Jump to content
Shipfriends

Recommended Posts

  • Replies 404
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

  • 1 month later...
  • 1 month later...

Από τη FRONTEX τρέχει διαγωνισμός για υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών από νησιά προς την Τουρκία. Συνολικά 4.000.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, για 2(+1+1) χρόνια. Από αυτό το ποσό, τα 2 εκ είναι για τη γραμμή Μυτιλήνη - Δικιλί, 1 εκ. για τη γραμμή Χίος - Τσεσμέ και άλλο 1 εκ. για τη γραμμή Κω - Gulluk. Για δρομολόγια έχουν μια φορά τη βδομάδα από Μυτιλήνη και δύο φορές το μήνα, από Χίο και Κω. Για τα χαρακτηριστικά του πλοίου, έχουμε τα παρακάτω, ενώ υποχρεωτική φαίνεται να είναι η παρουσία γιατρού. 

The ship shall have a capacity to embark a minimum of 100 passengers in closed areas (excluding open decks/seats outside closed areas); The ship must correspond to the specifications below: - Inside closed areas with possibility to limit the access to open air; - The ship shall be equipped with all regulatory and mandatory lifesaving equipment for all passengers; - So to ensure proper hygienic conditions and cleanness of the ship, the seats used during the transfer may be covered with a protective disposable plastic covers (e.g. black bags); - Standard cruise speed: not less than 10 Knots; - Permit to operate in the designated ports.

 

Edited by enas chiotis
Link to comment
Share on other sites

Στο λιμανι της Μυτιλήνης είναι από χτες το αρματαγωγο ΛΕΣΒΟΣ για να φιλοξενησει περιπου 500 προσφυγες και μετανάστες από το hot spot της Μοριας
 

Quote

 

Στο αρματαγωγό πλοίο του πολεμικού ναυτικού, «Λέσβος», που βρίσκεται στο επιβατηγό λιμάνι της Μυτιλήνης από τις 12.30 το μεσημέρι, πρόκειται να φιλοξενηθούν περί τους 500 πρόσφυγες και μετανάστες από τον καταυλισμό της Μόριας, που βρίσκονται αντιμέτωποι με τα ακραία καιρικά φαινόμενα.Την απόφαση έλαβαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Η επιβίβαση όσων θα φιλοξενηθούν στο πλοίο αναμένεται να ξεκινήσει τις απογευματινές ώρες.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Καμια 40αρια επιβιβαστηκαν στο πλοιο
 

Quote

 

Σαράντα αιτούντες άσυλο, κυρίως άντρες αφρικανοί μεταφέρθηκαν με πούλμαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης για να επιβιβαστούν στο αρματαγωγό 'Λέσβος" προσωρινά.

Μετά από μέρες και νύχτες πολικών θερμοκρασιών και ακατάλληλων συνθηκών εντός του Κέντρου της Μόριας, η ελληνική κυβέρνηση και μάλιστα ο πρωθυπουργός αποφάσισε την Τρίτη και ανακοίνωσε ότι οι πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν σε πλοίο του πολεμικού Ναυτικού.

Εξάλλου η ισχυρή χιονόπτωση που έπληξε και τη Μόρια και μετέτρεψε τις σκηνές χωρίς θέρμανση των προσφύγων σε ιγκλού, όπως και οι εικόνες και τα βίντεο που τη συνόδεψαν εξέθεσαν την Κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία κινητοποιήθηκε κατόπιν εορτής, αλλά όχι και του χειμώνα.

Είναι όμως καλύτερη η "Λέσβος" (το αρματαγωγό) από την παγωμένη Μόρια; Στην πραγματικότητα, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν ενθουσιάστηκαν με την ιδέα να μετεγκατασταθούν στο... πλωτό χοτ- σποτ. Πολλοί φοβήθηκαν ότι θα επιστραφούν στην Τουρκία και δεν ήθελαν να επιβιβαστούν.

Μάλιστα το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής αρχικά διέρρευσε ότι θα επιβιβαστούν 500, σήμερα το πρωί 250 έως 400 και τελικά από το πούλμαν, και το τελωνείο πέρασαν μόλις σαράντα.

Εξάλλου το αρματαγωγό είχε φτάσει στο λιμάνι της Μυτιλήνης το μεσημέρι της Τετάρτης αναμένοντας επιβάτες το ίδιο απόγευμα. Οι φιλοξενούμενοι 'άργησαν" 24 ώρες και έφτασαν λιγότεροι.

Πριν τον έλεγχο των προσφύγων στο τελωνείο, μέλη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ τους προμήθευε με κουβέρτες.

Ο Ντέμι, 28 ετών ανέφερε στο 'Ε' ότι ήθελε να φύγει από τη Μόρια καθώς ήταν εκτεθειμένος σε κακές συνθήκες για την υγεία του. Όταν όμως μπήκε μέσα στο πλοίο, το οποίο οι δημοσιογράφοι δεν είχαμε την άδεια να προσεγγίσουμε, ήθελε τόσο εκείνος, όσο και άλλοι να αποχωρήσουν.

