Jump to content
Shipfriends

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά


Recommended Posts

για τα ναυπηγεια σκαραμαγκα (και οχι μονο) εχουν ακουστει τα παντα.

 

θα κλεισουν, θα εκκαθαρισθουν εν λειτουργια, θα τα παρει το ναυτικο, για να κανει επεκταση του ναυσταθμου, θα ερθουν ξενοι επενδυτες, θα γινει ενιαιος φορες κλπ

 

ειναι κριμα παντως που σχεδον 5 χρονια ο σκαραμαγκας, παρα την υποδομη που διαθετει, κανει μονο δουλειες του ναυτικου και ολος ο εξοπλισμος του απαξιωνεται.

 

μια χωρα σαν την ελλαδα, που εχει βγει εκτος της αγορας νεων ναυπηγησεων εδω και πολυ καιρο, δεν μπορει να υποστηριξει την υπαρξη τριων μεγαλων ναυπηγικων μοναδων. μονο με τις επισκευες των ferries δεν γινεται προκοπη, ενω πλεον στη γειτονια υπαρχουν σοβαροι ανταγωνιστες ακομη και για αυτο το κομματι της πιττας

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Σε ευθεία σύγκρουση Δημόσιο – ναυπηγεία «Αθέτησε τις δεσμεύσεις του το κράτος» - Η εταιρεία κατέθεσε αίτηση ανακοπής για τις απαιτήσεις 523 εκατ. της Ελλάδας

«Σκληρή γραμμή» απέναντι στην κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης να ζητήσει να εισπράξει άμεσα ανακτήσεις ύψους 523 εκατ. ευρώ από τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) κρατάει η διοίκηση της εταιρείας.

Το νομικό επιτελείο του ομίλου κατέθεσε αίτηση ανακοπής της ανάκτησης στο Πρωτοδικείο Αθηνών και υποστηρίζει ότι το ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε σειρά δεσμεύσεων έναντι του μεγαλομετόχου των ναυπηγείων, Ισκαντάρ Σάφα, τις οποίες και δεν τήρησε.

Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομίας βασισμένο στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2008, η οποία διαπίστωνε ότι έχουν δοθεί στα ΕΝΑΕ παράνομες επιδοτήσεις μέχρι και τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, ενημέρωσε τα ναυπηγεία και τον μεγαλομέτοχο για τις απαιτήσεις ανάκτησης ποσού 523 εκατ. ευρώ.

Το ελληνικό Δημόσιο στην επιστολή του προς τα ναυπηγεία υποστηρίζει ότι η νέα ιδιοκτησία των ναυπηγείων (η Privinvest του κ. Σάφα) δεν εφάρμοσε τη στρατιωτική απόφαση του 2010 που προέβλεπε αντί της επιστροφής των επιδοτήσεων (απόφαση 2008), μια σειρά μέτρων που θα κράταγαν το ναυπηγείο ανοικτό.

Ειδικότερα, οι τρεις προϋποθέσεις που έθετε η συμφωνία του 2010 ήταν το ναυπηγείο να εξυπηρετεί τις ανάγκες μόνο του Πολεμικού Ναυτικού, να δοθούν στο ελληνικό κράτος τα «οικόπεδα» που έχουν χαρακτηριστεί ως εμπορικά και τρίτον να προχωρήσει ο πλειστηριασμός του «αστικού μέρους» του ναυπηγείου.

Η θέση της επιχείρησης

Η εταιρεία επισημαίνει ότι άμεσα σταμάτησε όλες τις μη στρατιωτικές δραστηριότητές της, ενώ παράλληλα αναφέρει ότι το ελληνικό Δημόσιο κατήργησε το δικαίωμα της εταιρείας να έχει την αποκλειστική χρήση 214 στρεμμάτων στον αιγιαλό (εμπορικό κομμάτι).

Τα μη στρατιωτικά στοιχεία

Οσον αφορά τα μη στρατιωτικά στοιχεία των ΕΝΑΕ που έπρεπε να εκποιηθούν και το τίμημα να αποδοθεί στο ελληνικό Δημόσιο, σημείο στο οποίο στέκεται η Ελληνική Δημοκρατία προκειμένου να ζητήσει να ανακτήσει το ποσό των 523 εκατ. ευρώ, το νομικό επιτελείο της εταιρείας έχει διαφορετική άποψη.

Αποδέχεται ότι δεν έχει υλοποιηθεί, ωστόσο ρίχνει το βάρος στο ελληνικό Δημόσιο, αλλά και στην κρίση που μαστίζει τη χώρα.

Από τη μια τονίζει ότι λόγω της οικονομικής κρίσης δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον για την εκποίηση της (εμπορικής) περιουσίας των ΕΝΑΕ, ενώ από την άλλη σημειώνει ότι η ελληνική πολιτεία παρέλειψε να αναλάβει και να εκτιμήσει κατά οποιονδήποτε νόμιμο τρόπο το λεγόμενο αστικό τμήμα των ναυπηγείων.

Για να ενισχύσει τη θέση της απέναντι στο ελληνικό Δημόσιο, η εταιρεία επικαλείται μαρτυρία ειδικού τον οποίο είχε καλέσει η ελληνική πλευρά.

Πιο συγκεκριμένα, σημειώνει ότι ο καθηγητής Andrea Biondi κατέθεσε ότι ήταν καθήκον της Ελληνικής Δημοκρατίας να ανακτήσει τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία της ΕΝΑΕ με κάθε δυνατό νομικό μέσο, συμπεριλαμβανομένης, αν απαιτείτο, και της απαλλοτριώσεώς τους.

Στον αέρα οι υποσχέσεις για ανάθεση προγραμμάτων

Οσον αφορά τις δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς έναντι του μεγαλομετόχου των ναυπηγείων κ. Σάφα, υποστηρίζεται ότι προκειμένου να αναλάβει τα ναυπηγεία το 2010 και να «σώσει» το πρόγραμμα των υποβρυχίων που τότε ήταν στον αέρα, λόγω αποχώρησης των προηγούμενων ιδιοκτητών, το ελληνικό Δημόσιο θα επέλυε «το πρόβλημα των κρατικών επιδοτήσεων κατά τρόπο ικανοποιητικό για τον νέο επενδυτή, προεχόντως διασφαλίζοντας τη μειωμένη ανάκτηση σε σχέση με τα προβλεπόμενα στην απόφαση ανάκτησης, μέσω του περιορισμού της μη στρατιωτικής δραστηριότητας των ΕΝΑΕ, διασφαλίζοντας τη δυνατότητα να κατασκευάζει πλοία για ξένα πολεμικά ναυτικά προκειμένου να αξιοποιηθεί και το δίκτυο πελατών του επενδυτή σε παγκόσμια κλίμακα αλλά και στη Μεσόγειο».

