Jump to content
Shipfriends

Ναυπηγεία... Γενικώς


Recommended Posts

Στο επετειακό τεύχος του περιοδικού Αργώ που κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες είχε άρθρο με το ιστορικό των εν Ελλάδι ναυπηγείων καθώς και το πως έφτασαν στα σημερινά χάλια.

 

Ενδεικτικό όμως των προοπτικών τους το γεγονός ότι το περιοδικό τους ζήτησε να περγράψουν τα ίδια τα σχέδια τους για το μέλλον. Τα τρία αρνήθηκαν να παραλάβουν την επιστολή, το τέταρτο την πήρε αλλά δεν απάντησε.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

«Πόλεμος» δισεκατομμυρίων μεταξύ Κίνας - Ν. Κορέας για τα ναυπηγεία, που αναζητουν Τραπεζική στήριξη με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης και την προσέλκυση νέων παραγγελιών

 

Σκληραίνει ο «πόλεμος» των ναυπηγείων ανάμεσα στην Κίνα και τη Νότια Κορέα που κάνουν πλέον διευρυμένη χρήση των δυνατοτήτων των πιστωτικών τους ιδρυμάτων προκειμένου να αντέξουν την κρίση και να κερδίσουν τη μάχη των νέων παραγγελιών. Οι τράπεζες των δύο χωρών ενισχύουν με δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια τα ναυπηγεία τους, προκειμένου να αυξήσουν τα μερίδιά τους και αντέξουν στην κρίση. Μόνο τις τελευταίες ημέρες η Industrial Bank of China έδωσε 6,5 δισ. δολάρια, ενώ στην Κορέα το ποσό για τη διάσωση των ναυπηγείων STX φτάνει τα 2,67 δισ. δολάρια.

Οι δύο μεγαλύτερες ναυπηγικές βιομηχανίες του κόσμου δέχονται τεράστια πίεση τα τελευταία χρόνια λόγω της κάθετης πτώσης της ναυτιλιακής αγοράς, λόγω της μείωσης της ζήτησης. Αυτό είχε αποτέλεσμα να περιοριστεί εξαιρετικά ο αριθμός των νέων παραγγελιών την τελευταία τετραετία, να πέσουν κάθετα οι τιμές ναυπήγησης σε σύγκριση με το 2008, ενώ ακυρώθηκε και μεγάλος αριθμός συμβολαίων ναυπήγησης, είτε λόγω αδυναμίας των ναυπηγείων να εξασφαλίσουν δανεισμό είτε λόγω αδυναμίας των ναυτιλιακών εταιρειών να αντεπεξέλθουν στους όρους των συμβολαίων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και οι υπολογισμοί που έκαναν το 2011 και το 2012 ναυτιλιακές εταιρείες, οι οποίες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι καλύτερα να χαθεί η προκαταβολή λόγω ακύρωσης συμβολαίου και να γίνει νέα παραγγελία προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα.

Ωστόσο, μέσα στο 2013 η κατάσταση φαίνεται να αλλάζει κυρίως λόγω τριών παραγόντων. Οι ναυτιλιακές εταιρείες επιστρέφουν στα ναυπηγεία με νέες παραγγελίες, αφού από τη μια θεωρούν ότι από το 2015 (όταν και θα γίνονται οι παραδόσεις) θα έχει αναστραφεί η αρνητική εικόνα της αγοράς και από την άλλη οι τιμές στα ναυπηγεία έχουν πέσει δραματικά, έως και πάνω από 50% σε σχέση με το 2008. Για παράδειγμα, ένα bulker τύπου capesize to 2008 κόστιζε 96 εκατ. δολάρια, ενώ το 2013 έχει φτάσει τα 46 εκατ. δολάρια. Ακόμα ένας λόγος που οι ναυτιλιακές εταιρείες επιστρέφουν στα ναυπηγεία είναι και οι νέες πράσινες τεχνολογίες και τα λεγόμενα eco ships.

Η χρηματοδότηση

Για τη στήριξη των ναυπηγείων τους οι δύο χώρες χρησιμοποιούν ως μοχλό ώθησης τον χρηματοπιστωτικό τους τομέα. Στην Κίνα τα τελευταία χρόνια ο δανεισμός ανήλθε σε περίπου 40 δισ. δολάρια. Πρόσφατα η China Development Bank ίδρυσε το Κέντρο Ναυτιλιακής Χρηματοδότησής της στο Ντάλιαν της Κίνας. Από τη στιγμή που η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση ξεκίνησε το 2008, η CDB έχει εγκρίνει δάνεια της τάξης των 26 δισ. δολ. στη ναυτιλία και στη ναυπηγική βιομηχανία, εκ των οποίων 13,1 δισ. έχουν εκταμιευθεί, ενώ το ύψος του χαρτοφυλακίου ανέρχεται σε 10 δισ. δολ. Τις προηγούμενες ημέρες επίσης και προκειμένου να αντέξει στην κρίση ο κινεζικός ναυπηγικός γίγαντας China State Shipbuilding συμφώνησε με την Industrial Bank of China να επεκτείνει την πιστοληπτική της δυνατότητα κατά 6,5 δισ. δολ. Από την άλλη πλευρά και στην Κορέα, η οποία έχει προσανατολιστεί στις ειδικές offshore κατασκευές, τα ναυπηγεία αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα. Τελευταίο παράδειγμα τα STX Offshore & Shipbuilding Co. τα οποία θα χρειαστούν μια ένεση ρευστότητας ύψους 2,67 δισ. δολαρίων προκειμένου να διασωθούν. Για το σκοπό συνεργάζονται μια σειρά τραπεζών της Κορέας, ενώ κύριος πιστωτής θα είναι η Korea Development Bank.

