Jump to content
Shipfriends

Basto IV (IMO 9771420)


Recommended Posts

Το δεύτερο πλοίο της Bastø Fosen AS που κατασκεύασε στο ναυπηγείο Cemre , Τουρκία είναι το Basto IV (IMO No: 9771420) και στις 07/12/16 ξεκίνησε το ταξίδι του την Τουρκία με προορισμό το Horten της Νορβηγίας. Οι διαστάσεις του πλοίου είναι μήκους 142,90 μέτρα και πλάτος 21 μέτρα Αναμένεται να ξεκινήσει δρομολόγια στη γραμμή Horten - Moss στις αρχές του 2017.

Edited by Nick the Greek
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 4 weeks later...

Το Basto IV έχει μήκος 142,9 μέτρα, πλάτος 21,0 μέτρα, ολική χωρητικότητα 7870, πρωτόκολλο επιβατών 600 άτομα και γκαράζ για 200 ΙΧ αυτοκίνητα. Η πρόωση του πλοίου γίνεται με δυο Rolls Royce azimuth ελικοπηδάλια και δυο μηχανές General Electric που μπορούν να του δώσουν ταχύτητα 18 κόμβων.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 1 year later...
  • 1 year later...

Συνεχίζουμε με πορθμεία της Νορβηγίας και περνάμε στο Basto IV (9771420) με το οποίο μάλιστα είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω πέρυσι από το Moss για το Horten. Οπότε καλή ευκαιρία να το δούμε κι από μέσα. Η επιβίβαση γίνεται αφού έχει πληρώσει κανείς σε αυτόματο ταμείο με κάρτα και αφού τα αυτοκίνητα και φορτηγά έχουν ντανιαριστεί στο χώρο που υπάρχει αμέσως πρίν τη θέση πρόδεσης. Μια που είπα πρόσδεση, αυτή γίνεται χωρίς τη συμμετοχή καβοδετών, αφού το πλοίο είναι κατασκευασμένο να εφαρμόζει απόλυτα στις λιμενικές εγκαταστάσεις οι οποίες έχουν και σύστημα που αγκιστρώνει αυτόματα το πλοίο, καθιστώντας αδύνατη τη μετακίνησή του.

 

Το πέρασμα είναι κανένα μισάωρο, ίσως και κάτι λίγο παραπάνω, δεν θυμάμαι ακριβώς, οπότε θα περίμενα να δεί κανείς κάτι σαν τα δικά μας αμφίδρομα με εστίαση τύπου ΚΨΜ:D. Πλήν όμως η φιλοσοφία είναι πως το πλοίο είναι σαν κομμάτι ξεκούρασης από την οδήγηση στον αυτοκινητόδρομο, οπότε υπάρχει ένα μικρό fast food επάνω στο πλοίο όπου οι επιβάτες/οδηγοί μπορούν να φάνε κάτι και να κάτσουν σε μια αίθουσα σαν κι αυτή. Φυσικά υπάρχουν και τα καθίσματα αεροπορικού τύπου ενώ όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, οι τολμηροί επιβάτες(πρωτόκολλο 600 το καλοκαίρι)μπορούν να κάτσουν και έξω, χαζεύοντας το γκαράζ του πλοίου και κάποια από τα 200 ΙΧ που χωρά. Αυτά τα βλέπουμε και στο πλάνο του πλοίου, ενώ στο φουγάρο του υπάρχει το Τ της πλοιοκτήτριας εταιρείας του, που λέγεται T-Finans. Συνολικά από τα καλύτερα πορθμεία που έχω περάσει.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...