι Τούρκοι κόβουν βόλτες γύρω από τα Ίμια;

Τα πλοίαμας βρίσκονται εκεί υπέρ αμύνης των εθνικών μας συνόρων, δεν γίνεται να αμύνονται χωρίς οπλισμό. Είναι το πλέον αδιανόητο!

Δεν θέλωνα φαντάζομαι πόσες τέτοιες μελανές πτυχές γνωρίζουν οι Τούρκοι και ενεργούν καθ αυτόν τον τρόπο, ωστόσο η Ελλάδα θα έπρεπε σε κάθε περίπτωση να δείχνει την κυριαρχία της κι όχι να σκύβει στα 4. Τάδε έφη Πάνος.

Η Ελληνική Ακτοφυλακή θα έπρεπε να λειτουργεί σαν Ακτοφυλακή. Όχι όπως σήμερα, βγάλαμε ένα σκάφος να λέμε οτι κάτι υπάρχει εκεί.

Link to comment
Share on other sites

Τα σκάφη του ΛΣ πρακτικά έχουν μόνο τον φορητό οπλισμό του πληρώματος. Αλλά το ΛΣ δεν έχει αποστολή να φυλλάσει σύνορα. Άλλος έχει εκ του Συντάγματος και των Νόμων αυτήν την αρμοδιότητα. Για τα υπόλοιπα, πληροφορίες κκ Αλέξη, Πάνο, Νίκο και συντροφία. Ευφυείς είστε, ελπίζω να κατανοείτε.

Link to comment
Share on other sites

Θα προσπεράσω τα περί σοβαρότητας και θα προσθέσω: Δεν είναι δουλειά του ΛΣ να κάνει χρήση πυρών έναντι σκάφους άλλης χώρας, ιδιαίτερα δε, αν δεν έχει την κατάλληλη εντολή. Έστω όμως ότι είχε οπλισμό, έστω ότι ήταν υπέρτερος του εχθρικού σκάφους. Θα έκανε χρήση ο πλοίαρχος του Λ.Σ.? Αν ήταν κάποιος από εσάς στη θέση του, θα κάνατε χρήση πυροβόλου ή άλλου ανάλογου μέσου, χωρίς την σαφέστατη εντολή από την ηγεσία? Προσωπικά εύχομαι να μην βρεθείτε ποτέ σε ανάλογη θέση, αν όμως τα φέρει η ζωή έτσι και σας κάτσει το λαχείο, θα ήθελα να δω αντιδράσεις.

Επαναλαμβάνω: Αναφέρομαι στις συνθήκες τους συγκεκριμένου περιστατικού και μόνο, και ουχί σε φιλοπατρία γενικώς.

Link to comment
Share on other sites

Το να προσπερνά κάποιος την σοβαρότητα μίας κατάστασης, καθιστά τα λεγόμενά του αμφισβητήσιμα. 

Πέρα από το πότε και υπό ποιες συνθήκες πρέπει ένα σκάφος του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ να κάνει χρήση οπλισμού, και δεδομένου οτι το προσωπικό του ΛΣ φέρει οπλισμό, πως γίνεται το σκάφος με το οποίο περιπολούν και φυλάσσουν τα ύδατα της χώρας να μην έχει οπλισμό; 

και όπως συζητήθηκε νωρίτερα το πρωί, είναι σφάλμα που δεν υπάρχει στην περιοχή φρεγάτα του ΠΝ συνεπικουρούμενη από τορπιλάκατα ή/και κανονιοφόρο.

 

Link to comment
Share on other sites

Αναφερόμουν στο σχόλιο περί του αν είμαστε σοβαροί ή όχι στην κουβέντα. Και επαναλαμβάνω: Έστω ότι το 090, ή όποιο άλλο σκάφος του λιμενικού ήταν εκεί, θα μπορούσε, με τις οδηγίες που υπάρχουν ιστορικά και ειδικά, να κάνει χρήση πυρών? Το πιστεύετε? Εσείς αν ήσασταν στη θέση του πλοιάρχου του 090 θα κάνατε χρήση όπλων? Και για να το κάνω ξανά σαφές, αναφέρομαι στο συγκεκριμένο περιστατικό και μόνο.

Το τι θα έκανε ένα πλοίο του Π.Ν. είναι μια άλλη ιστορία, δεν είναι της παρούσης. 