Κατασκευές για το Πολεμικό Ναυτικό

Ακολούθησαν, σύμφωνα με την εταιρεία, και οι δεσμεύσεις που αφορούσαν την ανάθεση επιπλέον προγραμμάτων του Πολεμικού Ναυτικού, και πιο συγκεκριμένα η κατασκευή των κανονιοφόρων «μαχητής» και ο εκμοντερνισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ.

«Ο επενδυτής βασίστηκε στις δεσμεύσεις, διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις των υπουργών της Ελληνικής Δημοκρατίας, που αποτελούσαν θεμελιώδεις όρους “μιας λεπτής εξίσωσης” στην οποία στηριζόταν η βιωσιμότητα των ναυπηγείων και αποφάσισε να προβεί στην υλοποίηση της συναλλαγής», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Μετά τη συμφωνία, καταλήγει η υπερασπιστική γραμμή των ναυπηγείων, τα ΕΝΑΕ εμποδίστηκαν να συνεχίσουν την υλοποίηση των προγραμμάτων που ήταν σε εξέλιξη, δεν τους δόθηκαν άλλες παραγγελίες, δεν τους καταβλήθηκαν οι συμβατικές δόσεις των συμβολαίων που έτρεχαν, ενώ δεν διευθετήθηκε και η διαφορά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι θέσεις αυτές είναι ουσιαστικά και η βάση της αίτησης που έχει κάνει η πλευρά Σάφα στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο ζητώντας το ελληνικό Δημόσιο να της καταβάλει πάνω από 1 δισ. ευρώ για ζημίες που υπέστη, κυρίως σε ό,τι αφορά εργασίες που θα μπορούσε να αναλάβει και δεν ανέλαβε, ύψους περί των 800 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση αναμενόταν να εκδοθεί τον προσεχή Μάρτιο, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» θα καθυστερήσει περαιτέρω, αφού έχει ζητήσει να παρέμβει και ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ήταν αυτός που είχε την ευθύνη για τη συμφωνία των δύο πλευρών το 2010.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε να καταθέσει ακόμα και κατ’ αντιπαράσταση με τον κ. Σάφα.

Η ελληνική πλευρά κατά Σάφα

Το Δημόσιο, το οποίο έχει καταθέσει απαιτήσεις κατά της πλευράς Σάφα στη διαιτησία, υποστηρίζει ότι είχε καταβάλει στα ΕΝΑΕ 132,25 εκατ. ευρώ για τα νέα υποβρύχια του προγράμματος Neptune, χωρίς να έχει λάβει την παραμικρή ένδειξη για παραγωγή έργου και παραγγελίες υλικών.

Επίσης, τονίζει ότι «για την αδυναμία παράδοσης υλικών αξίας 117 εκατ. ευρώ το Δημόσιο έχει καταβάλει πληρωμές 102 εκατ. ευρώ, χωρίς να φέρει ουδεμία ευθύνη για τα προβλήματα (διπλοεγγραφές - ανύπαρκτα υλικά)».

Προσθέτει ότι για το πρόγραμμα Αρχιμήδης το Δημόσιο έχει καταβάλει μέχρι στιγμής 1,77 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 128,5 εκατ. είναι μετά την πώληση των ΕΝΑΕ στην πλευρά Σάφα.

Ποσό που αντιπροσωπεύει το 96% του συνολικού ποσού. Παράλληλα έχει παραλάβει από τα ΕΝΑΕ μόνο ένα υποβρύχιο, το «Παπανικολής», που κτίσθηκε σε ναυπηγεία της Γερμανίας και παραλήφθηκε έπειτα από έναν χρόνο δοκιμών και επισκευών αφού έγερνε, ενώ το «Πιπίνος» και το «Ματρώζος» βρίσκονταν όταν ξεκίνησε η «σύγκρουση» ανάμεσα στις δύο πλευρές στο 90% και το «Κατσώνης» στο 80%.

Σε εκείνη τη χρονική στιγμή για τη σειρά Neptune το Δημόσιο είχε καταβάλει 515,3 εκατ. (το 37%) έχοντας εξοφλήσει τον «Ωκεανό» (383,5 εκατ.) στο 100% που κατά το Π.Ν. βρίσκεται στο 80%, ενώ τα υπόλοιπα δύο δεν έχουν ξεκινήσει.

Για τα δύο υποβρύχια που δεν έχουν ξεκινήσει έχουν καταβληθεί 132,25 εκατ., χωρίς έργο από την πλευρά των ΕΝΑΕ.

 

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 9 months later...

Χωρίς κανένα εχέγγυο διαφάνειας ο διαγωνισμός για την επιλογή της πώλησης του Σκαραμαγκά στην HDW/ Ferrstaal

Σ
Quote

το μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης μπαίνει για πρώτη φορά η σύμβαση για την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, που το 2002 πωλήθηκαν στη γερμανική κοινοπραξία HDW/ Ferrstaal.

Στη σοβαρή αυτή υπόθεση, η οποία αφορά θέματα προάσπισης του δημόσιου συμφέροντος (την οποία χειρίζονται η ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και ο επίκουρος ανακριτής Γιώργος Ευαγγέλου), η ζημία φέρεται να ξεπερνά κατά πολύ τα 53 εκατομμύρια ευρώ σε βάρος του πολύπαθου ελληνικού Δημοσίου.

Οι εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί έφτασαν στα συμπεράσματα αυτά με αφορμή την ανακριτική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη για εξοπλιστικά προγράμματα. Η δικογραφία αναμένεται να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς προκειμένου να ερευνήσει τις συνθήκες μεταβίβασης των ναυπηγείων στη γερμανική HDW/Ferrstaal τον Μάιο του 2002, αλλά και τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην επίμαχη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών προσώπων που συμμετείχαν στη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποίησης.