Επίσης, η Export-Import Bank of Korea (KEXIM), προκειμένου να στηρίξει την εθνική ναυπηγική βιομηχανία, παράσχει χρηματοδοτικές ευκαιρίες, προκειμένου ναυτιλιακές εταιρείες να τοποθετήσουν νέες παραγγελίες στα κορεατικά ναυπηγεία, σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της η κορεατική τράπεζα. Το ύψος της χρηματοδότησης για το 2013 έχει προϋπολογιστεί στα 3 δισ. δολ.

Στο εξάμηνο

Κερδισμένη του πρώτου εξαμήνου του 2013 φαίνεται ότι είναι η ναυπηγική βιομηχανία της Νοτίου Κορέας. Τα συμβόλαια του υπογράφηκαν αφορούν 85 δεξαμενόπλοια, 26 containerships και 12 LNG Carriers. Οι Κορεάτες σημειώνουν ότι δέχθηκαν το 35% των παραγγελιών που έγιναν το α’ εξάμηνο του έτους.

Αντίστοιχα, από το υπουργείο Βιομηχανίας της Κίνας σημειώνεται ότι οι νέες παραγγελίες που δέχθηκαν φτάνουν τα 22,9 εκατ. dwt, αυξημένες κατά 113% σε σχέση με πέρσι. Σύμφωνα με τους δείκτες έχουν δεχτεί το 46% των νέων παραγγελιών το α’ εξάμηνο του 2013.

 

Πηγη: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Στο Doverferryphotosforums.co.uk αναφέρει πως το ναυπηγείο στη Bijela του Μαυροβουνίου έχει κλείσει και η τύχη των εκεί ευρισκόμενων πλοίων είναι άγνωστη. Ξέρει μήπως κανείς κάτι παραπάνω;

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Έψαξα και εγώ λίγο και το όλο θέμα φαίνεται να είναι μπερδεμένο. Από τη μια βρίσκω πως οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι και κάνουν απεργία, από την άλλη, πως η κυβέρνηση θέλει να το πουλήσει και για αυτό γίνεται η απεργία, τρίτη εκδοχή είναι πως λειτουργεί πάλι ... Μπάχαλο ...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 3 weeks later...

Και ως αποτέλεσμα αυτών... Destination : Besiktas...

Μπράβο σε όλους για άλλη μια φορά :mad::ph34r:

κατα τη γνωμη μου χρειαζεται συνολικη λυση για το θεμα των ναυπηγειων.

ελευσινα σκαραμαγκας και νεωρειο εχουν 9 δεξαμενες και τα τελευταια χρονια οι 5 ειναι εκτος και υπολειτουργουν οι 4 (δυο ελευσινα και νεωρειο)

οταν λεω συνολικη λυση, εννοω οτι αφου λυθουν καθε ειδους εκκρεμοτητες των απερχομενων ιδιοκτησιων και αφου ξεκαθαριστει η γνωστη εμπλοκη του σκαραμαγκα (απαγορευση μη στρατιωτικων εργασιων), να γινει ενιαιος φορεας και να δοθει σε ιδιωτη επενδυτη με φερεγγυοτητα και εμπειρια στο αντικειμενο (ξενο προφανως, αλλα οχι τυχαρπαστο).

 

ολες οι αλλες λυσεις, με ανεφαρμοστες ρυθμισεις οφειλων, χαριστικες δουλειες του ναυτικου και απληρωτο προσωπικο δεν εχουν μελλον.

 

Link to comment
Share on other sites

Βγάλε το Σκαραμαγκά έξω... Αν γινει κάτι θα ειναι διαφορετικά για Σκαραμαγκά και διαφορετικά για Ελευσινα και Νεωριο μαζί... Είδωμεν..το οτι η Cosco πηρε τον Πειραιά πάντως θέλω να ελπίζω οτι θα κινήσει λιγο τις διαδικασιες στον ευρυτερο κολπο της Ελευσινας

Link to comment
Share on other sites

To παράδοξο όμως είναι ότι ενώ πράγματι τα ναυπηγεία και οι δεξαμενές είτε υπολειτουργούν είτε είναι τελείως ανενεργές, η σχετική δραστηριότητα σημειώνει μεγάλη αύξηση το 2015. Πως και από ποιους ακατανόητο.

 

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

«Απούσα» από τον χάρτη των εκτεταμένων επισκευών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η Ελλάδα, εξαιτίας της παντελούς έλλειψης δεξαμενών ικανών να «σηκώσουν» μεγάλα πλοία.

