Jump to content
Shipfriends

Οργανισμός Λιμένος Πειραιά


Recommended Posts

  • Replies 281
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

02/02 έχουμε και τα roro δένουν εκεί που έδεναν. Που ακριβώς πρόκειται να μεταφερθούν στο ΝΜΔ;

Από τη Τρίτη 8/2 το Απόλλων Ελλάς έκανε την αρχή δένοντας στη προβλήτα που είναι ανάμεσα στο Ν.Μ Δραπετσώνας και μωλο ΔΕΗ. Και από σήμερα το Colossus και το Πελαγιτης. Για να καταλάβετε ποιες είναι θέσεις που θα δένουν τα Ro-Ro δείτε μια παλιότερη φωτογραφία του Φίλιππος που ήταν δεμένο σε αυτές τις θέσεις.

Edited by Panagia Ekatontapiliani
Link to comment
Share on other sites

Καλα δεν ελεγαν οτι μεχρι τον περασμενο Νοεμβριο,επρεπε ολα τα roro να φευγουν απο Ελευσινα η Λαυριο? Τι εγινε με αυτη την αποφαση?Για μια ακομα φορα μειναμε στα λογια? B)

Link to comment
Share on other sites

Είναι μια μέση λύση που δόθηκε από τον ΟΛΠ, για να σταματήσουν οι αντιδράσεις από τις εταιρείες.

Στη φάση αυτή και προκειμένου να διατηρήθει η δρομολογιακή σταθερότητα των γραμμών εσωτερικού Φ/Γ-Ο/Γ πλοίων έως ότου υπάρξει οριστική λύση, μεταφέρθηκαν τη δραστηριότητα αυτή στην περιοχή του Μόλου Δραπετσώνας από 01/02/2011. Ενω τα Ro-Ro προς το εξωτερικο εχουν μεταφερθει στο Λαυριο
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Απορρίφτηκαν οι εφέσεις της GA Ferries για την εκποίηση των πλοίων της.

Η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας με σειρά Αποφάσεων της, απέρριψε όλες τις αιτήσεις αναστολών κατά των Αποφάσεων της Ο.Λ.Π. Α.Ε., τις οποίες είχε υποβάλει η εταιρεία G.A. Ferries του κ. Γερ. Αγούδημου.

Μετά την απόρριψη των κρινόμενων αιτήσεων και τη δημοσίευση τους, ανοίγει οριστικά ο δρόμος για την εκποίηση και απομάκρυνση από το λιμάνι του Πειραιά των ανενεργών, εγκαταλελειμμένων πλοίων της πιο πάνω εταιρίας, τα οποία ήδη έχουν κριθεί επικίνδυνα. Πρόκειται για τα πλοία: “ΜΑΡΙΝΑ”, “ΡΟΜΙΛΝΤΑ”, “ΡΟΔΑΝΘΗ”, “ΝΤΑΛΙΑΝΑ”, “ΑΝΘΗ ΜΑΡΙΝΑ”, “ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ”, και “ΜΙΛΕΝΑ”.

Όπως έγινε γνωστό από την Ο.Λ.Π. Α.Ε. η αρμόδια Διεύθυνση Προμηθειών έχει συντάξει τις νέες Προκηρύξεις Εκποίησης, τις οποίες και θα δημοσιεύσει για κάθε πλοίο ξεχωριστά την επόμενη εβδομάδα.

Πηγη: ΟΛΠ

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Νέοι διαγωνισμοί για την εκποίηση και την απομάκρυνσης των πλοίων της GA Ferries από το λιμάνι του Πειραιά, του Ανθή Μαρίνα, του Δημητρούλα, του Μαρίνα, του Μιλένα, του Νταλιάνα, του Ροδάνθη και του Ρομίλντα

Edited by Panagia Ekatontapiliani
Link to comment
Share on other sites

Έγκριση στην κατασκευή έργων της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ εντός της Λιμενικής Ζώνης του Ο.Λ.Π. Α.Ε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Λ.Π. Α.Ε. ενέκρινε την κατασκευή έργων της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ εντός της Λιμενικής Ζώνης, στην Ακτή Καλλιμασιώτη (Ηλεκτρικός), όπου πρόκειται να κατασκευασθεί ο σταθμός «ΠΕΙΡΑΙΑΣ» της γραμμής 3 του Μετρό «Χαϊδάρι – Πειραιάς- Δημοτικό Θέατρο».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ο.Λ.Π. Α.Ε. ήδη κατασκευάζει την επέκταση του Προβλήτα στον χώρο αυτόν, ώστε τα νέα έργα να κατασκευασθούν χωρίς σημαντικές επιπτώσεις στην κίνηση του «Ηλεκτρικού» και του Λιμανιού.

Ειδικότερα το αντικείμενο της απόφασης είναι το ακόλουθο:

Στα πλαίσια της κατασκευής του σταθμού του Μετρό «Πειραιάς», ο οποίος έχει χωροθετηθεί κάτω από τη λεωφόρο της Ακτής Καλλιμασιώτη, έμπροσθεν του σταθμού του ΗΣΑΠ, απαιτείται η κατασκευή των ακόλουθων εργασιών, σύμφωνα και με τη συνημμένη τεχνική περιγραφή:

• Κατασκευή μόνιμης παράκαμψης εντός του λιμένος των δικτύων ΟΚΩ που βρίσκονται κάτω από την παραλιακή λεωφόρο στην Ακτή Καλλιμασιώτη (αγωγός φυσικού αερίου, αγωγός ακαθάρτων, δίκτυο μέσης τάσης ΔΕΗ, λοιπά μικρότερα δίκτυα και υποδομές του Ο.Λ.Π. Α.Ε.). Σημειώνεται ότι στη νέα θέση των δικτύων υπάρχει πρόβλεψη για την κατασκευή 4 σημείων σύνδεσης των πλοίων με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας.