Πάντως οι αρμόδιοι αναμένουν να μεταφερθούν κι άλλοι πρόσφυγες.

Κατά τη μεταφορά και την επιβίβαση, εκτός από τον Λιμενάρχη, Νικόλαο Πασσάδη, βρίσκονταν ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πάλλης και η εντεταλμένη του υπουργείου Ανθή Καραγγελή, που όμως οι δύο τελευταίοι δεν ήθελαν να προχωρήσουν σε δηλώσεις.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Στην προβλήτα Ε2 είδα απόψε καμιά δεκαριά προκατασκευασμένους οικίσκους Isobox φορτωμένους ανα δύο σε καρότσες, χωρίς ομως να είναι... σε ετοιμότητα να φορτωθούν στο Μπλου Σταρ 1 για Χίο και Μυτιλήνη.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Όλο το καλοκαίρι πήγαιναν προκατασκευασμενα isobox στη Μυτιλήνη. Δεν ξέρω εάν πηγαίνουν αποκλειστικά για τους μετανάστες ή κάποια από αυτά πάνε για τους σεισμοπαθείς της Βρισας (το καλοκαίρι που πέρασα από το συγκεκριμένο χωριό δεν είδα κάποια πέρα από τις εισόδους του χωριού που είναι η αστυνομία) 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Έκτακτο δρομολόγιο του Νήσος Σάμος το Σάββατο, σύμφωνα με τον Πολίτη, για να μεταφέρει συνολικά 1000 μετανάστες από τα 3 νησιά του ΒΑ. Αιγαίου προς άγνωστο προορισμό (ίσως Ηράκλειο)

Quote

 

Το σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών, έτσι όπως αναγγέλθηκε από τον Πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή του με τους Δημάρχους την Τρίτη στην Αθήνα, θα συνεχιστεί με ειδικό δρομολόγιο που θα πραγματοποιήσει το πλοίο «Νήσος Σάμος» το Σάββατο και το οποίο θα μεταφέρει συνολικά 1.000 άτομα από τα τρία νησιά Λέσβο, Χίο και Σάμο.

Παρότι επίσημα το Λιμεναρχείο Χίου δεν έχει λάβει κάποια ενημέρωση από το Υπουργείο Ναυτιλίας, αξιόπιστες πηγές σημειώνουν στον «π» ότι ο πιθανός προορισμός του πλοίου, που θα μεταφέρει περί τους 300 πρόσφυγες από το νησί μας, είναι το Ηράκλειο της Κρήτης.

politischios.gr

 

 

Link to comment
Share on other sites

Σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο αποσυμφόρησης της Λέσβου από πρόσφυγες και μετανάστες, μέσω των μετακινήσεών τους στην ενδοχώρα, αλλά και την Κρήτη. Την Παρασκευή και το Σαββάτο αναχώρησαν από το νησί 408 άτομα και την Κυριακή 276. Την Παρασκευή το βράδυ με το πλοίο της γραμμής από τη Λέσβο αναχώρησαν 152 με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά. Το πρωί του Σαββάτου με το ναυλωμένο από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής πλοίο «Νήσος Σάμος» αναχώρησαν άλλοι 256, με κατεύθυνση το λιμάνι του Ηρακλείου της Κρήτης. Την Κυριακή αναχώρησαν 276 άτομα για Πειραιά.

Ανάλογα μεγάλοι αριθμοί έχουν προγραμματιστεί, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου, να αναχωρήσουν τις επόμενες μέρες. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός αυτός προβλέπει να παραμείνουν στη Λέσβο στα τέλη Δεκεμβρίου περί τους 3.500 πρόσφυγες και μετανάστες, τόσοι όσοι μπορούν να παραμείνουν με ασφάλεια στις υπάρχουσες υποδομές. Σημειώνεται ότι μέχρι την Κυριακή το πρωί, στη Λέσβο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, βρίσκονταν 8.317 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς αφαιρούνται οι 276, δηλαδή 8.041 πρόσφυγες.

