Jump to content
Shipfriends

Όπλα και πυρομαχικά εντοπίσθηκαν στο Φ/Γ πλοίο Νούρ που έπλεε μεταξύ Σύμης και Ρόδου


Recommended Posts

Εντοπισμός και ακινητοποίηση ύποπτου Φ/Γ πλοίου στη Σύμη.

 

Στο πλαίσιο της πάγιας εντολής του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, για διαρκή επιτήρηση και προστασία των ανατολικών θαλασσίων συνόρων της χώρας, από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, καθώς και τον έλεγχο εφαρμογής αποφάσεων Διεθνών Οργανισμών που σχετίζονται με επιβολή περιοριστικών μέτρων, εντοπίστηκε πρωινές ώρες σήμερα, από πλωτά περιπολικά Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., στη θαλάσσια περιοχή δυτικά – νοτιοδυτικά της ν. Σύμης, Φ/Γ πλοίο, να κινείται ύποπτα στην περιοχή.

 

Ο εντοπισμός έγινε μετά από σχετική ενημέρωση  Στρατιωτικής Αρχής της περιοχής.

Τα πλωτά περιπολικά Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. προέβησαν στην ακινητοποίησή του, ενώ στη συνέχεια  επιβιβάστηκαν στελέχη του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., προς διενέργεια ελέγχου.

 

Το πλοίο οδηγείται, συνοδεία των πλωτών περιπολικών Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. στο λιμάνι της Ρόδου προς περαιτέρω διερεύνηση,  σε συνεργασία και συνεχή επικοινωνία με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες.

 

Εξελίξεις θα γνωστοποιηθούν με νεώτερο Δελτίο Τύπου.

 

Πηγή:  hcg.gr 

 

 

 

Από το AIS προκύπτει ότι πρόκειται για το πλοίο NOUR M, σημαίας Σιέρρα Λεόνε, το οποίο φτάνει αυτή την ώρα στη Ρόδο.

Η πορεία του πλοίου είναι όντως παράξενη, όχι τόσο νότια της Σύμης, αλλά στην περιοχή των βραχονησίδων Ίμια, όπου επιχείρησε να περάσει (ή προσάραξε; ) χθες τη νύχτα.

post-1827-0-05960400-1383918607_thumb.jp

post-1827-0-89101500-1383918617_thumb.jp

Edited by proud_ionian
tag
Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με τη newpost κουβαλούσε μεγάλη ποσότητα όπλων (καλάζνικοφ)

 

 

Μεγάλη ποσότητα οπλισμού, φέρεται να μετέφερε σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το φορτηγό πλοίο «Νour Μ» με σημαία Σιέρα Λεόνε που εντοπίστηκε χθες βράδυ να κινείται πλησίον των Ιμίων και οδηγήθηκε σήμερα το πρωί συνοδεία πλωτών του λιμενικού στη Σύμη και από εκεί στη Ρόδο για ενδελεχή έλεγχο.

Το φορτηγό πλοίο, που όπως διαπιστώθηκε μετά από έρευνα, είχε απασχολήσει τις αρχές στο παρελθόν για διακίνηση ναρκωτικών, όταν αντιλήφθηκε την παρουσία σκάφους του λιμενικού άρχισε να αλλάζει συνεχώς πορεία.

Κάποια στιγμή το πλοίο ακινητοποιήθηκε και συνοδεία στελεχών του λιμενικού οδηγήθηκε στο λιμάνι της Σύμης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ -ΜΠΕ, το πλοίο είχε ξεκινήσει από τηνΟυκρανία με προορισμό το Εσκεντερούμ της Τουρκίας και φέρεται να μεταφέρει 20.000 όπλα ΑΚ 47.

Επίσης έχουν εντοπισθεί κάποια εμπορευματοκιβώτια, που πιθανόν στο εσωτερικό τους να υπάρχει μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών.

Το πλοίο αυτή τη βρίσκεται στο λιμάνι της Ρόδου προκειμένου να γίνει ενδελεχής έλεγχος στο φορτίο του.