• Κατασκευή πρόσβασης του σταθμού και του στεγάστρου στο πεζοδρόμιο εντός της ΧΛΖ/Ο.Λ.Π. Α.Ε. Η πρόσβαση θα διαχωρίζεται από το χώρο του λιμένος με την κατάλληλη μετατόπιση της περίφραξης του λιμένος.

• Κατασκευή δύο ανελκυστήρων του σταθμού στο πεζοδρόμιο εντός της ΧΛΖ/Ο.Λ.Π. Α.Ε.

• Κατασκευή φρέατος αερισμού του σταθμού πλησίον της πρόσβασης.

• Κυκλοφοριακές παρακάμψεις με τη χρησιμοποίηση τμήματος του λιμένος για την όδευση μέρους της κυκλοφορίας κατά την αρχική φάση κατασκευής του σταθμού (κατασκευή διαφραγματικών τοίχων). Οι εν λόγω κυκλοφοριακές παρακάμψεις θα πραγματοποιηθούν με την συνεργασία και σύμφωνη γνώμη του Ο.Λ.Π. Α.Ε. με σκοπό την ελαχιστοποίηση της όχλησης της λειτουργίας του λιμανιού.

Όσον αφορά την υφιστάμενη πεζογέφυρα του Ο.Λ.Π. Α.Ε., επισημαίνεται ότι θα παραμείνει στην θέση της καθ’ όλη την διάρκεια των εργασιών. Η λειτουργία της για τους πολίτες θα είναι απρόσκοπτη στους μήνες Ιουλίου και Αυγούστου κάθε καλοκαίρι, αλλά τους υπόλοιπους μήνες η λειτουργία της θα διακόπτεται για μικρές ή μεγάλες περιόδους ή και συνεχώς για λόγους ασφαλείας. Κάθε προσπάθεια θα καταβληθεί ώστε η περίοδος λειτουργίας της γέφυρας να είναι η μεγαλύτερη δυνατή πέραν των προαναφερθέντων δύο μηνών.

Link to comment
Share on other sites

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Λ.Π. Α.Ε. αποφάσισε την έγκριση της ανάληψης του έργου της καβοδεσίας

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Λ.Π. Α.Ε. αποφάσισε την έγκριση της ανάληψης του έργου της καβοδεσίας εξ’ ολοκλήρου από τις υπηρεσίες του με τιμολόγιο μικρότερο από εκείνο, το οποίο αποκαλύφθηκε ότι κατέβαλαν σε ιδιωτική εταιρία οι ακτοπλοϊκές εταιρίες. Το αίτημα των ακτοπλοϊκών εταιριών προέκυψε, όταν ζητήθηκαν από αυτές αυξήσεις από ιδιώτη με τον οποίο συνεργαζόντουσαν για την καβοδεσία. Με τον τρόπο αυτόν λήγει μια «γκρίζα» δραστηριότητα, η οποία παρείχετο από τρίτους στο λιμάνι, εντός του οποίου την πλήρη ευθύνη και αστικά και ποινικά φέρει μόνο ο Ο.Λ.Π. Α.Ε.

Όπως είναι γνωστό τόσο στο επιβατικό, όσο και στο εμπορικό λιμάνι ΟΛΕΣ οι υπηρεσίες λιμένος διεξάγονται πλέον από τον Ο.Λ.Π. Α.Ε και όχι από τρίτους. Αυτό αποτελεί κύριο στόχο της Διοίκησης λόγω: (α) ισχύος του κώδικα ISPS για την ασφάλεια επιβατών και πλοίων, (β) για λόγους διαχειριστικούς και (γ) για την αποφυγή άσκησης «μαύρης» εργασίας εντός της λιμενικής ζώνης. Στα πλαίσια αυτά, ήδη στο εμπορικό λιμάνι το λύσιμο-δέσιμο των εμπορευματοκιβωτίων στα πλοία διεξάγεται από την εργατική ομάδα του Ο.Λ.Π. Α.Ε., στον χώρο της κρουαζιέρας ο εφοδιασμός των πλοίων γίνεται υπό την εποπτεία του Ο.Λ.Π. Α.Ε. με μείωση του κόστους για τις εταιρίες κρουαζιέρας κατά 35%. Έχει επίσης υπογραφεί κατ’ αρχήν συμφωνία για την εποπτεία του έργου των «Σημειωτών» και τέλος πρόκειται να αναληφθεί από τον Ο.Λ.Π. Α.Ε. και το έργο του λυσίματος-δεσίματος των αυτοκινήτων στο car terminal.

Με την ανάληψη και της καβοδεσίας μετά από δίμηνη προετοιμασία από εκπαιδευμένο προσωπικό του Ο.Λ.Π. Α.Ε. σε τιμές μικρότερες από τη μέχρι σήμερα αμοιβή καβοδεσίας από ιδιώτη, κλείνει ο κύκλος της πολιτικής πλήρους ελέγχου και ευθύνης του Ο.Λ.Π. Α.Ε. στη λιμενική ζώνη, πάγιο αίτημα και των πελατών του.

Από τα δικαιώματα καβοδεσίας εξαιρούνται τα υδροπτέρυγα (δελφίνια) και τα μικρά επιβατηγά του Αργοσαρωνικού (σκάφη μέχρι 150 κ.ο.χ.).

