Jump to content
Shipfriends

Πιστοποίηση πλοίων σε λιμάνια


Recommended Posts

Σίγουρα θα έχει ξανα-απαντηθεί αλλά επειδή δεν το βρίσκω ολοκληρωμένο κάπου:

Γίνεται κάθε τόσο κουβέντα για κάποιο δρομολόγιο ταχύπλοου προς πιστοποίηση σε κάποια λιμάνια. Είναι αυτή η "πιστοποίηση" επιβαλλόμενη από κάποια αρχή? Επιθεώρηση, νηογνώμονας, σημαία, άλλο? Και αν ναι, ποια πλοία αφορά?

Γνωρίζει κάποιος τη νομοθεσία-κανονισμό που να απαιτεί και να περιγράφει αυτή τη διαδικασία? 

Ή είναι απλά πρακτική κάποιας εταιρείας να "δοκιμάζει" το πλοίο της σε νέα λιμάνια?

 

Link to comment
Share on other sites

Η πρώτη φορά που άκουσα κάτι σχετικό ήταν στην Αγγλία, είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται εκεί, πλήν όμως εκεί έχει να κάνει και με το πως δένει το πλοίο σε συνθήκες low/high tide στις λιμενικές εγκαταστάσεις που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι floating docks με linkspans. Όπως στη Νάξο, τη Σαντορίνη και τη Δονούσα δηλαδή:P. Επίσης οι εκάστοτε πλοίαρχοι των πλοίων, υποχρεούνται να πάρουν δίπλωμα πλοηγού για τα συγκεκριμένα λιμάνια προσέγγισης(μόνο 2 συνήθως) ώστε να μπαινοβγαίνουν χωρίς πλοηγούς. Με λίγα λόγια η διαδικασία αυτή έχει και πρακτικό, και safety αντίκτυπο/λογική.

 

Δε γνωρίζω τη λογική της ελληνικής νομοθεσίας, ή έλλειψη αυτής. Από μακριά μου φαίνεται πάντως ένα ακόμα υποκριτικό μέτρο από το ΥΕΝ για να καλύπτει τον κώλο της η γραφειοκρατία του ΥΕΝ και του ΛΣ, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά εντός λιμένος(εννοώ άτύχημα λόγω ανεπαρκών εγκαταστάσεων). Δεν μπορώ να φανταστώ πως εδώ εμπλέκεται Νηογνώμονας. Και εξηγούμαι: Αν είναι κάτι που πρέπει να πιστοποιηθεί σε ένα δρομολόγιο στην Ελλάδα, δεν είναι τα πλοία, είναι τα –κρατικά και ανύπαρκτα- λιμάνια της πλάκας που έχουμε στην Ελλάδα. Πρέπει δηλαδή να πιστοποιηθεί το Σούπερφέρρυ αν μπορεί να πιάσει στη Μύκονο, πλάκα κάνουμε? Και άντε και πρέπει να πιστοποιηθεί. Με τι καιρικές συνθήκες, με βοριά 2-3? Για να έχει αξία μια οποιαδήποτε πιστοποίηση τέτοιου τύπου, πρέπει να γίνεται (και)με δύσκολες καιρικές συνθήκες γιατί στην πλειοψηφία του έτους, με τέτοιες θα προσεγγίζει το πλοίο. Αντί να φτιάξουμε λιμάνια δηλαδή, πιστοποιούμε το πόσο ακόμα χειρότερα μπορούμε να τα κάνουμε, πρίν γίνει ατύχημα.

 

Και σκεφτείτε για παράδειγμα το Hellenic Highspeed όταν ξεκίνησε πέρυσι να πηγαίνει Ραφήνα – Μύκονο. Ας πούμε πως οι καταπέλτες του ήταν ίσα-ίσα από άποψη μήκους για να πιάνει στη Μύκονο. Τι θα έκανε το ΥΕΝ δηλαδή, θα του έλεγε πήγαινε μόνο Τήνο – Νάξο, χωρίς τη Μύκονο? Ή θα έβαζε μέσα τις μπουλντόζες και τις δράγες το Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου για να κάνει ειδική προβλήτα για πάρτη του?  Ελπίζω να γίνομαι αντιληπτός.

