Jump to content
Shipfriends

Διπλά Πληρώματα & τήρηση ωραρίων


Recommended Posts

Δεν νομίζω οτι τα ρυμούλκα έχουν δίπλα πληρώματα .. Και όσον αφορά τη τήρηση ειναι μεγάλη υπόθεση ... Παίζουν τα ίδια άτομα στα ρυμούλκα πολλές φορες . Αν και η διάφορα ειναι παντα ενα άτομο ( ανάλογα τα ν.μ. Και τον προορισμό (έσω-εξωτερικό)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Σωρεια παραβασεων σε θεματα τηρησης ωραριων εργασιας και καταβολης των δεδουλευμενων των ναυτικων διαπιστωσε κλιμακιο της ΠΕΝΕΝ σε πλοια της γραμμης Κυλληνη Ζακυνθος.

 

Έπειτα από επισταμένο έλεγχο στην πορθμειακή γραμμή Κυλλήνης – Ζακύνθου - Κεφαλονιάς από τον Γεν. γραμματέα της ΠΕΝΕΝ διαπιστώθηκαν σωρεία παραβιάσεων. Δεν εφαρμόζεται η Δ.Σ 180 που αφορά τις ώρες εργασίας και ανάπαυσης των πληρωμάτων. 

 
Επίσης οφείλονται δεδουλευμένες αποδοχών πλέον των 2 μηνών. Στο πλοίο IONIAN STAR διαπιστώθηκε ότι εργάζονται έως και 20 ώρες ημερησίως χωρίς να δίνονται PAY. Όλα αυτά με την κάλυψη της λιμενικής αρχής η οποία δεν έχει προβεί σε κανέναν έλεγχο για την ορθή τήρηση της νομοθεσίας γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την ναυσιπλοΐα και την ασφάλεια των επιβαινόντων και του πληρώματος.  Στην λιμενική αρχή Κυλλήνης καταγγέλθηκαν όλα τα παραπάνω, χωρίς να δοθεί ουσιαστική λύση.
Edited by MILTIADIS
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 4 months later...

Εύγε κυριε Σπανέ!!!

 

Πρέπει να καταλάβουν καποτε το οτι να βαζεις τρελές συνθέσεις σε ενα μονο πλοιο χάνεις τελικα τη μάχη,ενω ταυτόχρονα μικρή συνθεση θα σημαινε πολλα πλοια με Ελληνικη σημαια και παραπανω ναυτικους...Αλλα βέβαια τι να πουν οι καρεκλοκενταυροι πρώην και νυν συνδικαλιστες που κυβερνου(σα)ν τη χωρα!


Εδώ δεν μας πειράζει οτι χάσαμε Αδριατική αλλα δε τους νοιάζει κάν αν χαθουν και οι τουριστικές γραμμές..

Link to comment
Share on other sites

Φαντάζομαι ότι δεν είναι ο μόνος που τα λέει αλλά η δικτατορία του δημοσίου και οι συνδικαληστές έχουν σίγουρα άλλες απόψεις. Δυστυχώς παρασάγγας απέχουσες από την πραγματικότητα. Όσο για την Αδριατική ίσως να την χάναμε έτσι και αλλιώς, αλλά σίγουρα δεν θα είχαμε Ελληνικές εταιρείες με Ιταλικά πλοία. Και δεν το εννοώ ως μομφή για τις εταιρείες.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 4 weeks later...

Τώρα που το Flyingcat 3 κάνει και δρομολόγια στο Σαρωνικό Παρασκευή-Δευτέρα, τί γίνεται με το πλήρωμά του; Έχει άλλο πλήρωμα για το πρωινό δρομολόγιο;

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Το Highpseed 4 που ξεκίνησε δρομολόγια στη γραμμή Παρο Νάξο Ιο Σαντορίνη έχει διπλό πλήρωμα!! Τόσα χρόνια το συγκεκριμένο δρομολόγιο γινόταν με μόνο πλήρωμα!! Το ωραίο είναι ότι και τα δύο πληρώματα είναι μέσα στο πλοίο (στο σύνολο γύρω στα 60 άτομα), οπότε γίνεται εν πλω η αλλαγή του πληρώματος.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 1 month later...

