Jump to content
Shipfriends

Βύθιση του Δ/Ξ Αγία Ζώνη ΙΙ, στο Σαρωνικό Κόλπο. 10.09.2017


Recommended Posts

Τυπικά τους καλείς,λες και το task force βοηθάει καθολου στην επίλυση καθεαυτό.

Αυτοί ειναι οι καλεσμένοι στη συσκεψη. Η δημαρχος Σαλαμινας ειναι καλεσμενοι...οπως ο Αντιπεριφερειαρχης Πειραιώς..

59c128bb8bc5d_.thumb.jpg.9fc3efa6edba70dc0700be14af9ce1a2.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Μπανκεραδικο στον πειραια με παραπανω ποσοτητα πετρελαιου? Πεφτω απ τα συννεφα!

Quote

Το πλοίο LASSEA που επιχειρούσε για την απορρύπανση του Σαρωνικού από το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη 2» ακινητοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης έπειτα από έφοδο των ανδρών του Λιμενικού, προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος στο εσωτερικό του

Συνελήφθησαν ο καπετάνιος και ο πρώτος μηχανικός, ενώ το πλοίο κατασχέθηκε αμέσως από τις Αρχές.


Είναι πλέον αυτονόητο ότι η μαφία του λαθρεμπορίου στο λιμάνι του Πειραιά δρούσε ανεξέλεγκτα κάτω από τη μύτη των αρμοδίων Αρχών.

Τι θράσος απαιτείται, άραγε, την ώρα που η κοινή γνώμη είναι ανάστατη για την οικολογική καταστροφή του Σαρωνικού, το πλοίο το οποίο υποτίθεται ότι επιχειρούσε για την απορρύπανση να κάνει λαθρεμπόριο καυσίμων;

Κρίσιμο είναι βέβαια, εάν το πλοίο μετέφερε επί τούτω καύσιμα στα ΕΛΠΕ προκειμένου να αποδείξει ότι όντως μέσα στο βυθισμένο κουφάρι του «Αγία Ζώνη 2»
υπήρχαν 2.500 τόνοι καύσιμα, επειδή είχαν μεταγγιστεί πριν βυθιστεί.

Στην περίπτωση αυτή έχουμε να κάνουμε με οργανωμένο κύκλωμα, το οποίο, αφού ρύπανε τον Σαρωνικό, επιχειρούσε να καλύψει το μεγάλο κόλπο από κοινού με την εταιρεία του «Αγία Ζώνη 2», για να επιβεβαιωθεί το σενάριο του καπετάνιου Χαράλαμπου Λιβαδά, ο οποίος αποκάλυψε στη Ζούγκλα ότι το πλοίο το βούλιαξαν και δεν βυθίστηκε μόνο του!

Διπλό το κέρδος, δηλαδή, για τους επιτήδειους λαθρέμπορους. Το φορτίο του πετρελαίου από το πλοίο που βυθίστηκε και, φυσικά, η αμοιβή από τις εργασίες απάντλησης συν το λαθραίο πετρέλαιο.

Το πλοίο LASSEA που κατασχέθηκε ανήκει στην εταιρεία MARE HELLAS.

 

Link to comment
Share on other sites

Πρόκειτα για το πρώην Afros IV.

 

Δεν ξέρω αν υπήρχε τίποτα το μεμπτό στη διαδικασία απάντλησης, αυτό θα το βρεί η υπηρεσία. Προσωπικά όλο αυτό το θεωρώ θέατρο που έχουμε δεί πάμπολλες φορές στο παρελθόν, θυμάστε τα μεθεορτια του Σαμίνα για παράδειγμα που είχε δέσει η μισή ακτοπλοία για ελέγχους της πλάκας? Ξαφνικά κι επειδή βρισκόμαστε σαν Αρχές σε δύσκολη θέση, εξαντλούμε την αυστηρότητά μας επί δικαίων και αδίκων για να δείξουμε ένα καλό πρόσωπο και να ελαφρώσουμε λίγο την πίεση κάτω από την οποία βρισκόμαστε για το φιάσκο που έγινε, και για το οποίο εν τέλει ευθυνόμαστε.

