Jump to content
Shipfriends

Πρόσκρουση roro ΤΑΛΩΣ σε ύφαλο στα Μεστά Χίου, 20/12/2016.


Recommended Posts

Σύμφωνα με το Πρώτο θέμα, το roro ΤΑΛΩΣ είχε πρόσκρουση σε ξέρα κατά την είσοδό του στο λιμάνι των Μεστών, προερχόμενο από Μυτιλήνη, Αν δεν κάνω λάθος, είναι η δεύτερη προσέγγιση του πλοίου στο λιμάνι των Μεστών (η πρώτη το ξημέρωμα κατά την άνοδο) μετά την αντικατάσταση του Νέαρχος στη γραμμή. Πάντως από το track στο ais το πλοίο φαίνεται εκτός πορείας, και μιλάμε κατά την είσοδο στο λιμάνι και όχι εν πλώ, και ο ύφαλος γνωστός από τους χάρτες. Υπάρχει μια γλώσσα που συνεχίζει σαν προέκταση του ακρωτηρίου κάτω από τη θάλασσα και νομίζω οτι υπάρχει και φανάρι πάνω στο ακρωτήριο.

Quote

 

Σε ξέρα στη Χίο προσέκρουσε το οχηματαγωγό «ΤΑΛΩΣ»

Η εισροή υδάτων αντιμετωπίζεται αυτή τη στιγμή με τις αντλίες του πλοίου, ενώ στο σημείο αναμένεται να βουτήξουν ιδιώτες δύτες προκειμένου να επιθεωρήσουν το σημείο της εισροής και να προχωρήσει η αποκατάσταση της ζημιάς

Καλά στην υγεία τους είναι τα 13 μέλη του πληρώματος του φορτηγού οχηματαγωγού πλοίο «ΤΑΛΩΣ» που κατά την είσοδό του στο λιμάνι των Μεστών στη Χίο προσέκρουσε σε ξέρα, με αποτέλεσμα να προκληθεί εισροή υδάτων στη δεξιά του πλευρά κάτω από την ίσαλο γραμμή, στη δεξαμενή έρματος.

Ο πλοίαρχος του "ΤΑΛΩΣ" κατάφερε να δέσει το πλοίο στο λιμάνι και να αποβιβαστούν με απόλυτη ασφάλεια τα 13 φορτηγά οχήματα που μετέφερε.

Η εισροή υδάτων αντιμετωπίζεται αυτή τη στιγμή με τις αντλίες του πλοίου, ενώ στο σημείο αναμένεται να βουτήξουν ιδιώτες δύτες προκειμένου να επιθεωρήσουν το σημείο της εισροής και να προχωρήσει η αποκατάσταση της ζημιάς.

Το πλοίο είναι τύπου ro-ro, κατασκευής του 1971, με ελληνική σημαία, και πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Πειραιάς, Σύρος,Τήνος, Μύκονος, Μεστά Χίου, Μυτιλήνη, Κυκλάδες και επιστροφή.

protothema.gr

 

 

talos.jpg

Link to comment
Share on other sites

Η ανακοίνωση του ΥΕΝ για τη πρόσκρουση Φ/Γ-Ο/Γ Ταλως σε ύφαλο στη Χίο

Quote

Ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Χίου, βραδινές ώρες χθες, ότι το Φ/Γ-Ο/Γ ''ΤΑΛΩΣ'' Ν.Π. 10899 κατά την είσοδό του στο λιμένα Μεστών Χίου, εκτελώντας εγκεκριμένο δρομολόγιο προερχόμενο από το λιμένα Μυτιλήνης, προσέκρουσε σε χαρτογραφημένο ύφαλο, με αποτέλεσμα την πρόκληση ρηγμάτων σε κενή δεξαμενή και την ελεγχόμενη εισροή υδάτων σε αυτό, η οποία αντιμετωπίστηκε με αντλίες του πλοίου.

Το ανωτέρω πλοίο, στο οποίο επέβαιναν δεκατρία (13) μέλη πληρώματος, εννέα (09) οδηγοί και δεκαοκτώ (18) Φ/Γ οχήματα, κατέπλευσε στο λιμένα Μεστών όπου προσέδεσε με ασφάλεια, ενώ στη συνέχεια τα ως άνω οχήματα εκφορτώθηκαν. 

Από το περιστατικό της πρόσκρουσης δεν προκλήθηκε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου, που διενεργεί την προανάκριση,  τέθηκε σε ετοιμότητα το προσωπικό και ο εξοπλισμός απορρύπανσης σύμφωνα με το τοπικό σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικών ρύπανσης, ενώ απαγορεύτηκε ο απόπλους του Φ/Γ-Ο/Γ ''ΤΑΛΩΣ'' Ν.Π. 10899 μέχρι αποκατάστασης της βλάβης και προσκόμισης βεβαιωτικού αξιοπλοΐας από τον παρακολουθούντα το πλοίο αναγνωρισμένο οργανισμό. 

Εξελίξεις θα γνωστοποιηθούν με νεότερο δελτίο τύπου.

Λογικά το πλοίο θα μπαλωθεί πρόχειρα για να έρθει στο Πειραιά, έτσι ώστε να γίνει η αποκατάσταση σε δεξαμενισμό.

Link to comment
Share on other sites

Το πλοίο αναχώρησε νωρίς το πρωί από τα Μεστά προς Πειραιά. Το ευχάριστο είναι ότι πλέει με 15knots, που σημαίνει ότι το σύστημα πρόωσης έμεινε ανέπαφο από το ατύχημα.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...