Το τιμολόγιο το οποίο εγκρίθηκε για την καβοδεσία είναι:

(α) Κρουαζιερόπλοια: 125€ ανά στάδιο

(β) Φορτηγά πλοία: 75€ ανά στάδιο

(γ) Επιβατηγά: από 200-950€ το μήνα, αναλόγως του μήκους του πλοίου και ανεξαρτήτως αριθμού αφίξεων και όχι με ποσά κατά αναχώρηση-άφιξη, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ολίγων πολύ αναμενόμενο το αποτέλεσμα των διαγωνισμών για τα πλοία του Αγουδημου στο λιμάνι του Πειραιά!!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Λ.Π. Α.Ε. ενέκρινε ως άγονους τους διαγωνισμούς για την εκποίηση και απομάκρυνση των επικίνδυνων και επιβλαβών πλοίων ΝΤΑΛΙΑΝΑ, ΑΝΘΗ-ΜΑΡΙΝΑ, ΜΑΡΙΝΑ, ΡΟΜΙΛΝΤΑ, ΜΙΛΕΝΑ, ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ και ΡΟΔΑΝΘΗ.

Για τα πιο πάνω πλοία θα υπάρξει νέα διαδικασία πλειοδοτικού διαγωνισμού με τιμή εκκίνησης χαμηλότερη κατά 20% της προηγούμενης διαγωνιστικής διαδικασίας.

Edited by Panagia Ekatontapiliani
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης και επισκευής της Μεγάλης Πλωτής Δεξαμενής

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης και επισκευής της Μεγάλης Πλωτής Δεξαμενής (“ΠΕΙΡΑΙΑΣ – Ι”, 15.000 ton) του Ο.Λ.Π. Α.Ε. που βρίσκεται στη Ναυπηγοεπισκευαστική Βάση Περάματος.

Σημειώνεται ότι στη Μεγάλη Πλωτή Δεξαμενή πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες εργασίες συντήρησης και επισκευής, οι οποίες περιελάμβαναν υλικά και εργασίες αντικατάστασης ελασμάτων πλευρών, αλλά και κιγκλιδωμάτων, κλιμάκων, ανθρωποθυρίδων, γραδελάδων, μπαλκονιών, καθώς και εργασιών υδροβολής, υλικών και εργασιών χρωματισμού κ.λ.π.

Για την εν λόγω επισκευή και συντήρηση ο Ο.Λ.Π. Α.Ε. δαπάνησε για υλικά και εργασίες το ποσό των 552.423 ευρώ.

Οι εργασίες ανατέθηκαν σε εξειδικευμένα συνεργεία επιχειρήσεων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, μετά από διενέργεια ανοικτών διαγωνισμών και ολοκληρώθηκαν χωρίς προβλήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ήδη από τη ΝΑΥΣΟΛΠ Α.Ε. εκτελούνται έργα αναβάθμισης, όπως η ορθή αξιοποίηση των χώρων, η περίφραξη για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και δρομολογούνται άμεσα ασφαλτοστρώσεις, νέες πύλες, νέα ηλεκτρολογικά δίκτυα, νέα Pillars κλπ. ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι επαφές της για νέες πηγές χρηματοδότησης και για αυτόνομη πολιτική Marketing (προσέλκυση πλοίων).

Τέλος, όπως προκύπτει από τα στοιχεία 2010 :

α) Το σύνολο των πλοίων που δεξαμενίσθηκαν στις δεξαμενές του Ο.Λ.Π. Α.Ε. ανήλθε σε 154 πλοία έναντι 143 του 2009 και

β) Οι ημέρες απασχόλησης δεξαμενών ανήλθαν σε 803 το 2010 έναντι 732 το 2009.

post-1850-0-20490300-1304064249_thumb.jp

post-1850-0-19824100-1304064257_thumb.jp

post-1850-0-67984000-1304064283_thumb.jp

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ο ΟΛΠ επαναπροκήρυξε τους επαναληπτικούς διαγωνισμούς για την εκποίηση και απομάκρυνση των πλοίων της G.A Ferries από το λιμάνι του Πειραιά.

Το Ανθή Μαρίνα βγαίνει με τιμή εκκίνησης για 1.702.400 Ευρώ (αρχικά ήταν στα 2.128.000 Ευρώ)

Το Δημητρούλα βγαίνει με τιμή εκκίνησης για 1.021.600 Ευρώ (αρχικά ήταν στα

1.277.000 Ευρώ)

Το Μαρίνα βγαίνει με τιμή εκκίνησης για 1.047.200 Ευρώ (αρχικά ήταν στα 1.309.000 Ευρώ)

Το Μιλένα βγαίνει με τιμή εκκίνησης για 765.600 Ευρώ (αρχικά ήταν στα 957.000 Ευρώ)

Το Νταλιάνα βγαίνει με τιμή εκκίνησης για 766.000 Ευρώ (αρχικά ήταν στα 957.500 Ευρώ)

Το Ροδάνθη βγαίνει με τιμή εκκίνησης για 1.006.400 Ευρώ (αρχικά ήταν στα 1.383.000 Ευρώ)

Το Ρομίλντα βγαίνει με τιμή εκκίνησης για 783.200 Ευρώ (αρχικά ήταν στα 979.000 Ευρώ)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Διαγωνισμος για την αναγκαστικη απομακρυνση των «Μακεδονία», «Παναγία Αγιάσου», και «Jet Ferry 1»

Tην έγκριση διενέργειας δημόσιου ανοιχτού πλειοδοτικού διαγωνισμού για την αναγκαστική απομάκρυνση, με διαδικασία εκποίησης σύμφωνα με το Ν. 2881/2001, τριών ακόμα ανενεργών και επικίνδυνων πλοίων, που βρίσκονται στο Κεντρικό Λιμάνι του Πειραιά, αποφάσισε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Λ.Π. Α.Ε.

