Jump to content
Shipfriends

Recommended Posts

On 6/27/2006 at 9:13 AM, GRSHIP said:

Στο διαλυτήριο- ναυπηγείο του Σάββα βρίσκεται παροπλισμένη η παντόφλα Marie Galante I.

On 6/27/2006 at 9:54 AM, Nick the Greek said:

Το Marie Galante I ειναι διπλα απο του Σαββα, οχι ακριβως στου Σαββα. Ειναι ενα μικρο καρναγιο εκει.

Κοιτάζοντας φωτογραφίες στο shipspotting, έπεσα εντελώς τυχαία πάνω σε μία φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται η παντόφλα Marie Galante 1. Kαι λέω εντελώς τυχαία, μιας και η φωτό αφορά το διπλανό σε αυτήν πλοίο (Sadalsuud). Είναι μάλιστα τραβηγμένη στην ίδια θέση που αναφέρεται στα πιό πάνω ποστ και την ίδια σχεδόν ημερομηνία (Ιούνιος του 2006).

To Μarie Galante 1 εμφανίζεται και στην βάση δεδομένων του equasis, χωρίς ωστόσο να υπάρχει το όνομα με το οποίο ταξίδευε στην χώρα μας. Ομολογώ πως μπερδεύτηκα κάπως με τα στοιχεία που δίνονται από το equasis για το πλοίο, μιας και εμφανίζεται να έχει αγοραστεί από εταιρία στην Γουαδελούπη την 1η Ιανουαρίου του 2006 υψώνοντας σημαία Ονδούρας (να υπενθυμίσω ότι η φωτογραφία από το shipspotting στην Ελευσίνα έχει τραβηχτεί έξι μήνες μετά, τον Ιούνιο δηλαδή του 2006), τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου να αλλάζει σημαία σε ...άγνωστη (Not Known), ενώ ταυτόχρονα αναφέρεται και σε κατάσταση παροπλισμού από το 2002 μέχρι και σήμερα.

Τι να έγινε τελικά με την Marie ??? Αναχώρησε ποτέ από την χώρα μας για την Γουαδελούπη, χάλασε μήπως η συμφωνία και παρέμεινε στην Ελευσίνα όπου και ίσως διαλύθηκε, άλλαξε όνομα και ταξίδεψε κάπου αλλού, εντός ή εκτός συνόρων ???

Και τέλος, ποια παντόφλα άραγε μπορεί να είναι (ήταν) ??? Σε ποιες γραμμές μας να είχε ταξιδέψει, ποιό το προηγούμενο όνομα της. Θυμίζει κάτι άραγε σε κάποιον ???

-------

(1965, ex- Άγιος Ελευθέριος ΙΙ)

Edited by Nick the Greek
Link to comment
Share on other sites

Αναζητήσεων ΕΕΣ συνέχεια λοιπόν. Επειδή με το IMO No δεν βγαίνει καμμία άκρη, πηγαίνουμε ανάποδα αναζητώντας στη λίστα με τις παντόφλες που έχουν ναυπηγηθεί το 1965. Μεταξύ άλλων και χωρίς να βάζω το χέρι μου στη φωτια, υπάρχει και το ΑΓΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ (ΙΙ?), φωτογραφία του οποίου (στα αριστερά), έχει ανεβάσει ο συνάδελφος Παντελής. Η ομοιότητα με το πλοίο που ψάχνουμε είναι ικανοποιητική (ρέλια διαδρόμων, αρ. παραθύρων γέφυρας, σωσίβια καθρέπτη, σχήμα τσιμινιέρας και βάσεις για τέντες κόντρα γέφυρας), οπότε θα έλεγα ότι μάλλον ταυτοποιήθηκε το όνομα. Από εκεί και πέρα πρέπει να βρούμε τι απέγινε το πλοίο από την απόσυρσή του από την ακτοπλοία και μετά.

Με το αρχικό όνομα, ψάχνοντας στο γρ. τύπου του ΥΕΝ, βρίσκουμε τις ακόλουθες αναφορες:

23/02/2001

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Γ.Ε.Α.Σ

θέμα Αρ 1.

ΒΙΛΛΙΩΤΗΣ Π./ΚΑΝΑΚΑΚΗΣ Ι./ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ Σ./ΦΑΡΜΑΚΟΡΗΣ Α.

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ

...ΠΕΡΑΜΑ-ΠΑΛΟΥΚΙΑ

Αιτείται η χορήγηση της Αδείας Σκοπιμότητας σε αντικατάσταση του Ε/Γ-Ο/Γ «ΑΓ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΙΙ» το οποίο αποδρομολογήθηκε λόγω 35ετίας.

ΘΕΤΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ

08/02/2002

ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΛΟΙΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΥΕΝ

Φ/Γ-Ο/Γ

ΑΓ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΙΙ

ΝΠ 2479

ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ-ΚΟΥΡΗΣ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ-ΛΕΥΚΙΜΗ

05/02/2003

ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗΣ

Φ/Γ-Ο/Γ

ΑΓΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΙΙ

ΝΠ 2479

ΣΥΜΠΛΟΙΟΚΤΗΣΙΑ

ΛΕΥΚΙΜΗ-ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Link to comment
Share on other sites

Η ομοιότητα του Marie Galante 1 με το Άγιος Ελευθέριος (ΙΙ ?) δεν είναι απλώς ικανοποιητική, είναι απόλυτη μετά την σύγκριση που έκανα και εγώ σε μεγάλη μεγέθυνση των φωτό.

Ταυτοποιήσαμε λοιπόν τα δύο πλοία σε ...ένα :D , και βρήκαμε βέβαια και το προηγούμενο του όνομα. Την μόνη αμφιβολία που εξακολουθώ να διατηρώ (αν και ελάχιστη μετά την παράθεση των αναφορών του ΥΕΝ από τον chiotis) είναι το αν το όνομα του ήταν Αγιος Ελευθέριος Ι ή ΙΙ. Στην μεγάλη μεγέθυνση που έκανα στην φωτό του Παντελή, διακρίνεται 100% κάθετη γραμμή δίπλα στο όνομα, αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρος αν είναι μία ή δύο.

Οπωσδήποτε θα την συμπεριλάβουμε και στην λίστα με τις παντόφλες μας στο εξωτερικό, στο επόμενο update της.

Link to comment
Share on other sites

Την μόνη αμφιβολία που εξακολουθώ να διατηρώ (αν και ελάχιστη μετά την παράθεση των αναφορών του ΥΕΝ από τον chiotis) είναι το αν το όνομα του ήταν Αγιος Ελευθέριος Ι ή ΙΙ. Στην μεγάλη μεγέθυνση που έκανα στην φωτό του Παντελή, διακρίνεται 100% κάθετη γραμμή δίπλα στο όνομα, αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρος αν είναι μία ή δύο.

Από ότι φαίνεται, μάλλον αυτό που διακρίνεται στην φωτογραφία του pantelis2009 δίπλα στο "Aγιος Ελευθέριος", είναι μία κάθετη γραμμή και όχι δύο. Στα αποτελέσματα του ΣΑΣ της 27ης Ιουνίου 2006, διαβάζουμε :

ΘΕΜΑ 36Ο Παράταση ακινησίας Φ/Γ-Ο/Γ «ΑΓΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΙΙ». Ομόφωνα θετική

Nα υπενθυμίσω ότι το MARIE GALANTE, σύμφωνα με το equasis, είχε πάρει το όνομα του και είχε υψώσει σημαία Ονδούρας από την 1η Ιανουαρίου 2006. Πράγμα που σημαίνει ότι θα ήταν κάπως απίθανο (τουλάχιστον) να ασχολείται το ΣΑΣ με το πλοίο και μάλιστα αναφερόμενο σε αυτό με το παλιό του όνομα έξι μήνες μετά την πώληση και μετονομασία του. Άρα το πιό πιθανόν, είναι το προηγούμενο όνομα του MARIE GALANTE να ήταν το ΑΓΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Ι.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Marie Galante 1 (1965, ex-Άγιος Ελευθέριος, IMO 8968909)

Είναι κάποιες φορές (ευτυχώς ελάχιστες) που προσπαθώντας να εξιχνιάσεις κάποιο ...μυστήριο :blink: , τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο. Αυτό συνέβη και το Σάββατο που μας πέρασε, όταν ερχόμενος από Σαλαμίνα με το Άγιος Ελευθέριος IV, ανέβηκα στην γέφυρα του πλοίου για να ρωτήσω τυχόν πληροφορίες για το Marie Galante Ι (Άγιος Ελευθέριος).

Ο κάπτεν του, ευγενέστατος και νέος στην γραμμή από ότι μου είπε, προσφέρθηκε -και με το παραπάνω- να με βοηθήσει. Μου είπε λοιπόν ότι το πρώτο Άγιος Ελευθέριος ήταν το γνωστό μας Aquarius Star το οποίο μετά την βύθιση και ανέλκυση του έχει αφεθεί να σκουριάζει στο Πέραμα. Παράλληλα όμως μου έδειξε και μία φωτογραφία, η οποία βρισκόταν σε καδράκι πάνω σε έναν "πάγκο", στην οποία απεικονίζετο το ίδιο πλοίο με αυτό της φωτογραφίας του pantelis2009, αλλά ως σκέτο Άγιος Ελευθέριος (χωρίς Ι ή II) την οποία φωτογράφησα και σας παραθέτω πιό κάτω. Δυστυχώς δεν ήξερε να μου πει αν το πλοίο στην φωτό ήταν όντως το Marie Galante και είχε πουληθεί στο εξωτερικό. Πράγμα βέβαια για το οποίο εμείς μπορούμε να είμαστε σίγουροι αφού έχουμε δει την φωτό του πλοίου ως Marie Galante Ι στην Ελευσίνα.

