Jump to content
Shipfriends

Προβληματισμοι και αποψεις για την ελευθερη αναμεταδοση δεδομενων του ΑΙS


Recommended Posts

διαβαζοντας εχτες στον εφοπλιστη ειδα ενα θεμα το οποιο με εξεπληξε μπορω να πω!!!υπαρχει λεει απο την μερια των πλοιαρχων αντιδρασεις για το ΑΙS γιατι λεει ο καθενας μπορει να δει τις πορειες των πλοιων κ τα στοιχεια που ειναι περασμενα στο συστημα κ να κανει παρερμηνευση των στοιχειων κ παραπληροφορηση!!!κ οτι οι πλοιαρχοι ειναι πλεον υπο καθεστως big brother... αποψη δικη μου ειναι οτι ουτε παραπληροφορηση κανουμε ουτε παρερμηνευση στοιχειων γινεται!εμεις απλα κοιταμε το συστημα κ βλεπουμε τις πορειες!κανενας δεν βγηκε ποτε να κρινει κανενα πλοιαρχο γιατι πηγε απο αλλη πορεια κ οχι απο την κανονικη η οτι δεν παει σωστα το πλοιο του...

Link to comment
Share on other sites

μαργαριτη συμφωνω με οτι λες στο τελος. τα ποστ που αφορουν το ΑΙS ειναι συγκριτικα λιγα, ομως κανεις ενα λαθος: απαντας λες και AIS μεταδιδει μονο το syrosobserver και το βλεπουν μονο στο shipfriends και σε μερικα ακομη καραβολατρικα bloggs & sites. δικαιολογημενος εισαι γιατι και το σχολιο αναφερεται στην ακτοπλοϊα και το syrosobserver

δεν ειναι ετσι ομως, ειτε μας αρεσει ειτε οχι. αν κανετε μια αναζητηση στο Google με key words, free ais data, ais live, free ais observation ή οτιδηποτε παρομοιο συνδυασμο, θα βρειτε πανω απο 100 τετοια sites σε ολων τον πλανητη που αναμεταδιδουν ελευθερα στοιχεια απο το AIS. μην πει κανεις οτι ειναι μονο για εμπορικη χρηση, γιατι το Shipspotting στηνει δικο του site με αναμεταδοση ΑΙS και το διαφημιζει σε ολους τους αγγλοφωνους καραβολατρες.

θεμα παντως υπαρχει. το θεμα δεν εντοπιζεται στον μικροσκομο πειραια κεντρικων κυκλαδων, αλλα ειναι ευρυτερο. απο πολλους διεθνως εχει τεθει θεμα για την ελευθερη αναμεταδοση των δεδομενων του ΑΙS, oχι γιατι ο μαργαριτης παρακολουθει ποσο παει το blue star naxos:) ή ο proud ionian την ταχυτητα του κεφαλονια, αλλα γιατι ο καθε πειρατης, τρομοκρατης κλπ μπορει να παρακολουθει που ειναι ο πιθανος του στοχος. επισης πολλοι πλοιοκτητες εχουν θεσει θεμα οτι λογω της ελευθερης αναμεταδοσης του AIS ναυλωτες, ασφαλιστες κλπ βρισκουν πατηματα για να αποφυγουν συμβατικους τους ορους.

οσο για το syrosobserver ειναι γνωστο σε πολυ κοσμο εκτος ακτοπλοϊας και μαλλιστα οταν ξεκινησε πολυδιαφημιστηκε. μου ειχε κανει εντυπωση που το ανεφεραν ανθρωποι που μονο καραβολατρες δεν ειναι, σαν τεχνολογικο επιτευγμα.

bigbrother ειναι σιγουρα και οντως θα επρεπε να μη μεταδιδεται on line, αλλα με καποια χρονοκαθυστερηση ωρων (δε μιλαω μονο για το syros observer, αλλα διεθνως και για καθε site που μεταδιδει AIS data) και διακεκομενα και μονο οι επαγγελματικα εμπλεκομενοι να εχουν on line προσβαση. απο εκει και περα, μοναδικη περιπτωση να γινει κατι τετοιο ειναι μια αποφαση σε διεθνες επιπεδο (IMO, USA, EU etc). δεν γνωριζω τι προβλεπει ο ISPS για το θεμα, αλλα αν οι ακτοπλοοι πιστευουν οτι η αναμεταδοση του AIS ειναι σοβαρο προβλημα, τοτε θα επρεπε η ΠΝΟ και η ΠΕΠΕΝ να κανονισουν μια συναντηση με το Πανεπιστημιο Αιγαιου και οσα αλλα sites αναμεταδιδουν AIS στην Ελλαδα ωστε να τουε πεισουν η αναμεταδοση να γινεται διακεκομενα και με χρονοκαθυστερηση.

Να κανω και μια αναφορα στα δικα μας.;) Οταν πρωτοειχε ξεκινησει το Syros Observer ειχαμε εναν καταιγισμο ποστ με screenshot και σχολια (το νταλιανα 13.9 οχι σημερα 14,2 κλπ κλπ). Ολοι μας τοτε κοβαμε τετοια ποστ και στελναμε πμ να περιοριστει το θεμα, γιατι ειδηση δεν ειναι η συνηθισμενη ταχυητα ενος πλοιου. Τοτε κοντεψαμε να σπασουμε τα ποδια μας, απο αυτα που ακουσαμε:rolleyes:. Απο τοτε το θεμα εχει στρωσει και τα πραγματα ειναι οπως τα ειπε ο μαργαριτης οι ελαχιστες αναφορες ειναι καθαρα περιγραφικες και καποια λιγα παρατραγουδα κοιμουνται τον υπνο του δικαιου;). Τις οποιες φορες που εχουν αρχισει σεναρια (για βλαβες, για το πως κανει ο αλλος τη δουλεια του κλπ) ενα πμ και ενα edit εχουν δωσει τελος.

Αντε πολλα ειπα και ειναι και γιορτινες μερες

Link to comment
Share on other sites

συμφωνω κ ευπαξανω με τον proud!!η shipriends χρειαζονται ενα τετοιο σαιτ για να κανουμε το κεφι μας!παντως να πω την αμαρτια μου δεν πιστευω οτι ακτοπλοος πλοιαρχος εκανε παραπωνω για τετοιο θεμα!δηλαδη τι ειπε οτι με παρακολουθουνε απο το σπιτι η οτι το μυκονος περασε το ναξος στον κεφαλο κ to ειδαν live κ αυτος δεν το ηθελε...

Link to comment
Share on other sites

Ο σκοπός του πολυαγαπημένου εργαλείου ήταν άλλος, η αύξηση του επιπέδου ασφαλείας στις γέφυρες των πλοίων, η γρηγορότερη αναγνώριση των στόχων, η αποφυγή της σύγκρουσης, η προστασία του θαλασσίου περιβάλοντος.

Ο μπαμπάς και νονός του ΑΙS, ο ΙΜΟ, μας λέει γιατί υποχρέωσε τα πλοία να το φέρουν στις γέφυρες τους και κατά πάσα πιθανότητα δεν του πέρασε καν απο το μυαλό που μπορούσε αυτό το όργανο να φτάσει..

OBJECTIVES OF AIS

4 AIS is intended to enhance: safety of life at sea; the safety and efficiency of navigation; and the protection of the marine environment. SOLAS regulation V/19 requires that AIS exchange data ship-to-ship and with shore-based facilities. Therefore, the purpose of AIS is to help identify vessels; assist in target tracking; simplify information exchange (e.g. reduce verbal mandatory ship reporting); and provide additional information to assist situation awareness. In general, data received via AIS will improve the quality of the information available to the OOW, whether at a shore surveillance station or on board a ship. AIS should become a useful source of supplementary information to that derived from navigational systems (including radar) and therefore an important 'tool' in enhancing situation awareness of traffic confronting

users.

Αγαπητέ Μαργαρίτη πολύ καλά τα λες όπως και ο έγκυρος proud, δύστυχώς μόνο που πιθανόν αυτοί οι χαλαροί τύποι στις γέφυρες των πλοίων που δεν εχουν πως να περάσουν την ώρα τους απο το πολύ καθισιό, θέλουν να γκρινιάζουν πάντα με κάτι.

Και μερικοί απο αυτούς βρήκαν με τι, υποπτεύομαι οτι μάλον δεν τους πολυαρέσει να έχουν τις έννοιες τους εκεί που βολτάρουν τις θάλασσες και να έχουν και τον κολλητό τους να τους πέρνει τηλέφωνο μετά χαράς για να τους πεί οτι ναι τους βλέπει με τη θεία Κατίνα στο καμπούτερ και πολύ το χαίρονται.

Μυστήριοι θα μου πεις, μάλον δίκιο έχεις, τι τους πειράζει τώρα αυτούς που εμείς, χαζέυουμε πόσο πάνε, που πάνε, πότε γυρνάνε, ποιόν περνάνε, γιατί δεν κόβουν, γιατί δεν τρέχουν, γιατί γιατί γιατί.

Τη δουλειά τους κάνουν, κανένα δεν έχουν πάνω απο το κεφάλι τους, κακή πρόθεση δεν έχει κανένας να τους πειράξει, όλοι τους ευγνομωνούν για τι υπηρεσίες που προσφέρουν, και στο φινάλε, ούτε το σύστημα χάνει απο πουθενά, ούτε καμιά στραβή έχει γίνει, ούτε και κανένας ποτέ θα χρησιμοποιούσε την αθώα ταχύτητα ενός πλοίου για να μπεί σε πονηρές σκέψεις.

Και εννοείται οτι δεν αναφέρομαι στο παρόν φιλόξενο και δη ναυτικό forum αλλά στον οποιοδήποτε ανυποψίαστο επιβάτη που περιμένει το πλοίο να πάει διακοπές, στον αθώο δημοσιογράφο που καλύπτει δεοντολογικά και ανεξάρτητα με ήθος το ρεπορτάζ για τις διακοπές του κοσμάκη, τον λιμενικό που μόνο να εξυπηρετήσει τον λαο σκίζεται και παραφυλαέι να δεί το βαπόρι πότε έρχεται, εν τέλει και τον εισαγγελέα που σε αυτή την τόσο ναυτική χώρα, είναι βαθύτατος γνώστης των προβλημάτων του ναυτικου κλάδου και ανα πάσα στιγμη θα επέμβει για την διασφάλιση της δημόσιας συγκοινωνίας.

Καλά τα λες λοιπόν, ποιόν να πειράξει και γιατί;

Edited by aiolosii
Link to comment
Share on other sites

Έχω την υποψία (έως βεβαιότητα) ότι επειδή την Ελλάδα θεωρούμε ως ομφαλό του κόσμου, δικοί μας άνθρωποι (και το εννοώ το δικοί μας: αυτοί που μας ταξιδεύουν) είναι αυτοί που ήγειραν το θέμα.