Ο νέος διαγωνισμός αφορά τα πλοία «Μακεδονία», «Παναγία Αγιάσου», και «Jet Ferry 1» των εταιριών ΣΑΟΣ και G.A. Ferries, έναντι 830.500 Ευρώ το πρώτο, 1.202.300 Ευρώ το δεύτερο και 7.021.000 Ευρώ το τρίτο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών εταιριών.

Σημειώνεται ότι ήδη ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες κατακύρωσης του προηγούμενου διαγωνισμού για τα προηγούμενα 7 ανενεργά πλοία επιτυχώς και εντός των προσεχών εβδομάδων ξεκινάει η διαδικασία απομάκρυνσής τους.

http://www.olp.gr

Link to comment
Share on other sites

Ο νέος διαγωνισμός αφορά τα πλοία «Μακεδονία», «Παναγία Αγιάσου», και «Jet Ferry 1» των εταιριών ΣΑΟΣ και G.A. Ferries, έναντι 830.500 Ευρώ το πρώτο, 1.202.300 Ευρώ το δεύτερο και 7.021.000 Ευρώ το τρίτο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών εταιριών.

Καλά για τα άλλα βασιλοβάπορα, αλλά τα 7 εκ ευρώ για το Jet Ferry από που προκύπτουν? Υπάρχει περίπτωση σε εποχή κρίσης με άπειρα ταχύπλοα προς πώληση αυτό να πιάσει πάνω από 2 άντε το πολύ 3 εκ?

Link to comment
Share on other sites

Υπεγράφησαν οι συμβάσεις εκποίησης των 7 ανενεργών πλοίων της G.A.Ferries

Υπεγράφησαν μεταξύ Ο.Λ.Π. Α.Ε. και των εταιριών «Ιγνάτιος Σπανόπουλος Α.Ε.» και «Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε.» οι συμβάσεις εκποίησης των 7 ανενεργών πλοίων της εταιρίας G.A. Ferries, έναντι συνολικού τιμήματος 7.200.300 ευρώ συν ΦΠΑ.

Όπως είναι γνωστό η πιο πάνω εκποίηση προήλθε μετά από δύο πλειοδοτικούς διαγωνισμούς, σύμφωνα με το Ν. 2881/2001 και απόφαση του Σ.τ.Ε.

Ήδη τα πλοία παραδόθηκαν στις πλειοδοτούσες εταιρίες και σύμφωνα με τη σύμβαση που υπέγραψαν θα πρέπει να τα απομακρύνουν από το λιμάνι εντός ενός μηνός.

Με την απομάκρυνση των επτά (7) πλοίων αυτών, τίθενται και πάλι σε λειτουργία ισάριθμες θέσεις ελλιμενισμού για πλοία της ακτοπλοΐας.

Η απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων, ανενεργών και επικίνδυνων πλοίων, δεν αποτελεί μόνο μια ορθή και επιτυχή πράξη για τα οικονομικά του Ο.Λ.Π. Α.Ε. και την εύρυθμη λειτουργία του Κεντρικού Λιμένος της χώρας, αλλά και μια σημαντικότατη ενέργεια αισθητικής και περιβαλλοντικής προστασίας του λιμένα.

Link to comment
Share on other sites

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ CAR-TERMINAL ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του car-terminal (Σταθμός Διακίνησης Οχημάτων) στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά (Ικόνιο), έργο το οποίο είχε ενταχθεί στο Επενδυτικό Πρόγραμμα του Ο.Λ.Π. Α.Ε. 2010-2014 συνολικής δαπάνης 1 εκ. Ευρώ.

Με το νέο terminal ενοποιήθηκαν ανενεργοί χώροι συνολικής έκτασης 145.000 τ.μ., με μήκος κρηπιδώματος 1.167 μ. για εξυπηρέτηση 4-5 πλοίων μεταφοράς οχημάτων και χωρητικότητα θέσεων στάθμευσης 7.000 αυτοκινήτων.

Για τη δημιουργία του νέου σύγχρονου car-terminal του Ο.Λ.Π. Α.Ε. αναδιαμορφώθηκε ο περιβαλλοντικά επιβαρυμένος χώρος της πρώην Καρβουνόσκαλας, ο οποίος σήμερα μετατράπηκε σε έναν από πλέον καθαρούς χώρους του λιμανιού, ενώ διατηρήθηκαν ως ελεύθεροι χώροι με νέα χάραξη οι κρηπιδότοιχοι προς την πόλη. Για τη δημιουργία του νέου σύγχρονου terminal, απομακρύνθηκαν όλες οι εγκαταστάσεις τρίτων ρυπογόνων επιχειρήσεων, καθαιρέθηκαν παλαιά κτίρια, απομακρύνθηκαν τα Ro-Ro και τα πλοία χύδην φορτίου και χιλιάδες τόνοι άχρηστων υλικών.

Το νέο terminal στο Ικόνιο μετατρέπεται σε ένα διεθνές λιμάνι transit φορτίου οχημάτων, στο οποίο ήδη διακινείται το 78% των διεθνών οχημάτων, έναντι 12% του 2001 και 43% του 2006. Το transit φορτίο Α΄ εξαμήνου 2011 αναμένεται να οριστικοποιηθεί αυξητικά στο +18,37%, παρά την κρίση και τα γεγονότα στην Ιαπωνία. Αντιθέτως, για το ίδιο διάστημα το εγχώριο φορτίο αναμένεται να έχει πτώση (-52,98%).

Ο Ο.Λ.Π. Α.Ε. μαζί και με το παλαιό car-terminal στην περιοχή Διαχείρισης Γ1 (Δραπετσώνα), αποκτά μια συνολική δυναμικότητα 192.140 τ.μ. και εξυπηρέτησης 10.000 αυτοκινήτων.

