Jump to content
Shipfriends

Τεσσαρακοστή Δεύτερη Ιστορία:Το ναυάγιο του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ζ, στις 10 Μαρτίου 1923.


Recommended Posts

Τεσσαρακοστή Δεύτερη Ιστορία

Βρισκόμαστε στον 20ο αιώνα, στον Μεσοπόλεμο, και ειδικά στην Ελλάδα στις αρχές του Ελληνικού Μεσοπολέμου.

Κάπου στην Ελλάδα, ένα μικρό πλοίο βυθίζεται με εκατοντάδες θύματα.

Το τραγικό αυτό ναυάγιο έχει ένα θλιβερό προνόμιο: αποτελεί την πιό πολύνεκρη τραγωδία του Πολεμικού Ναυτικού.

Και συνάμα είναι μιά από τις πιό άγνωστες τραγωδίες του ΠΝ, ίσως, γιατί δεν ήταν ηρωική.

Ποιό είναι το πλοίο, πότε και που ναυάγησε, και πόσα ήταν τα θύματα?

ΥΓ Οι πηγές έντυπες και ηλεκτρονικές είναι ελάχιστες, μετρώνται στα δάκτυλα του ενός χεριού, αυτές τουλάχιστον που έχω υπόψη μου.

Πάντως, είναι αρκετές για την λύση του κουίζ.

Link to comment
Share on other sites

Από τύχη καλά τα πάς! Αλλά είσαι λίγο άτυχος στην πηγή σου...έχει λάθος ημερομηνία.

Ξαναπροσπάθησε να βρείς την σωστή...εύκολο είναι. Πάντως, είναι σωστή η απάντηση.

Αλήθεια, πως και το βρήκες αμέσως...και μάλιστα "στην τύχη"?

Link to comment
Share on other sites

Μη κατονομαζόμενες πηγές στο διαδίκτυο => αμφίβολης ακρίβειας και εγκυρότητας => χρήσιμες μόνο για κουίζ => δεν προσφέρουν πηγή γνώσης => δεν έχει νόημα ένα link.

Η πηγή που αναφέρει ο φίλος Νηρέας είναι ουσιαστικά η μόνη "ενυπόγραφη" (=άξια αναφοράς ανεξαρτήτως εγκυρότητας ή ακρίβειας) και το link υπάρχει ήδη ;)

Link to comment
Share on other sites

συνηθως στα ιστορικα κουιζ βαζουμε και κανενα λινκ, ετσι για να μαθαινουν και οι υπολοιποι. τι στιγμη μαλλιστα που υπαρχουν μικροδιαφορες στο τι λενε, καλο θα ηταν να ειχαμε και τις αλλες πηγες για μετρο συγκρισης.

Link to comment
Share on other sites

ΟΚ captain, στας διαταγάς σας ;)

1. http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%82_%CE%96%27_%28%CE%9D%CE%B1%CF%85%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%29

2. http://forum.naytilia.gr/showthread.php?t=371&page=25

Τα υπόλοιπα είναι όπως το δεύτερο, δηλαδή αναφορές τύπου "σαν σήμερα" που αναπαράγουν την ίδια φράση: "σε τραγικό ναυάγιο στο Σαρωνικό, βυθίζεται το ρυμουλκό 'Αλέξανδρος Ζ', με αποτέλεσμα να πνιγούν περισσότεροι από 150 αξιωματικοί και ναύτες".

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με τις δικές μου αξιόπιστες πηγές, τα όσα αναφέρει η el.wikipedia είναι ακριβέστατα (αν και αγνoούσα αυτή την αναφορά), .

Και βεβαίως θα συμφωνήσω ότι όσον αφορά τις αναφορές τύπου "σαν σήμερα" (ακόμα και εάν είναι εν μέρει ακριβή τα όσα αναφέρουν)...ας μην τις συζητάμε καν ως αξιόπιστες πηγές.

Περισσότερα το βραδάκι.

Link to comment
Share on other sites

Τεσσαρακοστή Δεύτερη Ιστορία

Το ναυάγιο του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ζ, στις 10 Μαρτίου 1923, στον Πειραιά. Η πιο πολύνεκρη τραγωδία του ΠΝ.

