Jump to content
Shipfriends

Προσάραξη φορτηγού πλοίου Cabrera βορεια της Άνδρου 24.12.2016.


Recommended Posts

Πλοίο προσάραξε σήμερα τα ξημερώματα βόρεια της Άνδρου με 9 μέλη πληρώματος οι οποίοι διασώθηκαν με ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού,και είναι καλα στην υγεία τους.

http://www.iefimerida.gr/news/309254/fortigo-ploio-prosaraxe-stin-andro-ehei-parei-klisi-45-moiron

Edited by Champion Jet_2
Link to comment
Share on other sites

Το enandro αναφέρει

Quote

Το πλοίο προσάραξε πήρε 45 μοίρες κλίση και υπήρξε εισροή υδάτων στο σκάφος. Τελικά το πλοίο βούλιαξε. Στην επιφάνεια έχει απομείνει μόνο το κομοθέσιο της πλώρης. Τα μέλη του πληρώματος έπεσαν στη θάλασσα και βγήκαν στα βράχια της Άνδρου κοντά στον Καμπανό όπως φαίνεται και από το σημείο προσάραξης στο Marine Traffic

 

Βίντεο απο το ΠΝ που δείχνει το πως ήταν το πλοιο

 

Link to comment
Share on other sites

Η ανακοίνωση του ΥΕΝ για τη προσάραξη του Φ/Γ Carbera στην Άνδρο στις 24/12/16

Quote

Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Άνδρου, από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για περιστατικό προσάραξης του M/V ''CABRERA'' σημαίας ANTIGUA BARBUDA, με εννέα (09) αλλοδαπούς επιβαίνοντες, μέλη πληρώματος, στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της ν. Άνδρου.

Το εν λόγω πλοίο, είχε αποπλεύσει από τη Λάρυμνα με προορισμό το Τόρνιο Φιλανδίας, έμφορτο με 3.500 Μετρικούς Τόνους σιδηρονικέλιο. 

Στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής με περιπολικό όχημα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. μετέβησαν στην περιοχή προς εντοπισμό του ανωτέρω πλοίου,  ενώ λόγω των δυσμενών επικρατουσών καιρικών συνθηκών δεν κατέστη δυνατή η προσέγγιση του εν λόγω πλοίου με πλωτό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Ακολούθως, τα μέλη του πληρώματος του Φ/Γ πλοίου περισυνελέχθησαν με ασφάλεια από ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και μεταφέρθηκαν αρχικά στο «ΚΟΤΡΩΝΙ» Μαραθώνα και στη συνέχεια με ασθενοφόρα οχήματα του ΕΚΑΒ επτά (07) εξ’ αυτών στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής Σισμανόγλειο – Αμαλία Φλέμινγκ και δύο (02) στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Ευαγγελισμός, για τυχόν παροχή πρώτων βοηθειών.

Στην περιοχή έχουν καταπλεύσει δύο (02) Ρ/Κ πλοία, ενώ το προσαραγμένο πλοίο καλύπτεται στην μεγαλύτερη του έκταση από θάλασσα, με  προεξέχοντα τμήματα μέρος χώρου ενδιαίτησης και πρωραίου τμήματος αυτού.

Άμεσα τέθηκε σε εφαρμογή το τοπικό σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικού ρύπανσης και από στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής που βρίσκονται πλησίον  σημείου συμβάντος, παρατηρήθηκε αποχρωματισμός θαλάσσιας ζώνης έκτασης περίπου 500 τ.μ. με οσμή πετρελαίου. Παράλληλα, παρατηρήθηκε κηλίδα μικρής έκτασης από εκφεύγοντα καύσιμα του πλοίου σε παρακείμενη ακτή και άμεσα   τοποθετήθηκε απορροφητικό φράγμα για την ανάκτηση των πετρελαιοειδών.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Άνδρου, ενώ εξελίξεις θα γνωστοποιηθούν  με νεότερο δελτίο τύπου.

Φωτογραφικό υλικό από τη περιοχή του ατυχήματος από το Εν Ανδρω.

Link to comment
Share on other sites

Οι κακές καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την απάντληση καυσίμων από το φορτηγό πλοίο «Cabrera» που προσάραξε και ημιβυθίστηκε την παραμονή των Χριστουγέννων στην περιοχή βόρεια των ακτών της Άνδρου. Προς το παρόν το πετρέλαιο που διαρρέει από το πλοίο αντιμετωπίζεται με απορροφητικά φράγματα.