 

Τρίχες κατσαρές δηλαδή, όπως στο Στρατό όταν μάθουμε πως θα έρθει ο Ταξίαρχος ή ο ΓΕΠΣ(Γενικός Επιθεωρητής Στρατού για τις μοδίστρες:D), τρέχουμε να μαζέψουμε το στρατόπεδο για να δείξουμε καλό πρόσωπο. Αν υπήρχε θέληση και διάθεση για να καθαρίσει ο χώρος θα είχαν γίνει άλλα πράγματα, ας ψάξουν να δούν τι κάνει η Σιγκαπούρη για το θέμα σαν ένα απλό παράδειγμα.  Όταν οι ίδιες οι Αρχές αποφασίσουν πως δε θέλουν να λερώνουν άλλο τα χέρια τους και τις τσέπες τους, τότε θα φτιάξουν τα πράγματα. 

Link to comment
Share on other sites

On 18/9/2017 at 11:23 PM, thanosp said:

Ελλάδα ρε φίλε, το "πλοίο βουλιάζει" και οι 2 πλευρές κάθονται και μαλώνουν με τις σφουγγαρίστρες.

η κοκορομαχια συνεχιζεται. και επισημως αποδεχεται η κυβερνηση, οτι βοηθεια απο τον EMSA ζητηθηκε στις 12/9, δυο μερες μετα το ναυαγιο. καμαρωνουν ομως οτι δεν το ζητησαν στις 13, οπως ισχυριζοταν ο κουλης.

το οτι δυομισισυ μερες κανεις δεν ειχε παρει χαμπαρι τη μολυνση, το κανουν γαργαρα

Link to comment
Share on other sites

Μετά το ζειμπέκικο του Γιωργάκη του Παπανδρέου, έχουμε και το ζειμπέκικο του Κουρουμπλή. Αντίδραση υπήρξε και από την πλευρά της πλοιοκτήτριας εταιρείας, αλλά και από την πλευρά του Υπουργείου.

 

Link to comment
Share on other sites

Του ενός η σύζυγος απαντά για το Kαζίνο, ενώ δεν προσέχει το παιδί που παίζει με το tweeter του μπαμπά, αλλά δεν τρέχει μία. Του άλλου η σύζυγος βιντεοσκοπεί τυχαία τον Υπουργό Θαλάσσης στο τσακίρ κέφι, αλλά το ανεβάζει στο facebook, χωρίς να γνωρίζονται. Τι ισότητα και αηδίες. Τους καταπιέζουν τους δυστυχείς και ευτυχώς να λέτε που δεν τους έχουν βάλει να ξουρίσουν και το μουστάκι...

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνα με το υπουργειο εγινε απαντληση του φορτιου του ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ, ενω παρουσιάζεται και η προοδος των εργασιων καθαρισμου

 

Quote

 

 Αναλυτικά η πορεία εργασιών απορρύπανσης του Σαρωνικού Κόλπου μέχρι στιγμής έχει ως εξής:

Στη Σαλαμίνα δεν υφίσταται επιφανειακή ρύπανση. Συνεχίζονται οι προσπάθειες καθαρισμού των ακτών στην ευρύτερη περιοχή του όρμου Σεληνίων – Λιμνιώνα – Κυνοσούρας, με αντλίες υψηλής πίεσης και πέντε (05) πλυστικά μηχανήματα, από εκατόν πενήντα τέσσερα (154) άτομα, μεταξύ των οποίων προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών και εθελοντές. Επίσης δύτες στην περιοχή «ΘΕΑΤΡΑΚΙ» διενεργούν έλεγχο και καθαρισμό του βυθού.

Στη θαλάσσια περιοχή Πειραϊκής δεν παρουσιάζεται θαλάσσια ρύπανση. Στο λιμανάκι της Αφροδίτης, συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού με απορροφητικά υλικά, ενώ στη θαλάσσια λουτρική εγκατάσταση “ΦΡΕΑΤΤΥΔΑ”, συνεχίστηκε επίσης ο καθαρισμός του αιγιαλού και της βραχώδους ακτογραμμής από συνεργείο ιδιωτικής εταιρείας δεκατριών (13) ατόμων.

Στη θαλάσσια περιοχή Παλαιού Φαλήρου η κατάσταση στις ακτές παρουσιάζεται σταθερά βελτιούμενη. Επιχειρούν συνολικά τριάντα πέντε (35) άτομα της αναδόχου εταιρείας, με πλυστικό και πιεστικά μηχανήματα.

