Jump to content
Shipfriends

Σολωνάκι (Ν. Πειραιώς 2387) & Σολωνάκι III (Ν. Πειραιώς 3065)


Recommended Posts

Όλοι γνωρίζουμε βέβαια πολύ καλά το ΣΟΛΩΝΑΚΙ ΙΙ (μετέπειτα ΑΝΤΩΝΙΟΣ Π της Κέρκυρας). Καιρός να γνωρίσουμε άλλες δύο "παντόφλες" που έφεραν το ίδιο όνομα και για τις οποίες δεν υπήρχε μέχρι σήμερα απολύτως καμμία αναφορά στο διαδίκτυο. Η ιδιαιτερότητα τους σε σχέση με το ΣΟΛΩΝΑΚΙ ΙΙ βρίσκεται στο γεγονός ότι ενώ το προαναφερόμενο είχε κατασκευαστεί στην χώρα μας, τα άλλα δύο είχαν κατασκευαστεί στο εξωτερικό αφού ήταν πρώην αποβατικά πλοία του Β' Παγκοσμίου πολέμου. Ας τα δούμε ένα - ένα.

 

LCT 587 - Α/Β 587 - ΚΑΝΔΑΝΟΣ (L 201) -  ΣΟΛΩΝΑΚΙ - ΔΕΣΠΟΙΝΑ Σ. - ΗΛΙΑΣ ΙΙ

 

Το (πρώτο) ΣΟΛΩΝΑΚΙ κατασκευάστηκε το 1943 στη Βρετανία (Stockton Construction, Thornaby, U.K.) και συμμετείχε στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο ως LCT 587 (αποβατικό αρμάτων) και ανήκε βέβαια στον τύπο LCT Mk4. Παρεχωρήθη στη χώρα μας από το Βρετανικό Ναυτικό το 1945, οπότε και ενετάχθει στον στόλο του Π.Ν. μας ως Α/Β 587 και αργότερα ως ΚΑΝΔΑΝΟΣ (L 201). Εξεποιήθει από το Ελληνικό Π.Ν. το 1963. Περισσότερα για τα αποβατικά αρμάτων τύπου LCT Mk4 του Π.Ν. μας μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

 

Τον Ιούλιο 1964 πήρε αριθμό νηολογίου Ν.Π. 2387 και μετονομάστηκε σε ΣΟΛΩΝΑΚΙ, δραστηριοποιούμενο έκτοτε είτε ως Ε/Γ-Ο/Γ είτε ως Φ/Γ-Ο/Γ. Τον Σεπτέμβριο 1969 μετονομάστηκε σε ΔΕΣΠΟΙΝΑ Σ. και τον Νοέμβριο 1973 σε ΗΛΙΑΣ ΙΙ. Τέλος, γνωρίζουμε ότι πουλήθηκε στην Ισπανία, αλλά όχι το πότε έγινε αυτό.

 

S. CRAFT - ΣΟΛΩΝΑΚΙ ΙΙΙ

 

Για το ΣΟΛΩΝΑΚΙ ΙΙΙ δυστυχώς γνωρίζουμε πολύ λιγότερα (τουλάχιστον όμως μάθαμε την ύπαρξη του). Κατασκευάστηκε το 1944, ως αποβατικό βέβαια του Β' Παγκοσμίου πολέμου. Κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα επίσης στη Βρετανία ως LCT Mk4. Ως προηγούμενο όνομα του αναφέρεται το S. CRAFT, με την επιφύλαξη ότι ίσως αυτό το όνομα να μην είναι πραγματικό αλλά αποτέλεσμα κάποιας "σύγχισης" με τον τύπο του ως αποβατικό (LCTs Landing Craft Tank).

 

Ως ΣΟΛΩΝΑΚΙ ΙΙΙ έφερε αριθμό νηολογίου Ν.Π. 3065, από τον οποίο αριθμό μπορούμε να τοποθετήσουμε είτε τον ερχομό του στην χώρα μας είτε απλά την εγγραφή του στα Ελληνικά νηολόγια, περίπου στα τέλη της δεκαετίας '60 με αρχές δεκαετίας '70.

 

Όλα τα παραπάνω στοιχεία, παρατίθενται σε συνεργασία με τον καλό φίλο emmpapad (ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ).

Edited by Nick the Greek
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...