Jump to content
Shipfriends

Recommended Posts

Τα ναυπηγεία στην Αμαλιάπολη του νομού Μαγνησίας βρίσκονται σε ένα πολύ όμορφο, καταπράσινο, μικρό κόλπο στην δυτική πλευρά του Παγασητικού. Είναι δε (για την ιστορία) λάθος να αναφερόμαστε στην Αμαλιάπολη Βόλου, καθώς η περιοχή απεχεί γύρω στα 60 χιλιόμετρα από την πόλη του Βόλου, βρισκόμενη πολύ πιό κοντά, σχεδόν δίπλα, στην πόλη του Αλμυρού.


post-929-128326990849_thumb.jpg
Σε προηγούμενα ποστ είδαμε ότι αυτές τις ημέρες βρίσκονται εκεί το ΑΙΟΛΙΣ για την ετήσια του συντήρηση, το υπό κατασκευή νέο αμφίπλωρο ΩΚΥΡΡΟΗ, τα δύο "ρώσσικα" ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΣ και ΑΓΚΙΣΤΡΙ ΣΤΑΡ (το πρώτο για ετήσια συντήρηση και το δεύτερο παροπλισμένο), η παλιά παντόφλα PAVSANIS καθώς επίσης και η παντόφλα ΚΑΠΤΑΝ ΣΤΑΥΡΟΣ.


Επίσης βρίσκονται ακόμα εκεί, το μικρό τουριστικό KASSANDRA DELFINOUS (φωτ. 2) το οποίο δραστηριοποιείται στις Σποράδες, και αρκετά φορτηγά πλοία όπως τα ΑΛΙΑΝΘΟΣ, ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΚΑΛΥΨΩ Ι, RHINO, (φωτ. 3), το ELENI TH. που όπως μας ενημέρωσε ήδη ο φίλος enas chiotis "δεν είναι άλλο από το θρυλικό για το ΒΑ Αιγαίο ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΑΚΗ ΙΙ.", και τέλος τα ΚΩΣΤΗΣ Τ. και SUE.


KASSANDRA DELFINUS

post-929-128326990866_thumb.jpg

CARGO SHIPS

post-929-128326990862_thumb.jpg

Edited by proud_ionian
tag
Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Πράγματι, το "Ωκυρρόη" ευρίσκεται ακόμα υπό κατασκευή, πλην όμως έχει ήδη κατασκευασθεί η γέφυρα ενός ακόμα νέου αμφίπλωρου.

...Τα ναυπηγεία στην Αμαλιάπολη του νομού Μαγνησίας βρίσκονται σε ένα πολύ όμορφο, καταπράσινο, μικρό κόλπο στην δυτική πλευρά του Παγασητικού....

Τώρα για να πούμε την αλήθεια, η Αμαλιάπολη ή στην καθομιλουμένη (Νέα) Μιτζέλα (η original στο Ανατολικό Πήλιο εγκαταλέιφθηκε επειδή ήταν εύκολος στόχος πειρατικών επιδρομών), είναι ωραιότατη, αλλά το συμπαθές Ναυπηγείο δεν μου φαίναται να συμμερίζεται πλήρως ορισμένες περιβαλλοντικές ή οικολογικές ανησυχίες. Είναι ένα ωραιότατο καρνάγιο του παλαιού καιρού, με λαμαρίνες, καδένες, αξονοπροπέλλες, εργαλεία, κλπ, διάσπαρτα στον περιβάλλοντα χώρο, στον δρόμο, παντού, οπότε στην θάλασσα τα πράγματα θα είνια λιγότερο ελέγξιμα. Τέλος πάντων, δουλειές να έχουν οι άνθρωποι, θα συμπληρώσουν τις ελλείψεις τους.

(Αν και για να είμαι ειλικρινής, μάλλον καλό κάνουν η σκουριά, το μηχανόλαδο και το υφαλόχρωμα στα αλιεύματα της περιοχής. Ήμουν παρών την ώρα που γύριζαν τα καϊκια και ξεψάριζαν: το πιό μικρό ψάρι ήταν σαν ΤΠΚ και το πιό αδύνατο καλαμάρι σαν τα υποβρύχια τσέπης που είχε ο Χίτλερ :P).

Link to comment
Share on other sites

Πράγματι, το "Ωκυρρόη" ευρίσκεται ακόμα υπό κατασκευή, πλην όμως έχει ήδη κατασκευασθεί η γέφυρα ενός ακόμα νέου αμφίπλωρου.

Είναι ένα ωραιότατο καρνάγιο του παλαιού καιρού, με λαμαρίνες, καδένες, αξονοπροπέλλες, εργαλεία, κλπ, διάσπαρτα στον περιβάλλοντα χώρο, στον δρόμο, παντού...

Η γέφυρα του νέου αμφίπλωρου θα πρέπει κατά πάσα πιθανότητα να είναι αυτή του Πρωτοπόρος V.

Kατά τα άλλα, τα πράγματα έχουν ακριβώς όπως τα περιέγραψε ο georgios express. O χώρος στον οποίο λειτουργεί το ναυπηγείο στην Αμαλιάπολη σίγουρα χαρακτηρίζεται πολύ πιό εύστοχα με την λέξη "καρνάγιο".

