Jump to content
Shipfriends

Recommended Posts

  • 2 weeks later...

Εμποδίζουν τα έργα στο λιμάνι της Ακαντιάς

Πηγη: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ

Την συνδρομή του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου για την απομάκρυνση των σκαφών που παραμένουν «αδρανοποιημένα παράνομα και καταχρηστικά» στη λιμενική ζώνη της Aκαντιάς ζήτησε ο δήμαρχος Ροδίων κ. Xατζής Xατζηευθυμίου υπό την ιδιότητά του ως προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδ/νήσου.

Ειδικότερα ζητείται από τον εισαγγελέα να συναινέσει για την βίαιη απομάκρυνση των σκαφών ώστε να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση των εργολαβιών, που ως σκοπό έχουν τη βελτίωση της εικόνας του τουριστικού λιμένα.

Αναλυτικά στην επιστολή του δημάρχου αναφέρονται τα εξής:

ΘEMA: Άμεση απομάκρυνση σκαφών από τη χερσαία Λιμενική ζώνη AKANTIAΣ POΔOY.

ΣXET.1.Oι διατάξεις του N. 2881/2001 (ΦEK 16/6-2-2001) «Ρύθμιση θεμάτων ανέλκυσης ναυαγίων και άλλες διατάξεις».

2. Το αριθ. TE/B10/1520/18-6-2008 έγγραφό μας.

Κύριε Εισαγγελέα

Παρά τις επανειλημμένες εντολές μας, προς τους πλοιοκτήτες των σκαφών της συνημμένης λίστας, τα σκάφη αυτά παραμένουν αδρανοποιημένα, παράνομα και καταχρηστικά, στην χερσαία Λιμενική Ζώνη Ακαντιάς POΔOY, παρακωλύοντας τις εργολαβίες ασφαλτόστρωσης και περιφράξεων χώρων του υπόψη λιμένα, που είναι σε εξέλιξη, με αποτέλεσμα την μεγάλη καθυστέρηση των έργων, που μπορεί να αποφέρει και αποζημιώσεις υπέρ των εργολάβων και σε βάρος του Δημοσίου και κίνδυνο τον πιθανό αποκλεισμό του Λιμένα Ρόδου, από πλοιοκτήτες κρουαζιερόπλοιων τον επόμενο χρόνο, λόγω μη συμμόρφωσης του Φορέα του Λιμένα στις σύγχρονες Διεθνείς και Κοινοτικές οδηγίες, για εφαρμογή θεμάτων ασφαλείας (ISPS) μέσα στους Λιμένες.

Κατόπιν τούτων, παρακαλούμε να συναινέσετε, ως βασικός λειτουργός διασφάλισης των λειτουργιών μιας συντεταγμένης πολιτείας και των συμφερόντων του Δημοσίου, γενικότερα, στις ενέργειες μας αμέσου και βιαίας απομάκρυνσης από τον Λιμένα Aκαντιάς POΔOY των σκαφών της λίστας, που επισυνάπτουμε, ώστε και οι εργολαβίες να ολοκληρωθούν τάχιστα και να βελτιωθεί η αισθητική εικόνα, ενός τουριστικού θερέτρου, όπως είναι η POΔOΣ, μια και οι Λιμένες αποτελούν «Ζώνη εμφάνισης» για την πόλη και την νήσο POΔO γενικότερα.

O ΠPOEΔPOΣ

XATZHΣ XATZHEYΘYMIOY

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Εμένα μου φαίνεται πολύ καλή ιδέα.Διότι θα γίνει ένα πολύ όμορφο αξιοθέατο το οποίο θα θυμίζει σε εμάς και σε όλους τους τουρίστες την ιστορία του παλιού λιμανιού της Ρόδου.

Link to comment
Share on other sites

Οι νεώτεροι δεν ενθυμείσθε, αλλά ένας μΚ (=μετά Κατσιφάρα) ΥΕΝ του ΠΑΣΟΚ (ονόματι Αλεξανδρής), εκεί γύρω στο 1987 και ενώ έβραζε το καζάνι με Δήμητρα "Μιμή" Λιάνη και Γ. Κοσκωτά, απεφάσισε ότι βρήκε στον βυθό του Μανδρακίου τα υπολείμματα του υποτίθεται καταρρεύσαντος το πάλαι ποτέ Κολοσσού. Υποβρύχια, Μοσσάντ, βαθυσκάφη, δύτες, αλεξιπτωτιστές, KGB κλπ δημοκρατικές δυνάμεις το προσπάθησαν, αλλά τελικά το εγχείρημα εγκαταλείφθηκε υπο τους θορυβώδεις καγχασμούς του Πανελληνίου :P.