Δεν εκπληρώθηκε ο βασικός σκοπός ιδιωτικοποίησης

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής οι δύο ανακριτές κατά της διαφθοράς, η επίμαχη ιδιωτικοποίηση ουσιαστικά ήταν ένα «χάρισμα» της τότε ελληνικής κυβέρνησης προς τη γερμανική κοινοπραξία. Κι αυτό καθώς η εταιρεία ουδέποτε πλήρωσε το ποσό που είχε συμφωνηθεί για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των ναυπηγείων, ενώ την ίδια μέρα που υπογράφηκε η σύμβαση της ιδιωτικοποίησης (31/5/2002) υπογράφηκε και η σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των γερμανικών υποβρυχίων. Την ίδια στιγμή εισαγγελικές πηγές εκτιμούν ότι βασικός σκοπός της ιδιωτικοποίησης που ουδέποτε εκπληρώθηκε ήταν η συνέχιση λειτουργίας των ναυπηγείων και ο εκσυγχρονισμός τους. Αντί αυτού, τα ναυπηγεία οδηγήθηκαν σε πλήρη απαξίωση και χάθηκαν εκατοντάδες θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα η πραγματική ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο να είναι κατά πολύ μεγαλύτερη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν μέχρι τώρα προκύψει, η πώληση των ναυπηγείων στην HDW/Ferrstaal έγινε με διαγωνιστική διαδικασία που δεν πληρούσε κανένα εχέγγυο διαφάνειας και κατά παραβίαση των κατευθυντήριων γραμμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ιδιωτικοποίηση εταιρειών που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο. Όπως προκύπτει από την εισαγγελική έρευνα, μέλη της διοίκησης των ναυπηγείων, εργαζόμενοι, ΕΤΒΑ και μέλη της ελληνικής κυβέρνησης έδωσαν ασύγκριτα πλεονεκτήματα στη γερμανική εταιρεία ώστε να προτιμηθεί. Ανάμεσα στα «δώρα» προς τη γερμανική εταιρεία ήταν ότι αγόρασε τα ναυπηγεία «καθαρά» από πρόστιμα, τόκους υπερημερίας και άλλες οφειλές. Ταυτόχρονα, η γερμανική κοινοπραξία -έχοντας πλήρη γνώση και εικόνα για τα οικονομικά δεδομένα των ναυπηγείων- αξίωσε και τελικά πήρε συγκεκριμένα ανταλλάγματα.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Το ελληνικό Δημόσιο προσεγγίζει την Cosco για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Τ

Quote

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να κινήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον των Κινέζων της Cosco για την εξαγορά των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, η κινεζική εταιρεία δείχνει να έχει άλλους στόχους: επιδιώκει να εμπλακεί στη ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα στην Ελλάδα, αποφεύγοντας ωστόσο να εμπλακεί σε καταχρεωμένα ντόπια σχήματα. H ελληνική κυβέρνηση τόσο σε επίπεδο Μαξίμου, όσο και στο επίπεδο του αντιπροέδρου της, Γιάννη Δραγασάκη, αλλά και του υφυπουργού Οικονομίας Στέργιου Πιτσιόρλα, έχει εκφράσει στους Κινέζους το έντονο ενδιαφέρον της για την «ανάσταση» της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, σε ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει και τη Σύρο.

Η προσπάθεια να προσελκυσθούν οι Κινέζοι στον κόλπο της Ελευσίνας δεν είναι νέα. Προ τριετίας η κυβέρνηση Σαμαρά είχε επιχειρήσει να τους «πουλήσει» την ιδέα, αλλά οι προκαταρκτικές συζητήσεις για ναυπήγηση κινεζικών πλοίων στην Ελλάδα δεν είχαν οδηγήσει σε χειροπιαστά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ηγεσία της κινεζικής εταιρείας δεν επιθυμεί να εμπλακεί στη διαμάχη της ελληνικής κυβέρνησης με την Ε.Ε. για την επιστροφή των κρατικών ενισχύσεων. Πρόκειται για ένα ποσό που για τον αγοραστή μπορεί να ξεπεράσει τα 540 εκατ. ευρώ με τους τόκους. Ο σημερινός μεγαλομέτοχος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Ισκαντάρ Σάφα, έχει προσφύγει στη διαιτησία κατά του ελληνικού Δημοσίου, ζητώντας αποζημιώσεις αξίας ύψους 1 δισ. Σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, το ελληνικό Δημόσιο δεν θα καταφέρει να απoφύγει τον «πέλεκυ» της διαδικασίας αυτής, που αναμένεται να του κοστίσει το λιγότερο 200-250 εκατ. Αντίστοιχα, μικρότερα προβλήματα, υπάρχουν με τα γειτονικά ναυπηγεία Ελευσίνας που εμφανίζουν μεγάλα χρέη στο ΙΚΑ, την εφορία, τη ΔΕΗ, ενώ οφείλουν να παραδώσουν δύο σκάφη στο Πολεμικό Ναυτικό.

Οι Κινέζοι τα γνωρίζουν όλα αυτά και τα έχουν θέσει στην ελληνική κυβέρνηση. Είναι πρόθυμοι να «αναστήσουν» τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία σε μία «ολιστική» προσέγγιση του ΟΛΠ, όπου η κρουαζιέρα, η ναυπηγοεπισκευή, η εμπορική μεταφορά, τα Logistics και η επιβατηγός ναυτιλία θα αναπτύσσονται από το νέο λιμάνι. Η παράδοση αυτή συνδέεται με το επιτυχημένο μοντέλο της δεκαετίας του ’60 και του ’70, όπου ο Σταύρος Νιάρχος είχε καταφέρει να συνδέσει τις επισκευές των τάνκερ των πετρελαϊκών εταιρειών με τα φορτία που έφερναν ή έπαιρναν από τα κρατικά διυλιστήρια. «Η ναυπηγοεπισκευή μπορεί να είναι μόνο συνοδός δραστηριότητα μιας άλλης κύριας δραστηριότητας, των βαποριών που θα προσελκύσουμε σαν λιμάνι», είπε στην «Κ» πηγή που γνωρίζει καλά τις συζητήσεις με τους Κινέζους.

