Jump to content
Shipfriends

Ευσταθής πλεύση, ερματισμός διαγωγή και κλίσεις


Recommended Posts

Είναι κοινό χαρακτηριστικό όλων των πλοίων όταν πλέουν με υψηλές ταχύτητες να αποκτούν έμπλωρη διαγωγή.

Link to comment
Share on other sites

το μυκονος οταν παει full ballast σημαδευει το βυθο για δες το στις φωτογραφιες

Δεν χρειαζετε να δω φωτογραφίες, το βλέπω να περνάει έξω από το σπίτι μου σε κάθε δρομολόγιο, ακόμα και με 25 μίλια δεν κάνει κιχ, και τα απόνερα της πλώρης ίσα που ασπρίζουν.

Παποραρος η Αριάδνη,απο τα αγαπημένα μου, άλλα αυτό κάρφωμα της πλώρης ομολογώ ότι δεν το εχω ξαναδεί.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή πιστεύω ότι έχουμε μπει σε μια ατέρμονη συζήτηση, έχω να πω το εξής:

Όλα μα όλα τα πλοία ασχέτος τύπου και μεγέθους, είτε είναι φορτηγά, είτε γκαζάδικα, είτε κρουαζιερόπλοια, είτε κοντέινερ είτε οτιδήποτε άλλο, απο μια ταχύτητα και πάνω η οποία διαφέρει ανάλογα με τον τύπο και το μέγεθος του πλοίου αποκτούν έμπλωρη διαγωγή σε συνάρτηση πάντα και με τη διαγωγή που έχουν όταν είναι ακίνητα.

Δηλαδή σε απλά ελληνικά, όσο πιο γρήγορα πάει ένα καράβι τόσο πιο πολύ με τη πλώρη έρχεται.

Link to comment
Share on other sites

cptaris θα έλεγα ότι διαφωνώ με τη αυξηση της ταχύτητας υπάρχει εμπρυμνη διαγωγή ειδικά στα fast επιβατηγά για αυτό εξάλλου κάτω στο ducktail υπάρχει η λεγόμενη σφήνα ρύθμισης διαγωγής που με την αύξηση της ροής σε μεγάλες ταχύτητες προσφέρει μια δυναμική αλλαγή της διαγωγής σε πιο even keel κατάσταση,Για την ιστορία τα περισσότερα είναι έμπρυμνα στη full load με εξαίρεση το blue star 1/2 απο όσα έχω δεί

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ stefanos, η αύξηση της διαγωγής προς τα πλωρα ανάλογα με την αύξηση της ταχύτητας είναι κάτι που συμβαίνει παντού και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Μπορεί να μη φαίνετε στο "απαίδευτο" μάτι αλλά συμβαίνει. Το γνωρίζω εκ πείρας διότι είμαι ναυτικός( Αξ. Γεφύρας).

Το πόσο θα αλλάξει η διαγωγή προς τα πλώρα εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες και μπορεί να κυμαίνεται απο μερικά εκατοστά μέχρι 2-3 μέτρα(!).

Αυτό το οποίο μπερδεύει πολλούς ανθρώπους είναι το εξής: Έστω ότι έχεις ένα καράβι το οποίο έχει πρυμνιά διαγωγή 1 μέτρου σε ακινησία. Όταν αναπτύξει ταχύτητα η διαγωγή του θα αλλάξει προς τα πλώρα ας πούμε κατά μισό μέτρο. Το καράβι θα φαίνεται πάλι έμπρυμο λοιπόν! Εάν το ίδιο καράβι είναι ισοβύθιστο σε ακινησία, τότε με την ίδια ταχύτητα και την ίδια αλλαγή διαγωγής θα φαίνεται μισό μέτρο έμπλωρο!!

Κατάλαβες τη διαφορά;;; Ελπίζω να μη σε μπέρδεψα...