Δρομολογια οπως του Seajet 2 (που φανταζομαι δεν εχει χωρους για αναπαυση του πληρωματος) βγαινουν με το ιδιο πληρωμα η σε καποιο ενδιαμεσο λιμανι αλλαζουν;

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Στα Hellenic Highspeed και Highspeed 4 που το καλοκαίρι είχαν 12ωρα δρομολόγια, η εταιρεία πλήρωνε διπλά πληρώματα; Τη συνέφερε δηλαδή να πληρώνει για +2 ώρες;

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Καθεστώς παραβιάσεων ασφάλειας ναυσιπλοΐας στην Πορθμειακή γραμμή Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας καταγγείλει η ΠΕΝΕΝ.

Quote

Όπως προκύπτει από έλεγχο του Προεδρείου της ΠΕΝΕΝ, στην Πορθμειακή γραμμή Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας παραβιάζεται η Δ.Σ 180 σε ότι αφορά τις ώρες ανάπαυσης και εργασίας των πληρωμάτων.

Δεν χορηγούνται οι δύο (2) άδειες ανάπαυσης (ρεπό) κάθε μήνα ώστε εκ περιτροπής να καλύπτονται κατά κανόνα όλες οι ημέρες της εβδομάδος. Δεν χορηγείται η ωριαία διακοπή μεταξύ 3ης και 6ης ώρας.

Δεν εφαρμόζεται η ακριβής τήρηση των καθηκόντων των Ναυτών και Ναυτόπαιδων, όπως αυτά ρητώς αναφέρονται στον εσωτερικό κανονισμό, καθώς αυτοί χρησιμοποιούνται παράνομα στα κυλικεία των πλοίων.

Στο Ε/Γ-Ο/Γ «Κέρκυρα Εξπρές» όπου εκτελεί έξι (6) διαδρομές (ταξίδια ημερησίως) ξεπερνά τις 97 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως.

Στην ναυτιλιακή εταιρεία CorfouFerries αφαιρούν μισθολογικά διπλή υπερωριακή αμοιβή τα Σάββατα και τις αργίες παρερμηνεύοντας την οικεία ΣΣΕ Πορθμείων όπου στο άρθρο 6 αναγράφει ότι η εργασία Σαββάτου και αργιών αμείβεται υπερωριακώς, δηλαδή οι πρώτες τέσσερις ώρες με προσαύξηση 25% και οι επόμενες διπλές.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΝΕΝ έθεσε τα προβλήματα της εν λόγω γραμμής στην ιεραρχία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Κέρκυρας ζητώντας την άμεση τήρηση της ΣΣΕ Πορθμείων. Για τον σκοπό αυτό η ΠΕΝΕΝ τονίζει την ανάγκη να τηρούνται τα παρακάτω:

Η κατανομή των υπό διανυκτέρευση πλοίων σε Κέρκυρα – Ηγουμενίτσα ώστε να μην διανυχτερεύουν τα ίδια πλοία στους ίδιους λιμένες, όπως προβλέπεται και από τα πιστοποιητικά ασφαλείας των πλοίων.

Αυστηρή εφαρμογή των ωρών εργασίας και ανάπαυσης των πληρωμάτων.

Την μη έγκριση από πλοία που θα εκτελούν έξι (6) αφιξοαναχωρήσεις καθημερινά καθώς ξεπερνούν τις ώρες εργασίας και ανάπαυσης.

Να τηρείται ως διάρκεια των φορτοεκφορτώσεων η μία ώρα.

Εκτενέστερη συζήτηση επίσης έγινε για την νέα δρομολογιακή περίοδο που εκκρεμεί η έγκριση των δρομολογίων. Σε συσκέψεις για την νέα δρομολογιακή περίοδο στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας από το Προεδρείο του τοπικού Σωματείου «Ο Άγιος Σπυρίδων» τέθηκαν τα εν λόγω προβλήματα και απαιτήθηκε η αυστηρή τήρηση της ΣΣΕ Πορθμείων.