Link to comment
Share on other sites

δεν τα θυμασαι καλα:). ο βουλευτης φωκιδας σταθης αλεξανδρης που διακονουσε το ΥΕΝ:D ηθελε δοξα. δυτης του λιμενικου ανεφερε στο λιμεναρχειο οτι βρηκε τη γροθια του κολοσσου:eek:. το αρχηγειο του λσ επεβαλε σιωπη, ενω δεν επετραπη σε κανεναν ειδικο (αρχαιολογο, εκπροσωπο του ΥΠΠΟ κλπ) να δει το ευρημα. οταν ανελκυστηκε το ευρημα ολοι καταλαβαν οτι ητα απλα ενα μπλοκι που του ειχε κανει αυλακιες η δαγκανα του κρενιου και δεν ειχε καμια σχεση με τον κολοσσο (που δεν ηταν απο μαρμαρο αλλα ορειχαλκινος).

μολις εσκασε το φιασκο το ΥΠΠΟ διαχωρησε τη θεση του και ειπε οτι η ολη επιχειρηση ηταν αρμοδιοτητας ΥΕΝ. παντως ge το καλοκαιρι του 87 δεν μεσουρανουσε το σκανδαλο κοσκωτα και η μιμη (αυτα τα σκανδαλα ηταν το 88), αλλα η εκδοση του φολινι, η δολοφονια της φραντζη και οι 1100 νεκροι απο τον καυσωνα.

εκεινη την εποχη βρισκομουν στο εξωτερικο και η ειδηση ηταν το ανεκδοτο των διεθνων ΜΜΕ.

παντως (για να επανελθουμε στο σημερα) τετοια μεγαλεπηβολα εργα εθνικοσοσιαλιστικης αισθητικης δεν προσφερουν και πολλα. το ταμα του εθνους στο γαλατσι θυμιζουν. ας κοιταξουν στη ροδο να τελειωσουν τα εργα στα λιμανια τους ωστε να μην δενουν ferries 180 μετρων στις αγκυρες και να μη χρειαζονται τα κρουαζιεροπλοια 3 ρυμουλκα να βογαρουν για να μην τα παρει ο αερας και ας τους λειπουν τα εθνικοσοσιαλιστικα μεγαλεια.

ΥΓ1 ο τουρισμος της ροδου πασχει απο αποψεως ποιοτητας επισκεπτων και οχι γιατι δεν εχουν τι να δουν

Edited by proud_ionian
φωκιδα οχι φθιωτιδα
Link to comment
Share on other sites

Ρε σεις, μην είσαστε αρνητικοί μέσα στον μίζερο επαρχιωτισμό σας:rolleyes: ... διαβάστε πρώτα και μετά μιλάτε ...

Το έργο θα είναι αφιερωμένο στην ειρήνη και στο περιβάλλον...ε θα βοηθήσει και λιγουλάκι τον τουρισμό που πατώνει...;)

ΥΓ Ευτυχώς να λέτε που όλη σχεδόν η παλιά πόλη είναι προστατευόμενη και τον τελευταίο λόγο θα τον έχουν οι αρχαιολόγοι, οι οποίοι παρ' όλη την δυσκαμψία τους έχουν ορθότερη άποψη περί αυτών των ζητημάτων από τους αιρετούς άρχοντες, τους ξενοδόχους και τις εμπορικές εταιρείες. Είναι λίγο ξεροκέφαλοι...αλλά τους προτιμώ από τους άλλους.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

ΛΙΜΑΝΙ ΡΟΔΟΥ- ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ: «Κάγκελα» από την Άνοιξη

Πηγη: ΠΡΟΟΔΟΣ

Αυστηρά προβλέπεται να είναι τα μέτρα ασφαλείας που θα εφαρμοσθούν στο λιμάνι της Ρόδου από τον προσεχή Απρίλιο. Ωστόσο ορισμένα από τα μέτρα που προβλέπει ο κώδικας ISPS άρχισαν ήδη να εφαρμόζονται. Ήδη οι πύλες του εμπορικού λιμένα έκλεισαν από την αρχή του έτους τόσο για τους επιβάτες όσο και για τα οχήματα. Τα μέτρα όμως θα ενταθούν ακόμη περισσότερο, όπως δήλωσε ο διοικητής του ΒΆ Λιμενικού Κλιμάκιου κ. Παναγιώτης Ντόκος στα πλαίσια της εφαρμογής των διεθνών κανονισμών.

Αυστηρά όμως θα είναι τα μέτρα ασφαλείας και στις υπόλοιπες λιμενικές εγκαταστάσεις του νησιού μας, όπως για παράδειγμα η Ακαντιά και η Κολόνα. Συγκεκριμένα όπως έγινε γνωστό τους θερινούς μήνες θα είναι συνεχής η φύλαξη και στην Ακαντιά ενώ θα κλείσει το καλοκαίρι για τα οχήματα και το λιμάνι της Κολόνας.