Νομίζω λοιπόν πως μπορούμε πλέον να προσθέσουμε το Άγιος Ελευθέριος στον τίτλο του topic, μιας και από την φωτό βλέπουμε ότι κάποτε ονομαζόταν έτσι και ίσως αργότερα προστέθηκε το "I".

post-2102-040538900 1286815388_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Κοιτάζοντας φωτογραφίες στο shipspotting, έπεσα εντελώς τυχαία πάνω σε μία φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται η παντόφλα Marie Galante 1. Kαι λέω εντελώς τυχαία, μιας και η φωτό αφορά το διπλανό σε αυτήν πλοίο (Sadalsuud). Είναι μάλιστα τραβηγμένη στην ίδια θέση που αναφέρεται στα πιό πάνω ποστ και την ίδια σχεδόν ημερομηνία (Ιούνιος του 2006).

Τον Σεπτέμβριο του περασμένου χρόνου, είχαμε δει το MARIE GALANTE 1 (ex- Άγιος Ελευθέριος) στην Ελευσίνα τον Ιούνιο του 2006, σε φωτογραφία από το shipspotting, και ήταν μάλιστα η αφορμή για να ανοίξουμε το παρόν θέμα.

Ξαναπαραθέτω απόψε αυτή την φωτό μιας και έκτοτε το shipspotting προέβη σε αναβάθμιση του λειτουργικού του, και το link που είχα τότε παραθέσει δεν λειτουργεί.

Εννέα μήνες λοιπόν μετά, μπορούμε να δούμε μία ακόμα φωτό του πλοίου, και πάλι από το εξαιρετικό site, αυτή τη φορά όμως από τον Φεβρουάριο του 2010, στο Pointe-à-Pitre της Γουαδελούπης. Σε μία πολύ όμορφη πόζα, βαμμένο σε κόκκινα χρώματα και σε αρκετά καλή κατάσταση θα μπορούσα να πω. Ο φωτογράφος βέβαια το αναφέρει ως MARIE GALANTE II, κάτι το οποίο δεν μπορώ να καταλάβω από που το "συμπέρανε", μιας και στην πλώρη του το "στοιχείο" μετά το όνομα που μπορώ να διακρίνω, δεν είναι ούτε το 1 που γνωρίζαμε εμείς αλλά ούτε βέβαια και το ΙΙ που ισχυρίζεται. Κάτι σε Ε μου κάνει πιό πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Και μενα για "Ε" μου κανει αλλα μαλλον πεφτουμε θυμα της οχι πολυ καλης αναλυσης της φωτο.Το πιο πιθανον ειναι να υπαρχουν δυο ΙΙ κολλητα τα οποια δεν ξεχωριζουν στη φωτο.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Άλλη μία φωτό του πλοίου, και πάλι από το shipspotting, και πάλι από το Pointe-à-Pitre της Γουαδελούπης. Αυτή την φορά όμως, ενάμισι χρόνο μετά την προηγούμενη, τον Αύγουστο δηλαδή του 2011, με σβησμένα τα σινιάλα από το φουγάρο και τα πλαινά, και σε εμφανή άσχημη κατάσταση. Η φωτό μάλιστα έχει ανέβει στην κατηγορία "Wrecks & Relics" του site για προφανείς λόγους.

ShipSpotting.com

1413291.jpg

© Captain Ted

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Marie Galante 1 (IMO 8968909)

(1965, ex- Άγιος Ελευθέριος ΙΙ)

Επειδή αρκετά μας είχε ταλαιπωρήσει το καραβάκι με το πρώην αλλά και το νυν όνομα του (1, Ι, ΙΙ κλπ.) ας παραθέσουμε τα οριστικά στοιχεία του. Κατασκευάστηκε το 1965 με το όνομα ΑΓΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΙΙ και αριθμό νηολογίου Ν.Π. 2479. Μετονομάστηκε τον Ιούλιο του 2006 σε MARIE GALANTE 1.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Το ΑΓΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΙΙ στο λιμάνι της Λευκίμμης μαζί με το ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ τον Ιούλιο του 2003, σε μία φωτό από το flickr.

 

Έχουμε αναφέρει ότι το ΑΓΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΙΙ κατασκευάστηκε το 1965 με αριθμό νηολογίου Ν.Π. 2479. Δεν έχουμε αναφέρει ότι η κατασκευή του είχε γίνει στο ναυπηγείο Ζέρβα του Περάματος.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Στην παρακατω φωτο που ειναι τραβηγμενη τον Νοεμβριο του 2011 διακρινεται η παντοφλα στο λιμανι Pointe-a-Pitre της Γουαδελουπης.Αν δεν με γελουν τα ματια μου φαινεται σαν να ειναι μισοβυθισμενη.Κρατω μια επιφυλαξη βεβαια γιατι η φωτογραφια ειναι αρκετα μακρινη

 

post-1819-0-85282400-1372944591_thumb.jp

 

Ολοκληρη η φωτο στο flickr απο τον MacEnsteph

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...