Jump to content
Shipfriends

Φανερωμένη (Ν. Πειραιώς 7713)


Recommended Posts

nautikos said:

Διπλα της η μινι-παντοφλιτσα Φανερωμενη που χτιστηκε καποτε απο τα ναυπηγεια Σαββα και δουλευε μεταξυ Πορου-Γαλατα.Ηταν μεχρι και το '97 παροπλισμενη στον Πορο,εκτοτε εχασα τα ιχνη της και ειχα την εντυπωση οτι εχει γινει ανακυκλωμενο υλικο:).Παντως τωρα η κατασταση της φαινεται καλη ως πολυ καλη θα ελεγα.

Την είχα δεί το 2004 να είναι δεμένη και σκουριασμένη στον κολπίσκο στην είσοδο της χερσόνησος των Μεθάνων.

Edited by Nick the Greek
Link to comment
Share on other sites

  • 10 years later...

Οσο περιεργο και αν φαινεται η παντοφλα υπαρχει ακομα αν και είναι σε αθλια κατασταση στο ιδιο σημειο.

Αν και φαινεται από το κεντρικο δρομο, είναι υπερβολικα δυσκολο να τη βρει καποιος μιας και για να παει σε σημειο ώστε να τη φωτογραφησει καποιος αξιοπρεπως εχει αρκετη ταλαιπωρια.

Στο συγκεκριμνο κολπο που είναι δεμενη το μονο που υπαρχει είναι καποιες δεξαμενες ιχθυοκαλλιεργιας οποτε προφανως δουλευε εκει, μιας και δεν μπορω να φανταστω ότι δουλευει ακομα σε αυτή την κατασταση ,μαζι με τα αλλα πλοιαρια που υπαρχουν εκει και φαινονται στην φωτογραφια

Δεν φαινεται καποιο ονομα πανω της οποτε δεν μπορούμε να ξερουμε αν εχει αλλαξει ονομα.

Ομολογουμένως ευχαριστη εκπληξη η υπαρξη της

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Να τη δουμε και όταν δουλευε Πορο-Γαλατα το 1987 σε μια φωτογραφια από το flickr και τον χρηστη Don Pugh

Είναι ξεκαθαρο ότι μιλαμε για την ιδια παντοφλα και το ονομα της είναι πραγματι ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ όπως φαινεται και από το ονομα στην πλωρη ,αν και η φωτογραφια πρεπει να είναι σκαναρισμενη αντιστροφα

2602619252_b9494acc20_o.jpg

Edited by polmyt
Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...
On 10/27/2017 at 7:43 PM, polmyt said:

μιας και για να παει σε σημειο ώστε να τη φωτογραφησει καποιος αξιοπρεπως εχει αρκετη ταλαιπωρια.

Στο συγκεκριμνο κολπο που είναι δεμενη το μονο που υπαρχει είναι καποιες δεξαμενες ιχθυοκαλλιεργιας οποτε προφανως δουλευε εκει, μιας και δεν μπορω να φανταστω ότι δουλευει ακομα σε αυτή την κατασταση ,μαζι με τα αλλα πλοιαρια που υπαρχουν εκει και φαινονται στην φωτογραφια

 

Γι αυτό υπάρχουν και τα κομάντα:D, αγαπητέ Polmyt. Με κίνδυνο της ζωής τους και της αναρτήσεως του Zastava:D, πλησιάζουν και φωτογραφίζουν εκ του σύνεγγυς, ό,τι έχει απομείνει από την παντόφλα επί της ουσίας. Όπως βλέπουμε κι από λίγο πιο ψηλά, έχει αφαιρεθεί το φουγάρο της κι έχουν ανοιχθεί οπές διαμέσω των οποίων φαντάζομαι πως έχουν αφαιρεθεί σαλόνι, μηχανή κι οτιδήποτε άλλο αξίας μπορεί να υπήρχε. Το κουφάρι είναι παρατημένο εκεί εδώ και χρόνια προφανώς σφιχταγκαλιασμένο με ένα μικρότερο πλοιάριο, όπως προείπατε και δε νομίζω πως υπάρχει άλλο μέλλον εκτός από τη διάλυση. Κι εδώ που τα λέμε, αναρωτιέμαι γιατί να μην έχει φύγει ακόμη για διάλυση, εκεί που βρίσκεται είναι μόνο επιβλαβές πρός το περιβάλλον. Μια ματιά και στο γκαράζ που κάποτε μπορεί να έπαιρνε και 6-8 ΙΧ. Αιωνία η μνήμη.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • 1 month later...