Ασχέτως αυτού, αν και o εξαιρετικός γνώστης του θέματος aiolosII, μας ανέλυσε το "intention to treat" του AIS (που λένε και στην Στατιστική των Βιοϊατρικών Επιστημών), εγώ αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν άνθρωποι που καθημερινά (μέρα-νύχτα) ξενυχτούν, ταλαιπωρούνται, αγωνιούν, εξουθενώνονται, και κάποτε χάνουν τα πάντα (ζωή, ελευθερία....) κάνοντας ένα επάγγελμα που συχνά οι υπόλοιποι (οι μή έχοντες απευθείας σχέση με την θάλασσα...) επειδή ίσως το έχουν εξιδανικεύσει, το θεωρούν εύκολο hobby. Οι άνθρωποι αυτοί ασκούν το επάγγελμα του πλοιάρχου, του μηχανικού, του λοστρόμου ή του λαδά και το ασκούν live, όχι μπροστά στην οθόνη ενός laptop στην ζέστη ενός διαμερίσματος που για να κουνήσει πρέπει να κάνει σεισμό 6R. Λοιπόν δικαιολογώ απολύτως αυτούς τους ανθρώπους να στραβώνουν διαβάζοντας σε fora κλπ, κρίσεις για το αν ψήλωσαν μέχρι το Καρκινάγρι ή αν καθυστέρησαν στην Φολέγανδρο 15 λεπτά.

Η ελευθερία πρόσβασης στην πληροφορία είναι κατακτημένο και ιερό δικαίωμα κάθε πολίτη που δεν ζεί υπό καθεστώς Αχμεντανιτζάντ ή Κιμ-Ιλ-Σουνγκ, αλλά σκεφθείτε πως θα ένοιωθε κάθε ένας από εσάς αν είχε πάνω από το desk του, το γραφείο του, το μαγαζί του, μιά webcam που θα μετέδιδε ζωντανά urbi et orbi τι προγραμμάτιζε, τι σχεδίαζε, πως το υλοποιούσε κλπ. Γι' αυτόν τον λόγο, ας λαμβάνουμε γνώση της πληροφορίας, αλλά ας κάνουμε κράτει όταν πρέπει :rolleyes:. Κάποτε είχα διαβάσει ότι οι παλιοί εφοπλιστές ζητούσαν από τους καβοδέτες του Πειραιά να κρίνουν (scrive: κατασκοπεύσουν, καταδώσουν) τους Πλοιάρχους των καραβιών τους. Πόσο δύσκολο είναι να μην υποκαταστήσουμε (εδώ, σ' αυτό το forum) τους "πρ'οθυμους" καβοδέτες του τότε;

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητε Γεωργιε Εξπρε :), τις webcams τις εχουμε ηδη στα λιμανια και ακομα και οταν δεν ειμαι στην Τηνο μπορω να βλεπω οτι βλεπει και ο φιλος μου ο Παναγιωτης ο καβοδετης σχεδον live. Το μηχανημα της KGB ομως ειναι αλλο πραμα, χανεται πλεον το στοιχειωδες του πραγματος.

Στην θαλασσα ειναι το βαπορι, ο πλοιαρχος του, το πληρωμα, και πανε ολοι οπου ειναι να πανε και αυτη ειναι η δουλεια και ευθυνη τους.

Αυτη η κινηση, η πλευση, το ταξιδι του ιδιο ειναι κατι που αιωνες τωρα εχει να κανει με αυτους και μονο αυτους. Το τι θα κανουν ή δεν θα κανουν ειναι δικιη τους υποθεση, αντε και μερικων εμπλεκομενων (γραφειο, ναυλωτες, ακτοφυλακη).

Οταν αυτη η στοιχειωδης αρχη δεν μπορει να διασφαλιστει, το ολο ζητημα παει αλλου, και επειδη οι καιροι ειναι πονηροι, η εποχη ασταθης και οι ανθρωποι μπερδεμενοι πολλα μπορει να συμβουν, ποσο μαλον οταν αυτοι που θα λουστουν τις συνεπειες μιας κακοβουλης κριτικης δεν εχουν καν ερωτηθει εαν συμφωνουν στο φιναλε φιναλε, με το να τους παρακολουθει ο οποιοσδηποτε.

Θα μου πεις και τι εχουν να κρυψουν ή μηπως γιαυτο δεν το θελουν και ενοχλουνται;

Ξαναλεω λοιπον οτι οι καιροι ειναι πονηροι, η φυση της δουλειας τους τρομερα ιδορυθμη και απαιτητικη, και αν μη τι αλλο εξασφαλιση δεν υπαρχει απο πουθενα και για τιποτα. Στημενοι μονιμα στα 6 μετρα, ενοχοι για ολα μεχρι αποδειξεως του εναντιου και αναγκαστικα μια ζωη στην αμυνα.

Το να τους βαζουμε λοιπον αλλη μια εννοια στο κεφαλι τους, το να τους αναγκαζουμε να απολογουνται για τα βασικα σημεια της δουλειας τους επειδη καπιοι βρηκαν ενα ωραιο τροπο να γινουν γνωστοι ή να αυξησουν τον κυκλο εργασιων τους ή και ακομα να εισπραξουν συγχαρητιρια και επιδοτησεις ισως, δεν ειναι ουτε πρεπον ουτε αμεμπτο.

Το εργαλειο μπηκε στα βαπορια για να μην τρακαρουν μεταξυ τους, οχι για να μπορει ο οποιοσδηποτε να λεει αν πως και γιατι κανει ο καθενας τη δουλεια του οπως την κανει.

Στο τελος τελος, εχει και αυτος το δικαιωμα να κοιμηθει μερικες ωρες, ποιος και γιατι δικαιουται να τον ενοχλησει επειδη παει 17,2 αντι για 18, εκεινοι ενοχλουν κανένα;

Αλλα την σημερον ημερα, τι ψαχνουμε να βρουμε; την ιστορια με το βατραχακι που το σιγοβραζαν και δεν πηρε χαμπαρι την ξερεις; ε καπως ετσι..

Υ.Γ. Αν ο Κολομβος ειχε ais και ο Μαγγελανος ecdis θα ειχαν ανακαλυψει τον Αρη; ή θα τους την ειχε στημενη ο Ντρεϊκ με τον Λαφιτ και ο ρους της ιστοριας θα ηταν αλλος;; Ασχετο :rolleyes:

Edited by aiolosii
Link to comment
Share on other sites

....Θα μου πεις και τι εχουν να κρυψουν ή μηπως γιαυτο δεν το θελουν και ενοχλουνται; ...

Εγώ λοιπόν, ακόμα και αν ήθελαν να "κρύψουν" κάτι, τους συμμερίζομαι. Δεν μπορεί όλα να είναι free, κοινώς τζάμπα και ασύδοτα. Βέβαια αν είχαμε εδώ ένα ψυχίατρο θα μας έλεγε ότι η εξερεύνηση της ιδιωτικότητας του "άλλου" συνιστά θεμελιώδη συνιστώσα της καθόλου αυτογνωσίας, ήτοι είναι φυσιολογικό να θέλουμε να χώνουμε την μύτη μας παντού :D. Πόσο μάλλον το AIS μάτι μας :o....

ΥΓ. Επειδή τυχαίνει να ταξιδεύω πολύ συχνά, ξέρετε πόσες φορές έχω πιάσει τον διπλανό μου στο αεροπλάνο, να διαβάζει μετά πλείστης προσοχής μιά παρουσίαση ή ένα report που ετοιμάζω στο laptop μου; 99% δεν καταλαβαίνει μία απ΄αυτά που διαβάζει, αλλά συνεχίζει όσο εγώ του παρέχω την δυνατότητα. That's life :P.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα ξεκινήσω με μια ρήση…πιστεύω γνωστή σε όλους: «Καράβι χωρίς καπετάνιο μπορεί να ξεκινήσει…χωρίς ρουφιάνο ποτέ!». Συνεπώς, ο ρουφιάνος πάντα θα υπάρχει και θα είναι πάντα πάνω στο πλοίο. Και νομίζω ότι αυτό ισχύει –λίγο ή πολύ- σε όλα τα πλοία σε όλο τον κόσμο.

Ας πάμε λοιπόν τώρα στο πρόβλημα που συζητάμε σχετικά με το AIS. Εμένα προσωπικά δεν μπορώ να πω ότι θα μου λείψει και πολύ, εάν θα σταματήσει αύριο το πρωί η μετάδοση. Προσωπικά το χρειάζομαι (πραγματικά) όταν πρόκειται να ταξιδέψω για να δω εάν το πλοίο θα είναι στην ώρα του ή του έτυχε κάτι, για να μη κατεβαίνω τζάμπα στο λιμάνι. Μικρή η απώλεια.

Από την άλλη πλευρά όμως δεν κατανοώ πλήρως και τις αντιδράσεις των πλοιάρχων, γιατί δεν μπορώ να καταλάβω ποια προβλήματα τους δημιουργούνται από την δημόσια μετάδοση του AIS. Ας πάρουμε τα πράγματα ένα-ένα. Ποιοί παρακολουθούν το AIS? Οι Αρχές, οι εταιρείες, και ο απλός κόσμος. Ποιός μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στον πλοίαρχο? Μόνο οι Αρχές και η εταιρεία. Δεν πιστεύω να έχει πρόβλημα κανένας πλοίαρχος γιατί έκανε ένα ανόητο σχόλιο ο Νηρέας ή ο κάθε Νηρέας. Εάν σταματήσει η δημόσια μετάδοση του AIS, δεν θα εξακολουθήσουν να το παρακολουθούν οι Αρχές και οι εταιρείες? Πάλι δεν θα «υπό παρακολούθηση» ο πλοίαρχος από αυτούς που μπορούν να τον ελέγξουν? Όσον αφορά την ίδια την φύση του AIS, δεν συμμερίζομαι τον χαρακτηρισμό του μεγάλου αδελφού, καθώς δεν παρακολουθεί πρόσωπα και δη σε ιδιωτικές στιγμές τους, αλλά το μόνο που βλέπουμε είναι στίγματα πλοίων…ούτε πρόσωπα βλέπουμε, ούτε ακούμε τι κάνουν και τι λένε. Άρα το πρόβλημα πού είναι? Μήπως, όταν βλέπουν και οι τρίτοι δεν μπορούν να γίνουν τα στραβά μάτια που θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς αυτούς? Μήπως εκεί είναι το πρόβλημα? Εάν είναι εκεί το πρόβλημα…τότε είναι επιβεβλημένη η δημόσια μετάδοση του AIS. Γιατί σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για δημοκρατικό έλεγχο και όχι για μεγάλους αδελφούς. Γιατί δεν είναι δυνατόν να μένει πχ 3 ώρες καραβοφάναρο ένα πλοίο μεσοπέλαγα και να μην το μαθαίνει κανείς. Ήδη το ΥΕΝ έχει δηλώσει αναρμόδιο για την ανακοίνωση των βλαβών των πλοίων…ρίχνοντας το μπαλάκι στις εταιρείες(τώρα…πιάσαμε από νεφραμιά).