Μετά τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά τα οποία διαθέτουν τις μεγαλύτερες δεξαμενές της Α. Μεσογείου αλλά έχουν λάβει απαγορευτικό από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τις εργασίες σε εμπορικά πλοία, αλλά και τις ζημιές που έχει υποστεί η δεξαμενή στην Ελευσίνα, ήρθαν και οι τελευταίες, απανωτές εξελίξεις στα ναυπηγεία της Σύρου, που είχαν σαν αποτέλεσμα τα πλοία να αλλάξουν ρότα και να απομακρυνθούν από τα ελληνικά χωρικά… ύδατα.

Πιο συγκεκριμένα, τα ναυπηγεία Σύρου έχουν περάσει τα τελευταία δύο χρόνια από τρεις μεγάλες περιπέτειες. Αρχικά επειδή όφειλαν στο κράτος έπρεπε «να μάθουν να ζουν» με τον νόμο του υπουργείου Οικονομικών που επέβαλλε οι πληρωμές να γίνονται ουσιαστικά προς την εφορία και όχι στα ναυπηγεία.

Όπως επισημαίνουν κύκλοι της ναυτιλίας στη «Ν», η εξέλιξη αυτή ώθησε πολλές ναυτιλιακές εταιρείες να αναζητήσουν «καταφύγιο» στα απέναντι τουρκικά παράλια. Η άμεση εμπλοκή της εφορίας ως δημόσιου φορέα σε ιδιωτική συναλλαγή (κατάσχεση λογαριασμών) αποτελεί αντικίνητρο. 

Μάλιστα, την πρώτη περίοδο είχε κυκλοφορήσει η πληροφορία ότι στο εξωτερικό ορισμένες φορές ο πιστωτής μπορεί να «μπλοκάρει» και το πλοίο που βρίσκεται για επισκευές σε μια κλίνη, για χρέη του ναυπηγείου.

Ακολούθησε η τετράμηνη απεργία των εργαζομένων οι οποίοι διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους, από μια εταιρεία όμως που έπρεπε να παράξει έργο προκειμένου να έχει έσοδα.

Η εξέλιξη αυτή ώθησε ακόμα και ελληνικές ακτοπλοϊκές εταιρείες μακριά από την Ελλάδα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα μεγάλα πλοία τους. Όσοι έζησαν τις εξελίξεις με την απεργία από κοντά, μεταφέρουν στη «Ν» ένα σκηνικό κινηματογραφικής ταινίας, με θέμα «τη μεγάλη απόδραση… των πλοίων», τα οποία κατάφεραν και βγήκαν από το ναυπηγείο μεσάνυχτα και στο παρά πέντε της έναρξης των κινητοποιήσεων.

Εκτοτε, για τα μεγάλα πλοία τους, ακτοπλοϊκές εταιρείες αναζητούν κλίνες στη Τουρκία αλλά και στη Μάλτα. Γεγονός που είναι ιδιαίτερα κοστοβόρο, αφού, όπως επεσήμανε στη «Ν» στέλεχος εταιρείας, οι επισκευές στην Ελλάδα πλέον είναι συμφέρουσες τόσο σε επίπεδο τιμών όσο και σε επίπεδο ποιότητας εργασίας. Τέλος, το θρίλερ με τη ΔΕΗ που προειδοποίησε ότι θα κατεβάσει τους διακόπτες για απλήρωτους λογαριασμούς για πολλοστή φορά, προκάλεσε τη φυγή και των πλοίων της κρουαζιέρας και πιο συγκεκριμένα της Celestyal Cruises. Αρχικά, το «Olympia» που παρέμενε έξω από τα ναυπηγεία επί τρεις ημέρες περιμένοντας να βρεθεί λύση, αλλά τελικά αποφάσισε να φύγει και να πάει στο Μπεσίκτας.

Αλλά και ένα άλλο πλοίο της Celestyal, το «Thompson Spirit», αποφάσισε να μην ανέβει στη δεξαμενή της Σύρου, αφού πλέον κανείς δεν αισθάνεται σίγουρος ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν ομαλά. Όπως υπογράμμισε στη «Ν» ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, cpt. Γιώργος Κουμπενάς, το πλοίο έφτασε στη Μάλτα για να κάνει επισκευές, ενώ συμπλήρωσε ότι με τον τρόπο αυτό ζημιώνεται η εταιρεία. «Οι τιμές στην Ελλάδα έχουν πέσει ή έχουν παραμείνει σταθερές, ενώ στην Τουρκία έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Παράλληλα και η τεχνογνωσία είναι πολύ μεγάλη στη χώρα μας, ενώ στην Τουρκία ακόμα και σήμερα είναι πολύ πίσω», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Χάνουμε πλοία

Η έλλειψη δεξαμενών για μεγάλα πλοία, αφού και το ναυπηγείο της Χαλκίδας έχει περιορισμούς λόγω του βυθίσματος, αφήνει τη χώρα μας μακριά από το παιχνίδι των επισκευών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Τουρκία, στην οποία σήμερα υπολογίζεται ότι τους τελευταίους μήνες επισκευάζονται πάνω από 200 φορτηγά πλοία