Link to comment
Share on other sites

 Στη περιοχη των Ιμιων επιχειρουν κυριως σκαφη του Λιμενικου ,για να μην υπαρξει κλιμακωση.Αν διαθεταμε στη περιοχη ενα σκαφος του Λιμρνικου με οπλισμο και με μεγεθος του Umut πιστευετε οτι θα ειχαμε αυτο το συμβαν;Δε νομιζω.Ειναι θεμα ισχυος.Το Γαυδος που χρηματοδοτησαν οι Ευρωπαιοι ειναι ωραιο σκαρι αλλα αοπλο.Ισως ομως απο την αλλη μερια σκοπιμα να  το στειλαμε εκει.Ηταν καλη κινηση να περιπολει το Γαυδος γιατι τωρα που επαθε ζημια μπορει οι Ευρωπαιοι επιτελους να ξυπνισουν.Και να συνηδειτοποιησουν οτι τα συνορα αυτα ειναι και Ευρωπαικα.

Edited by ΝΟΜΙΚΟΣ
Link to comment
Share on other sites

Επί τόσα έτη, όλες οι προκλήσεις αντιμετωπίζονται χωρίς όπλα, μιας και η χρήση όπλων δημιουργεί αυτομάτως σύρραξη και πολεμική επιχείρηση. 

Εάν δινόταν εντολή για χρήση πυρών, ο Κυβερνήτης του 090 θα όφειλε να κάνει χρήση, είτε αυτή είχε την μορφή προειδοποιητικών πυρών, είτε πυρά κατά στόχου. Και επαναλαμβάνω, φυσικά σύμφωνα με τις εντολές που του δίνει η ανώτερη ηγεσία. Αν η εντολή ήταν "κρίνε μόνος σου και πράξε" τότε ναι, θα πούμε για το τι θα έκανε ο Κυβερνήτης, κι ο εκάστοτε Κυβερνήτης.

Και επειδή με εγκαλείτε να μπω στην θέση του Κυβερνήτου, να ξεκαθαρίσω πως δεν θέλησα και ούτε θέλω να γίνει χρήση πυρών, και δεν είναι αυτός ο λόγος που σχολιάζω εντόνως την απουσία οπλισμού. Αλλά ξεκάθαρα σε ένα επιχειρησιακό πλαίσιο, πρέπει οι ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας να μπορούν ανα πάσα στιγμή να αμυνθούν. Και προχθές, δεν ήταν.

Link to comment
Share on other sites

Οταν η απεναντι πλευρά ακομα και η πιο φιλικη χώρα ,έχει ΕΝΟΠΛΟ λιμενικο σκάφος,τοτε καλο ειναι να μη πηγαίνεις γυμνός στα αγκάθια. Η απεναντι πλευρά φαίνεται πως ειχε στοχο τη βύθιση του πλοίου. Ηταν αποφαση του πλοιαρχου του πλωτου της Τουρκ. Α/Φ η ανωτέρω εντολές?Γιατι εμας μας νοιάζει να δινουμε συγχαρητηρηια που το πλοιο ειναι καινουριο και δε βυθιστηκε...

Ενημερωτική παρουσίαση στο πλαίσιο της διενέργειας ανοιχτής Δημόσιας Διαβούλευσης για την “Προμήθεια δέκα (10) ταχύπλοων περιπολικών σκαφών μήκους 16-19,5 μέτρων”, συνολικού προϋπολογισμού 26.000.000,00€ (απαλλάσσεται ΦΠΑ)
Quote

Από την αρμόδια Διεύθυνση Προμηθειών και Εποπτείας Αποθηκών της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανακοινώνεται ότι στο πλαίσιο της ανοιχτής Δημόσιας Διαβούλευσης για την “Προμήθεια δέκα (10) ταχύπλοων περιπολικών σκαφών μήκους 16-19,5 μέτρων”, συνολικού προϋπολογισμού 26.000.000,00€ (απαλλάσσεται ΦΠΑ), δυνάμει της με αρ. πρωτ. 2834.4/81877/2017/14-11-2017 Ανακοίνωσης Πρόσκλησης για διενέργεια ανοιχτής Δημόσιας Διαβούλευσης Τεχνικών Προδιαγραφών / μέρους όρων Διακήρυξης που δημοσιεύθηκε στους διαδικτυακούς τόπους του φορέα και του ΕΣΗΔΗΣ και των με αρ. πρωτ. 2834.4/92315/2017/28-12-2017, με αρ. πρωτ. 2834.4/3985/2018/16-01-2018 και με αρ. πρωτ. 2834.4/8276/2018/31-01-2018 Ανακοινώσεων για Παράταση Διενέργειας ανοιχτής Δημόσιας Διαβούλευσης εν θέματι προμήθειας έως και την 16-02-2018, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13-01-2018 ενημερωτική συνάντηση-παρουσίαση από τον ενδιαφερόμενο οικονομικό φορέα “Ferretti Security & Defence” σε αρμόδιους επιτελείς του Υ.ΝΑ.Ν.Π., με σκοπό την ανταλλαγή οικονομικοτεχνικών πληροφοριών επί της επικείμενης προμήθειας.

