Jump to content
Shipfriends

Διάφορα μικροατυχήματα


Recommended Posts

Εκδήλωση πυρκαγιάς στο Φ/Γ Star Cleo στον Πειραιά

Quote

Ενημερώθηκε πρωινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Πειραιά, για εκδήλωση πυρκαγιάς στο μηχανοστάσιο του Φ/Γ πλοίου «STAR CLEO» Marshall Islands, το οποίο βρίσκεται στο αγκυροβόλιο Πειραιά (ΡΑΔΑ), με είκοσι εννέα επιβαίνοντες (24 μέλη πληρώματος και 5 επισκέπτες).

Άμεσα τέθηκε σε εφαρμογή το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης Λιμενικής Αρχής Κερατσινίου και στην περιοχή έσπευσαν προς παροχή συνδρομής περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, πλοιάριο της Πυροσβεστική;ς Υπηρεσίας καθώς και τα Ρ/Κ πλοία «ΗΦΑΙΣΤΟΣ 2» Ν.Π. 5061 και «ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΩΡ» Ν.Π. 12369.

Η φωτιά κατασβέστηκε από το πλήρωμα του πλοίου με ίδια μέσα, ενώ από το περιστατικό δε προκλήθηκε τραυματισμός και δε παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Από το Β' Λιμενικό Τμήμα Κερατσινίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του «STAR CLEO» μέχρι προσκόμισης βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης - αξιοπλοΐας, από τον παρακολουθούντα νηογνώμονα.

 

Link to comment
Share on other sites

Το Απόλλων Ελλάς κατά τον απόπλου του από το λιμάνι της Αίγινας, σε μεσημεριανό δρομολόγιο του Σαββάτου 12 Νοεμβρίου, προσέκρουσε ελαφρώς στο Άγιος Νεκτάριος Αίγινας που ερχόταν από Πειραιά για να δέσει στο λιμάνι.

Η σύγκρουση ήταν ελαφριά, δεν υπήρξαν υλικές ζημιές στα πλοία και συνέχισαν κανονικά τα δρομολόγιά τους. Η φωτογραφία είναι από την προβλήτα, όπου εκείνη τη στιγμή ακούστηκε ένα μεταλλικό σύρσιμο.

σύγκρουση-πλοίων.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Επακούμβηση των Ε/Γ Lesvos με το Ε/Γ Erturk στην Χίο

Quote

Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Χίου, ότι κατά τη διαδικασία πρόσδεσης του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου «LESVOS» σημαίας Τουρκίας, στην προβλήτα τελωνείου Χίου, επακούμβησε ελαφρά με το πρυμναίο του μέρος, την πρύμνη του ελλιμενισμένου Ε/Γ πλοίου «ERTURK» σημαίας Τουρκίας, στον λιμένα ν. Χίου, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές στα έξαλα αμφότερων των πλοίων.

Το «LESVOS» εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο, από τον λιμένα Τσεσμέ Τουρκίας στον λιμένα Χίου, με 357 επιβάτες, 03 Ι.Χ. και 01 Φ/Γ όχημα, ενώ το «ERTURK» ήταν κενό επιβατών.

Από το περιστατικό δεν αναφέρθηκε τραυματισμός, δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση και δεν διαπιστώθηκαν υλικές ζημιές σε μεταφερόμενα οχήματα.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου, απαγορεύτηκε ο απόπλους των εν λόγω πλοίων, ενώ κατόπιν προσκόμισης βεβαιωτικών αξιοπλοΐας και διατήρησης κλάσης από τον παρακολουθούντα νηογνώμονα, επετράπη ο απόπλους τους.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Φωτιά ξέσπασε χτές 19 του μήνα στο car carrier της Grimaldi Lines, Grande California. Το πλοίο βρισκόταν στα ανοιχτά της La Corunna, κατάφεραν όμως και έσβησαν τη φωτιά με ίδια μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

 

Quote

Caught fire whilst underway in the North Atlantic Ocean 49 miles NW of Muxia, A Coruna, Spain in Lat. 43 40' 46"N, Long. 009 45' 29"W at 0208 hours LT (UTC+1) on 19/02/23. 