Επίσης, τόσο καιρό εδώ μέσα ακούμε: «τι να σου κάνει και ο έρμος ο καπετάνιος, όταν ξέρει ότι στο επόμενο λιμάνι τον περιμένει η απόλυση». Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτόν τον «έρμο τον καπετάνιο»…θα τον νοιάξει ένα ανόητο σχόλιο του Νηρέα και του κάθε Νηρέα. Όπως δεν μπορώ να καταλάβω την ευαισθησία των πλοιάρχων στο AIS, ενώ δεν είδα ίδιες αντιδράσεις στις κάμερες που ζουν και βασιλεύουν –ενδεχομένως και παρανόμως- στους κοινόχρηστους χώρους ορισμένων πλοίων ή μήπως αυτές δεν είναι μεγάλος αδελφός?

Επίσης, μια άλλη σημαντική αλλαγή που έφερε το AIS, είναι η δυνατότητα ελέγχου των όσων λένε οι εταιρείες για τα ωράρια και τις ταχύτητες των πλοίων. Και φυσικά αναφέρομαι στις εταιρείες που μας ταΐζουν κουτόχορτο και βγάζουν ωράρια που είναι αδύνατο να επιτευχθούν και ταχύτητες που ουδέποτε πιάνουν τα πλοία τους. Μήπως σε αυτή τη περίπτωση το AIS βοηθάει και στην εντιμότερη αντιμετώπιση του πελάτη, όταν η εταιρεία ξέρει ότι είναι εύκολο να ελεγχθεί η αξιοπιστία της?

Υπάρχει και ένα άλλο σημείο που με έχει «υποψιάσει» γι’ αυτές τις αντιδράσεις. Με το AIS, υπάρχει "διαφάνεια" στο ταξίδεμα του κάθε πλοίου. Όλοι μπορούν να δουν την πορεία που ακολουθεί ο συγκεκριμένος πλοίαρχος με το συγκεκριμένο πλοίο, στον συγκεκριμένο καιρό. Και έτσι πιθανώς να έχουμε και ακούσια "διδασκαλία άνευ διδασκάλου". Και -χωρίς να μπορώ να το τεκμηριώσω- πιστεύω ότι οι νέοι παρακολουθούν τις πορείες, τα μονοπάτια, τα ψηλώματα που ακολουθούν οι παλαιοί και έμπειροι πλοίαρχοι. Μια διδασκαλία που -χωρίς το AIS- την αποκτούν μόνο όσοι είναι στη γέφυρα δίπλα στον έμπειρο πλοίαρχο. Και ίσως, κάποιοι να αισθάνονται μια αδιόρατη απειλή.

Τέλος, επειδή -δόξα τω Θεώ- δημοκρατία έχουμε…μπορούν οι πλοίαρχοι μέσω της ΠΕΠΕΝ να προσφύγουν στα Δικαστήρια και να ζητήσουν την διακοπή της δημόσιας μετάδοσης του AIS, επικαλούμενοι τους λόγους για τους οποίους βλάπτονται.

ΥΓ Είναι γνωστό σε όλους ότι ναυτικός δεν είμαι, οπότε οι απόψεις αυτές είναι απόψεις ενός στεριανού. Και περισσότερο τις έγραψα για να δούμε και κάποιες άλλες παραμέτρους του ζητήματος. Εννοείται ότι είναι ευπρόσδεκτος ο αντίλογος…και κυρίως από τους θαλασσινούς.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητοί συντοπίτες (διαδυκτιακοί),καλώς ή κακώς και AIS LIVE υφίσταται και LIVE WEB CAMERAS στα λιμάνα υπάρχουν και οι καβοδέτες,περιπτεράδες,καστανάδες,επιπλοποιοί...κλπ. κρίνουν και σχολιάζουν όλα όσα διαδραματίζονται καθημερινά στις θάλασσες και τα λιμάνια μας. Οιρσμένοι εξ΄υμών σχολιάζουμε και κρίνουμε καλοπροέραιτα και άλλοι πάλι όχι. Η χρησιμότητα του AIS με την έννοια της "διδασκαλίας άνευ διδασκάλου" που αναφέρει ο Νηρέας νομίζω ότι δεν ευσταθεί γιατί για να φτάσει κάποιος άνθρωπος να κυβερνά ένα πλοίο, όσο νέος και να είναι, σίγουρα δεν είναι τυχαίος, σίγουρα έχει λογική-αντίληψη-κρίση-ναυτοσύνη-ακούσματα-βιώματα,επικοινωνία με τους άλλους Πλοιάρχους νέους και παλαιούς που νομίζω τελικά ότι κανένας από αυτούς δεν θα μπαίνει στη διαδικασία να σπαταλάει τον χρόνο του για να "κατασκοπεύει" ταξιδέματα και πορείες. Άλλωστε ας μη ξεχνάμε ότι όλα τα πλοία δεν είναι τα ίδια και δεν ταξιδεύουν πάνω σε κάποιο "πατρόν". Πόλλά πράγματα στον τομέα της τεχνολογίας και της έρευνας αρχικά ξεκινούν με καλούς οιωνούς και για άλλους σκοπούς όπως αναφέρει ο aeolosii,που στην πορεία όμως χρησιμοποιούνται για διαφορετικούς λόγους και γίνονται εργαλείο στα χέρια ανθρώπων που χρήζουν εαυτούς "βασιλικότερους του βασιλέως" και χρησιμοποιόντας τα gadgets τους που είναι και της μόδας άπό την αναπαυτική πολυθρόνα του διαμερίσματός τους που δεν φυσάει ποτέ, ενημερώνουν το "σύστημα" για λόγους όπως πχ ότι το τάδε πλοίο είναι εκεί και πάει τόσο ενώ θα έπρεπε να είναι αλλού και να πηγαίνει τόσο+ χωρίς να ξέρει τους λόγους που συμβαίνουν όλα αυτά. Και αν είναι και λίγο "παιχνιδιάρης" για να πάρει "κανονάκι" αρχίζουν να χτυπάνε τα τηλέφωνα του πλοίου από τους "αρμόδιους" γιατί και πως και μήπως και εάν και εφόσον.

Καταλήγω λοιπόν ότι τα συστήματα που χρησιμοποιούνται στα πλοία σίγουρα είναι χρήσιμα και κάθε εξέλιξη είναι ευπρόσδεκτη εφόσον εξυπηρετούν κάποιους σκοπούς. Η παρακμή και η αναρμόδια χρήση του πράγματος είναι αυτή στενοχωρεί

Link to comment
Share on other sites

Σε συνεχεια των λεγομενων του Simon Templar:D, ας βγουμε λιγο απο το ναυτιλιακο περιεχομενο. Φανταστειτε ολα μας τα ιδιωτικα αυτοκινητα να ειναι υποχρεωτικο να φερουν καποιο μηχανημα σε στιλ AIS/GPS οπου να πρεπει κανεις να δινει στοιχεια κινησης και προορισμου(με την δικαιολογια ας πουμε της καλυτερης διευθετησης της κινησης στους δρομους) και το ιδιο μηχανημα να εχει ενα αυτοματο συστημα οπου μολις ο οδηγος κανει καποια παραβαση σχετικα με το οριο ταχυτητας, αμεσως να ειδοποιειται μια σχετικη Αρχη που αυτοματως να επιβαλλει προστιμο/κυρωσεις.

Στους περισσοτερους απο εσας ισως αυτο να ακουγεται λιγο επιστημονικη φαντασια. Δεκτον και κατανοητον. Για σκεφτειτε ομως με τα δεδομενα που υπηρχαν μεχρι πριν απο λιγα χρονια, θα μπορουσε κανεις να σκεφτει πως μπορει καν να υπαρξει το AIS ή το GPS? Νομιζω σκεφτομενοι αυτο, οσα ειπα παραπανω αρχιζουν να μην ειναι τοσο απιθανα. Το θεμα λοιπον ειναι ευρυτερο κατα τη γνωμη μου, δεν ειναι μονο η ναυτιλια που θα υποστει τις συνεπειες.

Link to comment
Share on other sites

...αλλά σκεφθείτε πως θα ένοιωθε κάθε ένας από εσάς αν είχε πάνω από το desk του, το γραφείο του, το μαγαζί του, μιά webcam που θα μετέδιδε ζωντανά urbi et orbi τι προγραμμάτιζε, τι σχεδίαζε, πως το υλοποιούσε κλπ.

Θεωρώ ότι επειδή το forum των shpfriends δεν το επισκέπτονται μόνο άνθρωποι οι οποίοι έχουν σχέση με την ναυτιλία και τα περί αυτής, αλλά και νεοεισερχόμενοι στον χώρο (όπως κάποτε είμασταν όλοι άλλωστε), θα ήταν καλό να είμαστε κάπως ακριβείς στις περιγραφές μας και τις όποιες συγκρίσεις. Για να δούμε λοιπόν σοβαρά το θέμα του AIS, θα πρέπει να πούμε ότι ΔΕΝ είναι μία webcam (καμμία απολύτως σχέση), ΔΕΝ μπορεί να μεταδίδει ζωντανά τι προγραμματίζει, τι σχεδιάζει, και τι υλοποιεί ο κάθε πλοίαρχος στο καράβι του, ΔΕΝ είναι μία βιντεοκάμερα αναρτημμένη στην γέφυρα του πλοίου, ΔΕΝ είναι πολύ περισσότερο μία βιντεοκάμερα ασύρματη και τηλεκατευθυνόμενη η οποία ακολουθεί τον πλοίαρχο σε κάθε του βήμα. Και για να μην κουράζω περαιτέρω με το τι είναι το AIS, μπορεί ο καθένας να βρει ΕΔΩ τις πληροφορίες που του χρειάζονται.

Από εκεί και πέρα αν θέλουμε να είμαστε ακριβοδίκαιοι θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι το σύστημα του AIS δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος (εκτός ίσως από αυτόν της ...ψυχαγωγίας) να είναι προσβάσιμο από τον οιοδήποτε απλό χρήστη του ΙΝΤΕΡΝΕΤ (συμπεριλαμβανομένης βέβαια και της αφεντιάς μου). Το σύστημα αυτό έχει σχεδιαστεί για να παρέχει καλύτερες συνθήκες ασφαλούς ναυσιπλοίας και θα πρέπει να χειρίζεται και να διαχειρίζεται αποκλειστικά από ανθρώπους οι οποιοι είναι ειδικοί και άμεσα εμπλεκόμενοι. Θεωρώ λάθος συνεπώς την "έκθεση του σε κοινή θέα".