Παράλληλα, υπάρχουν αντιφάσεις στην πληροφορία για το λιμάνι προορισμού, καθώς από το σύστημα marin trafik είχε δηλωθεί το λιμάνι Ταρτούς της Συρίας, ενώ από άλλο ηλεκτρονικό σύστημα δηλωνόταν ως προορισμό η Τρίπολη της Λιβύης, ενώ ο πλοίαρχος αρχικά δήλωσε το Εσκεντερούμ της Τουρκίας.

Για την εξέλιξη της υπόθεσης υπάρχει συνεχής ενημέρωση προς τον υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα, οι έλεγχοι του λιμενικού έχουν ενταθεί στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της χώρας μετά από εντολή του υπουργού Ναυτιλίας, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο.

Edited by MarkCreta
Link to comment
Share on other sites

Τον όρο "πλοίο-φάντασμα" πάντως δέν τον καταλαβαίνω.Αφού και πλήρωμα είχε,και στο AIS φαινόταν και τα καλάσνικωφ τα είχε μιά χαρά μέσα στα containers,φάτσα-κάρτα πάνω στο κατάστρωμα......

Link to comment
Share on other sites

Συνεχεια στην ενημερωση για την υποθεση με το φορτιο του Nour M στη Ροδο

Παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και του Αρχηγού του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., Αντιναυάρχου Λ.Σ. Δημήτριου Μπαντιά και κατόπιν προφορικής εντολής του Προέδρου Αρχής Καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, ξεκίνησε πρωινές ώρες χθες από τη Λιμενική Aρχή Ρόδου, ο έλεγχος του περιεχομένου των εμπορευματοκιβωτίων.

 

Συγκεκριμένα, αφού αρχικά αποκλείστηκε η περιοχή πλαγιοδέτησης του πλοίου από ισχυρή δύναμη της οικείας Λιμενικής Αρχής και παρουσία Εισαγγελέως Υπηρεσίας και Διευθυντού Τελωνείου Ρόδου, καθώς και κλιμακίου με όχημα Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, δύο (02) πυροτεχνουργοί του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών της Λιμενικής Αρχής Ρόδου σε συνεργασία με πυροτεχνουργό από ομάδα της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών/Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. , προέβησαν στη διαδικασία ανοίγματος - ελέγχου των εμπορευματοκιβωτίων (containers) του Φ/Γ πλοίου.

 

Ειδικότερα, ελέγχθησαν δειγματοληπτικά εννέα (09) εμπορευματοκιβώτια, τα οκτώ (08) εκ των οποίων περιείχαν ξύλινα κυτία με φυσίγγια διαμετρήματος 7,62 x39mmκαι ένα (01) περιείχε ξύλινα κυτία με φυσίγγια διαμετρήματος 12,7x108mm.

 

Πηγη: ΥΕΝ

Link to comment
Share on other sites

 

Αυτό μπορεί και να μην είναι καλό (για εμάς). Κάπου εκεί προς τα νότια, στο Μαρί της Λεμεσσού, δήθεν αποθηκεύθηκαν containers επίσης γεμάτα πυρομαχικά και τελικά δεν τινάχθηκε στον αέρα μόνο η Ναυτική Βάση "Ευάγγελος Φλωράκης" και το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΑΗΚ, αλλά καί ένας ευαίσθητος μεν-λέγε με Μάρθα Βούρτση-αλλά πολύ πατριώτης Πρόεδρος.  

Edited by proud_ionian
Link to comment
Share on other sites

Σε στρατόπεδο της Ρόδου θα μεταφερθούν τα πυρομαχικά, μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση και ελπίζω οι αρμόδιοι να έχουν διδαχθεί από την κυπριακή συμφορά, που ανέφερε και ο ge.