Το επίτακτο ναυαγοσωστικό ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ζ, της εταιρείας Ζαλοκώστα χρησιμοποιείτο για μεταφορά του προσωπικού του ΠΝ από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας στον Πειραιά. Στις 10 Μαρτίου 1923, και κατά το ταξίδι από το Κερατσίνι προς τον Πειραιά μεταφέροντας αδειούχους, ανατράπηκε και βυθίσθηκε έξω από την Ψυττάλεια, εξαιτίας των ισχυρών Νοτίων ανέμων και του υψηλού κυματισμού. Ο θλιβερός απολογισμός ήταν συνολικά 297 θύματα, 12 Αξιωματικοί, 87 Υπαξιωματικοί, 193 ναύτες και 5 τεχνικοί. Ο απολογισμός αυτός ήταν αρκετός ώστε το ναυάγιο αυτό να θεωρείται ως η μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία που έπληξε ποτέ το Πολεμικό Ναυτικό. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και 30 Ποριώτες που υπηρετούσαν στο Πολεμικό Ναυτικό. Τότε ο Σύνδεσμος των εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων διέθεσε για τις οικογένειές τους 1.000 δραχμές-τότε ήταν αξιόλογο ποσό. Εις μνήμην των θυμάτων ανηγέρθη μνημείο στην Ψυττάλεια, όπου το ΠΝ κάθε χρόνο τελεί επιμνημόσυνη δέηση.

Ο τότε Αξ/κός του ΠΝ Θεολόγος Ι. Θεολογίδης, ο οποίος τότε υπηρετούσε στο ΛΗΜΝΟΣ, υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της πάλης του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ζ με τα κύματα και της βύθισής του. Να πως αφηγείται (βλέπε 2) τα όσα διαδραματίσθηκαν:

« [...] Μόλις απομακρύνθηκε λίγο από το Κερατσίνι το «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ζ» η θάλασσα άρχισε να αγριεύει και πάλι. Ένα μπουρίνι που το συνόδευε χοντρό χαλάζι έκανε αγριότερη τη μανιασμένη θάλασσα. Από το «ΛΗΜΝΟΣ» που υπηρετούσαμε τότε, βλέπαμε τον άγριο κλυδωνισμό του σκάφους, την πάλη του πλοίου με τα κύματα κι έσφιγγε η καρδιά μας...

Το ταξίδι από το Κερατσίνι ως τον Πειραιά, αν και πολύ μικρό, μόλις μισή ώρα, εν τούτοις δεν είναι από τα ευκολότερα. Πολλές φορές η φουρτούνα μεταξύ Λειψοκουτάλας και του προλιμένα, έκανε να κινδυνεύσουν και μεγάλα καράβια. Βάρκες δε, πάρα πολλές έχουν χαθεί στο στενό αυτό. Κατά τις 14.00 η τρικυμία έφτασε στη μεγαλύτερη της ένταση. Πελώρια κύματα που διαδέχονταν το ένα το άλλο, εξορμούσαν πάνω στο μικρό σκάφος και ζητούσαν να το καταπιούν. Αφρισμένα και μανιασμένα, έσπαγαν στα πλευρά του μικρού καραβιού και τα νερά έμπαιναν απ' τη μια ως την άλλη άκρη του καταστρώματος και βρίσκονταν πια σε άμεσο κίνδυνο.

Ξαφνικά, ένα τεράστιο κύμα, κατόπιν δεύτερο και τρίτο πλήττουν το σκάφος, που αρχίζει να γέρνει από τη μια πλευρά. Οι συσσωρευμένοι στο κατάστρωμα ναύτες που με βία συγκρατούνταν όρθιοι, μετακινούνται προς την αντίθετη πλευρά. Τότε πια το καράβι γέρνει πολύ κι ένα τεράστιο κύμα πλημμυρίζει το μηχανοστάσιο. Η κλίση του πλοίου αυξάνεται και στον πρώτο ισχυρό κλυδωνισμό όλοι οι ναύτες που ήταν στο κατάστρωμα, σαν συμπαγής μάζα, εκύλισαν στη θάλασσα. Η ορμητικότητα των «κυλιόμενων» στη θάλασσα ναυτών επέκτεινε την κλίση, το σκάφος έχασε την ισορροπία του, ανετράπη και γερμένο όπως ήταν το κατάπιε ακαριαία ένα τεράστιο κύμα! Βουλιάζοντας το καράβι, συμπαρέσυρε όλους τους ευρισκόμενους στο υπόφραγμα αξιωματικούς και ναύτες λόγω της σχηματισθείσης δίνης.»

Η ανάγνωση αυτής της μαρτυρίας ήταν και η αφορμή γι' αυτό το κουίζ.

Πηγές:

1. Χρήστου Ντούνη, «Τα ναυάγια στις Ελληνικές θάλασσες» τ. Α' 1900-1950, Εκδόσεις FINATEC, Αθήνα 2000, σελ 124-125

2. Κώστα Αθανασόπουλου, «Θητεία στο Ναυτικό», Αχαϊκές εκδόσεις, Πάτρα 1990, σελ. 236.

Σε υποσημείωσή του, ο συγγραφέας αναφέρει ότι η μαρτυρία του Θ.Θεολογίδη πρωτοδημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Εν Πλω», Αύγουστος 1987.