 

Βέβαια δεν ξέρω τη νομοθεσία όπως είπα παραπάνω, θα ήταν όντως καλό αν κάποιος ήξερε με λεπτομέρειες να τις μοιραστεί μαζί μας.

Link to comment
Share on other sites

Θα με μού γκρινιάξη πάλι ο -όχι και τόσο-μικρός Proud,αλλά εγώ θα επιμείνω:υπάρχουν άραγε διεθνείς ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ γιά λιμάνια,που να τίς βγάζη ο IMO,όπως υπάρχουν γιά τα αεροδρόμια (που τίς βγάζει ο ICAO-International Civil Aviation Organization) ;Αν υπάρχουν,τότε τα λιμάνια κάθε χώρας θα πρέπη να κατασκευάζωνται σύμφωνα μ'αυτές τίς προδιαγραφές και να μήν κάνη κάθε χώρα τού κεφαλιού της.Οι προδιαγραφές αυτές θα λένε και γιά ποιές καιρικές συνθήκες είναι κατάλληλο το κάθε λιμάνι,ποιά μεγέθη πλοίων επιτρέπεται να πιάνουν εκεί,ποιά μέσα πυρόσβεσης κλπ θα πρέπη να υπάρχουν-και άλλα πολλά.

Link to comment
Share on other sites

Βρέθηκε άκρη με την πιστοποίηση, κι ευχαριστώ φαρδιά τον καλό μου φίλο γνώστη της νομοθεσίας. Επιγραμματικά, γιατί είμαι στρατιωτικός και τα λέω τσεκουράτα:P

 

- Η πιστοποίηση ισχύει μόνο για τα ταχύπλοα, όχι για τα συμβατικά

- Η πιστοποίηση πηγάζει από τον High Speed Code του ΙΜΟ ο οποίος είναι κεφάλαιο της SOLAS ειδικά για τα ταχύπλοα και είναι ενσωματωμένος στην ελληνική νομοθεσία.

- Βάσει αυτής της νομοθεσίας/κώδικα, η πιστοποίηση είναι προαπαιτούμενο για την έκδοση λειτουργίας ταχύπλοου σκάφους

- Εκδίδεται από τη σημαία(flag state) κι όχι από Νηογνώμονα όταν έχουν εκδωθεί ή ανανεωθεί όλα τα υπόλοιπα πιστοιποιητικά του σκάφους, ενώ τα πληρώματα εφοδιάζονται με ειδικά πιστοποιητικά

- Επί του πρακτέου, ελέγχεται όλο το operation του πλοίου στα συγκεκριμένα λιμάνια και το craft operation manual του πλοίου σε σχέση με τα λιμάνια προσέγγισης και τις ειδικές συνθήκες τους(ανεμολογικά στοιχεία, σημαντικά ύψη κύματος)

 

Όλα αυτά τα χρόνια, δε νομίζω πως έχει κοπεί κανένα λιμάνι προσέγγισης ή ταχύπλοο, θεωρώ λοιπόν πως από το 1996 που υφίσταται σαν κανονισμός, όλα έχουν γίνει σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς:P. Οι απορίες και προβληματισμοί που εξέφρασα παραπάνω εννοείται ισχύουν, και προσθέτω άλλον ένα: Κάτι Αίολοι πχ ή κάτι Masterjet που πήγαιναν κάτω από 26 κόμβους χρειάζονται πιστοποίηση, και τα Superfast πχ. που μπορούν να πάνε κοντά 30, δεν χρειάζονται. Τέλος πάντων, αυτά ισχύουν σχετικά με το θέμα, επί της ουσίας επίσης οι λιμενικές εγκαταστάσεις δεν είναι μέσα στο πνεύμα της νομοθεσίας, όσον αφορά το κομμάτι των υποδομών.