.Οπως δήλωσε στη «Ν» ο κ. Κουμπενάς, δεν υπάρχουν πουθενά ελεύθερες θέσεις για επισκευές, αφού, λόγω της τεράστιας κρίσης στη ναυλαγορά ξηρού φορτίου, πολλές ναυτιλιακές εταιρείες έχουν επιλέξει να ανεβάσουν τώρα τα πλοία τους στη δεξαμενή για εργασίες. Ακόμα ένα αντικίνητρο είναι οι υψηλές τιμές που χρεώνεται στο λιμάνι της Ελευσίνας το δέσιμο των πλοίων (lay up). Οι τιμές φτάνουν κατά μέσο όρο πάνω από 10.00 δολάρια τον μήνα, όταν στην Τουρκία δεν ξεπερνούν τα 2.000 δολάρια.

Ακόμα και στη μακρινή Κίνα με την τεράστια ναυπηγική βιομηχανία έχουν αντιληφθεί τη σημασία της εφαρμογής πολιτικών προσέλκυσης πλοίων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» προσφέρουν στις ναυτιλιακές εταιρείες σχεδόν μηδενικά τέλη για το δέσιμο των πλοίων κατά τη διάρκεια της κρίσης, υπό τον όρο να πραγματοποιήσουν εκεί τις απαραίτητες εργασίες όταν αποφασίσουν να τα επανακινήσουν.

 

 

Πηγη: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Edited by Panagia Ekatontapiliani
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Τα AVIC ναι υπάρχουν .Προσωπικά τα ξέρω απο κάποια panamaxes (κοντα 15) που ειχαν βγει για πουλημα πριν καν κατασκευαστουν :mellow::lol:

Μπέρδεψα τα AVIC... Για αυτο μιλάμε... Μπαίνοντας στη σελίδα θα καταλάβετε οτι εχουν στενη σχέση

Edited by proud_ionian
Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

στο 11μηνο του 2016Μειωμένη κατά 75% η ναυπηγική δραστηριότητα

Quote

Στο ναδίρ βρίσκεται η ναυπηγική δραστηριότητα το 2016, αφού στο εντεκάμηνο παρουσιάζει πτώση σε ποσοστό 75% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Το τρίγωνο των ναυπηγικών χωρών της Ασίας (Κίνα - Νότια Κορέα - Ιαπωνία) βρίσκεται σε τεράστια κρίση, με αποτέλεσμα η Ιταλία, η οποία εξειδικεύεται στην κατασκευή κρουαζιερόπλοιων, να είναι στην πρώτη θέση όσον αφορά την αξία των παραγγελιών. Πιο συγκεκριμένα, η γειτονική χώρα έχει δεχθεί παραγγελίες αξίας 7,3 δισ. δολαρίων για τη ναυπήγηση 11 κρουαζιερόπλοιων.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Παύση εργασιών φαίνεται ότι διέταξε, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στη ναυπηγική μονάδα του Gunsan η Hyundai Heavy Industries στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης που έχει δρομολογηθεί στο ναυπηγικό τομέα στην Κορέα ενώ για τους εργαζόμενους έχει υπάρξει ειδική πρόβλεψη. 

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

για ποιον χτυπα η κουδουνα;

η καθημερινη αναφερει οτι ξενος ομιλος εχει ζητησει αδεια ιδρυσης ναυπηγειου στην αττικη.

νεος παικτης ή καποιος απο τους γνωστους ενδιαφερομενους, προσπαθει να σπρωξει τις εξελιξειςγια σκαραμαγκα και ομιλο νεωρειου;

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Οι αδελφοί Κουρή μιλούν στο Ταχυδρόμο.

Quote

Γεννήθηκαν μέσα στο καρνάγιο. Από μικρά παιδιά είχαν να κάνουν με τους ταρσανάδες. Τα παιδικά τους χρόνια και όλες οι θύμησες τους είχαν να κάνουν με την επισκευή καραβιών. Σήμερα πλέον από τις επισκευές… πέρασαν στην κατασκευή πλοίων. 

Ο λόγος για τους αδερφούς Σαράντη, Σταύρο και Κυριάκο Κούρη, οι οποίοι βλέποντας το 2009 πως η κρίση έχει χτυπήσει και τη δική τους πόρτα, πήραν το ρίσκο, αξιοποίησαν το ναυπηγείο που διατηρούν στην Αμαλιάπολη για την κατασκευή καραβιών και σήμερα καμαρώνουν για την κατασκευή πλοίων που «σκίζουν» τις θάλασσες του Αιγαίου. Μόλις προ ημερών έγινε η καθέλκυση του 10ου καραβιού που φτιάχτηκε από τα χέρια τους. Μιλούν για αυτό στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ με υπερηφάνεια, καθώς αν και εμπειρικοί ναυπηγοί έχουν καταφέρει να μεγαλουργούν, απασχολώντας στην επιχείρησή τους 70 άτομα μόνιμο προσωπικό.