ΩΣ ΕΔΩ όμως. Διότι αν αρχίσουμε (που έχουμε αρχίσει δηλαδή) να λέμε ότι κινδυνεύει η επαγγελματική καριέρα του οποιουδήποτε ναυτικού μας από την όποια (έστω και γελοία, έστω και αστήριχτη) κρίση εκφέρει ο οποιοσδήποτε άσχετος, νομίζω ότι θα περάσουμε στο χώρο του ΦΑΙΔΡΟΥ και της ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΟΣ. Ας μην κοροιδευόμαστε τώρα. Ο οποιοσδήποτε πλοιοκτήτης, ο οποιοσδήποτε αρχιπλοίαρχος ο οποιοσδήποτε άμεσα ενδιαφερόμενος εντέλει μπορεί ανα πάσα στιγμή να έχει την ακριβέστερη πηροφορία και για την παραμικρή κίνηση του οιουδήποτε πλοίου, είτε από ρουφιάνους σύγχρονους ηλεκτρονικούς, είτε από ρουφιάνους ...πατροπαράδοτους ζωντανούς. :rolleyes:, και δεν έχει καμμία μα καμμία απολύτως ανάγκη να διαβάζει shipfriends για να πληροφορηθεί από τον οποιοδήποτε Σείριο (που βέβαια κάθεται στην ζεστασιά του σπιτιου του, χωρίς να καταλαβαίνω γιατί αυτό αποτελεί ...αμάρτημα) ή τον οποιoδήποτε capetan-tromara αν το πλοίο του το περασμένο βράδυ "ψήλωσε" λίγο στον καιρό ή έφτασε στην Σάμο με 20 λεπτά καθυστέρηση.

Μιας και λοιπόν το AIS καλώς ή κακώς υφίσταται, κλείνω κρατόντας την πολύ σωστή άποψη του georgios express, η οποία προσωπικά για μένα περικλείει όλο το "ζουμί" της υπόθεσης :

...Γι' αυτόν τον λόγο, ας λαμβάνουμε γνώση της πληροφορίας, αλλά ας κάνουμε κράτει όταν πρέπει.
Link to comment
Share on other sites

Σε συνεχεια των λεγομενων του Simon Templar:D, ας βγουμε λιγο απο το ναυτιλιακο περιεχομενο. Φανταστειτε ολα μας τα ιδιωτικα αυτοκινητα να ειναι υποχρεωτικο να φερουν καποιο μηχανημα σε στιλ AIS/GPS οπου να πρεπει κανεις να δινει στοιχεια κινησης και προορισμου(με την δικαιολογια ας πουμε της καλυτερης διευθετησης της κινησης στους δρομους) και το ιδιο μηχανημα να εχει ενα αυτοματο συστημα οπου μολις ο οδηγος κανει καποια παραβαση σχετικα με το οριο ταχυτητας, αμεσως να ειδοποιειται μια σχετικη Αρχη που αυτοματως να επιβαλλει προστιμο/κυρωσεις.

Αγαπητε Νικ,καταλαβαινω το νοημα του παραπανω μνματος σου,αλλα υπαρχει μια βασικη διαφορα:Αλλο να εισαι ιδιοκτητης ενος σκαφους κ να ειναι υποχρεωτικο να το εφοδιασεις με AIS κ αλλο να εισαι καπετανιος και να μεταφερεις 1000 η 2000 ψυχες(αυτη ειναι η δουλεια τους,μην το ξεχναμε...)=διαφορετικους νομους της θαλασσας πρεπει να ακολουθησεις(ειναι αυτοι που συμπεριλαμβανουν και το ais).

Θελω με απλα λογια να πω,το να εχει ενα αυτοκινητο ιδιωτη μια αναλογη συσκευη,θα ειναι οντως big brother,το να εχει ομως την αναλογη συσκευη ενα αστικο/τουριστικο λεωφορειο δεν ειναι το ιδιο;)

Σεβομαι απολυτα τις αποψεις ολων περι AIS.Η πραγματικη αληθεια ειναι καπου στην μεση(οπως προειπε κ ο proud),δηλαδη,απ την μια οντως προκειται για ενα ρουφιανο κ απ την αλλη βοηθα ναυσιπλοια-επιβατες-και λοιπους ενδιαφερομενους(εταιριες-πλοιοκτητες-ακομα και το λιμενικο).

Προσωπικα,δεν βρισκω που ειναι το κακο,εμεις που γουσταρουμε τα πλοια,να παρακολουθουμε το AIS και να σχολιαζουμε 'Γιατι εκανε αυτην την πορεια(απορια ειναι ρε παιδια,τι να κανουμε ασχετοι ειμαστε κ το παραδεχομαστε...B)),γιατι παει με τοσα μιλια κλπ...'

Το κακο θα ηταν,μεσα απο το AIS,να στηνονται 'δικες' η να απαγγελονται κατηγοριες η τελος,να γινονται ειρωνικα σχολια για καπετανεους κ πληρωματα,απο ασχετα ατομα(βαλτε οποιους θελετε,απο δημοσιογραφους-γιατρους μεχρι εμας τους απλους shipfriends).

Εχω την εντυπωση,πως η εν λογω 'κακη' χρηση του AIS,αν μη τι αλλο,δεν εγινε ποτε απ το forum μας,κ αν εγινε,ηταν απο αγνοια κ δεν επαναληφθηκε ξανα στο μελλον.

Link to comment
Share on other sites

Ως υπερμαχος της μη χρησης του συστηματος (και πολλων αλλων κακων την συγχρονης ναυτιλιας) απο τον οποιοδηποτε ωφειλω να διευκρινησω οτι:

Το προβλημα ΔΕΝ ειναι το forum και ειδικα ετουτο εδω, νοημονες υπαρχουν, και τα ευκολως εννοουμενα ειναι ξεκαθαρα.

Το αθωο σχολιο του ΝΗΡΕΑ ή η ερασιτεχνικη (με το συμπαθειο κιολας) απορια του ΣΕΙΡΙΟΥ δεν ειναι προβλημα, τουλαχιστον τετοιο που να δημιουργει παρατραγουδα.

Και περαν της σχετικης κουβεντας μεταξυ τυρου και αχλαδιου στις γεφυρες του στυλ, μας κανουν και κριτικη, δεν τιθεται θεμα.

Το προβλημα ξεκιναει οταν ειναι κεκτημενο απο τον οποιοδηποτε οτι μπορει ανα πασα ωρα και στιγμη να εχει εικονα και αρα αποψη και κριση για το που, πως ποτε γιατι ισως και εαν.

Και ξαναλεω, εαν ζουσαμε σε μια αδιαβλητη, αγγελικη και τελεια κοινωνια, οχι μονο ais live επρεπε να υπηρχε, αλλα και personal transmiter live (ωρα καλη Nick) και κανενας δεν θα στραβωνε, κανενας δεν θα ειχε αντιρρηση.

Στην εποχη του μπλεξιματος, της καχυποψιας, του ισσωματος, ναι υπαρχει προβλημα και μαλιστα σοβαρο.

Ειναι ηθικο, ειναι πρακτικο, ειναι σοβαρο και δυστυχως ή ευτυχώς αγγιζει λιγους και συγκεκριμενους, και λογικο ειναι να αντιδρουν.

Για την ιστορια: Αν ενα καραβι μεινει καραβοφαναρο, δεν χρειαζεται τιποτα παραπανω απο ενα κινητο, και τσααααακ (Χαρρυ Κλυν, ωρα σου καλη) να τα καναλια, να τα ρεστα, να τα χριστουγεννα, με τις υγειες μας.

Επισης μεγαλες εταιρειες του κλαδου, ηδη εγκατεστησαν δικο τους συστημα αναλογων προδιαγραφων με μεταδοση στοιχειων ωστε να ξερουν που ειναι τα βαπορια τους, οι ποντοπορες το εχουν χρονια, δεν χρειαζονται το ΑΙS για να το μαθουν, ποσο μαλον με ρουφιανους-ανεκαθεν- on board.

Με λιγα λογια το προβλημα δεν ειναι ουτε να κλεφτουν οι πορειες, ουτε να φοβηθει καποιος κατι αναποφευκτο, ειναι η πονηρη και εκ του προτερου ενοχοποιηση ανθρωπων που εχουν χιλια προβληματα στο κεφαλι τους, τοσα οσο ποτε αλλοτε, σε σημειο μαλιστα να σκεφτονται να τα παρατησουν πολυ πριν την ωρα τους..

Οχι λογο του οποιουδηποτε site αλλα της πραγματικοτητας που τους εξωθει στα ακρα και την απογνωση.

Πολλοι θα διαβασουν, λιγοι θα συμμεριστουν, ελαχιστοι θα ανατριχιασουν, thats just the way it is, και καλα να παθουν που εκατσαν στη λαθος μερια της παραλιας εν τελει :(

edit: H νεα υπηρεσια της Google που ανα πασα στιγμη μπορει να δει ο αλλος που βρισκεστε μεσω το κινητου σας, πως σας ακουγεται;

Μαλιστα καπου πηρε το ματι μου και το τσιτατο "no more doubts"...., τουλαχιστον εκει - υποτιθεται- οτι ειναι επιλογη σου να το ενεργοποιησεις ή οχι..

Edited by aiolosii
Link to comment
Share on other sites

Η αναφορα μου στο προηγουμενο ποστ σαφως και δεν υποννοει οτι το παραδειγμα μου ειναι ιδιο με την χρηση του AIS για επαγγελματικους σκοπους, εγινε για να δουμε και μια αλλη αποψη του θεματος η οποια στο μελλον θα μας βαλει στην ιδια θεση με τους πλοιαρχους των πλοιων.

Να θεσω και μια αλλη παραμετρο. Αν συνομιλησει κανεις με πλοιαρχους της ποντοπορου που αρχισαν την καριερα τους πριν την εποχη του inmarsat, την οποια και συνεχιζουν τη σημερινη εποχη του inmarsat, θα διαπιστωσει οτι ναι μεν με την εισαγωγη του μεσου τουτου εγινε πιο ευκολη η επικοινωνια με τη στερια, απο την αλλη ομως εγινε πια πολυ ευκολο για το γραφειο και τον πλοιοκτητη να επεμβαινει ακομα και στις πιο μικρες λεπτομερειες της λειτουργιας του πλοιου, που κανονικα θα επρεπε να ειναι ευθυνη πλοιαρχου. Με λιγα λογια, ο ογκος της πιεσης που αρχισε να πεφτει στους ωμους των, αρχισε να γινεται δυσβασταχτος.

