Jump to content
Shipfriends

Προσάραξη του Φ/Γ LITTLE SEYMA στο Τραγονήσι Μυκόνου, την 22.12.2017


Recommended Posts

Κοντά στη νησίδα Τραγονήσι Μυκόνου έχει προσαράξει από το βράδυ της Παρασκευής το φορτηγό πλοίο «LITTLE SEYMA» με σημαία Παναμά και 12 αλλοδαπούς μέλη πλήρωμα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το πλοίο, που μεταφέρει 2.700 τόνους αλεύρι και είχε αναχωρήσει από λιμάνι της Ρωσίας με προορισμό την Αμμόχωστο, έχει μικρή εισροή υδάτων στο μηχανοστάσιό του. Λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στη θαλάσσια περιοχή, δεν μπόρεσε να προσεγγίσει πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος και ρυμουλκό.

Ωστόσο στο «LITTLE SEYMA» κατάφερε να φθάσει φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού ενώ τα μέλη του πληρώματος, 9 Ουκρανοί και 3 υπήκοοι Αζερμπαϊτζάν, που είναι καλά στην υγεία τους, έχουν επιβιβαστεί για προληπτικούς λόγους σε διασωστικό σκάφος του φορτηγού πλοίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όπως φαίνεται και στο στίγμα, το βαποράκι τα βρήκε σκούρα με τον καιρό..

Στο τραγονησι μάλλον "έγλειψε" αρκετά τις ακτές. 

Ας ευχηθούμε να λήξει αίσια και αυτό το συμβάν..

20171223_094738_768x904.png

20171223_094803_768x912.png

Edited by Nick the Greek
Link to comment
Share on other sites

Το Τραονήσι είναι στην ανατολική πλευρά της Μυκόνου, ακατοίκητο νησάκι, δημοφιλές για κυνήγι και ψάρεμα. Αναμενόμενο πως μόνο φρεγάτα φτάνει εκεί με αυτές τις καιρικές συνθήκες, όποιος θέλει να πλησιάσει πρέπει να βγεί στο Ικάριο βασικά. Ελπίζω να μην κοπεί το πλοίο στα βράχια εν τω μεταξύ, όπως έγινε με το κοντεινεράδικο πρίν λίγα χρόνια.

Link to comment
Share on other sites

Η ανακοίνωση του ΥΕΝ για τη προσάραξη του Φ/Γ πλοίου ξένης σημαίας στη Μύκονο και επιτυχής επιχείρηση διάσωσης πληρώματός του από τη Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. υπό εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες

Quote

Ενημερώθηκαν, βραδινές ώρες χθες, οι Λιμενικές Αρχές Μυκόνου, Νάξου, Σύρου και Τήνου, από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για περιστατικό προσάραξης του Φ/Γ πλοίου ''LITTLE SEYMA'' σημαίας Παναμά, με δώδεκα (12) αλλοδαπούς επιβαίνοντες, μέλη πληρώματος, στη νήσο Τραγονήσι νότιο ανατολικά ν. Μυκόνου.

Το εν λόγω πλοίο, είχε αποπλεύσει από τη Ρωσία με προορισμό την Αμμόχωστο, έμφορτο με 2.700tons φορτίου ΄΄Sun Flower΄΄.

Άμεσα υπό τον συντονισμό του ΕΚΣΕΔ στην περιοχή προσπάθησαν να προσεγγίσουν πλοίο ανοικτής θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και ένα ρυμουλκό, αλλά λόγω των δυσμενών επικρατουσών καιρικών συνθηκών δεν κατέστη αυτό δυνατό.

Ομοίως ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, προσέγγισαν την περιοχή αλλά λόγω καιρικών συνθηκών αποχώρησαν.

Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και το Ρ/Κ «ΧΡΗΣΤΟΣ XL» προσέγγισαν το ανωτέρω πλοίο, ενώ το πλήρωμα του Φ/Γ πλοίου ''LITTLE SEYMA'' είχε ήδη επιβιβαστεί σε σωσίβια πνευστή λέμβο και αποβιβαστεί σε βραχώδη περιοχή.

Επίσης, απογειώθηκε ελικόπτερο (Chinook) του Στρατού Ξηράς από το αεροδρόμιο Μεγάρων στο οποίο επιβιβάστηκαν επτά (07) στελέχη της Ε.Μ.Α.Κ. και πέντε (05) στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., τα οποία μετέβησαν στη ν. Μύκονο.

Άμεσα ξεκίνησε επιχείρηση απεγκλωβισμού, των δώδεκα μελών του Φ/Γ πλοίου, αρχικά από τα στελέχη της ΕΜΑΚ με τη συνδρομή του ελικοπτέρου Π.Α. με αρνητικά αποτελέσματα.

Στη συνέχεια στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. με τη συνδρομή αλιευτικού σκάφους καθώς και ταχύπλοου σκάφους, παρά τις εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή (βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 έως 9 bf), προέβησαν στον ασφαλή απεγκλωβισμό και διάσωση του πληρώματος.

