Jump to content
Shipfriends

Recommended Posts

Η ανακοίνωση του ΥΕΝ για την εκδήλωση πυρκαγιάς στο Ε/Γ – Τ/Ρ Δίον στην Ελευσίνα

Quote

Ενημερώθηκε πρωινές ώρες σήμερα η Λιμενική Αρχή Ελευσίνας, από το Κέντρο Άμεσης Δράσης Λ.Σ. για περιστατικό εκδήλωσης πυρκαγιάς σε πλοίο που ελλιμενίζεται στην Αμερικάνικη προβλήτα λιμένα Ελευσίνας.

Άμεσα στο σημείο έσπευσαν περιπολικό σκάφος και περιπολικό όχημα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όπου διαπίστωσαν την ύπαρξη πυρκαγιάς επί του Ε/Γ – Τ/Ρ « ΔΙΟΝ» Ν.Π. 9668, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως επικίνδυνο και επιβλαβές, ενώ κατέφθασαν επίσης στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τρία Πυροσβεστικά οχήματα και ξεκίνησε η διαδικασία κατάσβεσης.

Στην περιοχή κατέπλευσε και το Ρ/Κ «ΧΡΗΣΤΟΣ XIV» και ξεκίνησε διαδικασία πυρόσβεσης δια θαλάσσης.

Η πυρκαγιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο και στελέχη της Π.Υ. προέβησαν σε έλεγχο επί του πλοίου. Δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση και δεν υπήρξε τραυματισμός, ενώ ποντίστηκε προληπτικά πλωτό φράγμα περιμετρικά του πλοίου.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ελευσίνας.

Η ανακοίνωση του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας για την πυρκαγιά στο επικίνδυνο-επιβλαβές πλοίο «ΔΙΟΝ»

Quote

Με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες βράδυ στο χαρακτηρισμένο ως επικίνδυνο- επιβλαβές πλοίο Ε/Γ-Τ/Ρ «ΔΙΟΝ» (Ν.Π. 9668), το οποίο είναι ελλιμενισμένο και εγκαταλελειμμένο από το 2004 στην προβλήτα της πρώην Αμερικανικής Βάσης, ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε.) ΑΕ ανακοινώνει ότι έχει κινήσει όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες για την εκποίηση και απομάκρυνση του εν λόγω σκάφους εκτός Λιμένα Ελευσίνας, περιοχής αρμοδιότητας του.

Συγκεκριμένα, το ΔΣ του Ο.Λ.Ε. ΑΕ με πρόσφατη απόφαση του στις 29-4-2022 ενέκρινε την διακήρυξη του τρίτου κατά σειρά ανοικτού επαναληπτικού μειοδοτικού διαγωνισμού για την εκποίηση και απομάκρυνση τεσσάρων επικίνδυνων- επιβλαβών πλοίων, ένα εκ των οποίων είναι και το Ε/Γ-Τ/Ρ «ΔΙΟΝ». Ο διαγωνισμός πρόκειται να διεξαχθεί στις 26-5-2022.

Προηγήθηκαν δύο άγονοι ανοικτοί πλειοδοτικοί διαγωνισμοί το 2019και εν συνεχεία διενεργήθηκαν άλλοι δύο ανοικτοί μειοδοτικοί διαγωνισμοί, που επίσης κρίθηκαν άγονοι, κατά τα έτη 2020 και 2021.

Διευκρινίζεται ότι, το Ε/Γ-Τ/Ρ «ΔΙΟΝ» ελλιμενίστηκε για πρώτη φορά στην Ελευσίνα στις 28 Ιανουαρίου 2003, στην προβλήτα της πρώην Αμερικανικής Βάσης όπου παραμένει μέχρι σήμερα εγκαταλελειμμένο. Το πλοίο κατέπλευσε στην Ελευσίνα ρυμουλκούμενο από την Καρβουνόσκαλα Κερατσινίου.

Το 2004 η πλοιοκτήτρια εταιρεία εγκατέλειψε το σκάφος και έκτοτε δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της για εξόφληση των οφειλών της (τέλη ελλιμενισμού) και απομάκρυνση του σκάφους.

Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία διεξάγεται αυτοψία προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ελευσίνας. Δεν προκλήθηκε ρύπανση θαλασσίου χώρου, ενώ προληπτικά ποντίστηκε πλωτό φράγμα περιμετρικά του πλοίου.

Βασικός στόχος του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας ΑΕ παραμένει η συνολική απομάκρυνση όλων των επικίνδυνων- επιβλαβών πλοίων και ναυαγίων από τον κόλπο της Ελευσίνας.

 

Link to comment
Share on other sites

Πασιφανής η αιτία πρόκλησης της φωτιάς. Το πλοίο ειναι εκεί 20 χρόνια κοντά και πήρε φωτιά 2 μέρες πριν τον διαγωνισμό εκποίησης του. Τυχαίο δεν το λες!

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Ανακοίνωση του ΥΕΝ για κλίση σε Ε/Γ-Δ/Ρ πλοίο στην Ελευσίνα, που φαντάζομαι ότι θα είναι το Δίον.

Quote

Ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Ελευσίνας, ότι Ε/Γ-Δ/Ρ πλοίο, το οποίο βρίσκεται επικαθισμένο στη θαλάσσια περιοχή της Ελευσίνας, παρουσίασε έμπρυμνη κλίση από πιθανή εισροή υδάτων.

Άμεσα στο σημείο μετέβησαν στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, όπου διαπίστωσαν τα ανωτέρω, ενώ από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός και φθορά σε ξένη ιδιοκτησία καθώς και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ελευσίνας, ενώ ενημερώθηκε ο νόμιμος εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας καθώς και ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 9 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...