Jump to content
Shipfriends

Σύγκρουση αλιευτικού με υδροφόρα στην Αίγινα


Recommended Posts

Τα δύο άτομα που επέβαιναν στο αλιευτικό σκάφος περισυνελέγησαν αρχικά χωρίς τις αισθήσεις τους και ο θάνατός τους διαπιστώθηκε στο κέντρο υγείας του νησιού.

Τραγωδία με αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή της Αίγινας, μετά από σύγκρουση με πλοίο υδροφόρα, 2,5 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Σουβάλας. 

Τα δύο άτομα που επέβαιναν στο αλιευτικό σκάφος περισυνελέγησαν αρχικά χωρίς τις αισθήσεις τους από το πλήρωμα της υδροφόρας και μεταφέρθηκαν στο κέντρο υγείας του νησιού, όπου δυστυχώς διαπιστώθηκε ο θάνατός τους. 

Μέχρι στιγμής τα αίτια της σύγκρουσης του πλοίου με το αλιευτικό σκάφος παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Πρωτο Θεμα

Link to comment
Share on other sites

Η ανακοίνωση του ΥΕΝ για τη σύγκρουση Δεξαμενόπλοιου Υδροφόρου πλοίου με Αλιευτικό σκάφος στη θαλάσσια περιοχή 2,5 ν.μ. βορειοδυτικά της Σουβάλας ν. Αίγινας, με αποτέλεσμα το θάνατο των  επιβαινόντων στο Αλιευτικό σκάφος 

null

Quote

Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για περιστατικό σύγκρουσης του Δεξαμενόπλοιου Υδροφόρου “ΑΙΓΙΝΑ” Ν.Π. 9252 με το Αλιευτικό σκάφος “ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ” Λ. Αίγινας 1465, στη θαλάσσια περιοχή 2,5 ν.μ. βορειοδυτικά της Σουβάλας ν. Αίγινας.

Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν η βύθιση του Αλιευτικού, ενώ οι δύο (02) επιβαίνοντες σ΄ αυτό, περισυνελέγησαν από το πλήρωμα του Δεξαμενόπλοιου Υδροφόρου, χωρίς ωστόσο να έχουν τις αισθήσεις τους, κατά δήλωση του πλοιάρχου.

Το Δεξαμενόπλοιο Υδροφόρο “ΑΙΓΙΝΑ” κατέπλευσε στο λιμένα Αίγινας, όπου από το πλήρωμα του ασθενοφόρου οχήματος του ΕΚΑΒ διαπιστώθηκε ο θάνατος των δύο ατόμων, ηλικίας 62 και 74 χρονών. 

Στην θαλάσσια περιοχή του συμβάντος μετέβη κλιμάκιο στελεχών της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προκειμένου διενεργήσει  περαιτέρω έρευνα. Παράλληλα, προσωπικό της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων και Συμβάντων (ΕΛ.Υ.Δ.Ν.Α.) έχει ήδη επιληφθεί του περιστατικού και μεταβαίνει στην περιοχή προκειμένου να διεξαχθεί ενδελεχής διερεύνηση των αιτιών και των συνθηκών του δυστυχήματος, στο πλαίσιο εφαρμογής του Ν. 4033/2011, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Από το Λιμεναρχείο της Αίγινας που διενεργεί την προανάκριση για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος, συνελήφθη ο Πλοίαρχος και ένα μέλος του πληρώματος του Δεξαμενόπλοιου Υδροφόρου, ενώ απαγορεύτηκε ο απόπλους του.

Νωρίς το μεσημέρι στην περιοχή του τραγικού δυστυχήματος όπου συγκρούστηκε το υδροφόρο πλοίο "Αίγινα" Ν.Π. 9252 με το αλιευτικό σκάφος "Παναγιώτης" Λ. Αίγινας 1465, ξεκίνησαν οι έρευνες για την εύρεση του αλιευτικού πλοίου που οι δύτες του Λιμενικού Σώματος θα αναζητήσουν στον πυθμένα της περιοχής. Όπως μπορείτε να δείτε και στο video η λήψη του οποίου έγινε από την ξηρά, οι συνθήκες στην περιοχή είναι δύσκολες και δεν προσφέρονται για κατάδυση.