 

Και για να απαντήσω και σε σένα αγαπητέ Hastaroth, όχι, δεν υπάρχει κάποιος παγκόσμιος λιμενικός κώδικας με προδιαγραφές, τουλάχιστον εγώ δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο. Και για να σου δώσω να καταλάβεις πόσο πίσω είναι σε κάτι τέτοια η λιμενική βιομηχανία, αυτή την εποχή γίνεται μια προσπάθεια από το λιμάνι του Rottedam συνεπικουρούμενο από τη Σιγκαπούρη, τη Σαγγάη και το Λιμενικό Ταμείο Ραφήνας(εντάξει, πλάκα κάνω για το τελευταίο:D) αν δεν με απατά η μνήμη μου, να φτιαχτεί ένας κώδικας κοινά αποδεκτών συντομογραφιών και ορισμών για τα port restrictions ανά τον κόσμο(πχ τι είναι WLTHC, LOA, DUKC κλπ). Ανακοινώσεις στα media όπως έμαθα από Σεπτέμβρη, το 25 σελίδων σχετικό paper που διάβασα την περασμένη εβδομάδα, τους πήρε 12 χρόνια για να το φτιάξουν..

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Nick the Greek said:

Κάτι Αίολοι πχ ή κάτι Masterjet που πήγαιναν κάτω από 26 κόμβους χρειάζονται πιστοποίηση, και τα Superfast πχ. που μπορούν να πάνε κοντά 30, δεν χρειάζονται.

πρεπει να εχει να κανει και με το αν ειναι υδροδυναμικως υποστηριζομενα (flaps, fins, t-foils) και αν εχουν jets.  τα φαστ ειναι γρηγορα μεν, αλλα συμβατικα δε.

Link to comment
Share on other sites

Οχι εχει να κανει με το χαρακτηρισμο του καθε βαποριου. Τα μεν ειναι High Speed Crafts και τα δε ειναι χαρακτηρισμενα Ro/Ro Passenger ferries.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας. Μήπως ξέρει κάποιος σε ποιον εθνικό κανονισμό - νόμο - απόφαση περιγράφεται η ανάγκη πιστοποίησης? 

Link to comment
Share on other sites

Στην Ελλάδα ζούμε, μπορεί να έγινε και τον περασμένο μήνα :D. Αλλά συνήθως για να υιοθετηθεί ένας κανονισμός επίσημα από τον ΙΜΟ, πρέπει ένα μίνιμουμ χωρών και ταυτόχρονα ποσοστό του παγκοσμίου τοννάζ ανά σημαία, να το υιοθετήσει. Οπότε πιθανολογώ πως εφ' όσον υιοθετήθηκε τότε, κάποια στιγμή κι εμείς τότε το προχωρήσαμε.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Η διαφορά Πχ του Caldera Vista με τα superfast εχει να κανει με το δι ακολουθείται στην κατασκευή του και συνεπώς χαρακτηρίζεται . 
Αν πχ ένα πλοιο εχει κατασκευαστεί ακολουθώντας τον κώδικα ταχυπλοων είτε αυτον του 1994 είτε τον αντίστοιχο του 2000 , είτε τον κώδικα δυναμικως υποστηριζόμενων σκαφων τότε υπόκεινται σε πιστοποιήσεις του σκάφους στου λιμένες προσέγγισης του, του πληρώματος  , craft operating manual , route operating manual και έκδοση άδειας λειτουργίας . 
τα superfast που ακολούθησαν στην κατασκευή τους την Solas η στην Ιαπωνία την αντίστοιχη της Japanese government δεν υπόκεινται σε πιστοποιήσεις κλπ

Edited by Annivas
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...