Jump to content
Shipfriends

Λιμάνι Αλοννήσου


Recommended Posts

Ενα γενικό σχόλιο οτι δεν μπορώ να αντιληφθώ πως μπορούν κάποιοι και δημιουργούν λιμάνια ακατάλληλα

διχως να εχουν μελετήσει τοποθεσίες, κυματισμούς, επαρκές βυθισμα, επαρκή λεκάνη για ασφαλείς ελιγμούς , χερσαία έκταση για πάρκινγκ, χερσαια έξοδο για επιβίβαση αποβίβαση επιβατω και ιχ, διαχωρισμό τουριστικών σκαφών , εμπορικών και επιβατηγών.. κα πολλα

που εγω και εσεις σαν ασχετοι θα διαφυλασαμε..

φαινεται οτι μονοδικος γνωμονας στην ελλαδα της μιζας, ειναι η εξυπηρετηση των καφετεριων και των μαγαζιων των επιχειρησεων.. τουλαχιστον αυτο αντιλαμβανομαι εγω προσωπικα που ζω σε νησι. δεν αναφερομαι μονο στο λιμανι της Αλοννησου αλλα σε ολα τα λιμανια των νησιων μας με εξαιρεση λιγα..

λοιπον.. διαβάστε την παρακατω είδηση , να αναφερω οτι στο λιμανι της Αλοννησου παρομοιο περιστατικο ειχε γινει με το ΕΞΠΡΕΣ ΑΔΩΝΗΣ το οποιο ομως ουσιαστικα αχρηστευτηκε αφου χτυπησε τη μηχανη στα βραχια.

ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΗΡΩΕΣ ΟΙ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΙ ΜΑΣ ... ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ , ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 11 ΦΕΒ 2010

ΠΗΓΗ : http://taxydromos.gr/ArticleDetail.aspx?nodeSerial=001001001001&nodeId=6&articleId=20892

Εσπασε ο κάβος και τραυμάτισε ναυτικό

Με σφοδρή θαλασσοταραχή «πάλεψε» χθες στο λιμάνι της Αλοννήσου το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο Express Σαντορίνη. Ήταν τόσο το μένος των καιρικών φαινομένων, που είχαν ως αποτέλεσμα να σπάσει ο κάβος του πλοίου και να τραυματιστεί ελαφρά μέλος του πληρώματος.

Άρον-άρον απέπλευσε από το λιμάνι της Αλοννήσου το πλοίου, μετά το ατύχημα του ναυτικού, αλλά και τον κίνδυνο να προσκρούσει σε βράχια. Από θαύμα η δύναμη με την οποία εκτοξεύτηκε ο κάβος δεν προκάλεσε χειρότερα.

Ο ναυτικός κρίθηκε σκόπιμο να μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου.

Στο πλοίο πάντως δεν πρόφτασαν να επιβιβαστούν όλοι οι επιβάτες, ενώ στο σύνολό τους τα αυτοκίνητα παρέμειναν στο λιμάνι, όσα δε ήταν να αποβιβαστούν δεν κατέβηκαν στην προβλήτα μετά την απόφαση του καπετάνιου για άμεσο απόπλου.

Με μεγάλη δυσκολία το πλοίο εξαιτίας της θαλασσοταραχής κατάφερε να προσεγγίσει το λιμάνι και να προσδέσει. Όσο παρέμεινε δεμένο, μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες, πρόλαβαν να αποβιβαστούν 18 επιβάτες και να επιβιβαστούν 36.

Μετά το σπάσιμο του κάβου και τον τραυματισμό του ναυτικού, που έχρηζε άμεσα ιατρικών υπηρεσιών, αλλά και του κινδύνου το πλοίο να προσκρούσει σε βράχια, απέπλευσε άμεσα για τη Σκόπελο.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 years later...

Προβληματικό το λιμάνι στο Πατητήρι Αλοννήσου – Δρομολογείται η κατασκευή νέου στις Σπαρτίνες

Τα προβλήματα που δημιουργεί το υπάρχον λιμάνι στο Πατητήρι Αλοννήσου θέλει να αντιμετωπίσει η Δημοτική Αρχή με την κατασκευή νέου λιμανιού στην περιοχή Σπαρτίνες. Σύμφωνα με τις μελέτες της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού στο λιμάνι της Αλοννήσου καταγράφεται το πρόβλημα της επικίνδυνης πρυμοδέτησης στον εξωτερικό προβλήτα, λόγω γειτνίασης με τα βράχια του λιμενοβραχίονα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αλοννήσου Πέτρο Βαφίνη, το υπάρχον λιμάνι είναι χωρίς προστασία, ενώ ο χώρος όπου βρίσκεται σήμερα είναι ακατάλληλος και προκύπτουν προβλήματα. «Τον χειμώνα υπάρχουν μέρες που όταν οι άνεμοι έχουν συγκεκριμένη κατεύθυνση, τα πλοία δεν μπορούν να προσεγγίσουν το λιμάνι και φεύγουν. Από την αρχή ήταν λάθος η χωροθέτησή του» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος ενώ σημείωσε πως στο λιμάνι του Πατητηρίου είναι δύσκολη και η μετακίνηση των αυτοκινήτων όταν δένει καράβι στο νησί.
«Το λιμάνι στις Σπαρτίνες λύνει όλα αυτά τα προβλήματα» ανέφερε ο κ. Βαφίνης σημειώνοντας πως έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για την κατασκευή του νέου λιμενικού έργου στις Σπαρτίνες. Η Δημοτική Αρχή ευελπιστεί στη χρηματοδότηση της κατασκευής από την Περιφέρεια μέσω του εργαλείου χωρικής ανάπτυξης «Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (Ο.Χ.Ε.)» όπου αναμένεται στις επιλέξιμες δαπάνες να είναι και τα έργα για τα λιμενικά.

Ο προϋπολογισμός για τη δημιουργία του νέου λιμανιού στις Σπαρτίνες ανέρχεται σε 13 εκατομμύρια ευρώ. Και στο παρελθόν υπήρχε προμελέτη για την κατασκευή νέου λιμανιού αλλά από το 2011 μέχρι σήμερα έχουν γίνει συστηματικές και ολοκληρωμένες μελέτες και η Δημοτική Αρχή είναι έτοιμη για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που θα προκύψει.

Σύμφωνα με τον κ.Βαφίνη, η νέα θέση που έχει επιλεχθεί θα συμβάλει στη δημιουργία ενός ασφαλούς λιμανιού, στο οποίο θα μπορούν να δένουν ταυτόχρονα ένα ταχύπλοο και δύο μεγάλα επιβατικά πλοία. Στο νέο λιμάνι θα μπορούν να μπαίνουν καράβια με μήκος έως 130 μέτρα.

«Είναι ένα λιμάνι για τα επόμενα 150 χρόνια» δήλωσε ο κ. Βαφίνης ενώ ανέφερε ότι η κατασκευή του λιμανιού θα διαρκέσει από τρία έως τέσσερα χρόνια. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του νέου λιμανιού, θα χρησιμοποιείται το υπάρχον λιμάνι, το οποίο στο μέλλον αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για να «δένουν» το καλοκαίρι θαλαμηγοί.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...