 

Το πλοίο τελικά κατέπλευσε στο Vigo της Γαλικίαςγια επιθεώρηση και επισκευές.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Πρόσκρουση του Ro-Ro Grande Europa στο Πλατυγιάλι

Quote

Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, το Β' Λιμενικό Τμήμα Πλατυγιαλίου του Λιμεναρχείου Μεσολογγίου για περιστατικό πρόσκρουσης του RO-RO πλοίου «GRANDE EUROPA» σημαίας Ιταλίας. Το εν λόγω πλοίο κατά την διαδικασία πρόσδεσης στο λιμένα Πλατυγιαλίου προσέκρουσε στον προβλήτα με αποτέλεσμα τη δημιουργία επιφανειακών εκδορών του.

Από την οικεία Λιμενική Αρχή απαγορεύτηκε ο απόπλους του ανωτέρω πλοίου, μέχρι την προσκόμιση βεβαιωτικού αξιοπλοΐας και διατήρησης κλάσης από τον παρακολουθούντα το πλοίο νηογνώμονα. Από το περιστατικό δεν αναφέρθηκε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Πρόσκρουση του Φ/Γ Annaba στη Θεσσαλονίκη 

Quote

Ενημερώθηκε, βραδινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Θεσσαλονίκης για πιθανό πρόβλημα σε Φ/Γ πλοίο εμπορευματοκιβωτίων σημαίας Πορτογαλίας, το οποίο βρίσκεται παραβεβλημένο σε κρηπίδωμα του λιμένα Θεσσαλονίκης.

Άμεσα στο σημείο μετέβησαν εξουσιοδοτημένοι Επιθεωρητές της οικείας Λιμενικής Αρχής, όπου διαπίστωσαν ότι το εν λόγω πλοίο προσέκρουσε την 03.04.2023 σε χαρτογραφημένο ναυάγιο έξω από τον κυματοθραύστη, κατά τον είσπλου του στον οικείο λιμένα.

Ακολούθησε επιθεώρηση των υφάλων από εξειδικευμένο συνεργείο, κατά την οποία διαπιστώθηκε ρηγμάτωση στη δεξιά πλευρά του.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ο Πλοίαρχος του Φ/Γ πλοίου και επιβλήθηκε το μέτρο της κράτησης, ενώ πρόκειται να κινηθεί η διαδικασία των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.

Από το εν λόγω περιστατικό δεν αναφέρθηκε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

 

Link to comment
Share on other sites

Το συγκεκριμένο ανήκει στην μεγάλη γερμανική εταιρεία Peter Doehle και φαντάζομαι ότι επί του πλοίου επέβαινε πλοηγός. Αφήνω το ότι υπάρχει ναυάγιο έξω από τη μπούκα λες και είμαστε στο δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αν υπήρχε και πλοηγός αυτό είναι ένα ακόμη σημάδι πως κάποια στιγμή πρέπει να επανεξεταστεί η απαρχαιωμένη ναυτιλιακή νομοθεσία για τους πλοηγούς. 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Πρόσκρουση της Θ/Γ Idyllic στο Δ/Ξ Λίνδος στις Σπέτσες στις 27/04/23

Quote

Ενημερώθηκε πρώτες πρωινές ώρες σήμερα η Λιμενική Αρχή Σπετσών, για περιστατικό πρόσκρουσης του Θ/Γ σκάφους ''IDYLLIC'' σημαίας Μάλτας, με δεκατρία άτομα πλήρωμα, στο Δ/Ξ-Υ/Φ (υδροφόρο) πλοίο ‘’ΛΙΝΔΟΣ’’ Ν.Π. 8554 στην θαλάσσια περιοχή της Ντάπιας ν. Σπετσών.

Άμεσα στο σημείο μετέβη περιπολικό όχημα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όπου διαπίστωσε υλικές ζημιές στα έξαλα των ανωτέρω πλοίων, ενώ από το περιστατικό δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση, ούτε εισροή υδάτων.

Από το Λιμεναρχείο Σπετσών που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους της Θ/Γ και του Δ/Ξ-Υ/Φ μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών και την προσκόμιση βεβαιωτικών από τους νηογνώμονες που τα παρακολουθούν, ενώ ένας από τους επιβάτες της Θ/Γ μεταφέρθηκε προληπτικά στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σπετσών.