Link to comment
Share on other sites

Αρχικά χαίρομαι που δίνεις αφορμή για κουβέντα ακόμα εκτιμώ ότι είσαι ναυτικός και τα βλέπεις εμπειρικά τα πράγματα,αλλά μπορώ να σου πώ εφόσον έχω ασχολήθεί με τη σχεδίαση σύγχρονων ταχέων ΕΓ- ΟΓ για τα οποία μιλάω ότι τα συγκεκριμένα είναι συνήθως έμπρυμα στη αρχή του ταξιδιού και με μεγάλη ταχύτητα εν πλώ γίνονται περισσότερα έμπρυμα για αυτό υπάρχει στη πρύμνη το trim wedge που με πρόσκρουση της ροής εκεί εξασκεί μια σχετικά μικρή ροπή που κατεβάζει λίγο τη διαγωγή πλώρα,είχα φώτο απο το τη διαμόρφωση στη πρύμνη του delos αλλά δεν μπορώ να την επισυνάψω απο ότι βλέπω λόγω αλλαγών που παρατηρώ στο φόρουμ,οπότε δεν μιλάω ούτε για bulk ούτε για τανκερ ούτε καν για conteinerships που ενδέχεται να συμβαίνει αυτό που λές, δεν το γνωρίζω,αυτά ελπίζω να μην έγινα πολύ επιστημονικός και σε μπέρδεψα

Link to comment
Share on other sites

Είναι το φαινόμενο της επιβύθισης (squat) το οποίο βέβαια δεν εξαρτάται μόνο από την ταχύτητα του πλοίου. Εξαρτάται και από αυτήν, και από το βύθισμα του πλοίου και από το βάθος της θάλασσας. Σε ρηχά νερά το φαινόμενο είναι πιο έντονο απ' ότι στην ανοιχτή θάλασσα με μεγάλα βάθη.

Edited by Nikos_Chania
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Με αφορμή την αγορά του Επτάνησος και την ανακοίνωση ότι θα του βάλουν και stabilizers, μου δημιουργήθηκαν κάποια ερωτήματα (ως φιλομαθής νέος :D ):

 

  • Τα stabilizers είναι προκατασκευασμένα και προσαρμόζονται σε κάθε πλοίο (φυσικά ανάλογα τον τύπο και μέγεθος του κάθε πλοίου) ή πρόκειται για εξαρχής σχεδιασμό ειδικά για το κάθε πλοίο?
     
  • πόσο κοστίζει ένα ζευγάρι για ένα πλοίο πχ του μεγέθους του Επτάνησος?
     
  • γιατί θα τοποθετηθούν στο Επτάνησος, ενώ δεν τοποθετήθηκαν και στο Αικατερίνη, που απ΄ότι λέγεται καλό θα του έκαναν? Είναι θέμα κόστους ή υπάρχουν πλοία που δεν μπορούν να δεχθούν stabilizers?
Link to comment
Share on other sites

Για το τελευταίο σου ερώτημα στο Επτανήσος υπάρχει χώρος για να τοποθετηθουν (θα γίνει κάποια μικρό αναδιάταξη στο χώρο του μηχανοστασιου) ενώ στο Αικατερίνη Π θα χρειαζόταν μεγάλη αναδιάταξη. Σε όλα τα πλοία μπορούν να μπουν όταν κατασκευαζεται οπότε γίνεται η χωροθετηση του μηχανοστασιου.

Τώρα η λογική λέει ότι οι μηχανισμοί των stabilizer είναι standard τύποι και το πλοίο προσαρμοζεται σε αυτά (ίσως το μέγεθος των πτερυγίων να αλλάζει). Μπορεί να γίνει ειδική παραγγελία αλλά σίγουρα το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο από κάτι που είναι τυποποιημενο.