Η ΠΕΝΕΝ απαιτεί από το Υπουργείο Ναυτιλίας και τις υπηρεσίες του την άμεση τήρηση της ναυτικής νομοθεσίας και τον ουσιαστικό έλεγχο στην σωρεία καταγγελιών μας που δεν ελέγχθηκαν και δεν απαντήθηκαν θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Σύλληψη Πλοιάρχου Ε/Γ-Ο/Γ-Ταχύπλοου πλοίου στον Πειραιά

Quote

Για παραβίαση των διατάξεων του Π.Δ. 381/01 (ΦΕΚ 252 Α΄) «Κύρωση Κανονισμού περί μέγιστου χρόνου απασχόλησης πληρωμάτων Ε/Γ-Ο/Γ-Ταχύπλοων πλοίων», συνελήφθη βραδινές ώρες χθες, ο Πλοίαρχος του Ε/Γ-Ο/Γ-Ταχύπλοου ''ΤΣΑΜΠΙΟΝ ΤΖΕΤ 1'' σημαίας Κύπρου, κατόπιν ελέγχου που διενεργήθηκε από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Πειραιά, κατά τον κατάπλου του στο λιμένα Πειραιά, προερχόμενο από τους λιμένες Θήρα – Νάξο – Μύκονο.

Δικογραφία για το περιστατικό σχηματίζεται από το Α΄ Λιμενικό Τμήμα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, ενώ ο συλληφθείς Πλοίαρχος αφέθηκε ελεύθερος, κατόπιν προφορικής εντολής κ. Εισαγγελέα.

 

Link to comment
Share on other sites

Μάλιστα. Προφανώς αυτός ενέκρινε τα δρομολόγια και δε φρόντισε να ναυτολογηθεί έξτρα πλήρωμα. Ενώ φυσικά αν για παράδειγμα σταματούσε το δρομολόγιο στη Μύκονο λόγω παρέλευσης του μεγίστου χρόνου απασχόλησης, θα τον συνελάμβανε το Λιμεναρχείο Μυκόνου για παρακώλληση συγκοινωνιών. Κι ακόμα κι αν δεν ασχολούταν το Λιμεναρχείο, μα τα κανάλια θα τον περιλάμβαναν, μα η ίδια του η εταιρεία. Κι εκεί είμαι σίγουρος πως θα λάχαινε της αμέριστης συμπαράστασης του ΛΣ, του ΥΕΝ και των φορέων.

Link to comment
Share on other sites

Και όχι μόνο στο χθεσινό, απο την ημέρα που έχει ξεκινήσει δεν έχει βγάλει ένα δρομολόγιο χωρίς σκαμπανεβάσματα!!!!

Edited by proud_ionian
quote αντί reply
Link to comment
Share on other sites

Άρα λοιπόν, εκτός αν το πηγαίνει απ' τις λακκούβες, δεν είναι θέμα πλοιάρχου, είναι θέμα πλοίου. Φαντάζεστε όταν αργούσε το ΚΤΕΛ ή το τρένο να περίμεναν οι αστυνομικοί στο σταθμό για να συλλάβουν τους οδηγούς? Δεν υπάρχουν αυτά που συμβαίνουν σε αυτήν τη χώρα και αυτόν το χώρο. Σε μια χώρα που χρειάζεται απόφαση της Βουλής για να παραπεμπφθεί βουλευτής ακόμα και για τροχαία παράβαση, συλλαμβάνεται ο πλοίαρχος όταν καθυστερεί το δρομολόγιο. 

 

Και φυσικά η μεγαλύτερη ξεφτίλα είναι για τα ίδια τα σωματεία των πλοιάρχων και ναυτικών γενικά. Και γι αυτούς που παριστάνουν τους συνδικαλιστές. Αντί να κάνουν βαριεστημένα τις συνήθεις απεργείες και να φέρνουν το ΠΑΜΕ να τις περιφρουρήσει, δείγμα του πόση απήχηση και πειθώ έχουν στα ίδια τους τα μέλη, η καλύτερη υπηρεσία που θα μπορούσαν να προσφέρουν θα ήταν να συμπαρασταθούν έμπρακτα στα μέλη τους και να αγωνίζονται για ουσιώδεις βελτιώσεις στις συνθήκες εργασίας τους.

Link to comment
Share on other sites

Ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ σχετικά με το περιστατικό με το Champion Jet 1  

Quote

Τριτοκοσμικές σκηνές απείρου κάλους εξελίχθηκαν το βράδυ της Δευτέρας (15/5/2017) στο λιμάνι του Πειραιά που επιβεβαιώνουν και δικαιώνουν πλήρως τις καταγγελίες της ΠΕΝΕΝ στις οποίες έχει προβεί κατά διαστήματα, για τις συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν οι έλληνες Ναυτεργάτες σε διάφορες κατηγορίες πλοίων.