Σε δύο φάσεις

Η ιδέα της Cosco, που από τις αρχές Φεβρουαρίου θα λειτουργήσει εντατικά το τμήμα μάρκετινγκ στον ΟΛΠ για να προσελκύσει ξένες εταιρείες από ανταγωνιστικά λιμάνια, είναι ότι σε πρώτη φάση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μια «80άρα» δεξαμενή στη θαλάσσια περιοχή του λιμανιού του Πειραιά και αν το πείραμα φέρει αποτελέσματα τότε θα μπορούσε να επαναληφθεί με μία «300άρα» δεξαμενή στην ίδια περιοχή.

Η λύση αυτή θα δώσει τη δυνατότητα να μην εμπλακεί η κινεζική εταιρεία. Το καθεστώς των ακινήτων που «φιλοξενούν» τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία στο Πέραμα και τον Σκαραμαγκά, αποτελεί για πολλά χρόνια αντικίνητρο σε πολλές δραστηριότητες αυτών των επιχειρήσεων, καθώς η γη πάνω στην οποία δραστηριοποιούνται στις περισσότερες περιπτώσεις δεν τους ανήκει. Το μόνο πρόβλημα που δεν θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί με αυτή τη «λύση» είναι εκείνο της σχέσης με τα συνδικάτα του κλάδου της ναυπηγοεπισκευής.

Αν οι Κινέζοι αποφασίσουν να δραστηριοποιηθούν στον κλάδο της ναυπηγοεπισκευής θα πρέπει με κάποιο τρόπο να συνεννοηθούν με την Ομοσπονδία Μετάλλου. Η τελευταία ελέγχεται από το ΚΚΕ και θεωρείται από τον κλάδο της ναυπηγοεπισκευής εν πολλοίς υπεύθυνη για την εκτόξευση αμοιβών και κρατήσεων, αλλά και την αδυναμία των ελληνικών επιχειρήσεων να παραδώσουν έγκαιρα εργασίες που αναλαμβάνουν. Η κινεζική πλευρά είναι πάντως αισιόδοξη πως θα μπορούσε να ξεπεράσει το πρόβλημα, όπως συνέβη και με τον ΟΛΠ.

http://www.kathimerini.gr

 

Edited by proud_ionian
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Νέος κύκλος διαβούλευσης στην Ε.Ε. για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Quote

Να πετύχει την «επιστροφή στο μέλλον» για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα επιχειρήσει ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, στη συνάντηση που θα έχει με την επίτροπο Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Μαργκαρέτε Βεστάγκερ. Ο κ. Πιτσιόρλας που έχει αναλάβει να δώσει λύση εκεί που όλοι οι προηγούμενοι υπουργοί απέτυχαν, να «κλείσει» δηλαδή τον φάκελο της Επιτροπής για τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της Ανατολικής Μεσογείου, θα συναντήσει τη Δανέζα επίτροπο στις 8 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Το πρώτο στοίχημα που καλείται εκ των πραγμάτων να κερδίσει ο κ. Πιτσιόρλας είναι να πείσει τη γραφειοκρατία των Βρυξελών ότι η μη εφαρμογή της απόφασης του 2008 για τα ναυπηγεία είναι μονόδρομος. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι τα ναυπηγεία δεν θα κληθούν τελικά να καταβάλουν στο ελληνικό κράτος περίπου 550 εκατ. ευρώ για παράνομες ενισχύσεις που είχαν δεχθεί στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.

Η κίνηση αυτή από τη μια θα δημιουργούσε πρόβλημα στην αντιδικία του ελληνικού Δημοσίου με την πλευρά της ιδιοκτησίας των ναυπηγείων στη διεθνή διαιτησία, αφού και οι δύο πλευρές έχουν διεκδικήσεις πολλών δισ. συνολικά, με αιτιολογία την αθέτηση των συμφωνηθέντων. Από την άλλη ενδεχομένως να οδηγούσε σε άμεσο λουκέτο τα ναυπηγεία (δεν θα μπορούσε να καταβάλει η ιδιοκτησία τις απαιτήσεις της Ελλάδας), εξέλιξη που θα ήταν καταστροφική για τα συμφέροντα της χώρας (αμυντική βιομηχανία). Πάντως, η κυβέρνηση έχει καταφέρει, προς το παρόν, να παγώσει την υλοποίηση της απόφασης του 2008.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, πριν δηλαδή την ανάληψη αυτής της νέας προσπάθειας αναβίωσης των ναυπηγείων, το ΥΠΟΙΚ είχε αποστείλει στην πλευρά των ναυπηγείων την απαίτηση για είσπραξη των 550 εκατ. ευρώ, έπειτα από απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κίνηση για την οποία τα ναυπηγεία έχουν καταφύγει στα δικαστήρια.

Να κερδίσει χρόνο

 

Το δεύτερο σκέλος της αποστολής του κ. Πιτσιόρλα είναι μάλλον και το πιο δύσκολο. Να αποδεχτεί η «σκληρή», σύμφωνα με τη φήμη που την ακολουθεί, Δανέζα επίτροπος Ανταγωνισμού να επιστρέψει η υπόθεση στη «στρατιωτική» απόφαση του 2010. Απόφαση που αντικατέστησε την προηγούμενη του 2008 και η οποία προέβλεπε να μην καταβληθούν τα ποσά των ανακτήσεων, αλλά να χωριστεί το ναυπηγείο σε στρατιωτικό και εμπορικό.

Τον μεν «στρατιωτικό» μέρος να μην μπορεί να κάνει καμία εμπορική εργασία για 15 χρόνια, ενώ το εμπορικό θα έπρεπε να αποκοπεί και να επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο. Η απόφαση του 2010 «ακυρώθηκε» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2015, αφού οι προϋποθέσεις που έθετε δεν είχαν ικανοποιηθεί και είχε ζητήσει την ανάκτηση των 550 εκατ. Ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, μία επιστροφή στο «μέλλον» θα δώσει στην ελληνική κυβέρνηση τον αναγκαίο χρόνο να «κλείσει» τα ανοικτά μέτωπα που έχει με την πλευρά της ιδιοκτησίας των ναυπηγείων και πιο συγκεκριμένα του μεγαλομετόχου Ισκαντάρ Σάφα. Ορισμένες πλευρές που παρακολουθούν την υπόθεση από κοντά σημειώνουν ότι δεν αποκλείεται να προταθεί στις Βρυξέλλες μια διαδικασία σαν εκκαθάριση εν λειτουργία των ναυπηγείων, που θα συνδυαστεί με την αναμενόμενη πρώτη απόφαση της διεθνούς διαιτησίας αναφορικά με απαιτήσεις που έχει καταθέσει η πλευρά της ιδιοκτησίας. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι είναι πιθανό η πλευρά Σάφα να κερδίσει την πρώτη διαδικασία, αλλά το ποσό θα είναι πολύ μικρότερο από το 1 δισ. που διεκδικεί. Η απόφαση, μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις, αναμένεται να εκδοθεί μέσα στον Μάρτιο.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον

 

Την ίδια στιγμή στο κυβερνητικό επιτελείο υποστηρίζεται ότι υπάρχουν επενδυτικά σχήματα που έχουν δείξει ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα των ναυπηγείων. Από τη μια υπάρχει η φερόμενη πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης στην Cosco και από την άλλη κάποια αμερικανικά και αραβικά συμφέροντα. Τις πληροφορίες για ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον επιβεβαίωσε πρόσφατα, για άλλη μια φορά, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, χωρίς όμως να αποκαλύψει την ταυτότητα των επενδυτών. Ενδιαφέρον που όμως περιορίζεται σε απλή παρακολούθηση των εξελίξεων για όσο διάστημα ο φάκελος των ναυπηγείων παραμένει ανοικτός τόσο στην Ε.Ε. όσο και σε επίπεδο δικαστικής διένεξης.

 

Edited by proud_ionian
το κειμενο ειναι απο τη ναυτεμπορικη
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Σε εκκαθάριση εν λειτουργία των ναυπηγείων Σκαραμαγκά προχωρεί η κυβέρνηση. Ενώ υπάρχουν κατασχετήρια για δύο δεξαμενές των ναυπηγείων!! 

Quote

Την πρόθεσή της να προχωρήσει σε εκκαθάριση εν λειτουργία των ναυπηγείων Σκαραμαγκά επιβεβαιώνει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία χθες επέδωσε κατασχετήρια για τις πλωτές δεξαμενές Ι και ΙΙΙ, οι οποίες ανήκουν στο λεγόμενο «εμπορικό τμήμα» των Ελληνικών Ναυπηγείων Α.Ε.

Χθες το πρωί, τέσσερις γυναίκες, τρεις εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών και μία δικαστική επιμελήτρια έφτασαν στα ναυπηγεία και αφού πρώτα επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις, στη συνέχεια συναντήθηκαν με τον νομικό εκπρόσωπο των ΕΝΑΕ και επέδωσαν τα κατασχετήρια. Πηγές της διοίκησης της εταιρείας ωστόσο επεσήμαναν στη «Ν» ότι η κατάσχεση δεν είναι αποδεκτή, προσθέτοντας ότι θα προσφύγουν και πάλι στα δικαστήρια τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, κάτι που είχε προαναγγελθεί άλλωστε σε πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
8 hours ago, proud_ionian said:

η μεγαλυτερη της μεσογειου, η οποια οπως εχουμε δει, χαρη στο γιωργη και τον μπενυ, παραμενει σε αχρηστια απο το 2010.B)<_<

 

8 hours ago, Petros P said:

Ειναι η μεγάλη του Σκαραμαγκα η 500αρα ή αλλη μονιμη?

 

8 hours ago, ΝΟΜΙΚΟΣ said:

Η 2η μεγαλύτερη δεξαμενή του Σκαραμαγκά είναι με 330 μέτρα μήκος!!!

8 hours ago, proud_ionian said:

το ιδιο ισχυει οποια και απο τις δυο να ειναι;)

oσο και αν για τη σταδιακη απαξιωση του Σκαραμαγκα, μετα την κρατικοποιηση στα μεσα των 80s, ευθυνη εχουν οι κυβερνησεις των προηγουμενων δεκαετιων (κυριως του ΠΑΣΟΚ), αλλα και οι συνδικαλιστες που συνδιοικουσαν, η ευθυνη για την σημερινη 7ετη αχρηστευση των ναυπηγειων, ανηκει στην κυβερνηση γιωργη παπανδρεου συνολικα και στον υπουργο αμυνας (μπενυ), που συναινεσαν σε αυτην την καταπτυστη συμφωνια (μονο αμυντικη και οχι εμπορικη λειτουργια).

On 23/9/2011 at 5:09 PM, proud_ionian said:

οτι το δεκεμβριο του 2010, προκειμενου να μην πληρωθει το προστιμο (κατι που ηταν αδυνατο ετσι και αλλιως) και να ξεμπλοκαρει η πωληση στους λιβανεζους, συμφωνηθηκε να απεχει το ναυπηγειο απο καθε αλλη δραστηριοτητα πλην των στρατιωτικων ναυπηγησεων.

ο καθενας μπορει να αναρρωτηθει: δεν ηξεραν τι υπεγραφαν; το εκαναν σκοπιμα για να ευνοηθουν οι ανταγωνιστες (νεωρειο και αυλιδα) ? ειπαν ας γλυτωσουμε το προστιμο τωρα και αργοτερο βλεπουμε; ποτε δεν θα μαθουμε.

οπως δεν θα μαθουμε ποτε και γιατι η ευρωπαϊκη επιτροπη εξαντλησε ολη την αυστηροτητα της στο σκαραμαγκα, τη στιγμη που και σε αλλες χωρες, με προεξαρχουσες ιταλια και γαλλια, η ναυπηγικη βιομηχανια στηριχθηκε με πολλους τροπους και στα... ορια των κοινοτικων κανονισμων. ηταν γιατι τα ειχαν παρει συνολικα με την Ελλαδα; θελησαν να αβανταρουν ναυπηγεια αλλων χωρων;

αγνωστο. δεν μπορει να μην υπηρχε καποια λυση, ωστε και τα ναυπηγεια να λειτουργουν και το θεμα των προστιμων να διευετηθει σταδιακα.

Edited by proud_ionian
ορθογραφια
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Όλοι μένουν ευχαριστημένοι με την απόφαση του δικαστηρίου

Quote

Ικανοποιημένοι δηλώνουν κυβερνητικοί παράγοντες από την απόφαση του διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, καθώς εκτιμάται ότι η απόφαση θα επιταχύνει τα σχέδια της κυβέρνησης για την τύχη των ναυπηγείων, την υπαγωγή τους σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και την πώληση τους σε κομμάτια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση δεν δικαιώνει το σημερινό ιδιοκτήτη Ισκαντάρ Σάφα και την εταιρεία Privinvest, ιδιοκτήτρια των ναυπηγείων, που είχαν καταφύγει στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο αξιώνοντας αποζημίωση άνω του 1 δισ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο για αθέτηση των όρων της μεταξύ τους συμφωνίας.