Πηγή

Ριχνοντας μια ματια στο σάιτ στα 19,5 μετρα βλέπω αυτο.

Link to comment
Share on other sites

δεν περιμενα οτι μια απλη ερωτηση, θα προκαλουσε τετοια ενταση ;) 

καλυφθηκα παντως οσον αφορα το ερωτημα μου.:)

(γενικως συμφωνω με τον @georgios express. η ευθυνη του χειρισμου των ελληνοτουρκικων βαραινετι την εκαστοτε πολιτικη ηγεσια και σιγουρα ξεφευγει απο το αντικειμενο του παροντος topic).

 

ΥΓ: χαλαρα συντροφοι. δεν χρειαζονται χαρακτηρισμοι. δεν ειναι δυνατο να εχουμε ολοι την ιδια αποψη, σε τοσο λεπτα και δυσκολα ζητηματα, οπως τα αμυντικα.

Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, Stratos said:

αλλα τον προλαβε ο "φιλειρηνιστης" Τσιπρας..

 

9 hours ago, georgios express said:

Για τα υπόλοιπα, πληροφορίες κκ Αλέξη, Πάνο, Νίκο και συντροφία. Ευφυείς είστε, ελπίζω να κατανοείτε.

 

6 hours ago, georgios express said:

Δεν θα φορτώσουμε στον Κυβερνήτη του 090 ή της Κ/Φ "Νικηφόρος" την ευθύνη της πολιτικής έναντι της Τουρκίας, νομίζω;

 

3 minutes ago, proud_ionian said:

(γενικως συμφωνω με τον @georgios express. η ευθυνη του χειρισμου των ελληνοτουρκικων βαραινετι την εκαστοτε πολιτικη ηγεσια και σιγουρα ξεφευγει απο το αντικειμενο του παροντος topic).

ολες οι κυβερνησεις των τελευταιων δεκαετιων, ειδικα απο το 1974 και μετα, ακολουθουν πολιτικη κατευνασμου απεναντι στην τουρκια.

η ηττα στην κυπρο, σε εναν πολεμο που χασαμε χωρις να πολεμησουμε, η εξοδος απο το στρατιωτικο σκελος του ΝΑΤΟ την ιδια χρονια, η επανενταξη το 1980 με δυσμενεστερους ορους και, last but not least, η ανακαλυψη πετρελαϊκων κοιτασματων στο αιγαιο, εχουν αποτελεσμα η Τουρκια διαρκως να προκαλει, να αμφισβητει και να δημιουργει τετελεσμενα και η Ελλαδα να αντιδρα στα λογια και στα χαρτια.

σε συσχετισμο δυναμεων η τουρκια ηταν παντα μπροστα, αλλα μεχρι τα τελη των 80s ακολουθουσαμε σε κοντινη αποσταση. απο εκει και περα η διαφορα ειναι χαοτικη, παροτι εχουμε ξεπουληθει σε αμυντικες δαπανες. η τουρκια πλεον παραγει οπλικα συστηματα μαζικα, εχει μεγεθυνθει στρατιωτικα και οικονομικα και εχει αυτονομηθει απο τη δυση.

οι ελληνικες κυβερνησεις, οπως ειπα και παραπανω, ακολουθουν πολιτικη κατευνασμου, αφ'ενος για να μη σκασει κατι στα χερια τους, αλλα κυριως γιατι σαν λαος, σαν κοινωνια και σαν οικονομια, δεν ειμαστε διατεθειμενοι να μπουμε σε μια εμπλοκη, γιατι εχουμε πολλυ περισσοτερα να χασουμε. απο τον ανδρεα παπανδρεου το 1987, που πουλαγε τσαμπουκα, την ιδια ωρα που σταματαγε τις γεωτρησεις εκτος των 6μιλιων, μεχρι την κριση στα ιμια και το ρεσιταλ ενδοτισμου σημιτη και ΓΑΠ, κανεις δεν σκεφτηκε ποτε να ανταποδοσει τις προκλησεις.

