Jump to content
Shipfriends

Το ναυάγιο του ΙΑΣΩΝ (Lct Fatih) στη Ζανζιβάρη της Τανζανίας


Recommended Posts

To ΙΑΣΩΝ είναι φυσικά η γνωστή μας κλασσική παντόφλα από τις γραμμές του Ευβοικού, όπου και ταξίδεψε για πάρα πολλά χρόνια, τόσο στην γραμμή Αρκίτσας - Αιδηψού όσο και στην γραμμή Ωρωπού - Ερέτριας. Τέλη της δεκαετίας του '90 πουλήθηκε στην Τανζανία στην οποία και δραστηριοποιήθηκε μέχρι και τον Μάιο του 2009.

Στις 29 Μαίου του 2009, το πλοίο εκτελώντας το δρομολόγιο Νταρ Ες Σαλάμ - Ζανζιβάρη - Πέμπα, φτάνοντας στο λιμάνι του Stonetown ανετράπη παρασύροντας στον θάνατο έξι από τους επιβάτες του. Ο πλοίαρχος του δήλωσε ότι αντιμετώπισε προβλήματα με το πηδάλιο του πλοίου και στη συνέχεια συνειδητοποίησε ότι υπάρχει μια διαρροή στο κύτος, ενώ κατά μία άλλη εκδοχή το πλοίο "έμπαζε" νερά αρκετό διάστημα πριν την προσέγγιση του στην Ζανζιβάρη και ανετράπη την στιγμή που ετοιμαζότανε να αγκυροβολήσει στο λιμάνι.

post-2102-0-65432900-1288814009_thumb.jp

Το δυστύχημα προκάλεσε πολύ μεγάλη αναστάτωση και πολλές αναφορές και συζητήσεις στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα της Τανζανίας. Την αμέσως επομένη ημέρα στον τόπο του ναυαγίου μετέβη ο πρόεδρος της Ζανζιβάρης με μέλη της τοπικής κυβέρνησης όπου και δέχθηκε βέβαια τα πυρά του τύπου και εκπροσώπων της αντιπολίτευσης τόσο για την έλλειψη των απαραιτήτων υποδομών και υπηρεσιών για την αντιμετώπιση παρομοίων καταστάσεων όσο και για την καθυστερημμένη αντίδραση των (όποιων) ομάδων διάσωσης (το πλοίο ανετράπη στις 22.00 της 29ης Μαίου και η πρώτη βοήθεια ήρθε μόλις το πρωί της επομένης στις 09.00).

Από εκεί και πέρα ακούσθηκαν πάρα πολλά για τις συνθήκες και τα αίτια του ναυαγίου. Για το πόσους πραγματικά επιβάτες μετέφερε (επίσημα περίπου 35 ενώ ανεπίσημα ...ουκ έστιν αριθμός), για το πόσους τόνους και τι είδους φορτίο, για το σε τι κατάσταση ήταν το πλοίο. Το οποίο πλοίο βέβαια μετά από την πολύ μεγάλη έκταση που πήρε το θέμα, ανελκύσθηκε σε πολύ μικρό διάστημα (αν δεν κάνω λάθος μέσα στις επόμενες ημέρες) από πλωτό γερανό, και έκτοτε μέχρι και σήμερα παραμένει παρατημμένο στα ρηχά του λιμανιού του Stonetown αναμένοντας την διάλυση του.

Παρακάτω σας επισυνάπτω κάποια links που βρήκα στο διαδίκτυο και στα οποία μπορείτε να διαβάσετε πολλά περισσότερα για όλη την ιστορία του ναυαγίου του ΙΑΣΩΝ.

http://www.nation.co.ke/News/africa/-/1066/605016/-/13a06xhz/-/index.html

http://www.ippmedia.com/frontend/?l=2867

http://www.afrik-news.com/article15753.html

http://www.ippmedia.com/frontend/?l=3067

Edited by ΣΕΙΡΙΟΣ
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ας δούμε και μία θλιβερή φωτογραφία με ότι έχει απομείνει ή τουλάχιστον ότι είναι ορατό, από την παντόφλα ΙΑΣΩΝ (Lct Fatih) στο λιμάνι του Stonetown της Ζανζιβάρης.

post-2102-0-96670900-1291483381_thumb.jp

Aπό το picasa και τον χρήστη Jenna, Αύγουστος του 2009.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...