Η απόφαση των 500 σελίδων του διαιτητικού δικαστηρίου του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC) επιβάλλει βεβαίως στην ελληνική πλευρά την πληρωμή αποζημίωσης 180 εκατ. ευρώ προς την ιδιοκτήτρια εταιρεία. Σύμφωνα ωστόσο με κυβερνητικούς παράγοντες, ικανοποιεί την ελληνική πλευρά, καθώς με την έκδοσή της ξεμπλοκάρουν όλες οι διαδικασίες που σχεδιάζει η κυβέρνηση για το μέλλον του Σκαραμαγκά.

Παράλληλα με δεδομένο ότι το ελληνικό Δημόσιο απαιτεί από την ιδιοκτήτρια των Ελληνικών Ναυπηγείων την ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων (περίπου τα 600 εκατ. ευρώ) οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί παράνομες από την Ε.Ε., αναμένεται να προταθεί στην άλλη πλευρά συμψηφισμός του επιδικασθέντος ποσού.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας, η κυβέρνηση προκρίνει ως λύση την υπαγωγή των ναυπηγείων σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, και την πώλησή τους σε κομμάτια, διαχωρίζοντας το εμπορικό από το στρατιωτικό σκέλος της λειτουργίας τους.

Τι αναφέρει η εταιρεία Privinvest

Σε ανακοίνωσή της που εξέδωσε η εταιρεία Privinvest αναφορικά με την απόφαση μιλά αναφέρει:

«Με τελεσίδικη απόφαση της Διεθνούς Διαιτησίας κρίθηκε ότι η Ελληνική Δημοκρατία ευθύνεται έναντι της Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ (Ναυπηγεία Σκαραμαγκά) για πάνω από 200 εκατομμύρια Ευρώ

Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2017. Ο Όμιλος Privinvest, του οποίου μέλος είναι η Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ (Ναυπηγεία Σκαραμαγκά), προβαίνει στο ακόλουθο σχόλιο σε συνέχεα της απόφασης του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (“ICC”):

Πριν από επτά χρόνια, το Ελληνικό Δημόσιο ανακοίνωσε μέσα σε κλίμα ευφορίας την επένδυση του Ομίλου μας στην Ελλάδα.

Το πολλά υποσχόμενο αυτό εγχείρημα κατέρρευσε γρήγορα από αποκλειστική ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου, κάτι που μας ανάγκασε να προσφύγουμε ενώπιον της Διεθνούς Διαιτησίας για να προστατεύσουμε τον Όμιλό μας, το μέλος μας Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ) μαζί με τους εργαζόμενους του, ενώ επιπροσθέτως αναγκαστήκαμε να συμπεριλάβουμε και πρόβλεψη στις οικονομικές μας καταστάσεις για ποσό άνω των 160 εκατομμυρίων Ευρώ. Ως να μη έφθαναν τα ανωτέρω, είναι γνωστό ότι έχουμε υποστεί και συκοφαντική δυσφήμιση από ορισμένους πολιτικούς – που ενδεχομένως να στόχευε στην κάλυψη των εσφαλμένων ενεργειών και των καταστροφικών παραλείψεων του Δημοσίου απέναντί μας.

Σήμερα, όμως, με την έκδοση της απόφασης του ICC δικαιωνόμαστε. Τα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ (γνωστά και ως Ναυπηγεία Σκαραμαγκά), και οι εργαζόμενοί τους μπορούν να ατενίσουν ένα μέλλον που πάντοτε άξιζαν, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο κρίθηκε ότι ευθύνεται έναντι της Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ ) για πάνω από 200 εκατομμύρια Ευρώ, πλέον περαιτέρω αποζημιωτικής ευθύνης που αναγνωρίστηκε ότι υπέχει το Ελληνικό Δημόσιο υπέρ των Ναυπηγείων μας.

Επιπλέον, το Διαιτητικό Δικαστήριο αναγνώρισε την ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου από τον βλαβερό χειρισμό των συνεννοήσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) – μια αποτυχία του δηλαδή που συνέβαλε στην μέχρι τώρα καταστροφική πορεία του ναυπηγείου της Privinvest στην Ελλάδα.

Αναμένουμε από το Ελληνικό Δημόσιο να εκτελέσει όλα όσα διατάσσονται σε αυτή την απόφαση και να σεβαστεί επί τέλους τις συμβατικές του σχέσεις με τα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ.

Είναι δε προφανές ότι θα συνεχίσουμε τις ανταγωγικές αξιώσεις μας κατά του Ελληνικού Δημοσίου στην μεταγενέστερη διαιτητική διαδικασία ενώπιον του ICC που άρχισε οψίμως το Ελληνικό Δημόσιο και που περιστρέφεται γύρω από το ίδιο ζήτημα, ενώ παράλληλα οι μέτοχοί μας συνεχίζουν απρόσκοπτα τις δίκαιες διεκδικήσεις τους κατά του Ελληνικού Δημοσίου στο Διεθνές Κέντρο για την Επίλυση Επενδυτικών Διαφορών βάσει της σχετικής Διμερούς Σύμβασης για την Προστασία των Επενδύσεων, ώστε να επέλθει πλήρης δικαίωσή μας και ως προς αυτό το σκέλος.»

 

Link to comment
Share on other sites

Ερωτησούλες:

- Τα 600 εκατομμύρια που χρωστάει η Privinvest στο Δημόσιο, αποτελούν ποσό τελεσίδικα επιδικασμένο?

- Η Privinvest έχει assets έτσι ώστε το Δημόσιο να ασφαλίσει την απαίτησή του αν χρειαστεί?

 

Και μια παρατήρηση: Πρώτη φορά βλέπω διάδικο να χάνει τη διαιτησία, να του επιβάλλεται αποζημίωση 200 εκατομμύρια ευρώ, και να είναι ευχαριστημένος. Δηλαδή με τι θα ήταν δυσαρεστημένοι?

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

τα 600εκ ειναι οι οφειλομενες επιδοτησεις παλαιοτερων δεκαετιων προς τα ναυπηγεια, που το δημοσιο επιδιωκει να ανακτησει.