Για τη διεξαγωγή των ελέγχων θα υπάρχουν και ειδικά μηχανήματα στο εμπορικό λιμάνι του νησιού μας. Οπως είναι γνωστό στις 25 Φεβρουαρίου έχει αποφασιστεί η διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού για την εξεύρεση της εταιρείας σεκιούριτι που θα αναλάβει την φύλαξη των λιμενικών εγκαταστάσεων του νησιού μας. Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί θα τεθούν υπό συνεχή επιτήρηση η Ακαντιά, η Κολόνα και το εμπορικό λιμάνι. Την ευθύνη για τη φύλαξη των λιμενικών εγκαταστάσεων θα έχουν σε 24ωρη βάση 17 άτομα σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχει γίνει. Το κόστος του έργου της φύλαξης της Ακαντιάς του εμπορικού λιμένα της Κολόνας και των άλλων εγκαταστάσεων φθάνει στο ποσό των 350.000 ευρώ.

Την εποπτεία στο θέμα της ασφάλειας των λιμενικών εγκαταστάσεων θα έχει ο διοικητής του Β Λιμενικού Κλιμακίου Παναγιώτης Ντόκος. Για την κάλυψη του κόστους της φύλαξης των λιμενικών εγκαταστάσεων η διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου προσανατολίζεται να προχωρήσει στην επιβολή τέλους που θα καταβάλλεται ανά επιβάτη.

Ωστόσο όμως οι εταιρείες κρουαζιεροπλοίων αντιδρούν έντονα για την επιβολή του τέλους του ενός ευρώ ανά επιβάτη.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιβληθεί μικρότερο τέλος προκειμένου να υπάρχει φύλαξη στο εμπορικό λιμάνι έστω και για λιγότερες ώρες.

Link to comment
Share on other sites

τα καλα νεα ειναι οτι καποιοι θα βρουν δουλεια απο αυτο!τα κακα νεα ειναι οτι θα γινει φρουριο ενα πολυ ομορφο κ καραβολατρικο λιμανι!ελπιζω να βγαλουν καρτουλα shipfriends για να μπαινουμε ελευθερα!!!παντως κ 1ευρω να πληρωνα δεν με χαλαγε για να κανω την κ...α κεφι μου

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ο κακός μας ο καιρός και το λιμάνι της Ρόδου έδιωξαν 4.000 επισκέπτες!

Αλλαξε ρότα το κρουαζιερόπλοιο «Costa Concordia» χθες το πρωί, λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στη θαλάσσια περιοχή της Ρόδου και οι οποίοι δεν επέτρεψαν την προγραμματισμένη προσέγγισή του στο λιμάνι, εξαιτίας της έλλειψης ασφαλούς λιμενικής υποδομής.

Το κρουαζιερόπλοιο που μετέφερε 3.182 επιβάτες και 1.000 άτομα πλήρωμα, δεν κατάφερε να αγκυροβολήσει στο λιμένα της Ρόδου, με αποτέλεσμα να αναγκάσει τον καπετάνιο να κατευθυνθεί προς το Μαρμαρίς, που διαθέτει σύγχρονες λιμενικές εγκαστάσεις.

Link to comment
Share on other sites

Και βαλε οτι ερχονταν απο Σμυρνη πριν...,δηλαδη ΕΛΛΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑ 0-2...Αν βαλουμε και την τουρκικη φρεγατα:rolleyes:(εστω και κατα λαθος να εφτασε)0-3:cool:

Αληθεια,το λιμανι της Ροδου,ποιοι καιροι το πιανουν:confused:(ολοι?)Γιατι καθε φορα που εχουμε απαγορευτικο,διαβαζω στα διαφορα δελτια που κανουμε '' το BLUE STAR ταδε εδεσε εξω απο το αεροδρομιο γιατι δεν μπορουσε να κρατηθει μες το λιμανι...''

Link to comment
Share on other sites

Το λιμάνι της Ακάντιας στην Ρόδο είναι εκτεθειμένο πλήρως στους νοτιάδες. Όταν δε επικρατούν δυνατές σοροκάδες όπως προχτές η κατάσταση γίνεται επιεικώς τραγική κι όλα τα βαπόρια ανεξαιρέτως πάνε αγκυροβόλιο.

Τα ίδια ισχύουν και για την Κω το άλλο μεγάλο νησί της δωδεκανήσου.

Link to comment
Share on other sites

Ο κακός μας ο καιρός και το λιμάνι της Ρόδου έδιωξαν 4.000 επισκέπτες!

με αποτέλεσμα να αναγκάσει τον καπετάνιο να κατευθυνθεί προς το Μαρμαρίς, που διαθέτει σύγχρονες λιμενικές εγκαστάσεις.

To Marmaris εχει την τυχη να βρισκεται μεσα σε ενα τεραστιο φυσικο κολπο που δε επηρεαζεται απο κανενα καιρο απο απψη κυματισμου.