Και οσο κι αν σας φαινεται παραξενο, θα εκπλαγειτε αν διαπιστωσετε το ποσοστο των επαγγελματιων του χωρου -οχι που σκεφτονται να τα παρατησουν οπως λεει ο aiolosii- αλλα που συνειδητα σταματανε την επαγγελματικη τους ανελιξη πριν το πιο ψηλο σκαλι του βαθρου λογω του οτι απλα δεν μπορουν να αντεξουν την πιεση του command με τα σημερινα δεδομενα. Ξαναλεω δεν αναφερομαι μονο στην ακτοπλοια, μιλω ειδικα για την ποντοπορο. Και τελος φιλε Σειριε αναφερομενος στην τριτη παραγραφο του μηνυματος σου και ξεροντας τις ελληνικες ναυτιλιακες εταιρειες, ακομα και αυτο να εισαι σιγουρος οτι γινεται:(.

Για να μην παρεξηγουμαι, διευκρινιζω οτι δεν θεωρω πως το AIS ειναι ο εωσφορος και υπευθυνο για ολα τα δεινα του χωρου. Απλα λεω πως το γενικοτερο πλαισιο και κλιμα ειναι τετοιο που θεωρω οτι οι ναυτικοι εχουν πολυ δικαιο να φοβουνται την κακη και επιβλαβη χρηση του απο διαφορους χωρους. Προσωπικα, οσο κι αν μου εχει φανει χρησιμο στο παρελθον(ας μην κρυβομαστε) ειμαι υπερ του περιορισμου της προσβασης στους απολυτως απαραιτητους.

Link to comment
Share on other sites

Μα αυτό που περιγράφει ο Nick δεν είναι επιστημονική φαντασία.

Είναι η πραγματικότητα (εδώ και κάμποσα χρόνια κιόλας) για πολλές εταιρίες με στόλους επαγγελματικών αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν εφαρμογές fleet management με δεδομένα πραγματικού χρόνου (ταχύτητα, θέση, πορεία, ακόμα και real-time video αν αυτό κριθεί απαραίτητο).

Συχνά τα δεδομένα χρησιμοποιούνται για την "τιμωρία" ή την επιβράβευση των οδηγών.

Link to comment
Share on other sites

Το όλο θέμα μου φαίνεται μια ακόμη Ελληνική πρωτοτυπία/παρωδία.

1) Τίθεται το θέμα ότι αρκετοί άνθρωποι της ναυτιλίας βρίσκονται σε συνεχή επιτήρηση για το τι κάνουν, απο ότι κατάλαβα απο την εταιρία που εργάζονται. Εγώ αναρωτιέμαι δηλαδή αν πάψει η ελεύθερη πρόσβαση στις πληροφορίες τι θα αλλάξει? :confused: Η εταιρίες θα συνεχίσουν την ίδια πρόσβαση οπότε η πίεση θα συνεχίσει. Αν γίνονται κακεντρεχή σχόλια απο τρίτους για τις πορείες και τις διάφορες αποφάσεις των πλοιάρχων, τότε είναι θέμα της εταιρίας να υπερασπιστεί τον πλοίαρχο της. Άλλωστε κάθε κίνηση πλοίου και οποιαδήποτε απόφαση δεν καταγράφετε μόνο ηλεκτρονικά αλλα και στο χαρτιά του. Αν η εταιρία δεν στηρίξει τους εργαζομένους της τότε αυτα θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Το ρουφιάνεμα δεν γίνεται μόνο με τη βοήθεια του AIS αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι ακόμη! Απλά το AIS είναι το εύκολο θύμα.

2) Μην μπερδεύουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφόρας με κάθε τι ιδιωτικό. Τα παραδείγματα που τέθηκαν τα θεωρώ άστοχα. Όπως ανέφερε και ο NHSOS XIOS άλλο πράγμα ένα πλοίο, ένα αεροπλάνο,ένα λεωφορείο, το μετρό κτλ κτλ και άλλο ένα εταιρικό ή ιδιωτικό αυτοκίνητο. Τα προηγούμενα μεταφέρουν περισσότερα απο 4-5 άτομα και πληρώνονται για να τους μεταφέρουν απο το σημείο Α στο σημείο Β. Ψάξτε να βρείτε πόσες αντίστοιχες σελίδες υπάρχουν για τα αεροπλάνα ειδικά στην αμερικανική ήπειρο. Εκτός αυτού υπάρχουν πολλά live feeds απο τους πύργους ελέγχων και αναμεταδίδουν ζωντανά τους διαλόγους των ελεγκτών με τους πιλότους των αεροσκαφών. Απο τη στιγμή που κάνουν την δουλειά τους σωστά δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Εξυπηρετούν πλήρως τους ανθρώπους που ασχολούντε με το hobby της αεροπορίας για να καταγράφουν τις κινήσεις των αεροσκαφών. Γνωρίζουν αν κάποιο αεροσκάφος έρχεται και θέλουν να το εντοπίσουν και να το φωτογραφίσουν.

Η διαφορά ενός εταιρικού αυτοκινήτου και ενός πλοίου είναι εμφανής και ο λόγος που μπαίνει συσκευή εντοπισμού είναι για να αποφευχθεί η κατάχρηση. Ένα van που κάνει παραδώσεις, ο οδηγός του ανάμεσα στις παραδώσεις μπορεί να πάει για καφέ, να επισκεφτεί κάποιο φίλο του, να αράξει να φάει με λίγα λόγια να το "κωλοβάρεσει" εις βάρος της εταιρίας. Ο καπετάνιος δεν έχει όλες αυτές τις δυνατότητες. Δεν μπορεί να σταματήσει το βαπόρι για να ρίξει παραγάδι ή να κόψει ταχύτητα για να κάνει συρτή. To AIS απλά δηλώνει στίγμα και ταχύτητα του πλοίου και δεν δείχνει τι γίνεται στη γέφυρα, οπότε..

Οπότε η συσκευή έχει πληροφοριακό σκοπό εκτός απο λόγους ασφάλειας κατα την πλεύση. Άν θεωρείτε ρουφιάνεμα τέτοιου είδους πληροφόρησης τότε ας καταργήσουν και τις αντίστοιχες συσκευές στο μετρό, αφού με την ίδια λογική, ποιος χρειάζεται να ξέρει πότε φτάνει το επόμενο δρομολόγιο, ας καταργήσουν και τις συσκευές στα αστικά λεωφορεία, δεν επιτρέπεται να λογοκρίνετε άν κάποιος οδηγός αργήσει στο δρομολόγιο του, λόγω της κίνησης! Άσχετα αν αυτή η πληροφόρηση σκοπό έχει να ενημερώσει το επιβατικό κοινό

Κάτι τελευταίο. Τα ταξί τουλάχιστον εδώ στην Αγγλία σε ιδιωτικές εταιρίες είναι εξοπλισμένες με συσκευή όπου ο οδηγός δηλώνει μετά το τέλος κάθε "κούρσας" την τοποθεσία που βρίσκεται και ο λόγος απλός. Αν τηλεφωνήσει πελάτης να σταλεί κάποιος οδηγός που βρίσκεται εκεί κοντά. Στην Ελλάδα γίνεται μέσω συνομιλίας με το κέντρο. Η διαφορά? Ταχύτητα εξυπηρέτησης και ποιότητα παρεχόμενων πληροφοριών και ασφάλεια του οδηγού. Ο κάθε οδηγός ανα κάποιες ώρες έχει δικαίωμα ξεκούρασης οπότε αν δεν έρθει σε επαφή με το κέντρο για ένα διάστημα δεν θα την κατηγορήσουν εφόσων υπάρχει κάποιο όριο στη διάρκεια του χρόνου μη δήλωσης θέσης.

Εν κατακλείδι, για μια ακόμη φορά όπως συμβαίνει στην Ελλάδα και σε ελληνικές επιχειρήσεις, βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. :rolleyes: Το θέμα είναι η έλειψη κανόνισμών και ελέγχου για το πως θα αξιοποιείται η κάθε πληροφορία/τεχνολογία με σκοπό πάντα το όφελος του ευρύ κοινού. Δυστυχώς τέτοιες τεχνολογίες ευκόλως παρεξηγίσιμες, αποκλείονται για τις πιθανές αρνητικές παρενέργειες η οποίες έυκολα μπορούν να περιοριστούν. Θα στηρίξω το λεγόμενο του georgios_express "Η ελευθερία πρόσβασης στην πληροφορία είναι κατακτημένο και ιερό δικαίωμα κάθε πολίτη και πάνω σε αυτό πρέπει να επικεντρωνόμαστε. Προσωπική μου άποψη όλα τα παραπάνω.

Δημοκρατική χώρα είμαστε, αν το θεωρήσουν ότι επιβαρύνει μια μερίδα εργαζομένων ας το καταργήσουν. Απλά θα κάνουν ένα ακόμη βήμα πίσω, χωρίς να καταφέρουν τίποτα το ιδιαίτερο και χωρίς να αλλάξει τίποτα! Δεν πειράζει, εμείς να είμαστε καλά που θα βλέπουμε την κίνηση στο λιμάνι του Portsmouth πίνωντας την μπύρα μας στην είσοδο του λιμανιού. Συγνώμη για το μακροσκελές κείμενο. :)

Link to comment
Share on other sites

Το προβλημα ΔΕΝ ειναι το forum

Σαφως και το προβλημα η η συζητηση δεν γινεται για το forum,αλλα μηπως τελικα οι συζητησεις που γινονται μεσα απο αυτο,ειναι η αιτια ολων των αντιδρασεων..(εξαλλου οπως εχει ειπωθει υπαρχουν κι αλλοι ρουφιανοι με ανθρωπινη μορφη)

υπαρχει λεει απο την μερια των πλοιαρχων αντιδρασεις για το ΑΙS γιατι λεει ο καθενας μπορει να δει τις πορειες των πλοιων κ τα στοιχεια που ειναι περασμενα στο συστημα κ να κανει παρερμηνευση των στοιχειων κ παραπληροφορηση!!!κ οτι οι πλοιαρχοι ειναι πλεον υπο καθεστως big brother...

Ας μην κρυβομαστε πισω απο το δαχτυλο μας....Ποιος κοινος ανθρωπος εκτος απο

1.Shipfriends

2.Συγγενεις/φιλους πληρωματων

3.Τα ιδια τα πληρωματα

4.Ανθρωπους εταιριων(απ την χαμηλοτερη μεχρι την υψηλοτερη βαθμιδα)

5.Λιμενικο η οποιοσδηποτε εχει σχεση με τους νομους που διεπουν την ναυτιλια

6.Πρακτορες-ταξιδιωτικα γραφεια-επιβατες

Θα κατσει Α)να αγορασει συσκευη AISωστε να βλεπει τα υπολοιπα πλοια,Β) μπροστα απο τον υπολογιστη του κ να παρακολουθησει τα διαφορα AISsite?