Θλιβερός πρωταγωνιστής αναδείχθηκε η εταιρεία SEAJETS συμφερόντων Μ. Ηλιόπουλου και ειδικότερα το Ε/Γ- Ο/Γ πλοίο CHAMPIONJET1 (ταχύπλοο).

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ στα πλαίσια μιας Πανελλαδικής αγωνιστικής δράσης η οποία είναι σε πλήρη εξέλιξη, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Λιμενικές αρχές και την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος πραγματοποίησαν αιφνιδιαστικό έλεγχο με την άφιξη του πλοίου στο λιμάνι του Πειραιά.

Είχε προηγηθεί τεκμηριωμένη καταγγελία της ΠΕΝΕΝ προς τις αρχές του Υπουργείου Ναυτιλίας ενώ μέλος της Ένωσης ταξίδευε ως επιβάτης στην διάρκεια του δρομολογίου του πλοίου συλλέγοντας όλα τα αναγκαία στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη εταιρεία συστηματικά ποδοπατούσε την ισχύουσα νομοθεσία τόσο σε ότι αφορά την υπερεργασία και τις ώρες ανάπαυσης αλλά και την εφαρμογή της ΣΣΕ.

Συγκεκριμένα το πλοίο είχε αναχωρήσει από τον Πειραιά στις 7 π.μ (το πλήρωμα είχε προσέλθει για εργασία μια ώρα πριν) και εκτέλεσε δρομολόγια στις Κυκλάδες και επέστρεψε στον Πειραιά στις 9 μ.μ αφού το πλήρωμα είχε συμπληρώσει 15 ώρες εργασίας. Το σχέδιο της εταιρείας, όπως είχε γίνει και πριν λίγες ημέρες, προέβλεπε ότι με το ίδιο πλήρωμα θα συνέχιζε το νέο δρομολόγιο έως την Μύκονο με πιθανή ώρα άφιξης στις 2 π.μ. Με τον τρόπο αυτό το πλήρωμα θα συμπλήρωνε 20 ώρες συνεχούς εργασίας.

Η εταιρεία προκειμένου να εξαπατήσει και να παραπλανήσει τις αρχές είχε εικονικά κάνει εγγραφή στην Μύκονο ότι είχε αντικατασταθεί το πρώτο πλήρωμα και το πλοίο θα ταξιδεύσει για το υπόλοιπο δρομολόγιο με νέο πλήρωμα, όπως προβλέπεται από την ίδια νομοθεσία.

Σε σύσκεψη που έγινε στο ΥΕΝ πριν την άφιξη του πλοίου ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ παρουσίασε και αποκάλυψε το άθλιο σχέδιο της εταιρείας και προσκόμισε πλήθος στοιχείων που επιβεβαίωναν ότι η συγκεκριμένη εταιρεία λειτουργεί και επιβάλει τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας και κάτω από πλαστά στοιχεία έχει μετατρέψει τα πλοία της σε μια εργασιακή γαλέρα που καθημερινά θέτει σε θανάσιμο κίνδυνο την ζωή των Ναυτεργατών και των επιβατών, παραβιάζοντας όλους τους κανόνες και κανονισμούς ασφαλείας αλλά και τα θεσμοθετημένα δικαιώματα των Ναυτεργατών όπως αυτά καταγράφονται στην Ναυτική νομοθεσία και στην ΣΣΕ. Στην ανωτέρω σύσκεψη σχεδιάστηκε η επιχείρηση για τον έλεγχο και την εξακρίβωση της καταγγελίας της ΠΕΝΕΝ.

Με τον κατάπλου του πλοίου στον Πειραιά (το πλοίο είχε καθυστέρηση περίπου 3 ώρες από την αναμενόμενη ώρα άφιξης) κλιμάκιο του ΥΕΝ του Κ.Λ. Πειραιά, μαζί με εκπροσώπους της ΠΕΝΕΝ, στο έλεγχο που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν και επιβεβαίωσαν πλήρως τα καταγγελλόμενα της Ένωσής μας. Στο πλαίσιο της έρευνας και του ελέγχου διαπιστώθηκαν και καταγράφηκαν πολλές ακόμη παραβιάσεις της νομοθεσίας αλλά και της ΣΣΕ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι πάνω από τέσσερις ώρες οι 450 επιβάτες ανέμεναν το πλοίο και την ολοκλήρωση του ελέγχου ενώ αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ουδείς υπεύθυνος της εταιρείας προσήλθε έστω να ενημερώσει τους επιβάτες που στο τέλος τους ανακοίνωσαν ότι λόγω απεργίας του πληρώματος θα ματαιωθεί το ταξίδι του πλοίου.