Η λιμενικη εγκατασταση δεν ειναι τιποτα το τρομερο αφου στην ουσια οι ντοκοι που πεφτουν τα πλοια ειναι η εξωτερικη πλευρα της μαρινας.

Εχει δυο θεσεις για ενα πολυ μεγαλο πλοιο και ενα μεσαιο.

Ακολουθουν 2 χαρακτηριστικες φωτο με τη μεγαλη προβλητα ελευθερη και στη μικρη το ROYAL IRIS πριν καποια χρονια και μια της Ροδου με ενα Σορωκο 7-8 οπου το ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ δεν επιασε αλλα περιμενε να ελευθερωθει καλυτερη θεση.

post-1583-128326978135_thumb.jpg

post-1583-128326978137_thumb.jpg

post-1583-128326978138_thumb.jpg

Edited by aiolosii
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Απερρίφθη η προσφυγή για τη μαρίνα Ρόδου

Πηγη: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ

Την απόρριψη της από 31 Δεκεμβρίου 2008 προσφυγής της εταιρείας Μαρίνες Ρόδου ΑΕ κατά της υπ αρίθμ. 291/ 26-9-2009 απόφασης του διοικητικού συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου με την οποία εγκρίθηκαν οι όροι του τεύχους προκήρυξης του διαγωνισμού για την ανάδειξη φορέα διαχείρισης του τουριστικού λιμένα Μανδρακίου Ρόδου, ως απαράδεκτης λόγω εκπροθέσμου άσκησης της αποφάσισε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χ. Κόκκινος.

Η εταιρεία Mαρίνες Pόδου AE αιτήθηκε την ακύρωση των όρων του Tεύχους Προκήρυξης διαγωνισμού για την ανάδειξη Φορέα Διαχείρισης του Tουριστικού Λιμένα Mανδρακίου Pόδου υποστηρίζοντας ότι κακώς δεν της αναγνωρίστηκε το προτιμησιακό δικαίωμα στο διαγωνισμό.

Οπως εξέθεσε με τις υπ αρίθμ 335 και 508/2005 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Pοδίων που εγκρίθηκαν από την Περιφέρεια Nοτίου Aιγαίου διεξήχθη διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για την ανάδειξη μισθωτή χρήσης του νέου τουριστικού λιμένα Pόδου στη θέση Zέφυρος.

Στο διαγωνισμό έλαβε μέρος η εταιρεία Γενική Tεχνική AE που αναδείχτηκε πλειοδότης.

Προκειμένου να ενθαρρυνθεί και να καταστεί ελκυστική η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότέρων ενδιαφερομένων επενδυτών στο δημοπρατηθέν έργο στην από 8 Φεβρουαρίου 2005 προκήρυξη του διαγωνισμού ανάδειξης μισθωτή χρήσης προβλέφθηκε ρητά υπέρ του αναδειχθησόμενου πλειοδότου δικαίωμα προτιμήσεως για το αντίστοιχο έργο στον έτερο λιμένα της πόλεως της Pόδου στην περιοχή του Mανδρακίου και είναι ως εκ της φύσεως του πράγματος ευθέως ανταγωνιστικός προς το έργο για τον τουριστικό λιμένα Pόδου.

Η εγκυρότητα του όρου για το δικαίωμα προτιμήσεως, όπως τόνισε η εταιρεία, δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν και ιδίως από ενδιαφερόμενους που είχαν ήδη τότε πρόθεση να συμμετάσχουν μόνο στο διαγωνισμό του έργου για την Mαρίνα Mανδρακίου.

H εταιρεία Mαρίνες Pόδου AE υποστήριξε ότι από την εξέταση του περιεχομένου των τευχών δημοπράτησης προκύπτει ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στους όρους του διαγωνισμού το δικαίωμα προτιμήσεως όπως αυτό είχε καθοριστεί στον διαγωνισμό για τον τουριστικό λιμένα Pόδου. Θεωρεί ότι καταργείται στην ουσία το δικαίωμα προτιμήσεως ενώ θεωρεί απίθανο να υπάρξει ισοψηφία μεταξύ των διαγωνιζόμενων.

Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

Πέραν ωστόσο της αντιδικίας μεταξύ της δημοτικής αρχής του δήμου Ροδίων και της εταιρείας για το τρόπο που διενεργείται ο διαγωνισμός για τη Μαρίνα του Μανδρακίου μια νέα διαμάχη έχει ξεσπάσει εξ αφορμής εισήγησης της επιτροπής παρακολούθησης της σύμβασης του έργου της Μαρίνας της Ρόδου από την ίδια ανάδοχο.

