Jump to content
Shipfriends

Χρήση Αιγιαλού & Ακτογραμμής (Αυθαίρετο (;) εξοχικό (μέσα ή κοντά) στη θάλασσα)


Recommended Posts

Με αφορμή τα ποταμόπλοια που ήρθαν στην Ελλάδα, προκύπτει ένα άλλο ενδιαφέρον θέμα.

Purchased by Greek businessman Gerasimo Tselentis, for private use moored as a guest house at his coastal villa on Ithaca

Ιδιόμορφα τα καθήκοντα του στην Ελλάδα, αν τελικά τα ανέλαβε...

Καλά να έχεις τη βίλλα σου στα 5 μέτρα από το κύμα και την "ιδιωτική" σου παραλία περιφραγμένη, αυτό είναι συχνό πολιτιστικό φαινόμενο στα μέρη μας.

Αλλά μπορείς να αγκυροβολήσεις ένα ολόκληρο παροπλισμένο πλοίο για guest house; Σαν θαλάσσιο αυθαίρετο μου κάνει η ιστορία και έχω και εγώ έντονη την απορία που εκφράζει ο φίλος Aris, όντως έγινε αυτό στην Ιθάκη;

Μήπως εννοούν ότι τοποθετήθηκε στην ξηρά ή έμεινε να πλέει; Φαντάζομαι ότι αν τελικά υπήρξε ποτέ ένα πλοίο 60 μέτρων δίπλα σε μια βίλλα (είτε στη στεριά είτε στη θάλασσα) και μάλιστα ποταμόπλοιο, θα είχε κάνει εντύπωση στην περιοχή και όχι μόνο :o .

Κατ' επέκταση:

α) Έχουμε και άλλα παραδείγματα με παρόμοια χρήση (για σπίτι, αποθήκη κ.λπ. σε περιοχές εκτός λιμένων) στην Ελλάδα;

β) Τι προβλέπει η νομοθεσία; Υπάρχουν ακόμα τέτοια παραθυράκια (που ίσως υπάρχαν το 1979);

γ) Σκέψη νεοέλληνα (είναι να μη μας βάλουν ιδέες...): Μπορώ και εγώ να αγοράσω μια μαούνα από αυτές που πάνε για scrap, να τη ρυμουλκήσω όπου θέλω και να έχω ένα φτηνό εξοχικό π.χ. στην παραλία της Ελούντας και μάλιστα 100% παραθαλάσσιο και με σούπερ θέα; Δηλαδή κάτι σαν τον Χάιλαντερ που έμενε σε μαούνα στο Σηκουάνα, αλλά σε πιο Μεσογειακό στυλ και απολαμβάνοντας πιο όμορφα τοπία B)

Link to comment
Share on other sites

Έχουμε και άλλα παραδείγματα με παρόμοια χρήση (για σπίτι, αποθήκη κ.λπ. σε περιοχές εκτός λιμένων) στην Ελλάδα;

Έχω ακούσει το ακόλουθο: πριν από κάποια χρόνια μια μικρή παραθαλάσια βιοτεχνία (ίσως ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα) στο Πέραμα ήθελε να εγκαταστήσει έναν ατμολέβητα αλλά δεν της έδιναν άδεια για κάποιο λόγο που σχετίζεται με τις λεπτομέρειες του Β.Δ. 277/1963. Έτσι αγόρασε μια φορτηγίδα (μαούνα) και εγκατέστησε τον ατμολέβητα επάνω της και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Βέβαια η περιόχή είναι "λιμενική".

Link to comment
Share on other sites

Σαν θαλάσσιο αυθαίρετο μου κάνει η ιστορία και έχω και εγώ έντονη την απορία που εκφράζει ο φίλος Aris, όντως έγινε αυτό στην Ιθάκη;

μονο ενα θαλασσιο αυθαιρετο εχουμε δει στο θιακι:o

την ιστορια με το ποταμοπλοιο πρωτη φορα την ακουω. 2-3 παλιοτερους που ρωτησα, δε θυμουνται τετοια προθεση. εννοειται πως ποτε δεν περασε απο το νησι.

εκεινο που θυμαμαι προσωπικα και ειχε διχασει το νησι στα μεσα της 10ετιας του 80, ειναι το καμαρι της αταλαντης. το melody. επειδη τοτε υπηρχε προβλημα κλινων στο νησι, ο Δημος Ιθακης (τοτε καλυπτε μονο το αθυ), ηθελε να αγορασει ενα κρουαζιεροπλοιο και να το εχει μονιμα σαν ξενοδοχειο στο Βαθυ. Ο Δημος ειχε βαλει στο ματι το Μelody (πιεζαν παρα πολυ τοτε) και το Constellation (Salamis Glory). Βεβαια η ιστορια δεν προχωρησε λογω πολλων αντιδρασεων. Κατι οι ρουμτουλεταδες, κατι τα τραπεζικα βαρη των βαποριων, κατι οτι ο Δημος τα λεφτα τα σκορπαγε μονο για φεστιβαλ το θεμα ναυαγησε. Μην ξεχναμε οτι το Θιακι ειναι παραδοσιακος οικισμος (ολο το νησι) εδω και 30 χρονια και υπαρχουν αρκετοι περιορισμοι στα πολεοδομικα.

Τωρα γενικα για το θεμα της δομησης στον "αιγιαλο" και τις ακτες ισχυει το πατροπαραδοτο: "Στην Ελλαδα ολα γινονται". Να θυμισω μονο γνωστο πλοιοκτητη/επιχειρηματια των ΜΜΕ/προεδρο σωματειου κλπ που στη εξοχικη του "κατοικια" κατασκευασε ιδιωτικο λιμανι (με διασταλτικη ερμηνεια των πολεοδομικων διαταξεων). Τι ψαχνετε τωρα; Προφανως δεν μπορει ο οποιοσδηποτε να κανει οτιδηποτε, αλλα οποιος εχει ακρες κανει οτι γουσταρει.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
γ) Σκέψη νεοέλληνα (είναι να μη μας βάλουν ιδέες...): Μπορώ και εγώ να αγοράσω μια μαούνα από αυτές που πάνε για scrap, να τη ρυμουλκήσω όπου θέλω και να έχω ένα φτηνό εξοχικό π.χ. στην παραλία της Ελούντας και μάλιστα 100% παραθαλάσσιο και με σούπερ θέα; Δηλαδή κάτι σαν τον Χάιλαντερ που έμενε σε μαούνα στο Σηκουάνα, αλλά σε πιο Μεσογειακό στυλ και απολαμβάνοντας πιο όμορφα τοπία :D
Και γιατί όχι, αγαπητέ μου νεοέλληνα? Εξάλλου, τα ίδια (που λέει ο λόγος:D ) συμβαίνουν και εις τας πλέον πεπολιτισμένας χώρας της Εσπερίας.B) Και για more ideas... here B)
Link to comment
Share on other sites

Na ypen8ymisw mono oti sthn Ollandia epidotoun tetoia katoikia afou h xwra den exei arketa tetragwnika xiliometra gia thn analogia twn katoikwn. Den nomizw h Ellada na exei tetoia problhmata....akoma kai an metrhsoume ton aigialo san....xwra :P

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...