Link to comment
Share on other sites

Συνέχεια ενημέρωσης για την προσάραξη Φ/Γ πλοίου την 24/12/16 στην Άνδρο

Quote

Αναφορικά με την προσάραξη του M/V ''CABRERA'' σημαίας ANTIGUA BARBUDA την 24/12/2016, με εννέα (09) αλλοδαπούς μέλη πληρώματος, στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της ν. Άνδρου γνωρίζεται ότι κατόπιν διενέργειας τακτικών ελέγχων, από στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής  από ξηράς και από θαλάσσης, διαπιστώθηκε  ότι εξακολουθεί να υφίσταται η ύπαρξη ιριδίζοντος φιλμ εκτάσεως 800 τ.μ. πέριξ του ναυαγίου, καθώς και η ύπαρξη μικρών διάσπαρτων κηλίδων πετρελαίου στους κολπίσκους “Μικρά” και “Μεγάλα Πεζά” εκτάσεως 10 τ.μ. και 30 τ.μ. αντίστοιχα, ενώ στην παρακείμενη παραλία  “Λευκιδάρι” διαπιστώθηκε η ρύπανση ακτών από πετρελαιοειδή εκτάσεως 700 τ.μ. 

Από την ανάδοχη εταιρία απορρύπανσης έχουν τοποθετηθεί απορροφητικά φράγματα καθ' όλο το μήκος της αριστερής πλευράς του πλοίου, ενώ Ρ/Κ σκάφος διενήργησε, βραδινές ώρες χθες,  εργασίες απάντλησης μαζούτ ποσότητας τεσσάρων χιλιάδων εξακοσίων λίτρων (4.600 lt) από τη δεξαμενή νούμερο 12 στην αριστερή πλευρά του Φ/Γ.  

Επίσης, πραγματοποιούνται  εργασίες απορρύπανσης  στην παραλία “Λευκιδάρι”, όπου συνεργεία της αναδόχου εταιρείας προέβησαν χθες και σήμερα σε εργασίες καθαρισμού με τη χρήση απορροφητικών φραγμάτων εντός θαλάσσης και αιγιαλού  και απορροφητικών πετσετών επί του αιγιαλού.

Τέλος, προς υποβοήθηση του έργου απάντλησης καυσίμων - πετρελαιοειδών βρίσκονται στο λιμένα Γαυρίου συνολικά τρία (03) ρυμουλκά σκάφη, καθώς και το αντιρρυπαντικό σκάφος “SEA GUARDIAN TWIN 12” Ν.Λ. 470, ενώ εξελίξεις θα γνωστοποιηθούν με νεότερο δελτίο τύπου.

 

Edited by Panagia Ekatontapiliani
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Σύμφωνα με το ΕΛΔΥΝΑ, από τις 07-02-2017 έως 10-02-2017, έγινε εξαγωγή δεδομένων από τη συσκευή καταγραφής δεδομένων ταξιδίου (VDR) που είχε ανασυρθεί από βάθος 20m από το ναυάγιο του Φ/Γ "CABRERA", Σημαίας Antigua & Barbuda, IMO 9191955, το οποίο συνέβη μετά την προσάραξη του πλοίου στη Βόρεια ακτή της Άνδρου, την 24/12/2016, από εξειδικευμένο προσωπικό της ΜΑΙΒ (Marine Accident Investigation Branch) στις εγκαταστάσεις της στο Σαουθάμπτον, παρουσία διερευνητή της Υπηρεσίας μας, στο πλαίσιο συνεργασίας των δύο ΟΔΝΑ, σύμφωνα με την Οδηγία 2009/18/ΕΚ, όπως ισχύει.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Έφτασε πλωτός γερανός στην Άνδρο,  που ήρθε από την Ολλανδία και θα χρησιμοποιηθεί για την ανέλκυση του ναυαγίου Cabrera στην Άνδρο

Quote

Σύμφωνα με τη μελέτη, και με την καθοδήγηση και εποπτεία του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., θα απομακρυνθεί το πρυμναίο κομμάτι του πλοίου, που αντιστοιχεί περίπου στα 2/3 του ολικού όγκου του. Το τμήμα αυτό είναι το ρυπογόνο και ως εκ τούτου με την απομάκρυνσή του θα εκλείψει κάθε περίπτωση ρύπανσης στα νερά της Άνδρου.

Να σημειωθεί ότι στην περιοχή θα βρίσκονται, επίσης, φουσκωτά σκάφη, αντιρρυπαντικό πλοίο, ειδικός εξοπλισμός και προσωπικό, που θα φροντίζουν για την περισυλλογή των όποιων ρυπογόνων ουσιών, που τυχόν θα διασκορπιστούν στη θάλασσα κατά τη ναυαγιαίρεση.