Θα το κανει ενας γιατρος,ενας δικηγορος,ενας φουρναρης,ο πρωθυπουργος,η κυρα Φροσω που εβαλε ιντερνετ κ ανακαλυψε τυχαια το syrosobserver?Ολη τους η ορεξη αυτη ηταν:rolleyes:

H μηπως οι δημοσιογραφοι?Εχετε ακουσει-δει-διαβασει πουθενα δημοσιευμα σοβαρου ΜΜΕ να ασχολειται με το AIS η να βγαλει ειδηση απο αυτο μεχρι σημερα?Ακομα και στο πιο προσφατο ατυχημα του ΘΕΟΦΙΛΟΥ,κανεις μα κανεις δεν χρησιμοποιησε ως πηγη οποιαδηποτε πληροφοριας το AIS!Παρακαλω πολυ,αν οντως μου εχει ξεφυγει κατι,να μου το επισημανετε.

Το προβλημα ξεκιναει οταν ειναι κεκτημενο απο τον οποιοδηποτε

Και εστω λοιπον οτι βρισκεται ο κακοπροαιρετος η ο λεγομενος ‘ασχετος’ η εστω καποιος που βγαζει ευκολα συμπερασματα μπροστα σε ενα απο τα 2-3 siteπου υπαρχουν.Εδω λοιπον υπαρχει σαφη προειδοποιηση απο τους δημιουργους,παντα ακριβως κατω απ τον χαρτη των πλοιων:

Syrosobserver

Διαβάστε τους Όρους Χρήσης

Προειδοποίηση: Οι εμφανιζόμενες θέσεις των πλοίων μπορεί να έχουν ληφθεί έως και μια ώρα πριν ή να μην είναι πλήρεις. Τα δεδομένα παρουσιάζονται μόνο για πληροφοριακούς λόγους και δεν σχετίζονται με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Απαγορεύεται η αντιγραφή, η αναδημοσίευση, η μετάδοση από οποιοδήποτε μέσο, οποιουδήποτε τμήματος του περιεχομένου της υπηρεσίας, σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την έγγραφη άδεια του Επιστημονικά Υπεύθυνου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

ΑISCHIOS

Προειδοποίηση: Τα παραπάνω στοιχεία των πλοίων μπορεί να έχουν ληφθεί έως και δεκαπέντε λεπτά πριν ή να μην είναι πλήρεις. Τα δεδομένα παρουσιάζονται μόνο για πληροφοριακούς λόγους και δεν σχετίζονται με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Aρα λοιπον,πρεπει να εισαι αρκετα κακοπροαιρετος –αφελης-ανεγκεφαλος,για να βγαλεις ασφαλες συμπερασμα η να αναμεταδωσεις αυτο που κατα την γωμη σου βλεπεις-νομιζεις.

Παμε στους πειρατες(οχι της καραιβικης)και τους τρομοκρατες.Δεν ειμαι απολυτος,μπορει ενα στο εκατομμυριο να γινει κ αυτο αλλα,οτι το AIS συμβαλει στο να γινονται περισσοτερες πειρατικες επιθεσεις(λες και δεν ξερουν π ειναι τα περασματα των πλοιων η που κινουνται πλοια ανα τους ωκεανους)η οι τρομοκρατες βλεπουν τους online χαρτες για να δουν ποτε κ σε ποιο πλοιο θα στειλουν την ρουκετα...,με συγχωρειτε,αλλα δεν το αποδεχομαι.

που εχουν χιλια προβληματα στο κεφαλι τους
Με λιγα λογια, ο ογκος της πιεσης που αρχισε να πεφτει στους ωμους των, αρχισε να γινεται δυσβασταχτος.
λογω του οτι απλα δεν μπορουν να αντεξουν την πιεση του command με τα σημερινα δεδομενα.

Με συγχωρειτε(ξανα),αλλα θα πω το αυτονοητο Αυτη ειναι η δουλεια τους,αυτο επελεξαν,για αυτο πληρωνονται.Σε ποιον εργασιακο τομεα στην εποχη μας,ειναι ολα μελι γαλα,το βλεπουν σορολοπ,ειναι με τα ποδια πανω σε ενα γραφειο,παιζουν ταβλι,καπνιζουν,τρωνε-πινουν και γενικα ειναι στο χαλαρο χωρις να αγχωνονται?

Παντου υπαρχει πιεση,παντου υπαρχουν δυσκολες συνθηκες εργασιας,σχεδον παντου πληρωνονται αρκετα παρακατω απ οτι θα επρεπε.

Το AISλοιπον εφερε την καταστροφη?Το AIS θα αποτελεσει την αιτια απολυσης καποιου πλοιαρχου η ναυτικου της γεφυρας?

Πολλοι θα πουν διαβαζοντας το μνμα μου ''οποιος ειναι εξω απ τον χορο πολλα τραγουδια ξερει''.Θα συμφωνησω μαζι τους και θα τους πω,σαν ασχετος με το ναυτικο επαγγελμα,πως μπορει να μην ελαβα υποψην μου αρκετες –μη γωστες σε μενα –παραμετρους.

Ηθελα απλα να εκφρασω την αποψη μου και να καταδειξω πως το AIS εφευρεθηκε και χρησιμοποειται για την διευκολυνση της ναυσιπλοιας και οχι για να φερει την καταστροφη.(ποσο μαλλον απο τα διαφορα site)

ΥΓ1.Αλλο πραγμα η webcam στις γεφυρες,αλλο πραγμα το ais στα πλοια.Αλλο πραγμα η καμερα σε ενα χειρουργειο,σε ενα γραφειο,στον χωρο εργασιας γενικα,αλλο το ais και τα σχετικα site.

ΥΓ2.Τελικα ποιο ειναι ακριβως το προβλημα?Οτι μας παρακολουθουν απο παντου:confused:

ΥΓ3.Οι παραθεσεις μπηκαν απλα για να οργανωσω καλυτερα τις σκεψεις και τις απαντησεις μου.

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά, παρόλο που δεν σχετίζομαι επαγγελματικά με την ναυτιλία, πιστεύω ότι η ελεύθερη μετάδοση του AIS είναι η συνέχεια μιας εκπόρνευσης και μιας δημοσιοποίησης της καθημερινότητας ενός πλοίου-εργασιών του πληρώματος και πολύ φοβάμαι ότι η συνέχεια έπεται ακάθεκτη.Άρα και είμαι αντίθετος με την ελεύθερη μετάδοση.

Σαν καραβολάτρης δεν μπορώ να πω ότι δεν το έχω παρακολουθήσει κάποιες φορές όμως δεν έχει τίποτα απολύτως να μου προσφέρει πέραν από την ικανοποίηση ενός απλού ενδιαφέροντος-κουτσομπολιού ή μιας συντροφιάς σε κάποιες ώρες.

Σαν καραβολάτρης έχοντας μια μικρή αντίληψη επί των θεμάτων μπορεί να εξάγω βάση των δεδομένων που μου μεταφερονται κάποια συμπεράσματα που μπορεί να είναι αναληθή , ανακριβή γιατί όσα δεν ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος , κι όταν δεν είσαι παρών παραμονεύει ο δαίμων του λάθους που μπορεί να κατατροπώσει το 99% των πιθανοτήτων και να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία του 1%.Την έχω πατήσει κι εγώ σε μια περίπτωση αφού δεν ήταν το προφανές αλλά αυτό που κρύβεται πίσω από το πέπλο του γρήγορου συμπεράσματος.Ευτυχώς δεν δημοσιοποίησα την άποψη μου κι ευτυχώς δεν εκτέθηκα.

Δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς το ίδιο ότι δεν θα γίνει αν δει κάποιος δημοσιογραφος καλοκαιριάτικα το τάδε βαπόρι να πηγαίνει με 15 μίλια λόγω των Χ ή Ψ λόγων και δεν θα γράψει ότι του έρθει εκείνη την ώρα στο μυαλό.

Δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς όταν ενα βαπόρι πάει με 15 μίλια αντί για τα συνήθη 17 του ότι συγγενής επιβαίνοντος και ταυτοχρονο θεατής του ΑΙΣ δεν μπορεί να προβεί σε καταγγελία βλάβης και να κινηθεί μια ολόκληρη διαδικασία χωρίς στην ουσία να έχει υπάρξει βλάβη (μπορεί οι αυξομειώσεις να οφείλονται και σε άλλες περιπτώσεις πλη της βλάβης) και να ταλαιπωρηθούν επιβάτες και πλήρωμα.Μπορώ να σκεφτώ πολλές λάθος εκτιμήσεις λόγω του ΑΙΣ αλλά σταματώ εδώ.

Το κακό που βλέπω στο ΑΙΣ και στην ελεύθερη μεταδοση του είναι ακόμη και στο ναυτικό κομμάτι ισοπεδώνει πολλά πράγματα και καταργεί κάποιες διαδικασίες εκ του νόμου. Γιατί ο λιμενικός να βλέπει στο ΑΙΣ το βαπόρι και να λέει βαση αυτού ποτε θα έρθει αντί να βάλει μια φωνή στο vhf όπως πρέπει?

Γιατί ο πράκτορας να βλέπει το ΑΙΣ και να μην πάρει ενα τηλ στο πλοίο?

Γιατί η αρχή και η κάθε αρχή να ψάχνεται μέσω του ΑΙΣ για βλάβες στα πλοία ενώ μπορεί κάλλιστα να το κάνει με άλλους παραδοσιακούς και νόμιμους τρόπους?

Και προχωρώ παρακάτω.Ένα βαπόρι στον απλό κόσμο φανταζει ότι κάνει αυτά που κάνει κι ένας ανθρωπος στην καθημερινότητα του.Δηλαδή τα ίδια και τα ίδια.Ναι τα κάνει αλλά και στις δύο περιπτώσεις καθημερινά διαφοροποιούνται οι λεπτομερειες. Ενας ανθρωπος πάει καθε ημερα στην δουλεια του όπως κι ένα βαπόρι στον Εύδηλο.Ανάλογα ο ανθρωπος αν βρεχει θα πάρει ομπρέλα , αν κάνει κρύο θα βάλει μπουφαν, αν έχει κίνηση θα παει από άλλο δρόμο... ετσι και τα βαπόρι που πάει στον εύδηλο ανάλογα με τον καιρό και την κρίση του πλοιάρχου μπορεί να πάει κάτω από τα χταπόδια , να κόψει ταχύτητα , να γυρίσει σε ενα waypoint πιο ανοιχτά αν το απαιτούν οι καταστάσεις,να, να...