Αναφορικά με τη θαλάσσια περιοχή του Αλίμου, στο Α’ και Β’ Αλίπεδο Αλίμου όπου παρατηρείται σημαντική πρόοδος εργασιών, επιχειρεί εντατικά συνεργείο είκοσι (20) ατόμων ιδιωτικής εταιρείας. Μπροστά από τις παραλίες των Δήμων Αλίμου και Ελληνικού (και ειδικότερα της Παλιάς Φαντασίας, του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών, του ΕΛΚΕΘΕ, του Αγίου Κοσμά και του Αγίου Αλεξάνδρου), επιχειρούν συνολικά σαράντα οκτώ (48) άτομα ιδιωτικού συνεργείου με πιεστικά μηχανήματα και μπετονιέρα επεξεργασίας άμμου, ενώ η κατάσταση παρουσιάζεται πολύ βελτιωμένη.

Στη θαλάσσια περιοχή Γλυφάδας (1η-2η-3η-4η μαρίνα) όπου η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη, επιχειρεί συνεργείο, αποτελούμενο από σαράντα εννέα (49) άτομα, μεταξύ των οποίων άτομα της αναδόχου εταιρείας και εθελοντές.

Στην εγκατάστασηΑστέρας Γλυφάδας” η κατάσταση παρουσιάζει συνεχή βελτίωση. Επιχειρεί συνεργείο δεκαέξι (16) ατόμων της αναδόχου εταιρείας με πέντε (05) πλυστικά μηχανήματα, ενώ αναμένεται εντός της ημέρας να χρησιμοποιηθεί μία (01) αντλία ιδιωτικής εταιρείας και μία (01) του Πολεμικού Ναυτικού με χειριστές στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού.

Στη θαλάσσια περιοχή Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Λαγονησίου δεν παρατηρείται θαλάσσια ρύπανση, ενώ στο ξενοδοχειακό συγκρότημα “ΑΣΤΕΡΑΣ” Βουλιαγμένης συνεχίζονται εργασίες καθαρισμού των ακτών από συνεργείο ιδιωτικής εταιρείας.

Γνωρίζεται, επίσης, ότι σήμερα επιχειρούν τρία (03) σκάφη απορρύπανσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενώ τα περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ελλιμενίζονται λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Επιπρόσθετα, επιχειρούν τέσσερα (04) ιδιωτικά σκάφη απορρύπανσης, καθώς και λοιπά σκάφη της αναδόχου εταιρείας.

Επιπρόσθετα, γνωρίζεται ότι πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ολοκληρώθηκε από το Δ/Ξ «ΣΥΡΟΣ» η διαδικασία της άντλησης του φορτίου του Δ/Ξ «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ». Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Πλοίαρχο του δεξαμενοπλοίου «ΣΥΡΟΣ», η συνολική ποσότητα φορτίου που αντλήθηκε είναι χίλια δύο κυβικά μέτρα (1002m3). Η επίσημη καταμέτρηση των ποσοτήτων που αντλήθηκαν θα πραγματοποιηθεί από τις αρμόδιες Τελωνειακές Αρχές.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ολοκληρώνονται σταδιακά οι εργασίες καθαρισμού των ακτών του παραλιακού μετώπου  - Αποσύρονται τα πλωτά φράγματα