 

Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί δόθηκε τόση έμφαση στα καλάσνικωφ, τι θα άλλαζε εάν μετέφερε και όπλα. Εάν πρόκειται για παράνομο φορτίο δεν νομίζω ότι θα άλλαζε τίποτε εάν υπήρχαν και όπλα. Εάν είναι νόμιμο, το ίδιο νόμιμο θα ήταν και με όπλα. Ούτως ή άλλως επρόκειτο για τράνζιτ διέλευση από ελληνικά χωρικά ύδατα, δεν προορίζονταν για την Ελλάδα, που τότε σαφώς θα υπήρχε μέγα θέμα εάν υπήρχαν και όπλα.

 

Πάντως, έχω την εντύπωση ότι η πολιτική ηγεσία, μάλλον εκτέθηκε με την ανάμειξη στην υπόθεση σε πολιτικό επίπεδο. Νομίζω ότι θα ήταν καλύτερα -για λόγους διπλωματίας- να έμενε ο χειρισμός της υπόθεσης σε υπηρεσιακό επίπεδο.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Και φυσικά ακόμη τα πυρομαχικά δεν έχουν μεταφερθεί, λόγω έλλειψης πιστοποιημένων μεταφορέων και χρημάτων.

 

ΥΓ Τυχαία έπεσα πάνω και σε αυτό :eek: . Και τι τα έκαναν 280 άτομα και μάλιστα εκπαιδευμένους μαχητές? Αυτό όμως δεν μας το λένε οι Λιβανέζοι, λες και πρόκειται για μια ασήμαντη λεπτομέρεια! Ο καθένας...

Link to comment
Share on other sites

Ευτυχώς δηλαδή που πρόλαβαν και έβγαλαν τα πυρομαχικά και δεν πήγαν και αυτά στον πάτο. Και λογικά τώρα, όλο και κάποια αποζημίωση στους πλοιοκτήτες θα κληθεί να καταβάλλει το ελληνικό δημόσιο, γιατί "δεν έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα κλπ κλπ"., χώρια τα λοιπά έξοδα που έχουν γίνει και θα γίνουν για το φορτίο.

Edited by ΝΗΡΕΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Κι ένα βίντεο που δείχνει το ατύχημα από την αρχή και φαίνεται ότι δεν ήταν δεμένο εκεί που βούλιαξε, αλλά απλώς εκεί κατέληξε ακυβέρνητο. Κι άλλο ένα βίντεο με σχόλια αυτοπτών που λένε ότι αυτοί που φαίνονται στο βίντεο (της Ροδιακής) να προσπαθούν να το δέσουν στη νέα του θέση (όπου και βυθίσθηκε) ήταν πλήρωμα από το Πρέβελης και όχι το δικό του πλήρωμα...και ότι υπήρχε κίνδυνος εάν συνέχιζε να πέσει στο Πρέβελης.

 

Από ρύπανση τι να γίνεται άραγε? Λογικά θα έχει βγάλει πετρέλαια.

Edited by ΝΗΡΕΑΣ
Link to comment
Share on other sites

   Το δικό του πλήρωμα λιγάκι δύσκολο γιατί πρέπει να έχουν συλληφθει από τις αρχές!! 

 

Στο Seanation αναφέρει ότι το Λιμενικό σώμα πως δεν υπήρξε βύθιση αλλά προσάραξη :blink:  του πλοίου και οτι δεν εχει παρατηρηθει ρυπανση!!

 

Ωστόσο το Λιμενικό Σώμα ανακοίνωσε πως δεν υπήρξε «βύθιση» αλλά «προσάραξη» του πλοίου λόγω σπάσιμου κάβων εξαιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών στο λιμάνι Ακαντιάς χωρίς να υπάρχει τραυματισμός ενώ δεν έχει παρατηρηθεί ρύπανση της θαλάσσιας περιοχής.

Στελέχη του Λιμενικού σημείωναν πως το πλοίο έχει νέους κάβους και δεν κινδυνεύει με βύθιση.

 

Υ.Γ: Ακομα δεν εχω δει καποια ανακοινωση απο το Υπουργειο για το γεγονος αυτο!!