Με αφορμή την ολοκλήρωση των έργων, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.Π. Α.Ε. κ. Γιώργος Ανωμερίτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με την ολοκλήρωση των έργων του νέου car-terminal ο Πειραιάς καθίσταται το μεγαλύτερο και πλέον σύγχρονο car-terminal της Μεσογείου. Με υψηλό δείκτη παραγωγικότητας, με μόνιμο έμπειρο προσωπικό και χαμηλό δείκτη ζημιών, με σύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, με τον υπό κατασκευή επιλιμένιο σιδηροδρομικό σταθμό μεταφοράς οχημάτων και λόγω της θέσης του, ο Ο.Λ.Π. Α.Ε. μετά το ΣΕΜΠΟ και την Κρουαζιέρα αποκτά ένα ακόμα λιμάνι διεθνών προδιαγραφών, με τους πιο υψηλούς δείκτες περιβαλλοντικής προστασίας. Χαίρομαι γιατί με το επενδυτικό μας πρόγραμμα μετατρέψαμε την παλιά Καρβουνόσκαλα σε σύγχρονο λιμάνι διακίνησης καινούριων οχημάτων».

Πηγη: ΟΛΠ

Link to comment
Share on other sites

Ανάθεση εκτίμησης 50 ανενεργών πλοίων και πλωτών ναυπηγημάτων

Πηγή ΟΛΠ

Την ανάθεση εκτίμησης 50 πλοίων και πλωτών ναυπηγημάτων, τα οποία βρίσκονται ανενεργά εντός των λιμενικών εγκαταστάσεων του Ο.Λ.Π. Α.Ε., αποφάσισαν και ανέθεσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού, μετά από μειοδοτικό διαγωνισμό.

Όπως είναι γνωστό το Δ.Σ. του Ο.Λ.Π. Α.Ε. έχει αποφασίσει την απομάκρυνση από το λιμάνι όλων των εγκαταλελειμμένων και ανενεργών πλοίων, τα οποία επί πολλά χρόνια καταλαμβάνουν χώρους, προκαλώντας με την ανενεργή παραμονή τους κυρίως περιβαλλοντικού χαρακτήρα προβλήματα στους λιμενικούς και χερσαίους χώρους του λιμανιού.

Το έργο της εκτίμησης ανέλαβε η εταιρία GENOA TECHNICAL BUREAU, οι δε εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα. Υπενθυμίζεται ότι μετά την κατακύρωση του διαγωνισμού για τα 7 ανενεργά πλοία της G.A. Ferries, προκηρύχθηκε διαγωνισμός για άλλα 3 μεγάλα επιβατηγά πλοία, έτσι ώστε να μην υπάρχει πλέον ανενεργό πλοίο στο Κεντρικό Λιμάνι του Πειραιά. Όλα τα υπό εκτίμηση και απομάκρυνση ανενεργά πλοία βρίσκονται στο εμπορικό λιμάνι και τη ΝΕΖ (Δραπετσώνα, Κερατσίνι, Πέραμα, Σαλαμίνα), τα οποία και θα εκποιηθούν σύμφωνα με την ήδη πετυχημένη διαδικασία απομάκρυνσης των πλοίων του Κεντρικού Λιμένα.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Απομάκρυνση ανενεργών και επιβλαβών πλοίων από την περιοχή του Περάματος

Πηγή: ΟΛΠ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Λ.Π. Α.Ε. κατακύρωσε τα αποτελέσματα διαγωνισμού που διεξήχθη για την εκποίηση και απομάκρυνση δυο ακόμα ανενεργών και επιβλαβών πλοίων, τα οποία βρισκόντουσαν στην περιοχή Αρμός του Περάματος.

Η κατακύρωση των αποτελεσμάτων για τα δεξαμενόπλοια ΣΑΙΝΤ ΡΑΦΑΗΛ ΙΙΙ και ΣΑΙΝΤ ΡΑΦΑΗΛ V έγινε στην εταιρία ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. έναντι 135.915 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ. Η απομάκρυνση των δυο πλοίων από τον Αρμό θα γίνει άμεσα.

Η απομάκρυνση ανενεργών και επιβλαβών πλοίων αποτελεί βασική πολιτική της Διοίκησης του Ο.Λ.Π., στα πλαίσια της επιχειρησιακής αλλά και φιλοπεριβαλλοντικής πολιτικής που ασκείται. Εντός των ημερών αναμένεται να απομακρυνθούν 10 πλοία, ενώ για άλλα 40 έχουν ανατεθεί μελέτες εκτίμησής τους προκειμένου να εκποιηθούν και να απομακρυνθούν.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Συμφωνία συνεργασίας ΟΛΠ Α.Ε και ΣΕΠ Α.Ε. για τα θέματα εγκατάστασης και εφαρμογής σύγχρονων συστημάτων ISPS

Συμφωνία συνεργασίας ΟΛΠ Α.Ε και ΣΕΠ Α.Ε. για τα θέματα εγκατάστασης και εφαρμογής σύγχρονων συστημάτων ISPS στην κοινή Ελεύθερη Ζώνη Τύπου 1 στο Εμπορικό Λιμάνι του Πειραιά, επήλθε μετά από διαβουλεύσεις που έγιναν μεταξύ των Διοικήσεων των δύο εταιρειών.

Όπως είναι γνωστό μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και ΕΦΚ του Υπουργείου Οικονομικών και του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, ως Φορέα Διοίκησης της «Ελευθέρας Ζώνης» υπεγράφη πρόσφατα Μνημόνιο Συνεργασίας.