Να πούμε ακόμα ότι ενώ παλαιότερα βλεπαμε στο AIS τα πλοία που βρίσκονταν στο ναυπηγείο και στην ευρύτερη περιοχή του (τουλάχιστον βέβαια όσα διέθεταν συσκευή AIS), τους τελευταίους μήνες πρέπει να έχει σταματήσει την λειτουργία του ο "σταθμός αναμετάδοσης" της περιοχής, μιας και δεν εμφανίζεται κανένα "στίγμα" πλοίου. Μια αρκετά μεγάλη ...απώλεια βέβαια :rolleyes: , αν συνυπολογίσουμε το ότι το ναυπηγείο στην Αμαλιά-πολη (καμμία σχέση με "πόλη" :D , ένα μικρό χωριό είναι) έχει αρκετά μεγάλο κύκλο εργασιών μιας και πολλά πλοία (φορτηγά και επιβατηγά) ιδίως από το βόρειο Αιγαίο τις Σποράδες και την βόρεια Εύβοια το προτιμούν από τον μακρινό Πειραιά, καθώς και το ότι βρίσκεται σε μία περιοχή απομακρυσμένη και καλά "κρυμμένη" από ανυποψίαστους ή και υποψιασμένους ακόμα καραβόφιλους.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Το Πρωτοπόρος για ποία γραμμή προορίζεται?

Aν δεν κάνω λάθος εκτός από το Πρωτοπόρος V θα κατασκευαστούν και Πρωτοπόρος VI και VII στο ίδιο ναυπηγείο.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Το Πρωτοπόρος για ποία γραμμή προορίζεται?

Aν δεν κάνω λάθος εκτός από το Πρωτοπόρος V θα κατασκευαστούν και Πρωτοπόρος VI και VII στο ίδιο ναυπηγείο.

Το προηγούμενο σαββατοκύριακο ήμουν στην περιοχή, πέρασα από το χώρο του ναυπηγείου, και εκτός του "Ωκυρρόη", που φαίνεται να ολοκληρώνεται η κατασκευή του, έχει αρχίσει η ναυπήγηση άλλων δυο αμφίπλωρων.

Αυτό που πρόσεξα είναι ότι το σύστημα πρόωσης έχει την ικανότητα πλήρους περιστροφής και ήθελα να ρωτήσω πώς ονομάζεται ο συγκεκριμένος τύπος (δυστυχώς δε μπόρεσα να έχω φωτογραφία για να γίνω πιο σαφής).

Link to comment
Share on other sites

...εκτός του "Ωκυρρόη", που φαίνεται να ολοκληρώνεται η κατασκευή του, έχει αρχίσει η ναυπήγηση άλλων δυο αμφίπλωρων.

Για την ακρίβεια ολοκληρώνεται σύντομα (αρχές καλοκαιριού ???) η ναυπήγηση άλλων δύο αμφίπλωρων, των ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ V και VI, για τα οποία υπάρχουν βέβαια στο φόρουμ, ΕΔΩ, δικά τους ξεχωριστά θέματα.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 4 weeks later...

Στο ναυπηγείο Κουρή βρίσκονται παροπλισμένα εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, τα cargo ships ΚΩΣΤΗΣ Τ (Έτος κατασκευής : 1968 - Ολλανδία, IMO 6813368) και SUE (Έτος κατασκευής : 1971 - Γερμανία, IMO 7113296).

gallery_2102_603_423283.jpg

gallery_2102_603_240849.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
  • 1 month later...

Βύθιση Ρ/Κ «ΤΕΛΑΜΩΝ» στο Βόλο

Ενημερώθηκε, πρώτες πρωινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Αμαλιάπολης Βόλου, για περιστατικό βύθισης του Ρ/Κ «ΤΕΛΑΜΩΝ» Ν.Π. 7494, το οποίο βρισκόταν αγκυροβολημένο στη θαλάσσια περιοχή έμπροσθεν του Ναυπηγείου «ΑΦΟΙ ΚΟΥΡΟΙ» στην Αμαλιάπολη.

Στο σημείο μετέβη στέλεχος της οικείας Λιμενικής Αρχής καθώς και πλωτό περιπολικό Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., διαπιστώνοντας την ολική βύθιση ανωτέρω Ρ/Κ, στο οποίο δεν επέβαιναν άτομα.

Άμεσα ενημερώθηκαν ο εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρίας του «ΤΕΛΑΜΩΝ» καθώς και οι ιδιοκτήτες του Ναυπηγείου, οι οποίοι τοποθέτησαν απορρυπαντικό φράγμα περιμετρικά του βυθισμένου σκάφους.

Από τη βύθιση προκλήθηκε ελαφρά πετρελαιοειδή ρύπανση (ιριδισμοί), η οποία καταπολεμήθηκε πλήρως με μέσα της εν λόγω εγκατάστασης.

Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Αμαλιάπολης.

