Jump to content
Shipfriends

Λυδία (IMO 5215090)


Recommended Posts

Γνωριζετε οτι το παλιο ΛΥΔΙΑ (1931) των Ελληνικων Μεσογειακων Γραμμων υπαρχει ακομα?Δεν ταξιδευει,αλλα λειτουργει ως καζινο.

Ναυπηγηθηκε το 1931 Burmeister and Wain στην Κοπενχαγη της Δανιας.Ονομαστηκε MOONTA και δρομολογηθηκε στη γραμμη της Αυστραλιας Adelaide-Port Pirie-Port Augusta-Port Lincoln-Whyalla μεχρι το 1955.Την χρονια εκεινη πουληθηκε στην ελληνικη HML, η οποια το μετονομασε σε LYDIA και το δρομολογησε απο Marseilles-Genoa-Naples-Piraeus-Limassol-Alexandria-Port Said.Στην ιδια γραμμη παρεμεινε μεχρι το 1967,οποτε και αγοραστηκε απο Γαλλους για να μετατραπει σε ατρακτιον,στην περιοχη Le Barcares της νοτιας Γαλιας.

lelydia1.jpg

Αφου ανοιχθηκε ενα καναλι μεσα στην παραλια,το πλοιο οδηγηθηκε καποια μετρα μεσα σε αυτη,οπου και ''σφραγιστηκε'' εκει.Μετα απο αρκετες αλλαγες ιδιοκτησιας και εγκαταλειψης συντηρησης του πλοιου για ορισμενα χρονια,το 2005 ξεκινησε να λειτουργει παλι,εχοντας υποστει εκτεταμενη ανακαινιση της μεταλλικης κατασκευης και του εσωτερικου του.

Για περισσοτερες πληροφοριες και φωτο στο ακολουθο site :

http://www.maritimematters.com/lelydia-blog1.html

Edited by Nick the Greek
Link to comment
Share on other sites

Την χρονια εκεινη πουληθηκε στην ελληνικη HML, η οποια το μετονομασε σε LYDIA και το δρομολογησε απο Marseilles-Genoa-Naples-Piraeus-Limassol-Alexandria-Port Said.

Το ΛΥΔΙΑ ξεκίνησε το Μαϊο του 1957 στη γραμμή Βενετία-Πρίντεζι-Πειραιάς-Λεμεσσός-Βυρητός-Αλεξάνδρεια. Το Νοέμβριο του ίδιου έτους μεταφέρθηκε στη γραμμή που αναφέρεις αν και νομίζω οτι τελείωνε στη Βυρηττό και όχι στο Πορτ Σαιντ. Ταξίδευε τότε παρέα με τα ΙΩΝΙΑ, ΚΟΡΙΝΘΙΑ και ΑΙΟΛΙΑ ως το 1958 που τα δυο τελευταία αντικαταστάθηκαν απο τα πιο συγχρονα φορτηγοποστάλια ΜΑΣΣΑΛΙΑ και ΜΗΔΙΑ.

Τελικά το 1966 τα ΙΩΝΙΑ και ΛΥΔΙΑ και αντικαταστάθηκαν απο δυο πανέμορφα αδελφάκια τα ΙΣΘΜΙΑ και ΚΥΝΘΙΑ.

Το ΛΥΔΙΑ φαίνεται πως θα αντέξει για αρκετά χρονια ακόμα καθώς το 1999 άλλαξε ιδιοκτησία και το 2000-05 πέρασε από εκτεταμένη ανακαίνηση/επισκευή.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Ειδα την καρτ ποσταλ στο navi και μου εκανε εντυπωση,νομιζα στην αρχη οτι ηταν ψευτικο το πλοιο :blink: Πολυ ωραια ιδεα παντως,ενα τετοιο 'σκηνικο' μπορει να μετατρεψει μια αδιαφορη παραλια σε hot τουριστικο προορισμο ^_^Περισσοτερα στον γκουγκλη

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...
  • 3 months later...

Είναι η δεύτερή μου επίσκεψη στο Λυδία τα τελευταία χρόνια και να πω την αλήθεια έχω πάει είτε νωρίς το πρωί, είτε αργά το απόγευμα με συνέπεια να μην το πετύχω ποτέ ανοιχτό. Κατά την πρώτη μου επίσκεψη πάντως δεν πρέπει να ήταν μουσείο. Τέλος πάντων ό,τι κι αν είναι, είναι ένα μοναδικό θέαμα και προφανώς το σημείο αναφοράς της περιοχής. Κατάπλωρη αλλά και κατάπρυμνη λήψη, για το φιλοθέαμον κοινό.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...