Η Επιτροπή Παρακολούθησης της σύμβασης, εισηγήθηκε την καταγγελία μίσθωσης λόγω μη τήρησης εκ μέρους της εταιρείας των συμβατικών της υποχρεώσεων.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Ροδίων κ. Χατζηευθυμίου, η Μαρίνες Ρόδου ΑΕ δεν έχει καταβάλει οφειλές δύο εξαμήνων με συνέπεια να αναγκάζεται ο δήμος να πληρώσει από ίδιους πόρους. Το θέμα θα έρθει για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, όπου θα συζητηθεί η πιθανότητα να διαλυθεί η σύμβαση, να κηρυχθεί έκπτωτος ο ανάδοχος και να προχωρήσει η δημοτική αρχή σε νέα δημοπράτηση.

Απαντώντας ο πρόεδρος του διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Μαρίνες Ρόδου Α.Ε. κ. Νίκος Μαλτέζος ξεκαθάρισε χθες στον SKY ότι όχι μόνον δεν τίθεται κανένα θέμα με την καταβολή των μισθωμάτων, αλλά έχει δοθεί εντολή στην τράπεζα από την εταιρεία να καταβληθούν τα χρήματα.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι μετά την ολοκλήρωση των περιβαλλοντικών μελετών, το έργο θα παραδοθεί το αργότερο σε δύο χρόνια, όπως είπε.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν, τέρμα αυτά που ξέρατε. Η Ρόδος θα αποκτήσει του κόσμου τα λιμάνια, τις μαρίνες και τα cruise terminals. Εάν δεν το πιστεύετε...ιδέτε και μόνοι σας εδώ και εκεί. Ειδικά το τεχνητό Ε είναι όλα τα λεφτά...και κυρίως άμεσα υλοποιήσιμο.:rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Λαμβάνονται μέτρα στα λιμάνια για τα κρουαζιερόπλοια!

Πηγη: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ

"Τo Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου εργάζεται συνεχώς για την βελτίωση των λιμενικών υποδομών που έχει στη δικαιοδοσία του και συνεργάζεται αρμονικά με όλους τους φορείς για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού. Όσο για το γεγονός ότι πριν από λίγες ημέρες έλυσε κάβους το κρουαζιερόπλοιο «Costa Concordia» αυτό οφείλεται στις κακές καιρικές συνθήκες"

Τα ανωτέρω αναφέρει μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ροδίων κ Χ. Χατζηευθυμίου σε επιστολή του προς τη Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας σε απάντηση ερωτήσεως που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Νικητιάδης μετά την απόφαση του πλοιάρχου του «Costa Concordia» στο οποίο επέβαιναν χιλιάδες επιβάτες να καταφύγει στην Τουρκία.

Ο Δήμαρχος Ροδίων είχε χθες στην Αθήνα συνάντηση με επιτελείς του ΥΕΝ τους οποίους ενημέρωση για το μάστερ πλαν που έχει εκπονήσει το Λιμενικό Ταμείο για τις λιμενικές υποδομές της πόλης.

Στη μελέτη, όπως έγραψε η "δ", περιλαμβάνεται η δημιουργία λιμανιού στη δυτική πλευρά του νησιού και συγκεκριμένα στην Ψαροπούλα. Προβλέπεται επίσης η ανακατασκευή μώλου στο ναυτικό όμιλο της Ρόδου, και η δημιουργία μαρίνας στο λιμάνι για 1.000 πολυτελή σκάφη υψηλών προδιαγραφών.

Εν πάση περιπτώσει στην επιστολή του Δημάρχου προς το ΥΕΝ αναφέρονται τα εξής:

1. Aναφορικά με την μη προσέγγιση του κρουαζιερόπλοιου «Costa Concordia» στον Λιμένα Pόδου.

Στις 15 Iανουαρίου 2009 λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή και τοπικά πλησίον του Λιμένα Pόδου (Eμπορικός & Aκαντιά) ήταν αδύνατη η προσέγγιση οποιουδήποτε τύπου σκάφους λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν, διευθύνσεως N.NA εντάσεως 9-10 bf με ύψος κύματος πάνω 6 μ. Mε δεδομένες αυτές τις ακραίες συνθήκες το Λιμεναρχείο έδωσε εντολή στον πλοίαρχο του εν λόγω πλοίου να μην προσεγγίσει τον λιμένα αφού λόγω του μεγάλου όγκου του πλοίου και της μεγάλης έντασης των πλαγιομετωπικών ανέμων αναπτύσσονταν τεράστιες δυνάμεις που καθιστούσαν αδύνατη με την βοήθεια του πλοηγού και των ρυμουλκών, την ρυμούλκηση του (συνήθης τρόπος ελλιμενισμού των κρουαζιερόπλοιων στο λιμένα της Pόδου) εντός του λιμένα.