Αμφιβάλει κανείς ότι κάπιος μη γνωστης ή κακοπροαίρετως έχει βήμα και λόγο και λαμβάνοντας τα δεδομένα του ΑΙΣ δεν μπορεί να πει ότι τοι βαπόρι έχει βλάβη,χωρις να έχει, ότι ο αξιωματικός βαρδιας αποκοιμήθηκε στην καρέκλα και το βαπόρι πήγαινε στον αυτόματο, ότι ,ότι του κατέβει?

Και για να μην μακρυγορώ αφού μπορώ να σκέφτομαι και να γραφω πάρα πολλά για το θέμα αυτό πιστεύω ότι κάθε πράγμα έχει κάποιο σκοπό και πρέπει να χρησιμοποιείται ΜΟΝΟΝ γι αυτό κι όχι να απλοποιείται ή να προσωμειώνεται και σε πολλές άλλες άσχετες περιπτώσεις.Ποιο συγκεκριμένα η μεταδοση του ΑΙΣ θα πρέπει να γίνεται μεταξύ των πλοίων για τους λόγους ασφαλείας της ναυσιπλοίας που εφευρεθηκε.Αυτός ήταν ο στόχος και ο ρόλος του εξ αρχης.ούτε για υποκατάστατο κάποιου άλλου οργάνου, ούτε για τροφή σεναρίων , ούτε για κιτρινισμό, ούτε για παράκαμψη άλλων προβλεπόμενων διαδικασιών, ούτε για τίποτα άλλο.

Με την ίδια λογική θα μπορούσε να υπάρχει site που να καταγράφει όλες τις συνομιλίες μέσω VHF από όλες τις περιοχές, θα μπορούσε να πωλούνται σε πάγκο της ακτης τζελεπη dvd με το τι έχει καταγραψει το vdr οποιουδηποτε πλοίου,θα μπορούσε να μοιράζονται σε cd οι συνομιλίες στην γέφυρα, και στην μηχανή...

Καλώς ή κακώς τόσο στην ποντοπόρο όσο και στην ακτοπλοία υπάρχουν πολλοί λόγοι που η ελεύθερη μετάδοση του ΑΙΣ μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα είτε καθημερινά, είτε περιστασιακά...οπότε κατανοώ πλήρως τις αντιδρασεις της πλοιαρχικής κοινότητας.

Στο κάτω κάτω αν αυτοί αντιδρούν εμένα μου φτάνει και μου περισεύει που είμαι έξω από τον χώρο αυτό διότι πάντα κατι παραπάνω από εμένα γνωρίζουν.

Link to comment
Share on other sites

Το θεμα το εχω παρει πλεον εργολαβια και δεν το αφηνω:D:cool: με τιποτα(αστειευομαι)!Οχι για να αποδειξω κατι αλλα επειδη πιστευω πως δεν εβλαψε και δεν θα βλαψει κανεναν η ελευθερη αναμεταδοση του ais.

Αγαπητε Earl μην παρεις προσωπικα η αρνητικα τελοσπαντων τις παραθεσεις(κανε μου οσες θες;)),απλα απαντω στα λεγομενα σου.

ότι η ελεύθερη μετάδοση του AIS είναι η συνέχεια μιας εκπόρνευσης και μιας δημοσιοποίησης της καθημερινότητας ενός πλοίου-εργασιών του πληρώματος και πολύ φοβάμαι ότι η συνέχεια έπεται ακάθεκτη.

Ποια ειναι η εκπορνευση?Να γνωριζουν οι ενδιαφερομενοι[διοτι οι 6 παραπανω κατηγοριες ανθρωπων ασχολουνται με το ais(βαλτε κ εμας μεσα εστω επειδη μας αρεσουν τα πλοια)]ποτε φτανει το πλοιο,με ποση ταχυτητα παει(πληρωνεις ενα εισητηριο για να σε φτασουν την ωρα που λενε) κ γιατι εκανε την συγκεκριμενη πορεια(εστω καιρου)κ εφτασες 2 ωρες αργοτερα?

Δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς το ίδιο ότι δεν θα γίνει αν δει κάποιος δημοσιογραφος καλοκαιριάτικα το τάδε βαπόρι να πηγαίνει με 15 μίλια λόγω των Χ ή Ψ λόγων και δεν θα γράψει ότι του έρθει εκείνη την ώρα στο μυαλό.

Δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς όταν ενα βαπόρι πάει με 15 μίλια αντί για τα συνήθη 17 του ότι συγγενής επιβαίνοντος και ταυτοχρονο θεατής του ΑΙΣ δεν μπορεί να προβεί σε καταγγελία βλάβης και να κινηθεί μια ολόκληρη διαδικασία χωρίς στην ουσία να έχει υπάρξει βλάβη (μπορεί οι αυξομειώσεις να οφείλονται και σε άλλες περιπτώσεις πλη της βλάβης) και να ταλαιπωρηθούν επιβάτες και πλήρωμα.

Δηλαδη αυτο ειναι το μεγαλο προβλημα!Οτι ο καθενας θα παρερμηνευσει τα δεδομενα που βλεπει?Οτι ο δημοσιογραφος θα βγαλει εσφαλμενη ειδηση...Οτι θα καταγειλουν καποιον πλοιαρχο η μια εταιρια,επειδη πηρε τηλεφωνο καποιος σε ενα λιμεναρχειο η σε ενα καναλι,και ειπε ''βλεπω στο ais to N.ΧΙΟΣ να πηγαινει με 17 μιλια,εχει σιγουρα βλαβη...''

Γιατί ο λιμενικός να βλέπει στο ΑΙΣ το βαπόρι και να λέει βαση αυτού ποτε θα έρθει αντί να βάλει μια φωνή στο vhf όπως πρέπει?

Γιατί ο πράκτορας να βλέπει το ΑΙΣ και να μην πάρει ενα τηλ στο πλοίο?

Γιατί η αρχή και η κάθε αρχή να ψάχνεται μέσω του ΑΙΣ για βλάβες στα πλοία ενώ μπορεί κάλλιστα να το κάνει με άλλους παραδοσιακούς και νόμιμους τρόπους?

Ειλικρινα,μετα την μεταδοση του ais στο internet,ολα τα παραπανω χαθηκαν??Πραγματικα αν συναιβει αυτο,δεν φταιει η αναμεταδοση μεσω internet αλλα αυτοι που το χρησιμοποιουν ετσι.Θελω να πω,οταν ο λιμενικος,δει οτι το ταδε πλοιο παει με 10 μιλια,θα βγαλει ανακοινωση οτι το πλοιο εχει βλαβη η θα επικοινωνησει με το ιδιο το πλοιο για να εξακριβωσει του λογου το αληθες?

Με την ίδια λογική θα μπορούσε να υπάρχει site που να καταγράφει όλες τις συνομιλίες μέσω VHF από όλες τις περιοχές, θα μπορούσε να πωλούνται σε πάγκο της ακτης τζελεπη dvd με το τι έχει καταγραψει το vdr οποιουδηποτε πλοίου,θα μπορούσε να μοιράζονται σε cd οι συνομιλίες στην γέφυρα, και στην μηχανή...

Εδω παμε στο big brother...,ειναι τελειως διαφορετικο απ το ais.Εδω μιλαμε για ολοκληρο συστημα που θα παρακολουθει συνομιλιες των πληρωματων και οχι για ενα ηλετρονικο συστημα π μεταδιδει τα στοιχεια ενος πλοιου.

Καλώς ή κακώς τόσο στην ποντοπόρο όσο και στην ακτοπλοία υπάρχουν πολλοί λόγοι που η ελεύθερη μετάδοση του ΑΙΣ μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα είτε καθημερινά, είτε περιστασιακά...οπότε κατανοώ πλήρως τις αντιδρασεις της πλοιαρχικής κοινότητας.

Δηλαδη αν γινει επι πληρωμη(οπως υπηρχε κ υπαρχει πριν το syros,το aislive)και εγω και αλλοι 1000 ανθρωποι εχουμε την οικονομικη δυνατοτητα να βλεπουμε live δεδομενα,δεν θα υπαρχει προβλημα,δεν θα ενοχλησει καποιους,δεν θα υπαρξουν κακοπροαιρετοι?

Στο κάτω κάτω αν αυτοί αντιδρούν εμένα μου φτάνει και μου περισεύει που είμαι έξω από τον χώρο αυτό διότι πάντα κατι παραπάνω από εμένα γνωρίζουν

Ασφαλως και γνωριζουν τα παντα κ πολλα παραπανω απο ολους τους ασχετους(σαν και εμας).Ειπε κανεις κατι διαφορετικο?Η μηπως οι ''ασχετοι'' δεν πρεπει να εχουν γνωμη?

Edited by NHSOS XIOS
οι εργολαβιες ενος οξυθυμου...
Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορώ να δω κανέναν πρακτικό λόγο μη δημόσιας μετάδοσης του AIS. Η μόνη εξαίρεση αφορά τον παράγοντα "ασφάλεια", όπου εκτός από το θέμα της πειρατείας ή των τρομοκρατών δεν άκουσα κάποιο άλλο επιχείρημα.

Είμαι και εγώ σύμφωνος με την απαγόρευση της δημόσιας μετάδοσης του AIS, εφόσον κάτι τέτοιο αναμένεται να περιορίσει τα ρεσάλτα του Κοκκινογένη στο στενό του Καφηρέα. Επιπλέον ο Κάπτεν Xουκ θα δυσκολευτεί να βρει τον Πήτερ Παν χωρίς τη βοήθεια του ρουφιάνου του AIS και έτσι θα ζήσουν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.

...

Αν ο οποιοσδήποτε κακόβουλος θέλει να δυσφημίσει ναυτικούς, πλοία, ή εταιρείες, το τελευταίο πράγμα που θα χρησιμοποιήσει είναι το AIS.

  • Ο κακός δημοσιογράφος θα επικαλεστεί 'μαρτυρία από ανώνυμο επιβάτη' και όχι το AIS
  • Ο κακός shipfriend θα υποστηρίξει ότι ήταν ο ίδιος/συγγενής/φίλος εν πλω και όχι ότι το είδε στο AIS
  • Ο κακός λιμενικός/πλοιοκτήτης/άλλος άρχων θα κινηθεί με βάση 'ανώνυμη καταγγελία' και όχι το AIS

Στην ίδια ακριβώς κατηγορία με το AIS μπορούμε να εντάξουμε και τη χρήση GPS από shipfriends εν πλω, όπως και διάφορα άλλα 'επικίνδυνα' μαραφέτια (κινητά, τηλεόραση, ραδιόφωνο, VHF κ.λπ.).