Το κόστος για ένα ζευγάρι πτερυγίων δεν γνωρίζω πόσο κοστίζει ακριβώς αλλά πιθανολογω ότι άνετα μπορεί να φτάνει το εκατομμύριο μαζί με την εγκατάσταση

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Δειχνει το βυθισμα αυτο αλλα δεν ξερεις αν ειναι υπερβαρο γιατι μπορει να εχουν αλλαξει τα βυθισματα για καποιο λογο οποτε δεν ξερεις αν εχει πατησει μπαλα οπως λεγαμε κ παλια

Αρα το μεγιστο βυθισμα πως οριζεται; Edited by proud_ionian
Link to comment
Share on other sites

Καποιος που το βλεπει και δεν ξερει τη συνολικη εικονα του καραβιου λεει ευκολα οτι ειναι "πατημενη" η μπαλα αλλα δε φτανει μονο αυτη η φωτογραφια για να το πουμε. Μπορει το βαπορι να ειναι με 1 μοιρα κλιση, οποτε αντιστοιχα η μπαλα απο την αλλη πλευρα να ειναι 5 εκατοστα εξω απο το νερο. Επισης το βυθισμα επιρρεαζεται απο την πυκνωτητα του νερου. Ο πειραιας μεσα στο λιμανι δεν ειναι και η πιο καθαρη θαλασσα, οποτε ακομα και αν το βαπορι ειναι ισιο, φορτωμενο κτλ, παλι δικαιολογειται να ειναι λιγο μεσα η μπαλα.  ;)

Edited by Neptune
Link to comment
Share on other sites

Χονδρικά μέγιστο βύθισμα καθορίζεται με υπολογισμούς ώστε το πλοίο να έχει αρκετή "καβάντζα" πλευστότητας σε συγκεκριμένες συνθήκες.

Υπάρχουν αρκετά "μέγιστα βυθίσματα" ανάλογα με την πυκνότητα του νερού και τις γεωγραφικές ζώνες. Η πυκνότητα του νερού είναι συνάρτηση της αλατότητας και της θερμοκρασίας. (το αλμυρό νερό είναι πυκνότερο του υφάλμυρου -π.χ. εκβολές ποταμού- και του γλυκού νερού το δε ψυχρό νερό είναι πυκνότερο του θερμού).

Η γραμμή στο κέντρο της "μπάλας" (plimsoll) αντιστοιχεί στο summer seawater (salt water).

Όπως εξήγησε ο φίλος Neptune η φωτογραφία δείχνει μάλλον μια στιγμιαία κατάσταση. Αν π.χ. εκείνη τη στιγμή φόρτωναν στο πλοίο φορτηγά στην δεξια πλευρά είναι λογικό το πλοίο να έχει πάρει κλίση (list) δεξιά και να φαίνεται η μπάλα πατημένη (από την πλευρά αυτή). Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το πλοίο έχει φτάσει το επιτρεπτό μέγιστο βύθισμα.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστω για τις κατατοπιστικες απαντησεις. Βαση των παραπανω ενα πλοιο πως εξασφαλιζεται οτι δεν εχει υπερβει το μεγιστο ωφελιμο φορτιο;

Link to comment
Share on other sites

Στο μέγιστο επιτρεπτό βύθισμα, το πλοίο έχει συγκεκριμένη μεταφορική ικανότητα (ας πούμε -τυχαία ένα νούμερο- 1234 τόνους deadweight DWT). Αφαιρώντας απο το DWT κάποια σταθερά βάρη επί του πλοίου, καύσιμα και πόσιμο νερό υπολογίζεται το deadweight cargo capacity DWCC πού είναι το "ωφέλιμο" φορτίο. Έτσι υπολογίζεται πόσο μπορεί να φορτώσει το πλοίο στις συγκεκριμένες συνθήκες. Το μόνο που χρειάζεται είναι ζύγιση του φορτίου. Αν υπάρχει αμφισβήτηση ως προς το βάρος του φορτίου που έχει φορτωθεί υπάρχει η δυνατότητα να επιβεβαιωθεί με "draft survey".