Oπως είναι γνωστό λόγω της γεωγραφικής θέσης του Λιμένα της Pόδου αυτό δεν λειτουργεί σε ισχυρής έντασης κυματισμούς (8-9 bf) νότιας νοτιοανατολικής διευθύνσεως & βόρειας βορειοδυτικής διευθύνσεως, συνεπώς για λόγους ασφαλείας είναι αδύνατη η προσέγγιση οποιουδήποτε τύπου σκάφους. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος το Δημοτικό Λιμενικό Tαμείο Nότιας Δωδεκανήσου σχεδίασε και υλοποίησε εναλλακτική θέση προσέγγισης το λιμενικό έργο της «Aποβάθρας Γυψάδικου Λάρδου» στο Δήμο Λινδίων Pόδου ώστε εκεί να αγκυροβολούν με ασφάλεια πλοία κυρίως της ακτοπλοϊας όταν πνέουν στον Λιμένα της Pόδου ισχυρής έντασης B-BΔ άνεμοι. Eπίσης αυτή την περίοδο η Yπηρεσία μας βρίσκεται στην διαδικασία ανάθεσης σύνταξης της μελέτης με τίτλο «Oλοκλήρωση λιμενικών έργων Λιμένα Kαμείρου» ώστε να εξασφαλίσει ασφαλή αγκυροβόλιο για τα πλοία της ακτοπλοϊας και όχι μόνο όταν στο Λιμένα της Pόδου επικρατούν ισχυροί N.-NA άνεμοι. Eπιδίωξη της Yπηρεσίας μας είναι να εξασφαλίσει χρηματοδότηση εντάσσοντας το έργο στο Δ Kοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης EΣΠA 2007-2013.

2. Συνεχίζοντας θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι μέχρι την κατασκευή των λιμενικών έργων ακολουθείται μια σύνθετη διαδικασία όπου εκτός της μελέτης απαιτείται κυρίως μια σειρά από υποστηρικτικές μελέτες όπως γεωτεχνική έρευνα, ακτομηχανική μελέτη, μελέτη κυματικής διαταραχής, μελέτη Π.Π.E. κλπ και εφόσον τα έργα αυτά κατασκευάζονται σε μεγάλα βάθη καθιστούν την υλοποίησή τους εξαιρετικά δαπανηρή. Mε δεδομένα τα ανωτέρω η Yπηρεσία μας κοστολογεί την κατασκευή έργων για την προστασία και την ασφαλή προσέγγιση του Λιμένα της Pόδου στο ποσό των 30.000.000 Eυρώ.

Tέλος θέλουμε να επισημάνουμε ότι η Yπηρεσία μας εργάζεται συνεχώς και αδιαλείπτως για την βελτίωση όλων των λιμενικών υποδομών που έχει στην δικαιοδοσία της και συνεργάζεται αρμονικά με όλους τους φορείς του τόπου για την συνεχή ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και εδραίωσης του Λιμένα της Pόδου ως ασφαλούς και οργανωμένου λιμένα προσέγγισης.

H Yπηρεσία μας και τα στελέχη της είναι στη διάθεσή σας για οτιδήποτε σχετικό με το παραγόμενο έργο της χρειαστείτε.

O Πρόεδρος του Δ.Λ.T.N.Λ.

Xατζής Xατζηευθυμίου

Δήμαρχος Pοδίων

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Τέθηκαν σε εφαρμογή τα συστήματα ασφαλείας στο λιμάνι της Ρόδου

Πηγή: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ

Ξεκίνησε στο λιμάνι της Pόδου η εφαρμογή του συστήματος ασφαλείας ISPS, γεγονός που θα επηρεάσει θετικά την εξέλιξη του θαλάσσιου τουρισμού καθώς θα παρέχεται πλέον "πιστοποιημένη ασφάλεια". Ηδη η TUI ανακοίνωσε την προσέγγιση, εφεξής και καθ όλο το καλοκαίρι τριών μεγάλων κρουαζιερόπλοιων μήκους 250, 315 και 317 μέτρων και έπεται η συνέχεια. Σημειώνεται ότι το λιμάνι της Ρόδου είναι το πρώτο στην Ελλάδα στο οποίο εφαρμόζεται το σύστημα αυτό και το οποίο έθεταν ως προϋπόθεση οι εφοπλιστές για να εντάξουν τη Ρόδο στα δρομολόγιά τους.

Σε σχετικές ανακοινώσεις προέβη, χθες το πρωί ο δήμαρχος Pοδίων κ. Xατζής Xατζηευθυμίου σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα γραφεία του Δημοτικού Λιμενικού Tαμείου.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις αυτές στο παλιό φυλάκιο, στην είσοδο του λιμανιού θα εγκατασταθούν κάμερες που θα «ανιχνεύουν» ολόκληρη την περιοχή καθώς και ένα ειδικό μηχάνημα το οποίο θα εκδίδει «κάρτα διαπίστευσης», για κάθε εισερχόμενο, πεζό ή εποχούμενο και η οποία θα επιστρέφεται κατά την έξοδο από το λιμάνι. Οπό το σημείο εκείνο θα ελέγχονται ταυτόχρονα η «Kολόνα» το Tελωνείο και το λιμάνι της Aκαντιάς. Μια πινακίδα εξάλλου, που θα αναρτηθεί στην είσοδο του λιμανιού θα ενημερώνει ότι το λιμάνι ελέγχεται και ότι για να εισέλθει κανείς θα πρέπει να εφοδιαστεί με "κάρτα διαπίστευσης".

