Jump to content
Shipfriends

Recommended Posts

The_Lusitania_at_end_of_record_voyage_19

ξημερωματα καθαρης δευτερας, 02.00-04.00 στο ΣΚΑΪ ειχε μια βρετανικη τηλεταινια για τη βυθιση του Lusitania.

το Lusitania ηταν υπερωκεανειο της Cunard (με αδερφο το Mauretania του 1906)

η ιστορια του ειναι λιγο πολυ γνωστη. το Μαιο του 1915 επιστρεφοντας απο Νεα Υορκη για Liverpool τορπιλιστικε απο γερμανικο υποβρυχιο εξω απο τις νοτιες ακτες της ιρλανδιας (μερα μεσημερι με καθαρο ουρανο). απο τα κοντα δυο χιλιαδες ατομα βρηκαν το θανατο κοντα 1200 με αρκετα παιδια και βρεφη αναμεσα τους. οι εικονες των ομαδικων ταφων εκαναν το γυρο του κοσμου και μετεστρεψαν την αμερικανικη κοινη γνωμη.

εκεινη την εποχη οι βρετανοι επισημως επεμεναν οτι το πλοιο ειχε πεσει σε ενεδρα και δεχτηκε 2-3 τορπιλες πιθανον απο περισσοτερα του ενος υποβρυχια. στη δικαστικη ερευνα στη βρετανια το βρετανικο ναυτικο επεδιωκε να ενοχοποιησει τον πλοιρχο οτι δεν ακολουθησε οδηγιες.
οι γερμανοι αντετειναν για πολλα χρονια οτι το πλοιο εβληθη μονο απο μια τορπιλη απο το υποβρυχιο U-20 και οτι βυθιστηκε πολυ γρηγορα σε 18 μολις λεπτα. επεμεναν οτι μετεφερε και πυρομαχικα. οι αγγλοι ειχαν αποδεχθει μονο οτι μετεφερε καλυκες και βλημματα που δεν ειχαν γομωση.
σε ολες τις διαφημισεις στον αμερικανικο τυπο για την αναχωρηση του Lusitania, υπηρχε απο κατω ανακοινωση της Γερμανικης Πρεσβειας οτι το πλοιο αποτελει πιθανο στοχο.

σε παλαιοτερες καταδυσεις στο ναυαγιο, ηδη απο τη 10ετια του 50, ο δυτης που κατεβηκε ειπε οτι γυρω απο το πλοιο ειναι σκορπισμενες ναρκες, ενω πιο προσφατες ερευνες αποδιδουν τη δευτερη εκρηξη σε εκρηξη του ενος λεβητα.

οι μαρτυριες των διασωθεντων μιλουσαν για μια τορπιλη και δυο εκρηξεις. επισης υπηρχαν πολλες διαμαρτυριες για το οτι το πλοιο δεν επλεε με ολη την ταχυτητα του. το πλοιο για αρκετη ωρα πριν χτυπηθει επλεε μεσα σε ομιχλη, γιάυτο και μειωσε ταχυτητα στους 15 κομβους. ετσι και αλλιως πηγαινε μεχρι 21, απο 25 που μπορουσε να πιασει. δουλευε τους 3 απο τους 4 λεβητες για οικονομια στο καρβουνο και εξοικονομιση χωρου για εμπορευματα (εκει που θα φυλασσονταν καρβουνο κανονικα)

η ταινια εχει τη μορφη αναμνησεων ενος απο τους επιζωντες και υιοθετει ξεκαθαρα την αποψη οτι το πλοιο αφεθηκε αβοηθητο. οτι η βρετανια επεδιωκε θυματα αμερικανους για να μπει η αμερικη στον πολεμο. το Lusitania αφεθηκε να πλεει χωρις προστασια απο το βρετανικο ναυτικο, ενω οι οδηγιες που ειχε
δεν ηταν αρκετα σαφης. στην ταινια εξιστορειται και η δικαστικη περιπετεια του πλοιαρχου και οι προσπαθειες χειραγωγησης του αποτελεσματος της ερευνας, ενω εμμεσως αποδεχεται οτι εξερραγησαν πυρομαχικα μετα τον τορπιλισμο.
αποσπασματα απο την ταινια εχει και το discovery cannel στο ντοκυμανταιρ του

περισσοτερα για το πλοιο στα site των νοσταλγων του

http://www.greatships.net/lusitania.html

http://www.lusitania.net/

 

Edited by Nick the Greek
tag
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Πολυέλεε Proud, πολύ ωραία η ανάλυσή σου. Για όσους θέλουν να διαβάσουν περισσότερα, ένα εξαιρετικό βιβλίο είναι το Exploring the Lusitania του Robert D. Ballard με τον Spencer Dunmore(ISBN 0-297-81314-5) από τη Madison Press. 200+ σελίδες με illustation και ασπρόμαυρες φωτογραφίες εποχής όπως και πάρα πολλές έγχρωμες από την κατάδυση που έκανε ο συγγραφέας στο πλοίο.