Να σημειώσουμε ότι καθώς το υδροφόρο πλοίο βρισκόταν σε κεντρικό σημείο του λιμανιού του νησιού και προκειμένου να αποδοθεί αυτός ο χώρος σε χρήση, το Αίγινα αναχώρησε για το λιμάνι της Πέρδικας. Εκεί θα παραμείνει μέχρι νεωτέρας, ενώ νωρίτερα είχε γίνει έλεγχος λειτουργίας του πλοίου. Ποινικές διώξεις άσκησε το λιμεναρχείο Αίγινας στον πλοίαρχο και τον ναύτη που είχε βάρδια στο πηδάλιο. Οι δύο ναυτικοί κατηγορούνται για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, διατάραξη θαλάσσιας κυκλοφορίας και παράβαση κανονισμού περί αποφυγής συγκρούσεων. Ενδεχομένως ακόμη και αύριο να οδηγηθούν στο εισαγγελέα.

Link to comment
Share on other sites

Ελεύθεροι χωρίς να τους ασκηθούν ποινικές διώξεις αφέθηκαν ο πλοίαρχος και μέλος του πληρώματος της υδροφόρας που συγκρούστηκε με αλιευτικό στην Αίγινα και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο αδέλφια ψαράδες που βρισκόντουσαν στο αλιευτικό. Η εισαγγελέας ζήτησε τη συνέχεια της προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να συγκεντρωθούν επιπλέον στοιχεία για το ναυτικό δυστύχημα. 

Ο συνήγορος υπεράσπισης των δύο άτυχων ψαράδων μιλώντας για το ναυτικό δυστύχημα ζήτησε από ορισμένα μέσα ενημέρωσης να είναι πιο προσεχτικά, ενώ ανέφερε ότι οι δύο ψαράδες ήταν πολύ έμπειροι με τη θάλασσα και γνώριζαν κολύμπι. Επίσης, έθεσε τα εξής ερωτήματα: Γιατί το πλοίο-υδροφόρα δεν χρησιμοποίησε ηχητικά σήματα, του λεγόμενους συριγμούς, αλλά και γιατί το σκάφος του λιμενικού σώματος δεν παρέλαβε άμεσα τους δύο ψαράδες προκειμένου να τους μεταφέρει γρήγορα στο λιμάνι του νησιού προκειμένου να τους παραλάβει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του πλοιάρχου αλλά και του μέλους του πληρώματος του πλοίου «Αίγινα», από την πλευρά τους, τόνισαν ότι το πλοίο χρησιμοποίησε όλα τα μέσα προκειμένου να ειδοποιηθούν για να απομακρυνθούν οι δύο άτυχοι ψαράδες, ενώ εξέφρασαν τη βαθιά τους θλίψη στις οικογένειες των θυμάτων. Ο πλοίαρχος της υδροφόρας κατά την έξοδό του από τα δικαστήρια Πειραιά, δήλωσε συντετριμμένος για το δυστύχημα, εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη στις οικογένειες των δύο θυμάτων και δήλωσε αθώος.

Σημειώνεται ότι από το λιμεναρχείο της Αίγινας έχει διορισθεί πραγματογνώμονας, ενώ το πλοίο «Αίγινα» επιθεωρήθηκε από εμπειρογνώμονες του Λιμενικού Σώματος. Παράλληλα, δύτες πραγματοποίησαν και επιθεώρηση στο σημείο όπου βυθίστηκε το αλιευτικό «Παναγιώτης» και σύμφωνα με την πρώτη πληροφόρηση, έχει διαλυθεί η πλώρη του από την πρόσκρουση. Πάντως, όπως ανέφεραν στελέχη του λιμενικού στο ΑΜΠΕ, από το σημείο όπου διήλθε το πλοίο-υδροφόρο είναι πέρασμα διέλευσης πλοίων, ωστόσο δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη απαγόρευση για ψάρεμα.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...