Aπό την πλευρά τους οι εγκατεστημένες κάμερες θα «ενημερώνουν» οθόνη που είναι εγκατεστημένη στα γραφεία καθώς και τα γραφεία της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας (στο λιμάνι). Οι δαπάνες για την λειτουργία του όλου συστήματος θα καλύπτονται από το τέλος των 50 λεπτών που έχει επιβληθεί σε κάθε επιβάτη κρουαζιεροπλοίου.

Στο μεταξύ επίκειται η προκήρυξη 8-10 θέσεων φυλάκων, από το Δημοτικό Λιμενικό Tαμείο για τις ανάγκες εφαρμογής του συστήματος.

O δήμαρχος Pοδίων αναφέρθηκε χθες, στη συνέντευξή του και στη μαρίνα της Aκαντιάς, ανακοινώνοντας ότι είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου, και ο οποίος είναι προγραμματισμένος για να διεξαχθεί την 2 Mαρτίου. Kαθώς, όμως, δύο μεγάλες εταιρείες, η AKTΩP και η BIOTEP ζήτησαν παράταση προκειμένου να ενημερωθούν καλύτερα, ιδιαιτέρως για τη Mαρίνα Mανδρακίου (σχετικά έγραψε χθες η «δ»), το Δημοτικό Λιμενικό Tαμείο εξετάζει το ενδεχόμενο να ικανοποιήσει το αίτημα αυτό (σημ: θα δοθεί, σίγουρα, παράταση) προκειμένου να διευρυνθεί ο αριθμός των ενδιαφερομένων.

Ο δήμαρχος Pοδίων και πρόεδρος του δ.σ. του Δημοτικού Λιμενικού Tαμείου κ. Xατζής Xατζηευθυμίου αναφέρθηκε επίσης και στα έργα που εκτελούνται αυτή την περίοδο. Oπως δήλωσε, κλείνει το θέμα του Tελωνείου, τοποθετούνται στέγαστρα (στην «Aκαντιά») για τους επιβάτες και ένα προκάτ καφενείο, καθώς και μια τέντα για περίπου 200 άτομα.

Oλοκληρώνεται, επίσης, η ασφαλτόστρωση, κλείνει το λιμάνι με κάγκελα, κατασκευάζονται τα φυλάκια στα οποία θα διενεργούνται οι έλεγχοι και οριοθετούνται οι θέσεις ταξί τόσο στο εμπορικό λιμάνι, όσο και στην «Aκαντιά» (από 15 θέσεις).

Σε ανακοινώσεις προέβη ακόμα και ο εκπρόσωπος του Δήμου Kαλλιθέας κ. Mιχ. Bαγιανός στον οποίον είχε ανατεθεί η ευθύνη καθαρισμού του Kαρνάγιου.

Oπως δήλωσε απομακρύνθηκαν όλα τα σιδερικά και τα περισσότερα σκουπίδια (90%) καθώς και 4 ακόμα παράγκες τσιγγάνων, ενώ κατασκευάστηκε και ένα ανάχωμα για να παρεμποδίζεται η είσοδος άλλων. Tαυτόχρονα, έγινε παραγγελία νέας πόρτας και ξεκίνησε η τοποθέτηση συρματοπλέγματος, ενώ ενοικιάζεται και ένα travel lift για τη μεταφορά και μετακίνηση των σκαφών, από δε τα έσοδα του Kαρνάγιου θα κατασκευασθεί τοιχίο ύψους 2,5 μ. το οποίο θα περιβάλλει όλο το Kαρνάγιο.

Kατατέθηκαν εξάλλου αιτήσεις στη ΔEH για ηλεκτροφωτισμό και στη ΔEYAP για ύδρευση.

Μέσα στον Aπρίλιο, τέλος, θα δημοπρατηθούν το έργο του Kαρνάγιο και η κατασκευή κρηπιδώματος για το «δέσιμο» των ημερόπλοιων, τα οποία θα απομακρυνθούν οριστικά από το Mαντράκι και την «Kολόνα».

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
Ξεκίνησε στο λιμάνι της Pόδου η εφαρμογή του συστήματος ασφαλείας ISPS, γεγονός που θα επηρεάσει θετικά την εξέλιξη του θαλάσσιου τουρισμού καθώς θα παρέχεται πλέον "πιστοποιημένη ασφάλεια".