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, υπήρχε πάνω στο πλοίο πλήρωμα, το οποίο βγήκε έγκαιρα, και μετά ανέλαβαν άτομα από το Πρέβελης και την εταιρεία ρυμουλκών να δέσουν με κάβους το παρασυρόμενο.

 

Ημιβύθιση Φ/Γ «NOUR M» στο λιμάνι της Ρόδου, λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών

 

Λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκώνπου επικρατούσαν χθες στην περιοχή της Ρόδου (9-10 bf), το Φ/Γ πλοίο «NOURM», σημαίας Σιέρρα Λεόνε, προσέκρουσε στο λιμένα  Ακαντιάς, στον οποίο βρισκόταν πλαγιοδετημένο.

 

Στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής έσπευσαν στο σημείο προς παροχή συνδρομής, ενώ ο Πλοίαρχος και το 4μελές πλήρωμα του «NOURM» αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στον προβλήτα. Παράλληλα, τοποθετήθηκαν άμεσα  νέοι κάβοι πρόσδεσης από μέλη πληρώματος του Ε/Γ-Ο/Γ «ΠΡΕΒΕΛΗΣ» Ν.Ρ. 06, καθώς και από μέλη πληρώματος του Ρ/Κ λιμένα Ακαντιάς.

 

Οι αλλεπάλληλες και έντονες προσκρούσεις του «NOURM», εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων  που έπνεαν στην περιοχή, είχαν ως αποτέλεσμα  να προκληθούν ζημιές στον προβλήτα και ρήγματα στην αριστερή πλευρά του πλοίου, με αποτέλεσμα τη μόνιμη αριστερή κλίση του και, λόγω της εισροής υδάτων, τη μερική βύθισή του.

 

Επισημαίνεται ότι σήμερα το πρωί διενεργήθηκε από το προσωπικό της οικείας Λιμενικής Αρχής πλήρης και εκτεταμένος έλεγχος της ανωτέρω θαλάσσιας περιοχής, χωρίς να διαπιστωθεί ρύπανση.

 

Επιπρόσθετα, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Δωδεκανήσου έχουν προβεί ήδη στη λήψη  όλων των απαραίτητων μέτρων για να διασφαλιστεί η αποτροπή τυχόν διαρροής καυσίμων στη θάλασσα.

 

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου.

hcg.gr

 

 

Link to comment
Share on other sites

Και πολύ γρήγορα ήλθε η ώρα των ευθυνών και του λογαριασμού. Ο Αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ρόδου λέει ότι η ευθύνη για το αγκυροβόλιο είναι του Λιμενικού, ότι μόνο οι ζημιές στον προβλήτα φθάνουν τις 100 χιλ, ότι πρέπει να ανελκυσθεί το γρηγορότερο, γιατί πιάνει τη θέση της Blue Star, που προσωρινά θα δένει στα κρουαζιερόπλοια και ότι αναμένεται μπάχαλο με το ποιος θα πληρώσει το κόστος ανέλκυσης και απομάκρυνσης, η πλοιοκτήτρια εταιρεία ή επειδή είναι κατασχεμένο το ελληνικό δημόσιο? Και βέβαια εκφράζει φόβους για ρύπανση, καθώς όπως λέει ήδη στο λιμάνι μυρίζει πετρέλαιο, αλλά δεν υπάρχει ακόμη ορατή ρύπανση.

 

Link to comment
Share on other sites

Συνέχεια ενημέρωσης για την ημιβύθιση του Φ/Γ «NOUR M» σημαίας Σιέρρα Λεόνε

 

 

Σε συνέχεια της ενημέρωσης για την ημιβύθιση του Φ/Γ «NOUR M»σημαίας Σιέρρα Λεόνε, στο λιμάνι της Ρόδου, ομάδα της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων και Συμβάντων (ΕΛ.Υ.Δ.Ν.Α) του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής πρόκειται να μεταβεί στη Ρόδο, προκειμένου, στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων της, να διεξαχθεί τεχνική διερεύνηση επί του ναυτικού ατυχήματος.                                                                                                  

 

hcg.gr

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...