Οι διασωθέντες μετεπιβιβάστηκαν στο Ρ/Κ «ΧΡΗΣΤΟΣ XL» Ν.Π. 11723 και ακολούθως μεταφέρθηκαν στο νέο λιμάνι Μυκόνου για τυχόν παροχή πρώτων βοηθειών.

Από τη Λιμενική Αρχή Μυκόνου, που διενεργεί την προανάκριση, τέθηκε σε εφαρμογή το τοπικό σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικού ρύπανσης.

 

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς είναι όπως το φοβόμουν, είναι βραχώδης η περιοχή εκεί. Ελπίζω όντως να κάνουν κάτι δραστικό για τον περιορισμό της ρύπανσης γιατί αν ξεφύγει με το βοριά, τη βλέπω να βγαίνει στη Νάξο. Και ένα σχολιάκι για το φορτίο. Τα μέσα λένε αλεύρι, η ανακοίνωση λέει sun flower. Πρώτον είναι 2 διαφορετικά φορτία, δεύτερον αν είναι το φορτίο που  λέει η ανακοίνωση, λείπει άλλη μια λέξη που μάλλον είναι seeds.

Link to comment
Share on other sites

Μερικές ακόμα λεπτομέρειες και πλάνα για το συμβάν. Και μια ανακρίβεια, αυτό που έχουν μαρκάρει σαν Τραονήσι στη φωτό, είναι το Σταπόδι. Το Τραονήσι είναι το πιο κοντινό στη Μύκονο.

Link to comment
Share on other sites

Συνέχεια ενημέρωσης για την προσάραξη Φ/Γ πλοίου ξένης σημαίας την 22/12/2017 στη Μύκονο

Quote

Αναφορικά με την προσάραξη του Φ/Γ πλοίου ''LITTLE SEYMA'' σημαίας Παναμά, την 22/12/2017 με δώδεκα (12) αλλοδαπούς επιβαίνοντες, μέλη πληρώματος, στη νήσο Τραγονήσι νότιο ανατολικά ν. Μυκόνου γνωρίζεται ότι στην ανωτέρω περιοχή έχουν καταπλεύσει αντιρρυπαντικό σκάφος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και τα Ρ/Κ “ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΧΙΙ” Ν.Π.12109 και Ρ/Κ “ΧΡΗΣΤΟΣ ΧL” Ν.Π. 11723, τα οποία προέβησαν στην πόντιση πλωτών φραγμάτων πέριξ του ναυαγίου.

Επιπρόσθετα, αεροσκάφος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., το οποίο μετέβη στην περιοχή εντόπισε λωρίδα ελαφριάς ιριδίζουσας ρύπανσης στις βορειοανατολικές ακτές ν. Τραγονησίου κατά προσέγγιση μήκους περίπου 200 μ. και πλάτους περίπου 5 μ., ενώ πέριξ του ναυαγίου δεν εντοπίστηκε θαλάσσια ρύπανση. Παράλληλα, στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. και της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, διενέργησαν ελέγχους επί του πλοίου και στην περιοχή του ναυαγίου.

Τέλος, από την ανάδοχη εταιρία απορρύπανσης έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες με ιδιώτες δύτες, για την απάντληση των καυσίμων του πλοίου.

 

DSC_2526.jpg

DSC_2592_0.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
  • 2 months later...
  • 5 weeks later...

Στο Τραγονήσι νοτοανατολικά της Μυκόνου ρύπανση των υδάτων ενώ μπαίνουμε στην τουριστική περίοδο

Quote

Mια απίστευτα αντιθεσμική διαδικασία ακολουθείται για την συλλογή του ναυαγίου του βυθισθέντος Little Seyma, που αρχικά προσάραξε και στην συνέχεια βυθίσθηκε στο Τραγονήσι ΝΑ της Μυκόνου.  Διαλύουν δηλαδή τα πλοίο εντός των υδάτων αντί να το περισυλλέξουν σε 2-3 τα πολύ κομμάτια, ως είθισται, με άμεσες επιπτώσεις τον πολλαπλασιασμό της ρύπανσης εντός του ύδατος. Αυτό οφείλεται στο ότι, είτε το κάνουν γιατί δεν έχουν τα μέσα από πλευράς εξοπλισμού είτε διότι επιχειρούν να γλυτώσουν κόστος. Μια τέτοια διαδικασία πρέπει να έλθει άμεσα στην προσοχή των υπουργείων Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος και Τουρισμού, ειδικά σε μια περιοχή που βρίσκεται στο κέντρο των Κυκλάδων και ενώ μπαίνουμε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.

Οι "αμαρτίες" στην διαχείριση του ναυαγίου του Little Seyma όμως δεν σταματούν εδώ. Έχει προηγηθεί  η μεταφορά του χύμα φορτίου ζωοτροφής 3000 τόνων που μετέφερε το πλοίο. με τρόπο που ελέγχεται για την αρμόζουσα διαδικασία, αφού είχε χαρακτηριστεί απόβλητο και είχε καταστραφεί στον βυθό.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...