Αντίθετα με τα φορτηγά πλοία, τα Ε/Γ-Ο/Γ συνήθως δεν φτάνουν στο μέγιστο επιτρεπόμενο βύθισμα.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
On 2/6/2016 at 2:45 AM, pathfinder said:

Η γραμμή στο κέντρο της "μπάλας" (plimsoll) αντιστοιχεί στο summer seawater (salt water).

Τα περισσότερα ναυάγια μέχρι τον 18ο αιώνα αποδίδονταν στην μη ύπαρξη ορίου φόρτου στα πλοία. Έκτοτε άρχισαν να γίνονται προσπάθειες κι έρευνες σχετικά με την ύπαρξη κανόνων και ορίων. Ο Samuel Plimsoll, μέλος του Βρετανικού Κοινοβουλίου αγωνίσθηκε για την έκδοση σχετικού ναυτικού Νόμου περί καθορισμού ενδεικτικής γραμμής μεγίστου φόρτου στα πλοία. Το 1876 καθορίστηκε πλέον επίσημα με Νόμο ότι στις αμφότερες πλευρές όλων των βρετανικών πλοίων άνω των 80 τόνων (gross) να σημειωθεί ένας κύκλος με μια προεξέχουσα οριζόντια διάμετρο που θα αποτελεί το μέγιστο όριο βυθίσματος που θα μπορούσε να λάβει το πλοίο έμφορτο. Το 1890 και ειδικότερα το 1894 τα σημεία μεγίστου φόρτου καθορίστηκαν πλέον οριστικά. Το 1930, συνομολογήθηκε διεθνής σύμβαση με την οποία και καθορίστηκαν πλέον όλα τα σημεία, "γραμμές φόρτωσης", που υποχρεωτικά πρέπει να φέρουν όλα τα εμπορικά πλοία ολικής χωρητικότητας (Gross Tonnage) 150 τόνους και άνω, τα οποία εκτελούν διεθνείς πλόες. Αυτή η σύμβαση υφίσταται μέχρι και σήμερα.
Τι σημαίνουν τα σύμβολα:
H "plimsoll's mark" και οι γραμμές φόρτωσης.
TF: Ίσαλος γραμμή Τροπικών Γλυκών υδάτων
F: Ίσαλος γραμμή Γλυκών υδάτων
T: Ίσαλος γραμμή Τροπικών υδάτων
S: Ίσαλος γραμμή Θέρους (Summer Load line)
W: Ίσαλος γραμμή Χειμώνος
WNA: Ίσαλος γραμμή Χειμώνος Βορείου Ατλαντικού.
LTF: Tropical Fresh water Timber L.L. ή Τροπική Γ.Φ. Ξυλείας σε Γλυκό νερό.
LF: Fresh Water Timber L.L. ή Γ.Φ. Ξυλείας σε Γλυκό νερό.
LT:Tropical Timber L.L. ή Γ.Φ. Ξυλείας σε Γλυκό νερό.
LS: Summer Timber L.L. ή Γ.Φ. Ξυλείας Θέρους.
LW: Winter Timber L.L. Ηή Γ.Φ. Ξυλείας Χειμώνα.
LWNA: Winter North Atlantic Timber L.L. ή Γ.Φ. Ξυλείας Χειμώνα Βορείου Ατλαντικού.


 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...
22 minutes ago, Alexander_88 said:

Και νομίζω ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το CAT 1 είναι τόσο αργό!

Έχω την εντύπωση ότι η έμπρωρη διαγωγή έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που περιγράφεις. Βοηθά το πλοίο να τσιμπήσει σε ταχύτητα, γιατί δεν μειώνεται η αντίσταση της γάστρας. Θυμάμαι ότι και τα Olympia & Europa Palace, προ εικοσαετιας, ειχαν ελαφρά έμπρωρη διαγωγή, για τον ίδιο λόγο

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...