Όλα τα πλοία τα θεωρούν «παιδιά τους». Κάθε φορά που ολοκληρώνεται η κατασκευή ενός σκαριού στο ναυπηγείο τους, το οποίο είναι μία καθαρά οικογενειακή επιχείρηση, γίνεται γιορτή. Εκτός από τους ίδιους, τους εκπροσώπους της πλοιοκτήτριας εταιρείας που κάθε φορά συνεργάζονται, στο ναυπηγείο μαζεύεται και κόσμος από την περιοχή της Μιτζέλας αλλά και το Τρίκερι που είναι η γενέτειρα τους. Όλοι μαζί συμμετέχουν στην καθέλκυση του νεότευκτου πλοίου, που είναι μία δύσκολη και κοπιαστική δουλειά, γιατί είναι η πρώτη φορά που το πλοίο πέφτει στη θάλασσα.

«Κάθε φορά που γίνεται μία καθέλκυση, για εμάς είναι σαν την πρώτη φορά», τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Σαράντης Κούρης, ο οποίος μαζί με τα άλλα δύο του αδέρφια, από το πρωί μέχρι το βράδυ δουλεύουν στο ναυπηγείο για να τελειώσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι νέες παραγγελίες των πλοιοκτητριών εταιρειών με τις οποίες έχουν συνάψει συμφωνίες.

Η απόφαση, προκειμένου το ναυπηγείο που διατηρούσαν από το 1989 στην περιοχή της Μιτζέλας να επεκτείνει τις δραστηριότητές του εκτός από την επισκευή και στις κατασκευές, πάρθηκε αρχές του 2010. «Βλέπαμε σταδιακά πως υπήρχε κάμψη και πως η πορεία θα ήταν φθίνουσα αφού είχε αρχίσει η κρίση. Αποφασίσαμε να ρισκάρουμε και τελικά δικαιωθήκαμε», υπογραμμίζει ο Σαράντης Κούρης, και μαζί με τον Κυριάκο και τον Σταύρο άρχισαν να σχεδιάζουν τα νέα τους βήματα. Λίγο αργότερα ήρθε η πρώτη παραγγελία από οικογένεια πλοιοκτητών που τους εμπιστεύθηκε και έτσι ξεκίνησε η κατασκευή του πρώτου πλοίου, το οποίο δρομολογήθηκε στον Πειραιά και αργότερα πουλήθηκε στη Χιλή.

Μετά από έξι μήνες, ήρθαν άλλες δύο παραγγελίες και έτσι κατασκευάστηκαν το «Πρωτοπόρος 5» και το «Πρωτοπόρος 6», ακολούθησε το «ΑΝΑΣΣΑ Μ» που πραγματοποιεί σήμερα δρομολόγια Θάσο-Κεραμωτή, το «Πρωτοπόρος 8», ενώ υπό κατασκευή είναι άλλα δύο καράβια αντίστοιχων πλοιοκτητριών εταιρειών.

Ξεκίνημα από το Τρίκερι

Το ναυπηγείο στη Μιτζέλα μπορεί να είναι για τα τρία αδέρφια το «γέννημα-θρέμμα» των ονείρων τους, όμως η οικογενειακή παράδοση στη ναυπηγική ξεκινάει από την Αγία Κυριακή Τρικερίου. Στην περιοχή η οικογένεια διατηρεί πάππου προς πάππου και εκεί ναυπηγείο, το οποίο πέρασε από τον παππού στο γιο και κατόπιν στον πατέρα των τριών αδερφών, που ήταν ο αρχηγός μίας πολυμελούς οικογένειας με εννιά παιδιά.

Τα υπόλοιπα παιδιά παραμένουν στη βάση τους και ασχολούνται επίσης με τη ναυπηγική. «Για εμάς το ναυπηγείο είναι η ζωή μας. Μάθαμε να δουλεύουμε πάνω σε συγκεκριμένα πράγματα και αυτό ευτυχώς μέχρι σήμερα μας βγήκε σε καλό», λέει καταλήγοντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Σαράντης Κούρης.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 3 weeks later...

Μεγάλο ποσοστό του ναυπηγείου του κ. Χαλκίτη στο Πέραμα εξαγοράστηκε από την Golden Yachts του κ Πάρη Δράγνη, έτσι πλέον ο τίτλος του ναυπηγείου είναι Halkitis-Golden Yachts και ανακαινίζεται η πρόσοψη του ναυπηγείου.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Οι Κινέζοι πιέζουν για ναυπηγήσεις κρουαζιερόπλοιων, με αφορμή τη συμφωνία της Carnival με τη Shanghai Waigaoqiao Shipbuilding

Quote

Να κάνουν άμεσα το πρώτο, σημαντικό βήμα στην αγορά ναυπήγησης κρουαζιερόπλοιων θέλουν οι Κινέζοι. Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι τα κρουαζιερόπλοια που αναμένεται να κατασκευαστούν σε κινεζικές κλίνες για λογαριασμό της ισχυρότερης εταιρείας κρουαζιέρας στον κόσμο, με την καθοδήγηση του μεγαλύτερου κατασκευαστή παγκοσμίως, της ιταλικής Fincantieri. Οι πληροφορίες φέρουν τους Ιταλούς να πιέζονται από τους καλύτερους πελάτες τους προκειμένου να συμμετέχουν στο project της Κίνας. Η Carnival, που εδρεύει στις ΗΠΑ, έχει υπογράψει συμφωνία με την Κίνα προκειμένου να έχει τον πρώτο «λόγο» στις κρουαζιέρες στην Ασία.

