Jump to content
Shipfriends

Α/Τ Σφενδόνη (D-85)


pantelis2009

Recommended Posts

--------------------------------------------------------------------------------

ΣΦΕΝΔΟΝΗ D – 85

Όταν ο ναύτης αρμενιστής Λεωνίδας Φύσσας έχει κέφια και είναι κάτω από τις έμπειρες οδηγίες του καπετάνιου Κουτσομιτόπουλου Παναγιώτη και ο καιρός έχει δύναμη 11 μποφόρ, τα αποτελέσματα φαίνονται στις φωτογραφίες. Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες σε άσκηση γύρω στο Φεβρουάριο του 1983 κάπου κάτω από την Ρόδο, άγνωστο από ποιόν. Πρέπει να ανήκουν στα αρχεία του Πολεμικού Ναυτικού, όπως και πολλά από τα παρακάτω στοιχεία.

Ήταν τόσο πετυχημένες, που χρησιμοποιήθηκαν στις αφίσες της Ναυτικής εβδομάδας του 1984 και μία απ` αυτές έγινε γραμματόσημο την ίδια εποχή.

Το Α/Τ «Σφενδόνη» είναι Α/Τ ατμού, τύπου FLETCHER (Βέλος – Λόγχη – Ασπίς, είναι πλοία του ιδίου τύπου).

Ναυπηγήθηκε στις Η.Π.Α το 1942 με το όνομα AULICK. Στις 21 Αυγούστου 1959 παρεδόθη στην Ελλάδα, μετά απ` τον εκσυγχρονισμό του και εντάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό το Φεβρουάριο του 1960. Από τότε το Α/Τ «Σφενδόνη» πήρε μέρος σε πολλές αποστολές και σε όλες σχεδόν τις Εθνικές ασκήσεις, με πλήρη επιτυχία. Διακρίθηκε σαν ένα από τα πιο καλοσυντηρημένα και ταχύτερα αντιτορπιλικά του στόλου μας. Το πλοίο είχε δυνατότητα για εκτέλεση ναυτικών επιχειρήσεων μεγάλης χρονικής διάρκειας και αντιμετώπιση αεροσκαφών, πλοίων επιφανείας και υποβρυχίων.

Οι περισσότερο ενδιαφέρουσες από τις γενικές ιδιότητες του πλοίου ήταν:

Μεγάλη δύναμη πυρός, μεγάλη ταχύτητα και ακτίνα ενέργειας, καθώς και μεγάλες δυνατότητες αντιμετώπισης βλαβών κατά τη μάχη.

Το ολικό μήκος ήταν 114 μέτρα, το μέγιστο πλάτος 12 μέτρα και το μέγιστο βύθισμα ήταν 5,1 μέτρα. Η πρόωση του ήταν 60.000 H.P (πρόσω) και 12.000 H.P (ανάποδα). Η μέγιστη ταχύτητα του έφτανε τα 35,5 μίλια. Με την ταχύτητα αυτή η ακτίνα δράσης του ήταν 1100 μίλια. Στον οπλισμό του έφερε:

4 πυροβόλα των 5 ιντσών, 3 δίδυμα πυροβόλα των 3 ιντσών, 2 πυροβόλα των 50mm, ανθυποβρυχιακές τορπίλες ή Τ/Λ για πλοία επιφανείας και βόμβες βυθού.

Με το ίδιο όνομα στο Πολεμικό Ναυτικό έχουν δράσει τρία πλοία

Το πρώτο ήταν μία ατμοημιολία 220 τόνων (κατασκευασμένη στη Γλασκόβη το 1857). Το 1860 χρησιμοποιήθηκε για ανεφοδιασμό της ευρισκόμενης στη Συρία Ελληνικής μοίρας. Μετά από δύο χρόνια έλαβε μέρος στον αποκλεισμό του Ναυπλίου και μετονομάστηκε σε «Ναύπλιο». Εκποιήθηκε το 1896.

Το δεύτερο ήταν ένα τορπιλοβόλο 390 τόνων (κατασκευάστηκε στο Λονδίνο το1907). Πήρε μέρος στους πολέμους του 1912 και του 1917 – 1922. Επίσης έλαβε μέρος στο Β` Παγκόσμιο πόλεμο. Το 1945 παροπλίστηκε.

Το τρίτο πλοίο ήταν το Α/Τ για το οποίο μιλάμε. Το 1943 υπέστη μεγάλες βλάβες με το στόλο του Ειρηνικού. Μετά χρησιμοποιήθηκε για λίγο σαν εκπαιδευτικό και στη συνεχεία εντάχθηκε πάλι στο στόλο του Ειρηνικού. Πήρε μέρος σε πολλές επιχειρήσεις. Σε μια από αυτές, το Νοέμβριο του 1944 στο LEYTE υπέστη ζημιές στην πλώρη και στη γέφυρα από επίθεση Ιαπωνικών αεροσκαφών, με αποτέλεσμα να χάσουν πολλοί τη ζωή τους.