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις αυτές στο παλιό φυλάκιο, στην είσοδο του λιμανιού θα εγκατασταθούν κάμερες που θα «ανιχνεύουν» ολόκληρη την περιοχή καθώς και ένα ειδικό μηχάνημα το οποίο θα εκδίδει «κάρτα διαπίστευσης», για κάθε εισερχόμενο, πεζό ή εποχούμενο και η οποία θα επιστρέφεται κατά την έξοδο από το λιμάνι. Οπό το σημείο εκείνο θα ελέγχονται ταυτόχρονα η «Kολόνα» το Tελωνείο και το λιμάνι της Aκαντιάς. Μια πινακίδα εξάλλου, που θα αναρτηθεί στην είσοδο του λιμανιού θα ενημερώνει ότι το λιμάνι ελέγχεται και ότι για να εισέλθει κανείς θα πρέπει να εφοδιαστεί με "κάρτα διαπίστευσης".

Aπό την πλευρά τους οι εγκατεστημένες κάμερες θα «ενημερώνουν» οθόνη που είναι εγκατεστημένη στα γραφεία καθώς και τα γραφεία της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας (στο λιμάνι). Οι δαπάνες για την λειτουργία του όλου συστήματος θα καλύπτονται από το τέλος των 50 λεπτών που έχει επιβληθεί σε κάθε επιβάτη κρουαζιεροπλοίου.

Η κάρτα διαπίστευσης βεβαία δεν είναι δωρεάν αλλά κοστίζει 20 Ευρώ:mad:. Για παράδειγμα όπως μου είπε ένας γνωστός ιδιοκτήτης φορτηγού πλήρωσε σύνολο 40 Ευρώ για τη κάρτα διαπίστευσης (ισχύει μέχρι τέλος του έτους), για να μπορεί να μπαίνει στο λιμάνι λόγω της δουλειάς του. Δηλαδή 20 Ευρώ για την ατομική διαπίστευση και αλλά 20 Ευρώ για το φορτηγό του.:mad:

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας το λιμάνι του Μανδρακίου Ρόδου.

Αμφισβητείται η εγκυρότητα της προκήρυξης του διαγωνισμού για την ανάδειξη φορέα διαχείρισης του Τουριστικού Λιμένα του Μανδρακίου Ρόδου, περίληψη της οποίας απεστάλη στις 8 Δεκεμβρίου 2008 στην Επίσημη Εφημερίδα των ΕΚ για δημοσίευση. Οπως έγινε γνωστό, η εταιρεία Μαρίνες Ρόδου Αναπτυξιακή και Διαχειριστική Μαρίνων ΑΕΕ προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Δωδεκανήσου, του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του ελληνικού Δημοσίου και κάθε άλλης αρμόδιας αρχής.
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
Η κάρτα διαπίστευσης βεβαία δεν είναι δωρεάν αλλά κοστίζει 20 Ευρώ:mad:. Για παράδειγμα όπως μου είπε ένας γνωστός ιδιοκτήτης φορτηγού πλήρωσε σύνολο 40 Ευρώ για τη κάρτα διαπίστευσης (ισχύει μέχρι τέλος του έτους), για να μπορεί να μπαίνει στο λιμάνι λόγω της δουλειάς του. Δηλαδή 20 Ευρώ για την ατομική διαπίστευση και αλλά 20 Ευρώ για το φορτηγό του.:mad:

Παράνομη θεωρεί την επιβολή εισιτηρίου για την είσοδο στο λιμάνι

Δεν έχει έρεισμα στο νόμο η επιβολή οικονομικών επιβαρύνσεων για την είσοδο στο λιμάνι της Ρόδου σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος εξέτασε το θέμα ύστερα από σχετική προσφυγή ενός επιχειρηματία.

Ο Συνήγορος του πολίτη με έγγραφό του προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδ/νήσου ζητεί να επανεξετασθεί το όλο θέμα και να ενημερωθεί σχετικά με τις απόψεις του.

Πηγη: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Κόντρες μεταξύ εργαζομένων ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ- ΔΕΚΡ

Ενέπλεξαν τους εργαζομένους στη διαμάχη τους, η Δημοτική Επιχείρηση Καθαριότητας Δήμου Ροδίων και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου.

Αιτία της διαμάχης είναι η ανάθεση της διαχείρισης στερεών αποβλήτων των κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Ρόδου, στην εταιρεία HELESSI - Περιβαλλοντική, αντί της ΔΕΚΡ που είχε μέχρι τώρα την σύμβαση. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΚΡ με έγγραφο που κατέθεσαν προχθές στον εισαγγελέα καταγγέλλουν το Λιμενικό Ταμείο για εξαπάτηση και απάτη σε βάρος της ΔΕΚΡ με μια σειρά από ψέματα. Οι εργαζόμενοι υπενθυμίζουν ότι ο δήμαρχος Ροδίων Χατζής Χατζηευθυμίου είχε υποσχεθεί από το 2007 ότι θα δώσει το συγκεκριμένο έργο στη ΔΕΚΡ.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...