σκοπος του δημοσιου, αλλα και των εργαζομενων και των τραπεζων που συντασσονται μαζι του, ειναι η ειδικη εκκαθαριση, ωστε να εκποιηθουν τμηματικα οι υποδομες του ναυπηγειου (πρωτα το εμπορικο κομματι en block) και απο το τιμημα να εξοφληθουν πρωτα οι "επιμαχες" επιδοτησεις και μετα οι υπολοιποι.

απο αυτα που αναφερει η Ναυτεμπορικη, αλλα και οσα εχουμε δει παλιοτερα, η ελληνικη πλευρα πιστευει οτι μονο με την ειδικη εκκαθαριση,  (και το μετεπειτα σπασιμο  σε εμπορικο και αμυντικο κομματι), μπορει να ληξει το θεμα του αποκλεισμου απο εμπορικες δραστηριοτητες που επιβαλλει η καταπτυστη συμφωνια του 2010.

αν τωρα λαβουμε υποψη οτι η παραπανω ρητρα της συμφωνιας του 2010 εχει ισχυ ως το 2025, τοτε πιο πιθανο ειναι να λειτουργησουν τοτε τα ναυπηγεια παρα νωριτερα.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

εδω εχει περισσοτερο φωτογραφικο υλικο.

οντως η δεξαμενη κοπηκε στη μεση. η κακοκαιρια ηταν η χαριστικη βολη.

ΠΛΩΤΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ

(σε καποιες φωτο φαινονται τα ρυμουλκα που μαζευουν το μυτιληνη.)

 

ΠΛΩΤΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Εν αναμονή απόφασης για τον Σκαραμαγκά

Quote

Σε κομβικό σημείο βρίσκεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να θέσει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και να εκπλειστηριάσει μέσω διεθνούς διαγωνισμού αρχικά το εμπορικό τμήμα τους και κατόπιν το στρατιωτικό. Ενας διαγωνισμός στον οποίο, εφόσον προχωρήσει, η Cosco θα υποβάλει προσφορά τουλάχιστον για την κτιστή δεξαμενή 5, που είναι η μεγαλύτερη της Μεσογείου, όπως επιβεβαιώνουν στην «Κ» κορυφαία της στελέχη. Τόσο η εξυγίανση και η ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας όσο και η είσπραξη των απαιτήσεων του Δημοσίου αποτελούν τους προφανείς λόγους των ενεργειών της κυβέρνησης.

Ομως η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, όπου Δημόσιο και Τράπεζα Πειραιώς ως βασικοί πιστωτές έχουν υποβάλει αίτηση για ένταξη της εταιρείας σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης του νόμου 4307/2014, αναμένεται «από μέρα σε μέρα», αναφέρουν πηγές του επισπεύδοντος υπουργείου Οικονομίας. Πρόκειται για ενέργεια που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, με στόχο την απεμπλοκή των ναυπηγείων από το αδιέξοδο λόγω των χρόνιων προβλημάτων με τον βασικό τους μέτοχο, αλλά και το ζήτημα των κρατικών επιδοτήσεων. Η αίτηση συζητήθηκε στις 17 Νοεμβρίου και ο φάκελος έκλεισε στις 22 Νοεμβρίου, αλλά η απόφαση δεν βγήκε εντός της ενδεικτικής από τον νόμο διάρκειας του ενός μηνός.

Νομικές πηγές αποδίδουν την όποια καθυστέρηση αφενός στην παύση της εορταστικής περιόδου και αφετέρου –και κυρίως– στην περιπλοκότητα της υπόθεσης: Κρατικές επιδοτήσεις που πρέπει να ανακτηθούν, μια απόφαση της διεθνούς διαιτησίας που επιδικάζει αποζημίωση 155 εκατ. ευρώ πλέον τόκων υπέρ του βασικού μετόχου Privinvest, άλλα και μια διαιτησία υπό εξέλιξη και συγκεκριμένες δεσμεύσεις τόσο έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και διά νόμου στον μέτοχο καθιστούν την έκδοση απόφασης δύσκολη.

Ορισμένοι κύκλοι της αγοράς, μάλιστα, τείνουν να πιστέψουν πως ενδέχεται να χρειαστεί άλλη διαδικασία για να λειτουργήσει τελικά η λύση της ειδικής διαχείρισης που επιδιώκεται. Σε κάθε περίπτωση, για να συμμετέχουν επενδυτές στους διαγωνισμούς (το εμπορικό κομμάτι θα πουληθεί τμηματικά και όχι συνολικά), είναι σαφές πως δεν πρέπει να υπάρχει καμία νομική εκκρεμότητα ή αξίωση τρίτου.

Σύμφωνα με την έκθεση της Deloitte που κατατέθηκε στο δικαστήριο στα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2017, οι υποχρεώσεις των ΕΝΑΕ ανέρχονταν σε 1,37 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 247,75 εκατ. αποτελούν ανεκτέλεστο έργο προς το Πολεμικό Ναυτικό, 661,9 εκατ. είναι οι κρατικές ενισχύσεις που πρέπει να ανακτηθούν από το Δημόσιο βάσει απόφασης της Ε.Ε., 24,39 εκατ. είναι οφειλές προς την Τράπεζα Πειραιώς και 175 εκατ. υποχρεώσεις προς τους εργαζομένους. Η Deloitte υπολογίζει πως, ακόμα και αν η απόφαση της διαιτησίας, κατά της οποίας ήδη στρέφεται το Δημόσιο, ισχύσει και πληρωθούν 155 εκατ. στην ΕΝΑΕ, τα χρέη της παραμένουν στα δυσθεώρητα επίπεδα των 864,8 εκατ. ευρώ.

Ενώ πάντως κυβέρνηση και Privinvest βρίσκονται πλέον σφικτά εναγκαλισμένοι στην πολυετή μάχη τους για τον έλεγχο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, η αξία των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας απαξιώνεται: Την προηγούμενη εβδομάδα οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν τη βύθιση μιας εκ των πλωτών δεξαμενών των ΕΝΑΕ

.