ΥΓ: Δεν υπάρχει ελληνική έκδοση, το βιβλίο έχει βγεί μόνο στα αγγλικά.

Edited by Nick the Greek
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 11 months later...

To Marco Polo περα απο τη συμμετοχη του στις εκδηλωσεις μνημης για τον Τιτανικο, επλευσε πανω απο τον υγρο ταφο του Lusitania, οπου εγινε επιμνημοσυνη δεηση και ριψη στεφανου.

The 22,080 gross ton MV MARCO POLO departed Tilbury, UK on Tuesday, April 10, 2012 with a full complement of passengers for a special Maritime Heritage Cruise that traced a portion of RMS TITANIC’s initial route in addition to commemorating the RMS LUSITANIA’s sinking with a special wreath-laying ceremony.

DSC_1003-copy-592x393.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Στο Cobh (πρωην Queenstown) της Ιρλανδιας (που ηταν και το τελευταιο λιμανι που επιασε ο Τιτανικος), εγιναν χτες τελετες μνημης, για τα 97 χρονια απο τον τορπιλισμο του πλοιου στις 07/05/1915.

HE 97TH anniversary of the sinking of the Lusitania has been marked with a special ceremony organised by a local tourist authority.

The first commemoration started at the Lusitania graves in the Old Church Cemetery just outside Cobh, Co Cork, at 2pm yesterday. After prayers, musical honours by St Colman’s Pipe Band and the Commodore Male Voice Choir and the laying of wreaths, proceedings moved to Cobh town centre.

A parade and representatives of civic, maritime and historical groups left the Old Town Hall at 3pm and made their way to the Lusitania Peace Memorial in Casement Square. A wreath was placed at the memorial.

Link to comment
Share on other sites

Να σημειωθεί ότι ο τορπιλισμός και η βύθισή του από γερμανικό υποβρύχιο στις 7 Μάη 1915,ήταν η αιτία της εισόδου των Η.Π.Α. στον 1ο Παγκόσμιο.Μέχρι τότε,δήλωναν ουδετερότητα,αν δεν κάνω λάθος.

Το γρήγορο της βύθισης του (18 λεπτά) απέφερε το θάνατο στους περισσότερους επιβάτες, παρ'όλο που ήταν κοντά στη στεριά,μόλις 11 μίλια από το ακρωτήριο Old Head of Kinsale της Ν.Ιρλανδίας.

Link to comment
Share on other sites

ειχαμε δει στο πρωτο ποστ οτι εκεινη την εποχη υπηρξε μεγαλη συζητηση και για τη χαμηλη ταχυτητα του πλοιου και για τη διπλη εκρηξη (που τελικα οφειλοταν σε μια τορπιλη οπως αποδειχθηκε μεταγενεστερα), αλλα και για το οτι το πλοιο αφεθηκε σχεδον απροστατευτο, να πλευσει σε εμπολεμη ζωνη οπου δρουσαν γερμανικα υποβρυχια.

σε μεταγενεστερη βρετανικη τηλεταινια ευθεως αποδιδεται στη βρετανικη κυβερνηση η προθεση να υπαρξουν θυματα αμερικανοι για να μπουν και οι ΗΠΑ στον πολεμο

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Πριν μια βδομάδα (βασικά απ' ότι βλέπω στο κανάλι του National Geographic.το δείχνει κάθε εβδομάδα)είδα ένα σχετικά πρόσφατο ντοκιμαντέρ, το "Dark Secrets of Lusitania".

Το όλο αντικείμενο της ομάδας που βλέπουμε σε αυτό (ανάμεσα της κι ο σημερινός ιδιοκτήτης του ναυαγίου),είναι να ανακαλύψει γιατί το πλοίο βυθίστηκε σε μόλις 18 λεπτά. Μια τορπίλη δε μπορεί να είναι υπεύθυνη για την τόσο γρήγορη βύθιση ενός υπερωκεανίου τέτοιου μεγέθους.