Σε εφαρμογή του Μνημονίου αυτού μετά από κοινή διαβούλευση, οι δύο πλευρές (ΣΕΠ και ΟΛΠ) συναποφάσισαν να συνεργασθούν για θέματα όπως, (α) τα συστήματα λειτουργίας για την επιτήρηση της Ζώνης, (β) τα μέτρα ελέγχου, (γ) την πρόσβαση στα ηλεκτρονικά συστήματα των εγκαταστημένων επιχειρήσεων, (δ) τα ισοδύναμα μέτρα φύλαξης, (ε) εγκατάσταση μηχανημάτων ανίχνευσης ραδιενέργειας, και άλλων μηχανημάτων, έτσι ώστε ο Εμπορευματικός Σταθμός του Πειραιά να καταστεί μεταξύ των πλέον ασφαλών λιμένων της Ευρώπης, οι οποίοι διαθέτουν μεγάλους και σύγχρονους τερματικούς σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων.

Ο ΟΛΠ Α.Ε απέστειλε προς τη Διεθνή Ναυτική Ένωση έγγραφο για διαβούλευση με βάση και την Ευρωπαϊκή εμπειρία για την καθιέρωση τέλους κώδικα ISPS, προκειμένου να καλυφθεί μέρος του κόστους για την εφαρμογή των συστημάτων ασφαλείας.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΛΠ Α.Ε. εφαρμόζει ήδη μέτρα υψηλής ασφαλείας στους χώρους πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων και car-terminal, ενώ διαθέτει υπηρεσίες Ασφάλειας Λιμένος, στελεχωμένες με έμπειρο προσωπικό και σύγχρονη τεχνολογία.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ετοιμα να σαλπάρουν τα επτά παροπλισμένα πλοία του Πειραιά

Θέμα λίγων ημερών θεωρείται η απομάκρυνση από το λιμάνι του Πειραιά των επτά παροπλισμένων πλοίων του Γεράσιμου Αγούδημου. Οι δύο εταιρείες που αναδείχθηκαν μειοδότες στον τρίτο και τελευταίο διαγωνισμό, Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε. και Ιγνάτιος Σπανόπουλος Α.Ε., εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται να υποβάλουν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιώς (ΚΛΠ) και τα τελευταία έγγραφα προκειμένου να λάβουν την άδεια απόπλου των εγκαταλελειμμένων, επί τρία έτη, πλοίων.

Ετσι, ύστερα από συνεχείς «μάχες» με τη γραφειοκρατία, δικαστικές συγκρούσεις με τις πλοιοκτήτριες εταιρείες (κάθε σκάφος ανήκε και σε διαφορετική εταιρεία και όλες στον Γεράσιμο Αγούδημο) που έφθασαν έως το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και δύο άγονους διαγωνισμούς, οι άνθρωποι του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) μπορούν, πλέον, να αισιοδοξούν ότι... κέρδισαν το στοίχημα: να απομακρυνθούν τα εγκαταλελειμμένα πλοία, πηγές ρύπανσης, αλλά και ενδεχόμενου ατυχήματος, από το λιμάνι του Πειραιά.

Οι δύο εταιρείες που πλειοδότησαν στον διαγωνισμό, έχουν καταβάλει τα χρήματα, ύψους 7.200.000 ευρώ, στον ΟΛΠ και μόλις τα πλοία απομακρυνθούν τα χρήματα αυτά θα αποδοθούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπέρ των πλοιοκτητριών εταιρειών, αφού πρώτα ο ΟΛΠ κρατήσει το 10% ως έξοδα. «Αμέσως μετά ανοίγει ο δρόμος για όλους τους ενδιαφερόμενους, ΝΑΤ, ναυτεργάτες, τράπεζες, προμηθευτές και εταιρείες πετρελαιοειδών, να διεκδικήσουν τα χρήματα που τους οφείλει ο Γεράσιμος Αγούδημος», ανέφεραν στην «Κ» νομικοί κύκλοι της Ακτής Μιαούλη.

Το ιστορικό

Ηταν καλοκαίρι του 2008 όταν στην ακτοπλοϊκή αγορά εμφανίστηκαν τα πρώτα σοβαρά προβλήματα σε εταιρείες, όπως στην GA Ferries του Γεράσιμου Αγούδημου και στη ΣΑΟΣ Ν.Ε. του Φώτη Μανούση, οι οποίες αναγκάστηκαν να «δέσουν» τα πλοία τους. Συνολικά παροπλίστηκαν στον Πειραιά οκτώ πλοία του Γεράσιμου Αγούδημου και δύο του Φώτη Μανούση.

Τον Νοέμβριο του 2009 ενεργοποιήθηκε η γνωμοδοτική επιτροπή του άρθρου 9 του νόμου 2881/2001 περί αναγκαστικής απομάκρυνσης, μέσω εκποίησης, εγκαταλελειμμένων πλοίων. Τον Μάρτιο του 2010 η συγκεκριμένη επιτροπή εξέδωσε πρακτικό, στο οποίο χαρακτήριζε επικίνδυνα και επιβλαβή τα παροπλισμένα πλοία. Τη χρονική περίοδο Απρίλιος - Μάιος 2010 απεστάλησαν στις πλοιοκτήτριες εταιρείες των σκαφών επιστολές με τις οποίες καλούνταν να τα απομακρύνουν.

Κύκλοι του ΟΛΠ ανέφεραν στην «Κ» ότι ο Γεράσιμος Αγούδημος είχε ζητήσει παράταση χρόνου με το επιχείρημα ότι βρισκόταν στη διαδικασία αναζήτησης αγοραστή. «Παρά την τρίμηνη παράταση που δόθηκε, αγοραστής δεν βρέθηκε και έτσι ο Οργανισμός ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διεξαγάγει τον πρώτο διαγωνισμό για την απομάκρυνση των πλοίων την περίοδο από 6 έως 10 Δεκεμβρίου 2010», αναφέρθηκε στην «Κ».