3. Ιστορία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων: http://www.hellasarmy.gr/alexandrosz1919.htm

Το συγκεκριμένο site, αν και είναι ανεπίσημο και «ξενίζει» σε πρώτη ματιά, έχει αποδειχθεί αρκετά αξιόπιστο…στα θέματα τουλάχιστον που έχω δει και τα έχω διασταυρώσει από άλλες αξιόπιστες πηγές

4. Ναυτικά ατυχήματα στο Σαρωνικό: http://www.koutouzis.gr/navagia.htm

Αρκετά αξιόπιστη πηγή, τουλάχιστον στα θέματα του Σαρωνικού.

5. Βικιπαίδεια: Αλέξανδρος Ζ.

Την συγκεκριμένη πηγή δεν την είχα υπόψη μου, αλλά την έδωσε παραπάνω ο jason. Το συγκεκριμένο λήμμα είναι ακριβέστατο, όπως και πάρα πολλά άλλα άρθρα στην wikipedia. Γενικά όμως επειδή ο καθένας μπορεί να γράψει ένα λήμμα –και το οποίο μπορεί να αναθεωρηθεί ή να διορθωθεί ακόμα και την επόμενη στιγμή - καλό είναι να την αντιμετωπίζουμε ως πηγή αναφοράς και με επιφύλαξη…μέχρις αποδείξεως. Και δεν αναφέρομαι μόνο την Ελληνική έκδοση, αλλά σε όλες τις γλώσσες.

Και με την ευκαιρία να πω ότι η wikipedia βάλλεται πανταχόθεν ως αναξιόπιστη, γιατί τα άρθρα της είναι ανυπόγραφα και θεωρούνται χωρίς καμιά εγκυρότητα. Και μόλις πρόσφατα ένας από τους συνεκδότες της «πιάστηκε» ψευδόμενος ότι κατέχει πανεπιστημιακούς τίτλους και παραιτήθηκε. Κάποιοι άλλοι λένε ότι χρειάζεται να γραφεί μια άλλη εγκυκλοπαίδεια, η οποία να περιέχει τα λάθη της wikipedia. Υπάρχει όμως και ο αντίλογος: κάπου είχα δεί ένα άρθρο, το οποίο έλεγε ότι λάθη της wikipedia είναι λιγότερα από τα λάθη της Brittanica!

Τρέχα γύρευε δηλαδή…και, κυρίως, ερεύνα πριν πιστέψεις!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Θυμάμαι όταν ήμουν μικρός και παραθερίζαμε στο Λουτράκι και στο ξενοδοχείο που μέναμε έμενε επίσης και μια ηλικιωμένη κυρία που ήταν πολύ θλιμμένη και συνέχεια βυθισμένη στις σκέψεις της. Μου είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση. Λεγόταν Αντζουλή αν θυμάμαι καλά ή κάπως έτσι και είχε χάσει το γιό της στο ναυάγιο του Αλέξανδρος....

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Η συνημμένη φωτογραφία (δεκαετία 1920) του Πέτρου Πουλίδη (Αρχείο ΕΡΤ), δείχνει ένα ναυάγιο και συνοδεύεται από την εξής λεζάντα:

ΑΠΟΨΗ ΠΛΟΙΟΥ ΠΟΥ ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ. ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΦΟΥΓΑΡΑ. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟ, ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΒΟΥΛΙΑΞΕ ΣΤΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟ ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΡΙΑΚΟΣΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ.

Επειδή είναι αδύνατον (λόγω των συνθηκών του ναυαγίου) η φωτογραφία να τραβήχτηκε την ώρα της βύθισης και επειδή το πλοίο βυθίσθηκε σε βαθιά νερά (και δεν έκατσε στα ρηχά) υποθέτω ότι υπάρχει κάποιο λάθος στην τεκμηρίωση. Υπάρχει βέβαια και η εξήγηση...το πλοίο να ανελκύσθηκε αργότερα και η φωτό να δείχνει το ανελκυσμένο πλοίο.

Επ' ουδενί όμως δεν δείχνει το πλοίο να "βυθίζεται".

.

post-31-128326971703_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Ανάμεσα στους πολλούς νεκρούς αυτού του τραγικού ναυαγίου, ήταν και ο αδερφός της γιαγιάς μου. Ο Ιωάννης Κυριακάκης, διένυε την τέταρτη δεκαετία της ζωής του και υπηρετούσε με το βαθμό του κελευστή. Δεινός κολυμβητής κατάφερε να βγει βαριά τραυματισμένος στην Ψυτάλλεια, μεταφέροντας όση ώρα πάλευε με τη θάλασσα, έναν ακόμα συνάδελφο του. Οι εργάτες που δούλευαν στα εργοστάσια λιπασμάτων περισυνέλεξαν και άλλους ναυαγούς και μη γνωρίζοντας πώς να τους περιθάλψουν, προκειμένου να τους ζεστάνουν τους μετέφεραν στους φούρνους που υπήρχαν στο εργοστάσιο και αρκετοί από αυτούς υπέστησαν συγκοπή ή υπέκυψαν στα τραύματα τους.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...