Quote

Μετά την σημερινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, η εικόνα που προκύπτει για την επιχείρηση απορρύπανσης του Σαρωνικού Κόλπου έως τώρα, έχει ως εξής:
Στη Σαλαμίνα, δεν υφίσταται επιφανειακή ρύπανση. Επιχείρησαν συνολικά 118 άτομα, μέλη ιδιωτικών συνεργείων, με μηχανικά μέσα προς καθαρισμό των βράχων και των ακτών στην ευρύτερη περιοχή του όρμου Σεληνίων – Λιμνιώνα – Κυνόσουρας – Αγίου Νικολάου. Στην περιοχή «Θεατράκι» και «Λιμνιώνα» συνεχίστηκαν και σήμερα οι εργασίες καθαρισμού του βυθού από  οκτώ (08) δύτες. Η κατάσταση στην περιοχή βελτιώνεται καθημερινά.
Στη θαλάσσια περιοχή της Πειραϊκής δεν υφίσταται θαλάσσια ρύπανση, ενώ ολοκληρώθηκαν όλες οι απαιτούμενες εργασίες καθαρισμού των ακτών.
Στην περιοχή Παλαιού Φαλήρου, η γενικότερη εικόνα της ακτογραμμής παρουσιάζει μεγάλη βελτίωση καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι περισσότερες εργασίες καθαρισμού της. Πραγματοποιήθηκαν εργασίες από συνεργείο 43 ατόμων ενώ αναμένεται αύριο η πλήρης  ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού των ακτογραμμών στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου..
Στη θαλάσσια περιοχή του Αλίμου, στο Α’ και Β’ Αλίπεδο, συνεχίστηκαν οι εργασίες καθαρισμού της ακτογραμμής από συνεργείο ιδιωτικής εταιρείας 12 ατόμων, με τη χρήση μηχανικών μέσων.  Μπροστά από τις παραλίες των Δήμων Αλίμου και Ελληνικού και ειδικότερα της Παλιάς Φαντασίας, του ΝΑΟΑΚ, του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών, του ΕΛΚΕΘΕ, του Αγίου Κοσμά και του Αγίου Αλεξάνδρου, προσωπικό ιδιωτικού συνεργείου, 51 ατόμων συνολικά, εκτέλεσε εργασίες καθαρισμού των ακτών με μηχανικά μέσα. Η κατάσταση και σε αυτή την περιοχή παρουσιάζει καθημερινά σταθερή βελτίωση.
Στην περιοχή των μαρίνων της Γλυφάδας, συνεχίστηκαν οι εντατικές εργασίες καθαρισμού των ακτών με μηχανικά μέσα από 38 άτομα, συνεργεία της αναδόχου εταιρείας, ενώ επιχείρησε στην περιοχή και ιδιωτικό σκάφος απορρύπανσης. Η κατάσταση στην περιοχή παρουσιάζει σαφή βελτίωση και αναμένεται, εντός των προσεχών ημερών, ολοκλήρωση των εκτελούμενων εργασιών καθαρισμού σύντομα.
Στην εγκατάσταση “Αστέρας Γλυφάδας”, όπου η κατάσταση παρουσιάζει επίσης σαφή βελτίωση, επιχείρησε συνεργείο 28 ατόμων της αναδόχου εταιρείας, με  πλυστικά μηχανήματα, ενώ ολοκληρώθηκε από δύτες ο έλεγχος του βυθού χωρίς να βρεθούν ίχνη πετρελαιοειδών.
Στη θαλάσσια περιοχή Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Λαγονησίου δεν παρατηρείται θαλάσσια ρύπανση.
Επιπρόσθετα, γνωρίζεται ότι επιχείρησαν ένα (01) σκάφος απορρύπανσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, τρία (03) ιδιωτικά σκάφη απορρύπανσης, καθώς και λοιπά σκάφη της αναδόχου εταιρείας.
Σημειώνεται, επίσης ότι όλα τα πλωτά φράγματα απορρύπανσης έχουν αποσυρθεί πλην εκείνα της Σαλαμίνας ενός θαλάσσιου τμήματος της περιοχής του Ελληνικού και ενός θαλάσσιου τμήματος της περιοχής της Γλυφάδας.
Τέλος, από δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) στο θαλασσινό νερό, στην ανοικτή θάλασσα του Σαρωνικού Κόλπου, το διήμερο 21 και 22 Σεπτεμβρίου 2017, διαπιστώθηκε ότι οι προσδιορισθείσες τιμές συγκεντρώσεων ολικών πετρελαϊκών υδρογονανθράκων κρίνονται φυσιολογικές. Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Ελληνική αλλά και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν υπάρχουν θεσμοθετημένες οριακές τιμές.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Έτσι είχε ειπωθεί από το υπουργείο αμέσως μετά το ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ μιας και θεωρείται εύκολη η ανέλκυση του (μικρό βάθος και μικρό μέγεθος σκάφους). Ορίστε η σχετική ανακοίνωση του ΥΕΝ για τη προετοιμασία ανέλκυσης του σκάφους.

Quote

Επιστολή με την οποία ενημερώνει το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά ότι αρχίζει τις απαραίτητες ενέργειες για την ανέλκυση του Δ/Ξ «Αγία Ζώνη ΙΙ» έστειλε σήμερα ο Όμιλος Σπανόπουλου, ο οποίος έχει αναλάβει και σταδιακά ολοκληρώνει την επιχείρηση απορρύπανσης του Σαρωνικού Κόλπου.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, ο Όμιλος ανταποκρίνεται στις εντολές του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, καθώς και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά και προχωρεί «σε όλες εκείνες τις απαιτούμενες ενέργειες, για την άμεση ανέλκυση και απομάκρυνση του ναυαγίου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», για την απάλειψη κάθε δυσμενούς συνέπειας από την ύπαρξη του ναυαγίου και του οποιοδήποτε κινδύνου που θα μπορούσε να προσβάλει σε μεγαλύτερο βαθμό το θαλάσσιο περιβάλλον.»