Ωστόσο, ο συγκεκριμένος διαγωνισμός δεν υλοποιήθηκε ποτέ, καθώς ο Γεράσιμος Αγούδημος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και με προσωρινή διαταγή του ΣτΕ τον ανέβαλε. Εκτοτε ξεκίνησε μια συνεχή δικαστική αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΟΛΠ και στον Γεράσιμο Αγούδημο, έως και τον Απρίλιο του 2011, οπότε και ανακοινώθηκε νέος διαγωνισμός, καθώς ο Οργανισμός είχε κερδίσει τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε κάνει ο εφοπλιστής Αγούδημος.

Ο νέος διαγωνισμός ορίστηκε για τις 5-8 Απριλίου 2011 αλλά απέβη και πάλι άγονος. Τελικώς, στον τρίτο επί σειρά διαγωνισμό και αφού μειώθηκε κατά 20%, με απόφαση του Δ.Σ. του ΟΛΠ, η τιμή εκκίνησης, εμφανίστηκαν ενδιαφερόμενοι. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε από τις 31 Μαΐου έως και τις 3 Ιουνίου του 2011 με πλειοδότες τις εταιρείες Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε. και την Ιγνάτιος Σπανόπουλος Α.Ε.

Βάσει των όρων του διαγωνισμού θα έπρεπε ήδη να είχαν απομακρυνθεί τα σκάφη, αλλά η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν υποβληθεί στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά όλα τα απαραίτητα έγγραφα προκειμένου να λάβουν άδεια απόπλου. «Θεωρούμε ότι εντός των επόμενων ημερών τα πλοία θα απομακρυνθούν από το λιμάνι του Πειραιά», ανέφεραν κύκλοι του ΟΛΠ.

Ποιοι ζήτησαν τις κατασχέσεις

Την κατάσχεση των πλοίων της GA Ferries είχαν ζητήσει ο ΟΛΠ, εταιρείες πετρελαιοειδών αλλά και προμηθευτές. Ειδικότερα:

- Την κατάσχεση του «Μαρίνα» ζητούσαν η εταιρεία ΣΑΝΚΟ, ο ΟΛΠ και η ΜAMIDOIL-Jetoil.

- Την κατάσχεση του «Ανθή - Μαρίνα» ζητούσαν η ΣΑΝΚΟ, η γαλλική τράπεζα ΝΑΤΙΧΙS και ο ΟΛΠ.

- Την κατάσχεση του «Μιλένα» ζητούσαν η ΣΑΝΚΟ και ο ΟΛΠ.

- Την κατάσχεση του «Jet Ferry» ζητούσαν η NATIXIS και ο ΟΛΠ.

- Την κατάσχεση του «Ροδάνθη» ζητούσαν ο ΟΛΠ, η MAMIDOIL-Jetoil και η ΕΚΟ.

- Την κατάσχεση του «Δημητρούλα» και του «Ρομίλντα» ζητούσε ο ΟΛΠ.

- Την κατάσχεση του «Νταλιάνα» ζητούσε η ΕΚΟ.

Αρχικώς ο ΟΛΠ για την εκποίηση των πλοίων της GA Ferries ζητούσε τα ποσό των 8.990.000 ευρώ, αλλά τελικώς πραγματοποιήθηκε στα 7.200.000 ευρώ.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Να παραθέσουμε και στο παρόν θέμα, την σημερινή ανακοίνωση του ΟΛΠ, περί της "Επαναπροκήρυξης του ανοιχτού πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκποίηση των επικίνδυνων πλοίων"

Πειραιάς, 29/08/2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Μετά την κήρυξη του α΄ διαγωνισμού ως άγονου, το Δ.Σ. Ο.Λ.Π. Α.Ε. αποφάσισε την επαναπροκήρυξη του ανοιχτού πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκποίηση και απομάκρυνση από τον Κεντρικό Λιμένα Πειραιώς των επικίνδυνων και επιβλαβών πλοίων:

α) Παναγία Αγιάσου

β) Jet Ferry I και

γ) Μακεδονία

με έκπτωση 20% επί της τιμής του προηγούμενου διαγωνισμού.

Από σήμερα, βοηθούντων και των καιρικών συνθηκών αρχίζει η απομάκρυνση των δύο πρώτων πλοίων του προηγούμενου διαγωνισμού (“Δημητρούλα’’ και “Ρομίλντα”).

Πηγή : olp.gr

Link to comment
Share on other sites

Eκσυγχρονίζονται οι υποδομές του Κεντρικού Λιμένα στον οποίο εξυπηρετείται η Ακτοπλοΐα

Τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του Κεντρικού Λιμένα, στον οποίο εξυπηρετείται η Ακτοπλοΐα, αποφάσισε το Δ.Σ. του ΟΛΠ Α.Ε.

Κύριο μέρος των έργων που θα πραγματοποιηθούν μέχρι το επόμενο καλοκαίρι θα είναι ο πλήρης διαχωρισμός επιβατών και οχημάτων κατά τη φορτοεκφόρτωση ενός πλοίου. Όπως τόνισε ο κ. Γιώργος Ανωμερίτης «με στόχο τον Άνθρωπο και την Ασφάλειά του, καθώς και την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πλοίων, επιβάλλεται βάσει και του κεκτημένου SHENGEN να επιφέρουμε σε συνεννόηση με τις ακτοπλοϊκές εταιρίες λειτουργικές μεταβολές, οι οποίες θα εκσυγχρονίσουν τις υπηρεσίες τις οποίες παρέχουμε στην ακτοπλοΐα, χωρίς προφανώς κοστολογική επιβάρυνση των εταιρειών. Είναι αδιανόητο στην εποχή μας, όταν μάλιστα διαθέτουμε επαρκέστατους χερσαίους λιμενικούς χώρους, να επιτρέπουμε την πρόσμιξη ανθρώπων και οχημάτων επί του αυτού χώρου, που ενέχουν πέραν της καλύτερης εξυπηρέτησης κινδύνους ανθρώπινης ζωής. Φυσικά σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή θα παίξουν και οι οκτώ (8) σταθμοί του monorail, του οποίου οι μελέτες και οι εγκρίσεις ολοκληρώθηκαν και εντός των ημερών επιλέγεται ο Τεχνικός Σύμβουλος του έργου».