Μετά την ανακατασκευή του ήταν το μόνο FLETCHER με στρογγυλεμένη γέφυρα που έγινε και το κύριο χαρακτηριστικό του. Τον Απρίλιο του 1945 στις Φιλιππίνες έλαβε μέρος στην απόβαση στη νήσο MINDANAO και μετά μπήκε σε εφεδρεία. Για τη δράση του στον Ειρηνικό πήρε πέντε μετάλλια.

Μετά από μεγάλη προσφορά και θητεία στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, παροπλίσθηκε στις αρχές της δεκαετίας 1990. Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφέρω λίγα άτομα που θυμάμαι από τότε που υπηρέτησα με τη σειρά μου 82Γ ΕΣΣΟ, που είναι οι κάτωθι:

Πλοίαρχος Κουτσομιτόπουλος Παναγιώτης, ο Ανθυποπλοίαρχος Μακρής, ο Αρχικελευστής Κανάκης, οι Κελευστές Κουτσιμπής, Κουντούρης, Αντωνόπουλος, Γκιώνης, Βελούδης, και οι Ναύτες Φραγκούλης, Ραπάνης, Κουτσούνης, Βασιλάκης, Κωλέτης, Ποκουλάκης, Τσομπανάκης, Δελληγιάννης, Κουκουράκης,

Σταυρουλάκης, Στάβαρης, Μεγαγιάννης, Λιεπούρης, Μικιρντισιάν, Φύσσας, και Στόλης.

Εύχομαι σε όλους όπου και αν βρίσκονται να είναι καλά.

post-3633-128326986817_thumb.jpg

post-3633-128326986822_thumb.jpg

post-3633-128326986824_thumb.jpg

Edited by Nick the Greek
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Αυτή την φωτογραφία που που μας έβαλε ο καλός φίλος pantelis2009 την από το γραμματόσημο, την είχε δημοσιεύσει ένα αμερικάνικο περιοδικό το οποίο ασχολείται με τις ένοπλες δυνάμεις (δυστυχώς δεν θυμάμαι ποιο ήταν) και στο υπότιτλο της έγραφαν χαρακτηριστικά:

"Όταν οι άλλοι ποδίζουν αυτοί που έχουν παράδοση συνεχίζουν"!!!

Ο θυρεός του ΣΦΕΝΔΟΝΗ ήταν ένας πύραυλος με ένα κρέμαμενο από αυτόν λουρί.

Edited by Earl Granville
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Όπως σας υποσχέθηκα μία φωτο με τον θυρεό του Α/Τ ΣΦΕΝΔΟΝΗ D85 και μία ακόμη φωτο από το άλμπουμ του αδελφού μου με το θρυλικό Σφενδόνη και την κορδέλα απο το καπέλο του

post-3633-128326988895_thumb.jpg

post-3633-1283269889_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Στο πλοίο αυτό είχε κάνει σε διαφορέτικές περιόδους ύπαρχος και κυβερνήτης ο αδερφός της μητέρας μου. Μάλιστα τότε σαν εκολαπτόμενος καραβολάτρης μου είχε δώσει αυτοκόλλητα με το θυρεό του ΣΦΕΝΔΟΝΗ τα οποία ακόμη κοσμούν το δωμάτιό μου. Μάλιστα μου είχε εξιστορήσει μια περιπέτεια που είχαν στο Καρπάθιο με 11αρι κατά το οποίο από ένα πιθανόν σπασμένο τζάμι έμπαινε θάλασσα κι είχαν πάθει μπλακ αουτ.

Θυμάμαι από όσα μου είχε πει ότι 30αριζαν για πλάκα αλλά η τεράστια ιπποδύναμη που είχαν ήταν άκρως δαπανηρά στην κατανάλωσή καυσίμου. Η πλώρη ήταν μαχαίρι κανονικό και παρότι στον χοντρο καιρό κουνούσε λόγο μεγάλου gm που έχουν τα πολεμικά εντούτοις δεν καταλάβαινε τίποτα.

Όπως έχουμε ξαναπεί ήταν τύπου FLETCHER κι ήταν ίδιου τύπου με τα ΑΣΠΙΣ-ΒΕΛΟΣ-ΛΟΓΧΗ-ΘΥΕΛΛΑ-ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ-ΛΟΓΧΗ εκ των οποίων πρώτο ήρθε στην Ελλάδα το ΑΣΠΙΣ το 1959 και τελευταίο παροπλίσθηκε το ΣΦΕΝΔΟΝΗ το 1992.

Edited by Earl Granville
Link to comment
Share on other sites

  • Nick the Greek changed the title to Α/Τ Σφενδόνη (D-85)

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...