Εξαιρετικο βιντεακι ανεβηκε στο aylon στο οποιο φαινεται η παντοφλα να περναει με επιβατες τον Ισθμο

Φαινεται να φορτωνει μαλλον απο την Ποσειδωνια .Αναρρωτιεμαι τι ακριβως εκανε εκει μιας και δεν ειναι λογικο να υπηρχε δρομολογιο απο το συγκεκριμενο σημειο

@gioannis μηπως εχεις καποια ιδεα;

Τρομερη σκηνη και ο φανταρος που φυλαει σκοπια

 

Edited by polmyt
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα και καλό μήνα, φαίνεται όντως σαν να είχε καταπέλτη στην Στερεά Ελλάδα κάπου που σήμερα είναι η βυθιζόμενη γέφυρα αν κρίνω από τον φαντάρο με την σκοπιά. Όχι δεν υπήρχε δρομολόγιο, ίσως κάποια μεταφορά φορτίου η απλή διέλευση με φίλους ! ? διότι δεν βλέπω άλλα ΙΧ στο γκαράζ.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
On 5/30/2021 at 3:29 PM, polmyt said:

Σε αυτο το βιντεακι του 1969, και συγκεκριμενα στο 0.34 βλεπουμε την παντοφλιτσα δεμενη στη Φανερωμενη

Εχει περασει λοιπον και απο τη γραμμη Παχης -Φανερωμενης

faneromeni.thumb.JPG.5e778551817eb3a9f6ee1980d949e026.JPG

Όχι μόνο έχει περάσει από την γραμμή της Φανερωμένης Σαλαμίνας, αλλά αυτή ήταν και η γραμμή για την οποία κατασκευαστηκε, αφού εξ αρχής ανήκε στην Ιερά μονή Φανερωμένης, όπως και η πρώτη παντοφλιτσα της γραμμης, το ΑΓΙΟΣ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΣ

Το ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ ναυπηγήθηκε το 1960, στο ναυπηγείο Νικόλαου Σάββα στο Κερατσίνι - Νέο Ικόνιο, με αριθμό νηολογιου Πειραιά 1625.

Δούλεψε στην Σαλαμίνα μέχρι το 1974, οπότε αντικατασταθηκε από το ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ ΙΙ (επίσης της μονής) και μεταδρομολογηθηκε στον Πόρο. 

Να δούμε μια μοναδική του φώτο από την ημέρα της καθέλκυσης του το 1960, και βέβαια πως ήταν στην αρχική του μορφή. Μου την είχαν δείξει οι αδελφοί Σάββα πριν λίγα χρόνια και την είχα αντιγράψει επιτόπου στο ναυπηγείο τους στην Ελευσίνα. 

Ακόμα μια ιστορική φώτο, από το ναυπηγείο Σάββα στο Κερατσίνι, το οποίο απαλλοτριωθηκε το 1965 από το κράτος (έναντι πολύ υψηλής αποζημίωσης), με αποτέλεσμα ο Ν. Σάββας να αγοράσει τότε νέο χώρο στο Πέραμα, συνεχίζοντας παράλληλα και στο ναυπηγείο της Ελευσίνας το οποίο προϋπήρχε. 

IMG_0122_b_.jpg

05.jpg

Link to comment
Share on other sites

Τρομερη η φωτογραφια της καθελκυσης.

Το μονο που εχει μεινει ιδιο ειναι η πλωρη.Στην αρχικη της μορφη υπηρχε μονο το δωματιο της γεφυρας,το οποιο ηταν μαλλον ξυλινο.Στη μετασκευη αλλαξε εντελως μορφη με τη δημιουργια σαλονιου εξωτερικων διαδρομων ,που μαλιστα ειναι περιμετρικα του πλοιου δημιουργοντας και λιγο χωρο στην πρυμη ,και μετακινηση της γεφυρας ενα deck πιο πανω.

Μου κανει εντυπωση και η αλλαγη αριθμου νηολογιου παρολο που εχει κρατησει το ιδιο ονομα

 

Link to comment
Share on other sites

Οι αδελφοί Σάββα, όταν μου είχαν δείξει την φώτο, μου είχαν πει πως είχαν ακόμα μία από την ίδια ημέρα, με τις..... καλόγριες της μονής πάνω στην παντοφλιτσα, αλλά δεν θυμόντουσαν που την είχαν καταχωνιασμενη !!! 

Όσο για την αλλαγή του αριθμού νηολογιου, δεν είναι κάτι το παράξενο. Στις παντόφλες ειδικά για τις οποίες διατηρώ αναλυτικά αρχεία, έχω συναντήσει σε πολλές περιπτώσεις επανανηολογησεις στο ίδιο λιμάνι. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...