Πηγη: ΟΛΠ

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Πρόσθετο σύστημα παρακολούθησης πλοίων

Νέο πρόσθετο σύστημα παρακολούθησης όλων των πλοίων, τα οποία κινούνται σε ακτίνα 24 ν.μ. από το λιμάνι του Πειραιά, εγκατέστησε ο ΟΛΠ στο πλαίσιο αναβάθμισης των Σχεδίων Ασφαλείας του Λιμένα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στο πλαίσιο του EU Project MEMO, στο οποίο ο ΟΛΠ είναι Leader, ο Οργανισμός προμηθεύτηκε και εγκατέστησε μονάδα RADAR υψηλής ευκρίνειας, η οποία από τον Οκτώβριο θα μπορεί να μπλοκάρει και να παρακολουθεί στόχους οι οποίοι δεν εκπέμπουν σήμα AIS.

H σχεδίαση είναι ιντερνετική, που σημαίνει μετά από χορήγηση αδείας, θα μπορεί η χρήση του Συστήματος να διαχέεται διαδικτυακά σε εταιρίες-χρήστες και σε κρατικές υπηρεσίες, αντλώντας χρήσιμες πληροφορίες για την κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά. Σημειωτέον ότι το 2010 οι αφιξοναχωρήσεις πλοίων στον Πειραιά ανήλθαν σε 26.000.

Το νέο αυτό λειτουργικό σύστημα καθιερώνει συνθήκες υψηλής ασφάλειας στα πλαίσια του ISPS, αφού εκτός του Radar συνδέεται με κάμερες υψηλής ευκρίνειας και σύστημα alarm για όλα τα πλοία, κυρίως για εκείνα που δεν εκπέμπουν σήμα AIS (Automatic Identification System), τα οποία, ως μη έχοντας ταυτότητα, καθίστανται αμέσως στόχοι παρακολούθησης.

Με τη λειτουργία του νέου συστήματος, παράλληλα με τα ισχύοντα 7 σχέδια Ασφαλείας (ΣΑΛΕ), τα νέα αναβαθμισμένα συστήματα ελέγχου διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων (ραδιενέργειας κλπ.) στο Ικόνιο, ο Πειραιάς καθίσταται ένα από τα πιο ασφαλή λιμάνια της Ευρώπης.

Πηγή:www.capital.gr

Link to comment
Share on other sites

Eπέκταση και αναβάθμιση των χώρων ελλιμενισμού και εξυπηρέτησης κρουαζιερόπλοιων

Πηγη: ΟΛΠ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Λ.Π. Α.Ε. αποφάσισε την επέκταση των χώρων ελλιμενισμού και εξυπηρέτησης κρουαζιερόπλοιων και σε τμήμα των κρηπιδότοιχων της Ακτής Μιαούλη, με ταυτόχρονη αναβάθμιση των χώρων της λιμενικής περιοχής.

Η Απόφαση αυτή ελήφθη δεδομένων:

(α) της αύξησης προσέγγισης κρουαζιερόπλοιων και επιβατών κρουαζιέρας κατά τα έτη 2012 και 2013.

(β) της αναβάθμισης της λιμενικής περιοχής, από την οποία ήδη αποσύρθηκαν τα εγκαταλελειμμένα πλοία της εταιρίας Αγούδημου και στην οποία εντός του προσεχούς μηνός ξεκινούν τα έργα κατασκευής νέου κρηπιδότοιχου στον προβλήτα Αγίου Νικολάου (μπροστά από το παλιό Τελωνείο).

(γ) της ανακατασκευής της «Παγόδας» σε Ξενοδοχειακό συγκρότημα 5* και

(δ) της δημιουργίας τρίτου μικρού terminal για την εξυπηρέτηση των επιβατών κρουαζιέρας.

Η δημιουργία νέας ελεύθερης ζώνης επιβατών κρουαζιέρας αναμένεται να αναζωογονήσει μια ανενεργό περιοχή προς όφελος του εμπορικού κόσμου του Πειραιά και της ιστορικής οδού Μιαούλη.

Στο νέο χώρο αναμένεται να μπορούν να εξυπηρετούνται 1-2 κρουαζιερόπλοια των 240 μ.

Το έργο κρίθηκε αναγκαίο δεδομένου ότι η επέκταση του νέου λιμένος κρουαζιέρας, έργο το οποίο έχει ενταχθεί στο Επενδυτικό Πρόγραμμα 2011-2015 του Ο.Λ.Π. Α.Ε., αναμένεται να παραδίδεται σταδιακά μετά από 3,5 χρόνια. Με τις δύο νέες θέσεις πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων και τα τρία terminals επιβατών, η δυναμικότητα ταυτόχρονης εξυπηρέτησης του λιμένος κρουαζιέρας θα ανέρχεται σε έντεκα (11) πλοία και 20.000 επιβάτες ημερησίως, καθιστώντας τον Πειραιά ως τον μεγαλύτερο λιμάνι κρουαζιέρας της Μεσογείου.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...