Η επιχείρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου, σύμφωνα –πάντα- με τις υποδείξεις της Λιμενικής Αρχής της Άνδρου και του Δήμου μας, που είχαν θέσει αυστηρούς όρους, ώστε να εξαλειφθεί κάθε αρνητική επίδραση στο περιβάλλον.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ξεκίνησε η επιχείρηση ανέλκυσης του φορτηγού πλοίου Carbera

Quote

Προπαραμονή Χριστουγέννων του 2016.. Και στις Βόρειες ακτές της Άνδρου έχει σημάνει συναγερμός. Ο λόγος; Το SOS από τον πλοίαρχο του φορτηγού πλοίου Cabrera (σημαία Αντίκουα) το οποίο λόγω των κακών καιρικών συνθηκών πήρε κλίση 45 μοιρών και βυθίστηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το ευχάριστο ήταν ότι εκείνο το απόγευμα τα εννέα μέλη του πληρώματος απομακρύνθηκαν με ασφάλεια μέσω ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού..

Το πλοίο που είχε αναχωρήσει από τη Λάρυμνα με προορισμό τη Φινλανδία μετέφερε 3,5 χιλιάδες μετρικούς τόνους σιδήρου ενώ στα αμπάρια του βρίσκονταν 20 τόνοι καυσίμων. Υπήρξε προσπάθεια για την απάντληση των καυσίμων ενώ μεγάλο ερωτηματικό υπήρξε για το φορτίου του με φήμες να μιλούν για υψηλής ποιότητας μεταλλεύματος…

Δέκα μήνες μετά… Και έχουμε την έναρξη της επιχείρησης για την απομάκρυνση του ναυαγίου από την Άνδρο… Μάλιστα, για το λόγο αυτό ήρθε ειδικός γερανός (τεράστιος είναι η αλήθεια) από την Ολλανδία και όπως είχαν διαβάσει πριν από δέκα μέρες στην επίσημη ιστοσελίδα του δήμου Άνδρου «Σύμφωνα με τη μελέτη και με την καθοδήγηση και εποπτεία του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., θα απομακρυνθεί το πρυμναίο κομμάτι του πλοίου που αντιστοιχεί περίπου στα 2/3 του ολικού όγκου του. Το τμήμα αυτό του πλοίου είναι το ρυπογόνο και με την απομάκρυνσή του θα εκλείψει κάθε περίπτωση ρύπανσης στην περιοχή.

Παράλληλα, θα υπάρχουν φουσκωτά σκάφη, αντιρρυπαντικό πλοίο, ειδικός εξοπλισμός και προσωπικό, που θα φροντίζουν για την περισυλλογή των όποιων ρυπογόνων ουσιών, που τυχόν θα διασκορπιστούν στη θάλασσα κατά τη ναυαγιαίρεση.

Έτσι, η επιχείρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις της Λιμενικής Αρχής της Άνδρου και του Δήμου μας, που είχαν θέσει αυστηρούς όρους ώστε να μην υπάρξει καμιά αρνητική επίδραση στο περιβάλλον».

Και σήμερα έχουμε την πρώτη κίνηση. Μάλιστα, τις εξελίξεις από το πρωί παρακολουθεί ο Δήμαρχος Άνδρου κος Σουσούδης, ο οποίος μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας στα social media δίνει και το στίγμα τονίζοντας «Η σημαντική επιχείρηση, για την απομάκρυνση του ναυαγίου από τα νερά του νησιού μας, ξεκίνησε. Όλες οι προσπάθειες και ο αγώνας ευοδώνεται με την επικείμενη ανέλκυση του Cabrera. Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει προηγούμενο παρόμοιας επιχείρησης από βάθος 35 μέτρων και αυτό είναι αποτέλεσμα της συνεχούς προσπάθειας και διεκδίκησης προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο μεγάλος ειδικός γερανός, 4 ρυμουλκά, φουσκωτά σκάφη, η μεγάλη πλατφόρμα που θα μεταφέρει το ναυάγιο είναι έτοιμα για την επιχείρηση. Παράλληλα έχουν τοποθετηθεί στις γύρω παραλίες ειδικά απορροφητικά φράγματα για την προστασία τους.

Η διασφάλιση του περιβάλλοντός του νησιού αποτελεί μόνιμη απαίτησή μας»

 

Link to comment
Share on other sites

To πρυμναίο τμήμα του Φ/Γ CABRERA, το οποίο ανελκύστηκε από την Άνδρο και ρυμουλκήθηκε στο Λιμάνι του Λαυρίου (πρέπει να ρυμουλκήθηκε από το Χρήστος ΧΧΙΙ) παρουσίασαν σήμερα στους εκπροσώπους του Τύπου, οι τρεις εταιρίες που έχουν αναλάβει την επιχείρηση ναυαγιαίρεσης. Το τμήμα αυτό του πλοίου θεωρείται απόβλητο και θα μεταφερθεί για διάλυση στην Τουρκία, όταν ετοιμαστούν τα απαραίτητα έγγραφα. Τα υπόλοιπα τμήματα του πλοίου θα μείνουν στο βυθό, καθώς εκτιμήθηκε ότι δεν αποτελούν κίνδυνο για τον θαλάσσιο πλούτο.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...