Jump to content
Shipfriends

Το ναυάγιο του "Χειμάρρα" το 1947


Recommended Posts

Aυτή τη στιγμή (σε επανάληψη για τους "ξενύχτηδες") στη "Μηχανή του χρόνου" στον ALPHA αφιέρωμα στο πολύνεκρο ναυάγιο...

Edited by .voyager
Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...
  • 1 year later...
....Πράγματι το Χειμάρρα ήταν το πιο πολύνεκρο ναυάγιο. Όμως αυτό έλαβε χώρα στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου....

Απ' όσα έχω διαβάσει, είναι σχεδόν μηδενικές οι πιθανότητες τον ναυάγιο του Χειμάρρα να μην ήταν καθαυτό ναυτικό ατύχημα (πρόσκρουση σε ύφαλο), αλλά να ήταν αποτέλεσμα πολεμικής ενέργειας. Είχε προβληθεί το ενδεχόμενο έκρηξης (ωρολογιακής;) βόμβας που πιθανώς τοποθέτησαν σαμποτέρ του ΔΣΕ αλλά νομίζω ότι, ώς συνήθως, είχανε βρεί παππά και θάβανε πέντε-έξι. Το ΚΚΕ και ο ΔΣΕ δεν ήταν αυτής της λογικής, δηλ. των δολιοφθορών και της λεγόμενης μαζικής τρομοκρατίας.

Μία μικρή πιθανότητα ήταν το Χειμάρρα να προσέκρουσε σε νάρκη του Β' ΠΠ που δεν είχε ναρκαλιευθεί και είχε παρασυρθεί βορειότερα των ναρκοπεδίων της εισόδου του Νότιου Ευβοϊκού & Σαρωνικού, αλλά και αυτό αμφισβητείται, λόγω των διαφορετικής φύσεως βλαβών που θα υφίστατο το πλοίο.

Οπότε το συγκεκριμένο ναυάγιο, ειρηνικής περιόδου πρέπει να θεωρηθεί.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Η τραγωδία του Χειμάρρα παραμένει επίκαιρη παρά τις δεκαετίες που πέρασαν, ίσως γιατί τα αίτια ήταν "πατροπαράδοτα", όπως σημειώνει το σημερινό δημοσίευμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας

 

Εύστοχα τη σχολίασε ο Σπ. Μελάς -υπογράφοντας με το ψευδώνυμο Φορτούνιο- σε χρονογράφημά του με τον τίτλο «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΒΕΛΤΗΡΙΑ». Γράφει -μεταξύ άλλων- ο Μελάς: «Πού ακούστηκε να πνιγούν 300, αν μη 400, άνθρωποι ενάμισι μόλις μίλλι από την ακτή και με θάλασσα ήσυχη; Αν υπήρχαν τόσα σωσίβια όσοι κι οι επιβάτες, δεν έπρεπε να πνιγή ούτ' ένας. (...) Η περιφρόνησι στη ζωή του επιβάτη, που επιτρέπει αυτό το φοβερό πράγμα να τον στριμώχνουν μ' άλλους 580, εν γνώσει ότι αν συμβή δυστύχημα η σωτηρία του θα είναι προβληματική, δεν παρατηρείται μονάχα σήμερα στην Ελλάδα. Είναι, φευ!, πατροπαράδοτη...».

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...