Από μία άποψη το ίδιο το forum είναι ένα AIS με τη μόνη διαφορά ότι δε στηρίζεται αμιγώς σε ραδιοκύματα αλλά χρησιμοποιεί και άλλες τεχνολογίες. Κάθε αναφορά σε πλοία, δρομολόγια, ναυτιλιακές και ναυτικούς είναι υπό αυτήν την έννοια 'ρουφιανιά' αφού σε σχεδόν πραγματικό χρόνο περιγράφονται από τους απανταχού shipfriends όλα τα τεκταινόμενα στις θάλασσες και όχι μόνο.

Μην πυροβολείτε το μέσο αν υπάρχουν κακοί χρήστες του. Απομονώστε ή περιορίστε τους κακούς ή απρόσεκτους χρήστες όπως πολύ σωστά αναφέρει ο φίλος proud.

Σήμερα το AIS, αύριο το forum, με αυτήν τη σειρά πάει (ή θα πάει αν το αφήσουμε).

Κατά τα λοιπά με καλύπτει ο φίλος Νηρέας.

Link to comment
Share on other sites

Για μένα η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Τι θέλω να πω με αυτό: Συμμερίζομαι απόλυτα την άποψη οποιουδήποτε πλοιάρχου, αξιωματικού βάρδιας, μηχανικού και γενικότερα οποιουδήποτε μέλους πληρώματος νιώθει ότι παρακολουθείται από αυτόν τον διάολο. Και πραγματικά τους κατανοώ και συμφωνώ μαζί τους γιατί κι εγώ είμαι από αυτούς που κάθομαι στη ζεστασιά του σπιτιού μου μπροστά σε μία οθόνη υπολογιστή και παρακολουθώ πολλές φορές τι κάνει το χ ή ψ βαπόρι (είτε αυτό είναι ένα νεοναυπηγούμενο στολίδι είτε αυτό είναι ένα χρέπι γιατί δυστυχώς έχουμε και τέτοια) την ώρα που έξω μπορεί να ρίχνει χαλάζι, να έχει -2 βαθμούς και στη θάλασσα να έχει 9άρια και 10άρια. Και κακά τα ψέμματα ακόμα κι εμένα που πιθανόν να βρεθώ σε μία θέση υπαλλήλου γραφείου δεν θα μου άρεσε καθόλου να ξέρει ο κάθε άσχετος με τι στυλό γράφω, πότε πήγα τουαλέτα, αν σταμάτησα για να φάω και αν έφυγα δέκα λεπτά νωρίτερα. Πολύ δε περισσότερο όταν μιλάμε για ένα επάγγελμα που έχω στις πλάτες μου την ευθύνη για δεκάδες ή εκατοντάδες ανθρώπινες ψυχές. Είτε μας αρέσει είτε όχι (μιλάω για εμάς τους απέξω) αυτή είναι η δουλειά αυτών των ανθρώπων, από εκεί τρώνε ψωμί και με το να τους σχολιάζει ο καθένας θέτεται σε κίνδυνο η καριέρα τους.

Από κει και πέρα όμως εγώ έχω να θέσω ένα άλλο ερώτημα: Γιατί όλοι το θυμήθηκαν τώρα που πήρε τέτοιες διαστάσεις; Όταν έγιναν οι πρώτες προσπάθειες και περάσαμε από το συνδρομητικό ais live στα free ais sites γιατί δεν αντέδρασε κανένας; Τώρα με τόσες δεκάδες sites και αναμεταδότες θα σταματήσει αυτή η ιστορία; Υπάρχει κάποιος που μπορεί να μου απαντήσει σε αυτό το ερώτημα;

Αν ορισμένοι (ίσως και μετρημένοι στα δάχτυλα) δεν κάνανε χρήση του ais για να το παίξουν ξερόλες με σκέψεις του στυλ: Το είδα νότια του τάδε νησιού να έρχεται Πειραιά (επειδή από το 2007 στο destination γράφει Piraeus) αλλά πάει από λάθος δρόμο (επειδή προφανώς πάει κάπου αλλού)..., ο τάδε ταλαιπωρεί τους επιβάτες (επειδή έφαγε ένα 8άρι στο Ικάριο και ψήλωσε μέχρι να καταφέρει να το γυρίσει)..., το τάδε έχει βλάβη και πάει με 13 μίλια (επειδή το συγκεκριμένο κομμάτι της διαδρομής είναι υπολογισμένο με οικονομικότερη ταχύτητα)..., και διάφορα τέτοια θα είχε ενοχληθεί κανείς; Προς όλους αυτούς έχω να πω ότι κανένας δεν γίνεται καλύτερος καραβολάτρης άμα ξέρει να ερμηνεύσει το ais αλλά δεν ξέρει γιατί το πλοίο κάνει την εκάστοτε κίνηση.

Εν τέλει για να μη το κουράζουμε πολύ: Παρ'ότι είμαι κι εγώ (το ξαναλέω) χρήστης του ais, δεν βγάζω την ουρά μου απέξω, δεν θα μου λείψει καθόλου ακόμα κι αν κλείσει αυτή τη στιγμή. Το gps μου το έχω, δόξω τω Θεώ ταξίδια κάνω αρκετά και οποιαδήποτε απορία μου γεννηθεί είμαι σίγουρος ότι ακόμα και στις σημερινές ISPS μέρες το πλήρωμα του κάθε πλοίου είναι πρόθυμο να βοηθήσει. Ειλικρινά πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει αναμετάδοση του ais χωρίς παρατράγουσα αλλά χρειάζεται να μπει ένα μέτρο. Όμως είμαι βέβαιος πως επειδή επικρατούν πλήρη μεσάνυχτα γύρω από την όλη ιστορία, το θέμα του ais και των αναμεταδοτών του συνεχώς θα διογώνεται.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν απαντώντας στον george γιατι το θυμήθηκαν τωρα , πολλά πράγμτα κρίνονται εκ του αποτελέσματος και δεν μπορούν να προβλεφθούν ολες οι συνεπειες μιας εφαρμογής και η επεκταση τους από την αρχή.

Για τον NHSOS XIOS.

Καταρχην μιλώντας για εκπόρνευση του επαγγελματος δεν αναφερομουν αποκλειστικά στην δημοσια χρηση του ΑΙΣ αλλά και σε πολλές άλλες παραμετρους.

Κατα δευτερον πολλά από τα περιστατικά που ανεφερα δεν είναι τυχαία αλλά αυτηκοος μαρτυς.Δημοσιογραφος ενός εκ των 4 μεγαλυτερων καναλιών ανεφερε οτι το ταδε βαπόρι συμφωνα με το ΑΙΣ πηγαινει με 11 μίλια και ότι σκορπανε τα λεφτα του κοσμακι σε επιδοτούμενα σαραβαλα κι επειδη μου φανηκε περιεργο το θεμα επειδη το βαπόρι εχει πολυ μεγαλύτερη ταχυτητα μπηκα και ειδα οτι το βαπόρι εκεινη την ωρα βρισκοταν στην εισοδο του λιμανιου και ειχε κανει stand by , ψιλα γραμματα για οποιοδηποτε δημοσιογραφο με μεγαλη σημασία από την αλλη.εκει τι πρεπει να γινει δηλαδη να αρχισει να περνει τα καναλια ο πλοιαρχος του καθε πλοίου και να δικαιολογειται δημοσια απολογούμενος για κατι πρέπον?

Αλλο περιστατικο.βρισκομενος σε γεφυρα πλοιου λιμενικός πανω από το ΑΙΣ πήρε τηλ γιατι η ταχυτητα μας εχει πεσει μισο μιλι λες και στην θαλασσα δεν υπάρχουν ρευματα ή σε καθε σημειο ενος πελαγους ο καιρος ειναι ιδιος.

Η πώληση ενος dvd με το τι καταγραφει το vdr είναι τα ιδια με το ΑΙΣ.

Έχει καμια δοαφορά η ταχυτητα ενος πλοίου που θα δει ο καθενας σε live η dvd?έχει διαφορά στο που γυρισε ενα πλοίο από το πόσο χειριστηριο εβαλε στην μανουβρα ο καπετανιος?έχει διαφορα η ταχυτητα απο τις ενδειξεις με τις στροφες των μηχανων?

λέγοντας ότι οι καπετανιοι κάτι παραπάνω ξέρουν από μένα εννοώ ότι έχουν καλύτερη άποψη , γνωση και τεκμηριωση του θεματος από εμενα.Κανείς δεν είπε ο ασχετος να μην πει την αποψη του κι εγω ασχετος ειμαι και την λεω.Αλλα νομιζω τα επιχειρηματα των καπετανιων ειναι πιο ισχυρα απο τα δικα μας.

Και φυσικά αποκλείω να το κανουν απο καπριτσιο.

Φίλε iason δεν αντιλεγει κανεις ότι και το φορουμ μπορει να αποτελεσει τον μεγαλο αδελφο.Αλλα τον αποτελει στον σημειο που βλέπει το ματι ενος απλου επιβατη, περαστικού και μιας κοινης δημοσιας εμφανισης στο μετρο του αυτοπόδεικτου κι όχι του παρασκηνίου.

Κακοί χρηστες του ΑΙΣ σιγουρα θα υπάρξουν αλλα δεν φταινε μονο αυτοί κι οχι το ΑΙΣ. Αν αυριο δωσω στο παιδι μου το αμαξι χωρις διπλωμα και παει και τρακαρει σιγουρα ο γιος μου ειναι κακος χρηστης.Όμως δεν είχε και καμια δουλειά να περιελθει το αμαξι στα χερια του αφού ήταν ανιδικευτος στο αθλημα ώστε να γινει κακη χρηση.

Edited by Earl Granville
Link to comment
Share on other sites

Μία μικρή μόνο παρατήρηση φίλε Earl. Όταν βγήκαν τα πρώτα sites, υπήρχε συγκεκριμένο το οποίο αφενώς χρησιμοποιήθηκε απίστευτα πολύ γιατί έδειχνε Live την κίνηση στον Πειραιά, αφεταίρου έδινε αναλυτικές οδηγίες για το πως να συνδέσει ο οποιοσδήποτε ένα τέτοιο σύστημα και καλούσε όποιον θέλει που βρίσκεται σε άλλη περιοχή να συνδεθεί On line για ευρύτερη κάλυψη. Ακόμα και τότε δεν θα έπρεπε κάποιος να αντιδράσει;

Link to comment
Share on other sites

Βασικά δεν υπήρχε εκτεταμενη χρηση τοτε ούτε ήταν τοσο διαδεμενο και ήταν σε περιορισμενο γεωγραφικό χώρο.δεν δικαιολογω κατι αλλα΄δεν ξέρω και τα σωματεία τι έχουν κανει μιας και οποιαδηποτε συζητηση τους ή παρεναισεις για το θεμα ειναι δυσκολο εμεις να τις μαθουμε.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...