Πηγή: ΥΕΝ

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Να κάνω την αφελή ερώτηση αν υπάρχει κανένα σημάδι των Καπετάν Σταμάτης και Χιόνη;

 

Χωρίς να τα ψάξω, αν θυμάμαι καλά, εκεί που ήταν, δεν τα είδα. Αλλά δεν παίρνω και όρκο.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Εκδήλωση πυρκαγιάς στο Φ/Γ Nakhodka και σοβαρός τραυματισμός δύο μελών του πληρώματος στην Αμαλιάπολη Βόλου

Για περιστατικό πυρκαγιάς και τραυματισμό δύο αλλοδαπών μελών του πληρώματος, ενημερώθηκε πρωινές ώρες σήμερα η Λιμενική Αρχή Βόλου.

Συγκεκριμένα, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο Φ/Γ NAKHODKA σημαίας Ρωσίας, το οποίο βρισκόταν παραβεβλημένο σε ιδιωτική λιμενική εγκατάσταση  στην Αμαλιάπολη Βόλου.  Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε κατόπιν έκρηξης από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στην πλώρη του πλοίου.

Άμεσα μετέβησαν στο χώρο ελλιμενισμού του πλοίου ένα περιπολικό όχημα της οικείας Λιμενικής αρχής καθώς και τρία οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

 Από την πυρκαγιά προκλήθηκε ο σοβαρός τραυματισμός του 37χρονου Α΄ Μηχανικού και του 24χρονου Γ΄ Μηχανικού του πλοίου καθώς και υλικές ζημιές. Οι τραυματισθέντες διακομίστηκαν άμεσα με Ι.Χ.Ε. όχημα αρχικά στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού, στη συνέχεια με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, όπου παραμένουν νοσηλευόμενοι σε κρίσιμη κατάσταση και στη συνέχεια πρόκειται ναμεταφερθούν στο «Θριάσιο» Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας.

Η πυρκαγιά τέθηκε σε έλεγχο από δυνάμεις και μέσα της οικίας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και κατασβήστηκε λίγες ώρες αργότερα, ενώ από το περιστατικό δεν προκλήθηκε θαλάσσια ρύπανση, ούτε υπήρξε κίνδυνος για άλλο πλοίο.

 Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του εν λόγω πλοίου.

 

Πηγη: ΥΕΝ

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
  • 1 year later...
  • 4 months later...

Σήμερα το πρωί έφυγε από τα ναυπηγεία Κουρή και πήγε στο λιμάνι της Αμαλιάπολης το ΚΑΠΕΤΑΝ ΓΕΡΟΑΝΤΩΝΗΣ, όπως φαίνεται και στο ais. Ξέρει κανένας πότε ήρθε στα μέρη μας?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Επιβεβαιώνω ότι αυτά που γράφει ο Π100 είναι απολύτως ακριβή, μετά από επιτόπια αυτοψία του χώρου, στο χερσαίο τμήμα του οποίου τα βαρέλια χρωμάτων και λοιπών υλικών σχηματίζουν λόφους. Το αμφίπλωρο είναι εξωτερικά σχεδόν έτοιμο (τελειώματα χρειάζονται, μόνο).  Άλλη κατασκευαστική δραστηριότητα δεν διαπιστώθηκε.

(Φωτογραφία γιοκ, επειδή στο καταλληλότερο για φωτογράφηση σημείο συνομιλούσαν δύο ευτραφείς κύριοι που φαινόταν ότι ήταν της δουλειάς, αλλά κατά την εκτίμηση που σχημάτισα δεν θα ήταν διόλου φιλικοί στο concept "shipfriend φωτογράφος". Μπορεί να έκανα και λάθος, αλλά δεν ήθελα να δοκιμάσω...)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Χτες έφτασε στα ναυπηγεία Αμαλιάπολης το Φ/Γ ΣΚΙΑΘΟΣ για εργασίες συντήρησης, ενώ εδώ και 3 μήνες βρίσκεται στη ντάνα παροπλισμένο το Φ/Γ ΧΡΥΣΟΥΛΑ (ex. ΙΩΑΝΝΑ- ΧΡΥΣΟΥΛΑ) με σημαία Βολιβίας.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 year later...
  • 2 months later...
  • 9 months later...

Γνωρίζει άραγε κανείς ονόματα από τα ακόλουθα 2?

1) Αυτό το επιβατηγό/τουριστικό πλοιάριο που βρίσκεται μισοβυθισμένο δίπλα στο ναυπηγείο.

2) Αυτό το κουφάρι ενός (αμφίδρομου ή παντόφλας πιθανολογώ) που ξεκίνησε να χτίζεται αλλά ποτέ δεν τελείωσε?

 

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Στο ναυπηγείο του Κουρή αυτή τη περίοδο είναι τραβηγμένο έξω το μοτορσιπ Matrona (IMO No: 8509038), το ρυμουλκό Λάκων και ναυπηγείται ένα τουριστικό σκάφος. Η φωτογραφία είναι από τη σελίδα του ιδιοκτήτη του ναυπηγείου στο Facebook.

65314195_595340794207737_8136992722557861888_n.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • polmyt changed the title to Δελτίο Αμαλιάπολης

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...