Οι έρευνες βασίζονται σε μαρτυρίες επιζώντων, που ανέφεραν δύο εκρήξεις, με χρονική διαφορά 30'' η μια από την άλλη. Η μια ήταν το χτύπημα της τορπίλης στο κύτος, η δεύτερη όμως;Κάτι πυροδοτήθηκε από το εσωτερικό του πλοίου, τόσο δυνατό, που έφτασε να το καταδικάσει.

Τέσσερις ήταν οι υποθέσεις:παράνομο φορτίο πυρομαχικών=σκόνη αλουμινίου(σφαίρες βρέθηκαν στα αμπάρια του πλοίου στην έρευνα της ομάδας στην αρχή,αλλά η εκτυφλωτική λάμψη που βγάζει η έκρηξη αλουμινίου δεν συνάδει με τις μαρτυρίες), καρβουνόσκονη(είχε αποθήκες κάρβουνου στα πλάγια που χτυπήθηκε, αλλά η έκρηξη από κάτι τέτοιο δε θα ήταν ικανή να δημιουργήσει εκτεταμένη ζημιά στο πλοίο),βαμβακοπυρίτιδα (αρκετά δυνατή έκρηξη, αλλά δεν συμφωνεί με την χρονική απόσταση των δύο εκρήξεων) και έκρηξη λέβητα (η πιο πιθανή εκδοχή, από άποψη συμφωνίας με τις μαρτυρίες και της χρονικής απόστασης των δύο εκρήξεων, αλλά όχι από άποψη έντασης ικανής να κάνει τη μεγάλη ζημιά).

Τελικά οι επιστήμονες δεν κατάφεραν να βγάλουν ασφαλή συμπέρασμα,ούτε από τις προσομοιώσεις στο εργαστήριο,ούτε από τις καταδύσεις στο ναυάγιο.Φάνηκε ότι το Λουζιτάνια θέλει να κρατήσει το μυστικό για το ίδιο :) .Αρκετά καλό φιλμ, ενδιαφέρον.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Τον επομενο μηνα κλεινουν 100 χρονια απο τον τορπιλισμο του Lusitania και ηδη ετοιμαζονται πολλες εκδηλωσεις εις μνημην των θυματων, με επικεντρο το Cobh (τοτε Queenstown), οπου συγκεντρωθηκαν οι περισσοτεροι διασωθεντες, αλλα και οι σοροι που περισυνελεγησαν.

 

Εκδηλωσεις θα γινουν και στο Kinsale, στο μουσειο του Liverpool, στο Cork και γενικως σε οποια περιοχη της Ιρλανδιας και της Βρετανιας ειχε σχεση με το πλοιο.

 

Η Cunard διοργανωνει επταημερη κρουαζιερα μνημης με το Queen Victoria. Για οσους ενδιαφερεστε τα ναυλα ξεκινουν απο USD1.348 το ατομο. Στις 07/5 ανημερα της επετειου, το πλοιο θα ειναι ολη μερα στο Cobh.

 

Πολλες εκδηλωσεις θα γινουν το προηγουμενο σαββατοκυριακο, που ειναι τριημερο (η δευτερα 04/5 ειναι bank holiday στη Μεγαλη Βρετανια)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Δυο απεικονίσεις από σόναρ βρήκα στο skynews μαζί με κάποιες δηλώσεις του ιδιοκτήτη του ναυαγίου.

 

 

There is also a theory that the captain ordered full steam ahead after the torpedo hit near the ship's bow forcing water into the vessel at a dramatic rate.

Wreck owner Mr Bemis is considering suing the Irish government after it refused his request to recover the bridge telegraph - which could reveal the captain’s final orders.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Ένα από τα ωραία πράγματα της καινούριας τεχνολογίας, είναι ότι δύναται να ζωντανέψει πράγματα τα οποία μόνο στη φαντασία του κανείς θα μπορούσε να πλάσει. Έτσι και με το Lusitania. Εδώ οι παίχτες ετοιμάζουν ένα animation-μπόμπα, ακριβές αντίγραφο του πλοίου τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά. Μάλιστα αν κατάλαβα θα περιλαμβάνει και τη βύθιση του πλοίου, τρομερά πράγματα. Δέστε από το 10:56 και για λίγα λεπτά. Παρεμπιπτόντως, η υπόλοιπη συζήτηση είναι για τον Τιτανικό, αν την παλεύετε, ακούστε. Ο Tom, ο ιδιοκτήτης του καναλιού, έχει πολύ ενδιαφέρον περιεχόμενο που δεν περιορίζεται στο ναυτιλιακό κομμάτι.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...