Όσον αφορά τα κρουαζιερόπλοια που θα κατασκευαστούν εκεί, πρόκειται για δύο της σειράς Vista, τα οποία θα ναυπηγηθούν στο Shanghai Waigaoqiao Shipbuilding.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Carnival πάντως, η επιλογή της εταιρείας ήταν αποτέλεσμα της δυσκολίας ανεύρεσης ελεύθερων κλινών στην Ευρώπη ή αλλού.

Την ίδια στιγμή πάντως, οι Ιάπωνες, που επιχείρησαν να πετύχουν το δικό τους άνοιγμα στην κρουαζιέρα, αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλα προβλήματα προκειμένου να ολοκληρώσουν τη ναυπήγηση δύο κρουαζιερόπλοιων για λογαριασμό της AIDA, που είναι θυγατρική της Carnival. Ήδη, όπως αναφέρεται, τα ναυπηγεία της Mitsubishi καταγράφουν ζημιές από το project ύψους 1,5 δισ. δολαρίων.

Οι αστοχίες των Ιαπώνων ενδέχεται πάντως να χρησιμοποιηθούν από την Carnival, τη Fincantieri και τους Κινέζους, προκειμένου να αποφύγουν τα ίδια λάθη.

Μάλιστα τα σχέδια των Κινέζων για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας σε όλους τους τομείς στην Κίνα προβλέπουν και τη δημιουργία βιομηχανικής περιοχής στη Σαγκάη, η οποία θα δοθεί σε Ευρωπαίους εφοδιαστές πλοίων, προκειμένου να αναπτύξουν εκεί εγκαταστάσεις.

Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί εφικτό να προσφέρουν, άμεσα, μηχανικά και άλλα μέρη του πλοίου, όπως είναι τα συστήματα διάσωσης ή κατάσβεσης πυρκαγιάς, σε πλοία που θα κατασκευάζονται εκεί. Οι Κινέζοι ως επί το πλείστον θα προμηθεύουν τα ναυπηγεία με χάλυβα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ιταλικού νηογνώμονα (RINA) κ. Morreti, τα κινεζικά πλοία θα πρέπει να πληρούν τα πρότυπα που απαιτούν οι μεγάλες εταιρείες κρουαζιερόπλοιων. Προσθέτει δε πως από ό,τι έχει αντιληφθεί και οι Κινέζοι επιβάτες προσδοκούν τα πλοία αυτά να είναι ανάλογα με αυτά που κατασκευάζονται στην Ευρώπη, αν και θα έχουν διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά τη διασκέδαση.

Ο Rina, ο οποίος κατέχει μερίδιο 27% στην αγορά κατασκευής κρουαζιερόπλοιων, αναφέρει ότι θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα προχωρήσουν τα επόμενα χρόνια οι Κινέζοι τόσο όσον αφορά τα πλοία της Carnival όσο και άλλα projects που θα ξεκινήσουν πιθανότητα κινεζικές εταιρείες.

Περιγράφοντας πάντως την κατάσταση στην Κίνα ο κ. Morreti επισημαίνει ότι σε ημερήσια βάση κινεζικά ναυπηγεία και εταιρεία καλούν τον Rina προκειμένου να συνεργαστούν στην αγορά κρουαζιέρας.

Επιπλέον, ο Niels-Erik Lund, διευθύνων σύμβουλος της SunStone Ships, η οποία θα κατασκευάσει μέχρι 10 expedition cruise vessels στην Κίνα, σημειώνει ότι τόσο οι τιμές όσο και η χρηματοδότηση είναι καλύτερες από τα ισχύοντα στην Ευρώπη.

«Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία ανάπτυξης της κρουαζιέρας στην Κίνα» επισημαίνουν οι αναλυτές, οι οποίοι αναφέρουν ότι το 2016 οι επιβάτες κρουαζιέρας από την Κίνα έφτασαν τα 2 εκατ. και σύμφωνα με τη στόχευση των Αρχών της χώρας θα έχουν διπλασιαστεί μέχρι το 2020.

Πάντως η «εκτόξευση» των επιβατών κρουαζιέρας από την Κίνα, κάτι στο οποίο ευελπιστούσε η βιομηχανία, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται και οι ρυθμοί ανάπτυξης, αν και εντυπωσιακοί, είναι χαμηλότεροι από τους αναμενόμενους.