Link to comment
Share on other sites

Συνολικά 344 πρόσφυγες και μετανάστες αναχώρησαν τη Κυριακή το απόγευμα με το πλοίο της γραμμής, από το λιμάνι της Μυτιλήνης με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά, σε εφαρμογή, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, σχεδίου αποσυμφόρησης της Λέσβου από πρόσφυγες και μετανάστες. Στο σύνολο τους οι αποχωρήσαντες ήταν μέλη ευάλωτων κατηγοριών. Το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά θα τους αναμένουν λεωφορεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες προκειμένου να τους μεταφέρουν σε δομές φιλοξενίας στην Αττική και αλλού.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Οι πρώτοι 100 από τους συνολικά 2.000 πρόσφυγες που το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προορίζει για δομές της ενδοχώρας έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου, έφυγαν χτες από τον καταυλισμό της Μόριας (86 από το ΚΥΤ και οι υπόλοιποι από άλλες δομές του νησιού), στις 6 το πρωί με το πλοίο της γραμμής για την Καβάλα. Προορισμός τους, ο νέος καταυλισμός που δημιουργήθηκε στην Φιλιππιάδα, δυναμικότητας περίπου 1200 ατόμων. Ανάλογες αναχωρήσεις έως και 400 ατόμων τη φορά, θα γίνονται όλη της επόμενη εβδομάδα, τη Δευτέρα, την Τετάρτη και την Παρασκευή με πλοία της γραμμής είτε προς Πειραιά είτε προς Καβάλα με προορισμό τη δομή της Βόλβης ή τη δομή του Κατσικά στην περιφέρεια Ιωαννίνων. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, άλλα 1000 αιτούντες άσυλο θα αναχωρήσουν μέσα στον Οκτώβριο προς μια τρίτη δομή που θα λειτουργήσει στην περιφέρεια της Πρέβεζας. Από την αρχή του χρόνου μέχρι τις 17/9 έχουν φύγει από τα νησιά μας 17.563 άνθρωποι, έχουν έρθει όμως 21.737». Αυτή τη στιγμή στη Λέσβο βρίσκονται 11.000 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων 8.000 στη Μόρια, 1.200 στο Καρά Τεπέ και 800 σε σπίτια, που διαχειρίζεται η Ηλιακτίδα ή άλλους χώρους.

Link to comment
Share on other sites

56 minutes ago, enas chiotis said:

Χθες το βράδυ είχε και καμμιά ώρα καθυστέρηση από Μυτιλήνη, γιατί είχε να μεταφέρει καμμιά 500άρα ΠΕΑ.

ΠΕΑ= Πολίτες ...Ε? Α?

Edited by proud_ionian
Link to comment
Share on other sites

Ο λόγος καθυστέρησης οφείλεται  στο γεγονός καθυστέρησαν τα πούλμαν να φτάσουν στο λιμάνι. Να αναφέρουμε παντως πως υπήρχαν και στιγμές έντασης στον καταπέλτη του πλοίου.

 

C7B5AB54-4D4E-433B-B952-1F4FFDCD4027.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Κατά την διάρκεια επιβίβασης φώναζαν τα ονόματα για να επιτραπεί η είσοδος στο πλοιο. Απ’ όσο κατάλαβα καθώς δεν βρισκόμουν δίπλα απο το συμβάν, το πλήθος (ή κάποιοι απο αυτούς) θέλησε να μπουκάρουν χωρίς να έχει ακουστεί το όνομα τους, με αποτέλεσμα να ακουστούν κάποια «γαλλικά». Ωστόσο τα πράγματα ομαδοποιήθηκαν γρήγορα. 

Edited by Nissos Mykonos
Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια έξαρση στην άφιξη μεταναστών στη Λέσβο και σε άλλη νησιά. Η κυβέρνηση σκέφτεται την αποσυμφόρηση των νησιών με τη μεταφορά μεταναστών στην ενδοχώρα!! Οπότε μην εκπλαγείτε εάν δείτε κάποιο επιβατηγό οχηματαγωγό (πχ Aqua Blue) να αναλαμβει ρόλο για τη μεταφορά των μεταναστών!!! 

Link to comment
Share on other sites

Τα πλοία Aqua Blue και Caldera Vista θα κάνουν έκτακτα δρομολόγια αύριο από Μυτιλήνη για μεταφορά προσφύγων.

Το Aqua Blue θα αναχωρήσει απόψε κατά τις 23.00 κενό επιβατών για Μυτιλήνη.

Το Caldera Vista θα αναχωρήσει απόψε από Ηράκλειο για Μυτιλήνη.

Τα πλοία από Μυτιλήνη πιθανώς να πάνε Θεσσαλονίκη και όχι σε κάποιο λιμάνι της Αττικής.

Link to comment
Share on other sites

Αν υπολογίσει κανείς πόσα άδεια στρατόπεδα υπάρχουν από Ελασσόνα μέχρι τον Νέστο και αν προγραματισθεί εγκαίρως η επισκευή των υποδομών μερικών από αυτά (σοβαρή, όχι απλώς για την εκμετάλλευση των κονδυλίων της ΕΕ), τότε σαφώς η διασπορά θα βοηθήσει  και οι δυστυχείς αυτοί να ζήσουν καλύτερα (και όχι χειμώνα με θερινά αντίσκηνα στην Μόρια και το Βαθύ), αλλά και να αρχίσει μία σχετική προσπάθεια ενσωμάτωσης. Με πληθυσμό 100.000 κατοίκων η Μυτιλήνη δεν μπορεί να ζήσει με 10.000 πρόσφυγες/μετανάστες. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...