Σύμφωνα πάντα με την ίδια επιστολή, «από σήμερα 27.10.2017, η εταιρεία έχει προχωρήσει στις διαδικασίες προετοιμασίας και κινητοποίησης του απαραίτητου εξοπλισμού για την ανέλκυση του ναυαγίου. Σε συνέχεια των παραπάνω θα υποβληθεί το συντομότερο το σχέδιο ανέλκυσης αυτού. Τονίζεται ότι καθ’ όλη την διάρκεια επιχείρησης της ανελκύσεως, θα ενταθεί η χρήση αντιρρυπαντικών μέσων και εξοπλισμού για την άμεση καταστολή πιθανής ρύπανσης στην περιοχή του ναυαγίου». 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Από χθες βρίσκεται στο τόπο του ναυαγίου για την ανέλκυση του Αγία Ζώνη ΙΙ, το νέο απόκτημα της Spanopoulos Group, ο πλωτός γερανός Sea Jack (IMO No: 8767264)

Quote

Στην τελική φάση έχουν μπει οι διαδικασίες για την ανέλκυση του Δ/Ξ «Αγία Ζώνη ΙΙ» που βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια-νοτιοδυτικά της νήσου  Αταλάντης, στο Σαρωνικό Κόλπο, στις 10 Σεπτεμβρίου 2017.

Η ανέλκυση του ναυαγίου αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα, μετά τις 16.30 μμ. Την τελική φάση της ναυαγιαίρεσης μπορούν να παρακολουθήσουν οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ. Για το σκοπό αυτό οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι στο Υπουργείο Ναυτιλίας στις 15.30 μμ.

 

IMG_5572_m.jpg

Edited by Panagia Ekatontapiliani
Link to comment
Share on other sites

Μια μικρή εμπλοκή στις διαδικασίες για την ανέλκυση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», που βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια-νοτιοδυτικά της νήσου Αταλάντης, στον Σαρωνικό Κόλπο, στις 10 Σεπτεμβρίου 2017, δεν επέτρεψε την ολοκλήρωση των εργασιών προς το παρόν. Αρχικά, η ανέλκυση του ναυαγίου αναμενόταν να ολοκληρωθεί το Σάββατο λίγο μετά τις 4.30 μ.μ., ωστόσο οι δυσκολίες αποδείχθηκαν ανυπέρβλητες για να μπορέσει να γίνει με το φως της ημέρας.

Ο Γιάννης Φατσέας στέλεχος από την εταιρεία Σπανόπουλος είπε ότι η όλη διαδικασία ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα και το ναυάγιο σε λίγο θα πάψει να είναι ναυάγιο. Πρόσθεσε ότι το δεξαμενόπλοιο από την πρώτη στιγμή της βύθισης του ήταν φορτωμένο με καύσιμα κάτι που έκανε δύσκολες τις διαδικασίες και ευτυχώς θα υπάρξει τώρα ένα αίσιο τέλος. Τόνισε επίσης ότι καθημερινώς στις διαδικασίες απορρύπανσης και ανέλκυσης εργάζονταν έως σήμερα περίπου 500 άτομα. Το δεξαμενόπλοιο πιθανότατα αύριο το πρωί αναμένεται να οδηγηθεί σε κάποιο ναυπηγείο όταν ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες της ανέλκυσης. Στο σημείο βρίσκεται από χθες το πρωί πλωτός γερανός του ομίλου «Σπανόπουλου» με δυνατότητα έλξης 1.300 τόνωνΤο ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ αυτή τη στιγμή έχει γυρίσει σε όρθια θέση και πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας έχει ξεπροβάλλει ήδη το φουγάρο του πλοίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξειδικευμένα συνεργεία από δύτες πρεσσάρουν αέρα σε συγκεκριμένα σημεία του «ΑΓ ΖΩΝΗ ΙΙ» προκειμένου να αδειάσει το νερό που βρίσκεται μέσα στο πλοίο ενώ ο γερανός ταυτόχρονα τραβάει το δεξαμενόπλοιο προς το πάνω. Σημειώνεται επίσης ότι από το πλοίο έχουν απαντληθεί όλα τα καύσιμα που μετέφερε και έχει σφραγιστεί.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...