Jump to content
Shipfriends

Λιμάνι Σχοινούσας


Recommended Posts

Θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος φίλος γνωρίζει περί νέου λιμανιού στη Σχοινούσα. Εδώ και χρόνια ακούω πως το υπάρχον λιμανάκι στη θέση Μερσίνι κρίνεται πολύ στενό και επικίνδυνο για μεγάλα πλοία τύπου BLUE STAR που προσεγγίζουν. Πράγματι, απ οτι θυμάμαι είναι πολύ στενός κόλπος και τα βαπόρια γυρίζουν έξω από αυτον. Διανύουν απόσταση τουλάχιστον 500 μέτρων με όπισθεν για να ακουμπήσουν στον προβλήτα. Αριστερά και δεξιά υπάρχουν βράχια σε μικρή απόσταση. Είχε ακουστεί σε νησιώτικα sites για δημιουργία νέου λιμανιού στη θέση Χοχλάκια στην παραλία Λιβαδίου (πρόκειται για επίγειο παράδεισο και τη συνιστώ ανεπιφύλακτα). Την τελευταία φορά που πήγα το 2004 ήταν ακόμα σε συζητήσεις. Αν γνωρίζει κάποιος περί οποιασδήποτε προόδου ας μας ενημερώσει. Κατά τη γνώμη μου η Σχοινούσα είναι το ωραιότερο από τα νησάκια των μικρών Κυκλάδων και αξίζει καλή υποδομή.

ΥΓ. Δεν ξέρω αν έγραψα στο σωστό topic δεδομένου πως δε βρήκα άλλο περί λιμανιού Σχοινούσας.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση, τόσο οι κάτοικοι όσο και τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας και ο αντιδήμαρχος Σχοινούσας, είδαν μετά από πολύ καιρό να λειτουργεί ο φωτισμός στο λιμάνι του νησιού.

Η αισθητική και λειτουργική εικόνα του λιμανιού έχει αλλάξει τελείως και αυτό που απομένει πλέον είναι να τοποθετηθούν τα πίλαρς ( πυροσβεστικές φωλιές και παροχές νερού και ρεύματος ), που άλλωστε το έχει υποσχεθεί από πέρυσι ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου.

Πηγή: NAXOSNEWS

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Σχοινούσα… Ηρθε η ώρα για το νέο λιμάνι??

Quote

Η Σχοινούσα είναι ένα από τα ωραιότερα νησιά στο Αιγαίο και γιατί όχι και στις Κυκλάδες. Μάλιστα το φυσικό λιμάνι που διαθέτει έχει ασφάλεια και θεωρείται ως το ιδανικό «καταφύγιο» για τους κατόχους κυρίως τουριστικών σκαφών. Και το καλοκαίρι χαίρεται το μάτι των επισκεπτών να βλέπουν ένα λιμάνι γεμάτο από κότερα… Όμως, το εμπορικό μέρος δεν είναι και ότι καλύτερο. Με μία προβλήτα που δεν αντέχει πλέον τα μεγάλα πλοία η ανάγκη για εκσυγχρονισμό ή και δημιουργία νέου να αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Για χρόνια το παράπονο των κατοίκων της Σχοινούσας ήταν η αδυναμία να ξεφύγουν από τη γραφειοκρατία και να προχωρήσει στο νέο λιμάνι

Προφανώς τώρα ήρθε η ώρα. Με την αρωγή του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων όπως διαβάζουμε στην προσωπική ιστοσελίδα του Περιφερειάρχη κου Χατζημάρκου «Το λιμάνι της Σχοινούσας και των Καμαρών της Σίφνου, προϋπολογισμού 2,7 εκ. ευρώ και 3,7 εκ. ευρώ αντίστοιχα, υποβάλλουμε στο ΕΣΠΑ 2014-2020, για λογαριασμό των Δήμων Νάξου και Σίφνου. Οι αρμοδιότητες και οι δυσκολίες δεν είναι άλλοθι στασιμότητας, αλλά έναυσμα αγώνα. Συνεργαζόμαστε, αναλαμβάνουμε βάρος, στηρίζουμε, προχωράμε».

Οι σχετικές υπογραφές μπήκαν χθες και πλέον ανοίγει ο δρόμος για ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για την Σίφνο και το λιμάνι στις Καμάρες που αναμένεται να βελτιωθεί προς το καλύτερο με βάση το γεγονός ότι θα επενδυθούν περίπου 3.7 εκατομμύρια ευρώ…. Και περιμένουμε τα επόμενα καλά νέα για τα νησιά μας.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Έχει οριστικοποιηθεί και η έναρξη  κατασκευής για το νέο λιμάνι της Σχοινούσας.

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο» το έργο «Ολοκλήρωση νέου λιμανιού Σχοινούσας», με επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ύψους 2.760.000 €, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020. Η πράξη αφορά στην κατασκευή και ολοκλήρωση των έργων του νέου επιβατικού λιμένα Σχοινούσας, στη θέση Λιβάδι και της οδού πρόσβασης από τη χώρα προς το λιμάνι και περιλαμβάνεται στον γενικότερο σχεδιασμό της Περιφέρειας για την περαιτέρω βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων, την άρση της απομόνωσης των νησιών και ιδιαιτέρως των μικρών, την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των παρεχομένων υπηρεσιών, προς τους κατοίκους και επισκέπτες.
Συγκεκριμένα τπ έργο περιλαμβάνει:

1)Αποπεράτωση του προβλήτα ογκόλιθων

2)Ολοκλήρωση κυματοθραύστη, μήκους 80 μέτρων, στο βόρειο ακρωτήρι του όρμου Λιβάδι, από φυσικούς ογκόλιθους

3)Κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων στο χώρο του λιμένα (λιμενικό φυλάκιο, βοηθητικοί χώροι, στέγαστρο αναμονής επιβατών κλπ)

4)Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, θέσεων στάθμευσης, χώρων πρασίνου κλπ

5)Κατασκευή έργων ύδρευσης αποχέτευσης και πυρόσβεσης, απορροής ομβρίων υδάτων και Η/Μ εγκαταστάσεων

6)Προμήθεια και τοποθέτηση φάρου ναυσιπλοΐας

7)Αποπεράτωση οδού πρόσβασης από τη Χώρα προς το νέο λιμάνι, μήκους 1,5 χλμ.

Το έργο εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας «Ενίσχυση της περιφερειακής συνοχής» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Ως ημερομηνία έναρξης του έργου ορίζεται η 30/06/2019 και ημερομηνία λήξης η 31/12/2021”.

Πηγή: Δημήτρης Πράσσος, www.santonews.gr

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Και οπως βλεπουμε απο το google maps εχει αρχισει η κατασκευη του νεου λιμανιου Σχοινουσας στη θεση λιβαδι.Οπως βλεπουμε η τοποθεσια ειναι καλη και προστατευμενη απο τις περισσοτερες διευθυνσεις ανεμων.Εχει κατασκευαστει κυματοθραυστης και εχουν τοποθετηθει μπλοκια.Ενα σημαντικο εργο που θα λυσει το χρονιο προβλημα του λιμανιου του νησιου.

20200714_215917.jpg

20200714_215934.jpg

Link to comment
Share on other sites

Το Blue Star Naxos με το ζόρι μπαίνει και βγαίνει, σε αντίθεση με την Ηρακλεια που μπορεί να κάνει την μανουβρα έξω και να κάνει πισω για να δέσει, στην Σχινουσα δενει λοξά. Είναι πολυ επικίνδυνο λιμάνι

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...