Φωτογραφίες από τις ζημιές στη θαλαμηγό και στην υδροφόρα.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Προσάραξη του Φ/Γ Aljamil σε αβαθή στη Λάρυμνα

Quote

Τις πρωινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Λάρυμνας, από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, για την προσάραξη Φ/Γ πλοίου σημαίας Κόμορος, με δεκαπέντε (15) αλλοδαπούς μέλη πληρώματος, σε αβαθή του Όρμου Λάρυμνας, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Άμεσα τέθηκε σε εφαρμογή το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης και στην περιοχή μετέβη Ρ/Κ σκάφος προς παροχή συνδρομής. Στη συνέχεια διενεργήθηκε αυτοψία των υφάλων του πλοίου από καταδυτικό συνεργείο, όπου δεν διαπιστώθηκε κάποιο ρήγμα ενώ τέθηκαν σε κατάσταση άμεσης ετοιμότητας αντιρρυπαντικά μέσα.

Το ανωτέρω Φ/Γ πλοίο ήταν κενό φορτίου και είχε αποπλεύσει από Τουρκία. Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Από το Γ΄ Λιμενικό Τμήμα Λάρυμνας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χαλκίδας που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του εν λόγω πλοίου, μέχρι τη διαπίστωση διατήρησης της κλάσης-αξιοπλοϊας και της διεκπεραίωσης των διαδικασιών ρυμούλκησης του ανωτέρω πλοίου, μέχρι την ασφαλή πρόσδεση του.

Συνέχεια ενημέρωσης σχετικά με τη προσάραξη Φ/Γ ALjamil σε αβαθή στη Λάρυμνα

Quote

Αναφορικά με την προσάραξη Φ/Γ πλοίου σημαίας Κόμορος στη Λάρυμνα, γνωρίζεται ότι τις πρωινές ώρες σήμερα, πραγματοποιήθηκε η αποκόλληση του με τη συνδρομή του Ρ/Κ “ΧΡΗΣΤΟΣ XVII” Ν.Π. 2987, από αβαθή του όρμου Λάρυμνας και στη συνέχεια προσδέθηκε με ασφάλεια στο λιμένα Γ.Μ.Μ.Α.Ε. Λάρκο Λάρυμνας.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε αυτοψία των υφάλων από καταδυτικό συνεργείο, όπου διαπιστώθηκε πως δεν υφίσταται κάποιο ρήγμα.

Από τη Λιμενική Αρχή Λάρυμνας που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ο Πλοίαρχος του ανωτέρω Φ/Γ, για παράβαση του άρθρου 277 του Π.Κ. (Πρόκληση Ναυγαγίου).

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Η κακοκαιρία που έπληξε και τη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, δυστυχώς επέφερε και ανθρώπινα θύματα με ναυτικούς να χάνουν τις ζωές τους στη Μαύρη Θάλασσα. Περισσότερα εδώ

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Η ανακοίνωση του ΥΕΝ για την πρόσκρουση του Ε/Γ Sea Star Lindos στο λιμάνι της Ρόδου

Quote

Ενημερώθηκε τις πρωινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Ρόδου, ότι κατά την διαδικασία χειρισμών πρόσδεσης του Ε/Γ πλοίου ''SEA STAR LINDOS'' σημαίας Παλάου στο εμπορικό λιμάνι της Ρόδου, το πλοίο προσέκρουσε στην προβλήτα με το αριστερό πρωραίο τμήμα του.

Το πλοίο εκτελούσε δρομολόγιο από Φετιγιέ Τουρκίας για Ρόδο, με σαράντα ένα επιβάτες και οκτώ μέλη πληρώματος, οι οποίοι αποβιβάσθηκαν με ασφάλεια. Αποτέλεσμα της πρόσκρουσης ήταν η πρόκληση υλικών ζημιών στο πλοίο και στην πύλη ελέγχου Schengen, ενώ από το περιστατικό δεν αναφέρθηκε τραυματισμός ατόμων και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου απαγορεύτηκε ο απόπλους του ''SEA STAR LINDOS'', μέχρι την αποκατάσταση της ζημιάς και την προσκόμιση βεβαιωτικού αξιοπλοΐας από τον νηογνώμονα που παρακολουθεί το πλοίο, ενώ οι επιβάτες πρόκειται να προωθηθούν στον προορισμό τους με μέριμνα της εταιρείας.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Απαγόρευση απόπλου Ε/Γ-Δ/Ρ πλοίου στην Πύλο

Quote

Τις μεσημβρινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Πύλου, από τον κυβερνήτη Ε/Γ-Δ/Ρ πλοίου, ότι υπέστη υλικές ζημιές στο αριστερό πρωραίο τμήμα πάνω από την ίσαλο γραμμή, λόγω ισχυρού κυματισμού, ενώ έπλεε ανοιχτά του ακρωτηρίου ¨ΑΚΡΙΤΑ¨.