Στο μεταξύ άλλο κλιμάκιο της ΠΕΝΕΝ είχε ενημερώσει τους επιβάτες ότι στο πλοίο διεξάγεται έλεγχος για σοβαρές παραβιάσεις στον χρόνο εργασίας και ανάπαυσης του πληρώματος καθώς και της ΣΣΕ. Στο ίδιο διάστημα αναζητήθηκε το δεύτερο πλήρωμα του πλοίου το οποίο ουδέποτε βρέθηκε και όπως διαπίστωσε η ΠΕΝΕΝ τα φερόμενα ως μέλη του δεύτερου πληρώματος ήταν ναυτολογημένα σε άλλα πλοία της εταιρείας, κυρίως επισκευαζόμενα!!!

Επίσης οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι το κλιμάκιο Υ.Ε.Ν – Κ.Λ.Π που επιφορτίστηκε για τον συγκεκριμένο έλεγχο έβαλε εμπόδια, προσκόμματα και επιχείρησε την συγκάλυψη αυτής της άθλιας εργασιακής γαλέρας, πιστεύοντας ίσως ότι υπεράνω όλων είναι το δίκαιο του εφοπλιστή και όχι των Ναυτεργατών και των δικαιωμάτων τους!!!

Το συμπέρασμα που προκύπτει για άλλη μια φορά είναι το γεγονός ότι κανένας έλεγχος που διενεργείται ερήμην των Ναυτεργατών δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος, ολοκληρωμένος και κυρίως αποτελεσματικός.

Ταυτόχρονα καθίσταται σαφές ότι σε μεγάλη και γενικευμένη κλίμακα καταστρατηγούνται τα δικαιώματα των Ναυτεργατών και σημειώνονται συστηματικές παραβιάσεις στην Ναυτική νομοθεσία και τις ΣΣΕ.

Η πρωτοβουλία αυτή και η γενικότερη αγωνιστική δράση της ΠΕΝΕΝ μπορεί να βάλει φραγμό στην εφοπλιστική αυθαιρεσία και ασυδοσία. Οι Ναυτεργάτες όλων των κλάδων μπορούν να έχουν την δική τους αναντικατάστατη συμβολή στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και ταυτόχρονα μπορούν να εμπιστευτούν, να στηρίξουν, να πλαισιώσουν την συνεπή αγωνιστική και ανυποχώρητη παρέμβαση της ιστορικής ΠΕΝΕΝ.

Η δράση της ΠΕΝΕΝ για την πιστή τήρηση των ΣΣΕ και των εργασιακών δικαιωμάτων των Ναυτεργατών θα ενταθεί και θα κλιμακωθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Αναμένουμε πλήρη και αναλυτική ενημέρωση για τις επιβαλλόμενες κυρώσεις σε βάρος της ανωτέρω εταιρείας από τις υπηρεσίες του ΥΕΝ.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

 

Link to comment
Share on other sites

Σωστή η ΠΕΝΕΝ, και χαίρομαι πραγματικά που με διέψευσαν. Το καλύτερο είναι το κομμάτι που λέει ότι ορισμένοι εκ του 2ου πληρώματος είναι ναυτολογημένοι σε άλλα πλοία της εταιρείας που είναι σε επισκευή. Ναυτολογημένοι σε 2 πλοία ταυτόχρονα δηλαδή. Πολύ λογικό. Πρίν κοντά 10 χρόνια ήταν η τελευταία φορά που είχα δεί το -χειροκίνητο- σύστημα με τις καρτέλες στη Ναυτολογία του ΚΛΠ, διαβάζοντας το παραπάνω, μάλλον δεν έχει αλλάξει.

Link to comment
Share on other sites

Αμα ειναι δεμενο το βαπορι ποιος θα παει να κανει ελεγχο αν οσοι δουλευουν ειναι ναυτολογημενοι εκει? Το λυπηρο ειναι οτι για ολα αυτα τα οποια η ανακοινωση αναφερει ως τροπο λειτουργιας της εταιριας, την πληρωσε ο πλοιαρχος παλι.

 

ΥΓ. Προσπαθω να θυμηθω την τελευταια φορα που συνεληφθη πιλοτος μολις προσγειωθηκε αεροπλανο...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...