αντεχει η ελλαδα ενα πιο χοντρο επεισοδιο, ειδικα τωρα που προσπαθει να ορθοποδησει? φανταστειτε την καταληψη ενος μικρου κατοικημενου νησιου (πχ ψεριμος, τηλος κλπ) ή ενα επεισοδιο σαν το προχτεσινο, με θυμα οχι πλοιαριο του ΛΣ, αλλα καποιο ferry ή καποιο απο τα ημεροπλοια της συμης. φανταζεστε τι θα γινει μετα ετσι; πανικος, bank run (οσο το επιτρεπουν τα capital controls), ακυρωσεις κρατησεων κλπ κλπ.

αληθεια, συλλαλητηριο για την τουρκια, δεν υπαρχει κανενας... μαγκας να διοργανωσει? το οτι στο αιγαιο ειμαστε μειωμενης κυριαρχιας, το τρωμε αμασητο. κανουμε σαν μαθητες της τεταρτης δημοτικου, που τις τρωνε απο τα παιδια της εκτης και ξεσπανε στα πρωτακια.

Link to comment
Share on other sites

20 hours ago, Nikos_Chania said:

Επί τόσα έτη, όλες οι προκλήσεις αντιμετωπίζονται χωρίς όπλα, μιας και η χρήση όπλων δημιουργεί αυτομάτως σύρραξη και πολεμική επιχείρηση. 

Εάν δινόταν εντολή για χρήση πυρών, ο Κυβερνήτης του 090 θα όφειλε να κάνει χρήση, είτε αυτή είχε την μορφή προειδοποιητικών πυρών, είτε πυρά κατά στόχου. Και επαναλαμβάνω, φυσικά σύμφωνα με τις εντολές που του δίνει η ανώτερη ηγεσία. Αν η εντολή ήταν "κρίνε μόνος σου και πράξε" τότε ναι, θα πούμε για το τι θα έκανε ο Κυβερνήτης, κι ο εκάστοτε Κυβερνήτης.

Και επειδή με εγκαλείτε να μπω στην θέση του Κυβερνήτου, να ξεκαθαρίσω πως δεν θέλησα και ούτε θέλω να γίνει χρήση πυρών, και δεν είναι αυτός ο λόγος που σχολιάζω εντόνως την απουσία οπλισμού. Αλλά ξεκάθαρα σε ένα επιχειρησιακό πλαίσιο, πρέπει οι ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας να μπορούν ανα πάσα στιγμή να αμυνθούν. Και προχθές, δεν ήταν.

Το τουρκικό πλοίο στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν επιτιθέμενο.Οι κανόνες εμπλοκής σε τέτοιες περιπτώσεις θα έπρεπε να είναι σαφείς ξεκάθαροι και μόνιμοι.Ειδικώς με μιά γειτονική χώρα που συνεχώς παρενοχλεί και δημιουργεί προβλήματα.Το να βγαίνη τώρα ο Κοτζιάς και να λέη ότι "την επόμενη φορά θ'απαντήσουμε αναλόγως" μού θυμίζει παιδάκι που αφού τίς έφαγε απ'τον νταή τής τάξης,απειλεί ότι "την επόμενη φορά θα σού δείξω εγώ"

Και επειδή εκτός από Ελληνας είμαι και Εβραίος και άρα εκτός από την Ελλάδα,υποστηρίζω και το Ισραήλ (ιδίως σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις) θα επισημάνω ότι άν στην θέση τού ΛΣ090 ήταν κάποιο σκάφος τού Ισραηλινού ναυτικού,το Τουρκικό πλοίο θα ήταν ήδη στον πάτο τής θάλασσας..........

Link to comment
Share on other sites

Οντως, αυτοι δεν παιζουν..

Αλλα εχουν και τις πλατες των ΗΠΑ..

Αν προσφατα ο Νικηφορος εκανε κατι αντιστοιχο τωρα θα τρεχαμε..

Οπως και να ναι η παρουσια του ΛΣ εκει δικαιολογητε γιατι θελουμε να περασουμε (οπως και οι Τουρκοι)  οτι ειναι Ιμια ειναι θεμα coast guard (ακτοφυλακης) γιατι υπαρχει εθνικη κυριαρχεια και οχι θεμα Π.Ν.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...