Το εν λόγω πλοίο που εκτελούσε μεμονωμένο πλου από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης προς το λιμάνι της Κέρκυρας, κενό φορτίου και επιβατών, κατέπλευσε αυτοδύναμα και με ασφάλεια στο λιμάνι της Πύλου, με τέσσερα άτομα πλήρωμα, όλοι καλά στην υγεία τους, ενώ από το περιστατικό δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Από το Λιμεναρχείο Πύλου που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του Ε/Γ-Δ/Ρ πλοίου μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών και την προσκόμιση πιστοποιητικού αξιοπλοΐας από τον νηογνώμονα που το παρακολουθεί.

Μάλλον πρέπει να είναι κάποιο πλοίο που δούλευε στη Θεσσαλονίκη που πουλήθηκε στη Κέρκυρα.

Link to comment
Share on other sites

Πρόσκρουση του Δ/Ξ Teo ATK στη Χαλκίδα και σύλληψη του Πλοιάρχου

Quote

Τις μεσημβρινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Χαλκίδας, ότι Δ/Ξ πλοίο σημαίας Τουρκίας, προσέκρουσε κατά τη διάρκεια των χειρισμών πρόσδεσης στον προβλήτα λιμενικών εγκαταστάσεων στη θαλάσσια περιοχή Βαθύ Αυλίδας νοτίου Ευβοϊκού κόλπου.

Στο σημείο έσπευσαν στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, όπου διαπίστωσαν ρήγμα επί της δεξιάς μάσκας του Δ/Ξ πλοίου, μήκους 1.10 μέτρων πάνω από τα έξαλλα. Από το συμβάν δεν υπήρξε τραυματισμός, θαλάσσια ρύπανση ή εισροή υδάτων, ενώ το πλοίο προσέδεσε ασφαλώς.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χαλκίδας που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ο Πλοίαρχος του πλοίου για παράβαση των άρθρων 273 (Επικίνδυνη βλάβη), 291 (Επικίνδυνες παρεμβάσεις στη συγκοινωνία), 306 (Έκθεση), και 378 (Φθορά ξένης περιουσίας) του Π.Κ., σε συνδυασμό με το άρθρο 225 του ΝΔ 187/73 (Παράβασις κανονισμού προς αποφυγήν συγκρούσεων) του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου.

Από την οικεία Λιμενική Αρχή απαγορεύτηκε ο απόπλους του Δ/Ξ πλοίου, μέχρι την προσκόμιση βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης από τον παρακολουθούντα το πλοίο νηογνώμονα.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ένα συμβάν το οποίο μόνο οσοι βρισκόμασταν εκεί το γνωρίζουμε μάλλον..

Την 5ή Σεπτεμβρίου του 2023 περι την ώρα 14:15 μεσημβρινή στο λιμάνι της Μήλου,το SuperRunner Jet 2 το οποίο εκείνη την περίοδο εκτελούσε το ενδοκυκλαδικό δρομολόγιο και βρισκόταν σε διαδικασίες φόρτωσης εκφόρτωσης,παρασύρθηκε απο ενα ξαφνικό μπουρίνι και έκοψε με τον καταπέλτη του μια απο τις κεντρικές κολόνες φωτισμού του λιμανιού.

Το πλοίο προκειμένου να ολοκληρώσει την διαδικασία επιβίβασης όλων των επιβατών έδεσε προσωρινά στο κεφάλι του μώλου και απέπλευσε κανονικά.

η Κολόνα ακόμα και τώρα εννοείται πως δεν έχει αντικατασταθεί,πάντως ανασύρθηκε άμεσα απο τον βυθό το ίδιο βράδυ καθώς θα υπήρχε πρόβλημα με τα τζετάκια που ελλιμενιζόντουσαν κάθε βράδυ στην ανατολική και την δυτική πλευρά.

Εδώ και κάποιες σχετικές φωτογραφίες απο εκείνη την ημέρα

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Μία ακόμη φωτιά σε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, αυτήν τη φορά στον Καναδά, κοντά στον πλοηγικό σταθμό του Escoumins. Δεν φαίνεται να υπάρχουν θύματα αλλά το πλοίο έχει αρπάξει. Πρόκειται για το MSC Sao Paulo V (IMO 9147071) που ανήκει στην ίδια την MSC.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...