Η θέση της Ευρώπης

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία κατασκευής κρουαζιερόπλοιων έχει τη μερίδα του λέοντος από ένα orderbook που περιλαμβάνει 90 πλοία, αξίας 60 δισ. δολαρίων. Μάλιστα τα ευρωπαϊκά ναυπηγεία φαίνεται ότι είναι over booked. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα νέες γιάρδες στην Ευρώπη, που μέχρι πρόσφατα δεν ασχολούνταν με τα συγκεκριμένα πλοία, η κατασκευή των οποίων είναι εξαιρετικά δύσκολη και δαπανηρή, να μπαίνουν στο παιχνίδι. Τέτοια ναυπηγεία είναι στην Κροατία τα Brodosplit και Uljanik, που εξασφάλισαν μια παραγγελία από τη Scenic Cruises της Αυστραλίας για ένα κρουαζιερόπλοιο 228 επιβατών.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 11 months later...
  • 4 months later...

Σε ολιγοπωλιακή ρότα η ναυπηγική βιομηχανία για διεκδίκηση μεριδίων στη νέα εποχή της «πράσινης» ναυτιλίας

Quote

Σε μια νέα, περισσότερο ολιγοπωλιακή αγορά, εισέρχεται η παγκόσμια ναυπηγική βιομηχανία. Οι δύο μεγαλύτερες ναυπηγικές χώρες στον κόσμο, Κορέα και Κίνα, έχουν ήδη ξεκινήσει την οικονομική ναυμαχία προκειμένου να κερδίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα μερίδια στη νέα «πράσινη» εποχή για τη ναυτιλία. 

Παράλληλα οι δύο χώρες τρέχουν και ξεχωριστά προγράμματα ώστε να πετύχουν τον στόχο της καθετοποίησης της παραγωγής, με προμηθευτές τους αποκλειστικά τοπικές επιχειρήσεις. 

Αναμονή στην Ευρώπη
Την ίδια περίοδο στην Ευρώπη, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα σχεδόν αποκλειστικά στα κρουαζιερόπλοια και σε πλοία υψηλής τεχνολογίας, δεν έχει αποφασιστεί ακόμα το πλαίσιο της πολιτικής που θα στηρίξει τον κλάδο απέναντι στον σφοδρό ανταγωνισμό.   

Το πρώτο βήμα έγινε από τους Νοτιοκορεάτες. Προκειμένου να σώσουν τον δεύτερο μεγαλύτερο ναυπηγικό όμιλο της χώρας και έναν από τους μεγαλύτερους στον κόσμο, την Daewoo, και αφού το κράτος επιδότησε έμμεσα με αρκετά δισ. δολάρια ολόκληρη τη ναυτιλιακή - ναυπηγική βιομηχανία της χώρας, αποφασίστηκε να προωθηθεί η εξαγορά του (συγχώνευση) με τον μεγαλύτερο όμιλο στον κόσμο, τη Hyundai Heavy. Οι δύο όμιλοι, όταν και εφόσον ολοκληρωθεί η συγχώνευση θα ελέγχουν περισσότερο από το 22% του παγκόσμιου orderbook, όταν οι ναυπηγικές βιομηχανίες της χώρας έχουν το 36% του παγκόσμιου order book. 

CSS και CSI
Η απάντηση έρχεται όπως φαίνεται άμεσα από τους Κινέζους, οι οποίοι προωθούν τη συγχώνευση δύο από τους μεγαλύτερους ναυπηγικούς ομίλους της χώρας. 

Οι όμιλοι China State Shipbuilding Corp και China Shipbuilding Industry Corp συμφώνησαν να προχωρήσουν σε συγχώνευση, προκειμένου να αποτελέσουν το αντίπαλο δέος στους Νοτιοκορεάτες, δημιουργώντας έναν όμιλο με μερίδιο αγοράς 15% σε παγκόσμιο επίπεδο, όταν όλες οι ναυπηγικές μονάδες της Κίνας έχουν μερίδιο 30%. 

Εφόσον ολοκληρωθούν θετικά οι δύο συμφωνίες, από τις γιάρδες των δύο ομίλων θα πέφτουν στο νερό τουλάχιστον ένα στα τρία πλοία παγκοσμίως κι οι τιμές των πλοίων αναμένεται να ανέβουν κατά 5% με 10%. 

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η συγχώνευση που σχεδιάζεται στη Νότια Κορέα έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από τα εργατικά σωματεία, τα οποία βλέπουν ότι ο αριθμός των εργαζομένων θα συρρικνωθεί περαιτέρω, αφού ήδη οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας έχουν προχωρήσει σε μειώσεις προσωπικού. Σημειώνεται επίσης ότι οι δύο κινήσεις θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές από τις Επιτροπές Ανταγωνισμού άλλων κρατών, όπως είναι η Ε.Ε. Ήδη στην Ιαπωνία, που έχει την τρίτη μεγαλύτερη ναυπηγική βιομηχανία στον κόσμο, αντιδρούν στο ενδεχόμενο εξαγοράς της Daewoo από τη Hyundai.  

Ο απώτερος σκοπός
Κοινό σημείο στην προσπάθεια και των δύο χωρών είναι η κατάκτηση της νέας «πράσινης» αγοράς. Πιο συγκεκριμένα, σε μια περίοδο που όλα δείχνουν ότι τα πλοία μεταφοράς LNG θα πολλαπλασιαστούν από τα μέσα της επόμενης δεκαετίας, οι δύο μεγάλες βιομηχανίες λαμβάνουν θέση στην εκκίνηση. Ωστόσο, η Ν. Κορέα ξεκινά μάλλον αρκετά βήματα μπροστά, αφού θεωρείται ότι διαθέτη την απόλυτη τεχνογνωσία στο LNG και έχει τη μερίδα του λέοντος στις νέες παραγγελίες. Μέχρι στιγμής τα ναυπηγεία της Ν. Κορέας έχουν παραγγελίες που τρέχουν για 107 LNG carriers, ενώ της Κίνας 24 και της Ιαπωνίας που εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο ιαπωνικές ναυτιλιακές εταιρείες μόλις εφτά. 

Όσον αφορά τα πλοία που θα έχουν μηχανές duel fuel (και πετρέλαιο και LNG), με τα μέχρι στιγμής δεδομένα κοστίζουν περίπου 10 με 15 εκατ. δολάρια περισσότερα από τα συμβατικά πλοία. 

Οι Κινέζοι ωστόσο έχουν ξεκινήσει συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να καταφέρουν να μπουν στη συγκεκριμένη αγορά, όπως και στην αγορά προηγμένων τεχνολογικά και περιβαλλοντικά συστημάτων ναυτιλιακού εξοπλισμού. Έναν τομέα που μέχρι σήμερα κυριαρχούν οι ευρωπαϊκές εταιρείες (κυρίως Βόρεια Ευρώπη). 

Μονοπώλια;
Τόσο οι Νοτιοκορεάτες όσο και οι Κινέζοι υποστηρίζουν ότι οι εξαγορές και συγχωνεύσεις που σχεδιάζουν δεν οδηγούν σε μονοπώλια. Μάλιστα, ο επικεφαλής της Korean Development Bank, η οποία διαθέτει το 55% των μετοχών της Daewoo, το οποίο θα εξαγοράσει η Hyundai, είχε δηλώσει πριν από λίγο καιρό ότι στόχος είναι να στηριχθεί η ναυπηγική βιομηχανία. Σύμφωνα με τους Κορεάτες, η Huyndai θα χρησιμοποιήσει την Daewoo σαν «υπεργολάβο» προκειμένου να μειώσει τα κόστη της. 

Από την πλευρά του ο Χιου Γουένμινγκ, πρόεδρος της China Industry Shipbuilding, σε δηλώσεις σε κινεζικά μέσα δήλωσε ότι οι δύο κρατικών συμφερόντων όμιλοι που πρόκειται να συγχωνευθούν, σχεδιάζεται από το 2014. 

Από τότε έχουν γίνει πολλές συγχωνεύσεις και εξαγορές σε παγκόσμιο επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υπερπροσφορά κλινών στη ναυπηγική βιομηχανία. 

Τέλος, σε ό,τι αφορά το ζήτημα του μονοπωλίου, ο κ. Γουένμινγκ υποστήριξε ότι οι δύο όμιλοι δεν ελέγχουν την αγορά αφού διαθέτουν μερίδιο 15%.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 1 month later...
35 minutes ago, Nereus said:

Το μονοπώλιο το έχει γιατί την αφηνουν να το έχει... 

Τα Ελληνικά ναυπηγεία έβαλαν τα χέρια τους και βγάλανε τα μάτια τους, και εγώ θέλω να πηγαίνω σε Ελληνικό ναυπηγείο αλλά δεν θέλω να πληρώνω το κούκο αηδόνι ούτε να μη ξέρω πότε θα φύγω.. Δεν είμαι φαν καμίας Αττικα αλλά επιχείρηση έχουν όχι ΜΚΟ.. 

Θες να τραβήξεις πλοία στο ναυπηγείο? Γίνε ανταγωνιστικος.. Αλλά δεν νομίζω να δεχόταν κάποιος να παίρνει 500 ευρώ μηνιάτικο ούτε το κράτος να βάλει συντελεστή 5% στα ναυπηγεία κλπ. 

ανταγωνιστικοτητα δεν ειναι μονο οι μισθοι bangladesh.

εχουμε αναφερθει πολλες φορες στο γιατι εχασαν το παιχνιδι τα ελληνικα ναυπηγεια.

πρωτα απο ολα δεν ειχαν απο τις εκαστοτε κυβερνησεις την στηριξη μεσα στην ΕΕ, που ειχαν ναυπηγεια ανταγωνιστικων χωρων (πχ Γαλλια, Ιταλια).

το αλλο προβλημα ειναι οτι ολοι οσοι ενεπλακησαν στην διαχειριση των ναυπηγειων (ιδιωτες επενδυτες, κρατικοι φορεις, συνεταιρισμοι εργαζομενων), ειχαν σαν στοχο μονο τις ναυπηγησεις του Πολεμικου Ναυτικου και τις Επισκευες των Ferries. καμια καινοτομια, καμια πρωτοπορια.

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...