Edited by proud_ionian
kathimerini.gr
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Πράσινο για την είσοδο ειδικού διαχειριστή στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκα από το Πρωτοδικείο Αθηνών

Quote

Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που εκδόθηκε σήμερα 8 Μαρτίου 2018, κάνει δεκτή την αίτηση του Ελληνικού Δημοσίου και της Τράπεζας Πειραιώς και υπαγάγει την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ελληνικά Ναυπηγεία» (ΕΝΑΕ) στη διαδικασία ειδικής διαχείρισης σύμφωνα το νόμο 4307/2014.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η απόφαση αναμένεται να αποτελέσει ισχυρό επιχείρημα του Ελληνικού Δημοσίου ενόψει της συζήτησης, στις 15 Μαρτίου 2018, στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) της προσφυγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ζητά να αναγνωριστεί ότι η Ελληνική Δημοκρατία παρέβη τις υποχρεώσεις της ως προς την ανάκτηση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων.

Η απόφαση που εκδόθηκε σήμερα ορίζει τον ειδικό διαχειριστή που αναλαμβάνει μέσα σε διάστημα ενός έτους να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες του. Όπως σημειώνεται στη δικαστική απόφαση, η ειδική διαχείριση συνιστά μια οργανωμένη από το νόμο διαδικασία, η οποία προβλέπεται σε περίπτωση γενικής και μόνιμης αδυναμίας εκπλήρωσης των ληξιπρόθεσμων χρηματικών υποχρεώσεων του έχοντος πτωχευτική ικανότητα οφειλέτη, για τη συλλογική ικανοποίηση των πιστωτών του.

Επίσης, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, πρωταρχικός σκοπός του παραπάνω νόμου είναι η λειτουργία της επιχείρησης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ειδικής διαχείρισης, ώστε μέσω αυτής να αποφευχθεί η απαξίωση της επιχείρησης και να επιτευχθεί μέσω της μεταβίβασης του ενεργητικού της η συνέχιση της λειτουργίας της.

Οι οφειλές της ΕΝΑΕ Α.Ε. προς τους πιστωτές που κατέθεσαν την αίτηση ανέρχονται προς το μεν ελληνικό Δημόσιο σε πάνω από 620 εκατ. ευρώ, λόγω της χορήγησης παράνομων κρατικών ενισχύσεων, οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και μαζί με τις προσαυξήσεις ξεπερνούν τα 667 εκατ. ευρώ., ενώ προς την Τράπεζα Πειραιώς ξεπερνούν τα 24 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση ανοίγει το δρόμο ώστε να ξεκινήσουν άμεσα διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες αξιοποίησης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, τα οποία υπενθυμίζεται ότι είναι τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της χώρας και οδηγήθηκαν υπό την μέχρι σήμερα διοίκηση σε απόλυτο μαρασμό.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία υπαγωγής της ΕΝΑΕ σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης κινήθηκε προκειμένου η Ελλάδα να συμμορφωθεί στην περί κρατικών ενισχύσεων απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Οι οφειλές της ΕΝΑΕ Α.Ε. προς το ελληνικό Δημόσιο ξεπερνούν τα 667 εκατ. ευρώ, ποσό που αφορά παράνομες κρατικές ενισχύσεις, σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε το ΔΕΕ ήδη από το 2008 και η οποία δεν έχει μέχρι σήμερα εκτελεστεί.

Από το 2011, με ευθύνη της ΕΝΑΕ, το εμπορικό κομμάτι των ναυπηγείων παραμένει αδρανές, ενώ το αμυντικό λειτουργεί έκτοτε με την ευθύνη του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο και καταβάλλει τους μισθούς των εργαζομένων. Οι οφειλές της ΕΝΑΕ προς τους εργαζόμενους ξεπερνούν τα 176 εκατ. ευρώ (περιλαμβάνονται αποδοχές και άλλες αξιώσεις). Στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά υπάρχουν 650 εργαζόμενοι.

 

Link to comment
Share on other sites

να θυμηθουμε λιγο και το σκεπτικο της προσφυγης δημοσιου και δανειστων.

On 14/10/2017 at 1:55 AM, proud_ionian said:

τα 600εκ ειναι οι οφειλομενες επιδοτησεις παλαιοτερων δεκαετιων προς τα ναυπηγεια, που το δημοσιο επιδιωκει να ανακτησει.

σκοπος του δημοσιου, αλλα και των εργαζομενων και των τραπεζων που συντασσονται μαζι του, ειναι η ειδικη εκκαθαριση, ωστε να εκποιηθουν τμηματικα οι υποδομες του ναυπηγειου (πρωτα το εμπορικο κομματι en block) και απο το τιμημα να εξοφληθουν πρωτα οι "επιμαχες" επιδοτησεις και μετα οι υπολοιποι.

απο αυτα που αναφερει η Ναυτεμπορικη, αλλα και οσα εχουμε δει παλιοτερα, η ελληνικη πλευρα πιστευει οτι μονο με την ειδικη εκκαθαριση,  (και το μετεπειτα σπασιμο  σε εμπορικο και αμυντικο κομματι), μπορει να ληξει το θεμα του αποκλεισμου απο εμπορικες δραστηριοτητες που επιβαλλει η καταπτυστη συμφωνια του 2010.

αν τωρα λαβουμε υποψη οτι η παραπανω ρητρα της συμφωνιας του 2010 εχει ισχυ ως το 2025, τοτε πιο πιθανο ειναι να λειτουργησουν τοτε τα ναυπηγεια παρα νωριτερα.

ΥΓ: μαθαμε (εγω τουλαχιστον) και ποιος πληρωνει τοσα χρονια τους εργαζομενους των ναυπηγειων σκαραμαγκα

Link to comment
Share on other sites

Την απογοήτευσή της για την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών εκφράζει εκπρόσωπος της Privinvest, βασικός μέτοχος των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, τονίζοντας πως είναι υποκινούμενη από πολιτικά κίνητρα. Ο ίδιος, υπογραμμίζει ακόμη πως δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένων των πολλών πρόσφατων συζητήσεων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο πάνω στο θέμα που προανήγγειλαν αυτήν την εξέλιξη και λέει πως τα ναυπηγεία και οι εργαζόμενοι θα είχαν ένα σπουδαίο μέλλον αν η κυβέρνηση είχε εφαρμόσει την διαιτητική απόφαση που εκδόθηκε υπέρ των ναυπηγείων, τον Σεπτέμβριο του 2017, ύστερα από την διαιτητική διαδικασία πολλών ετών.

Quote

Η Privinvest, η οποία κατέχει το 75,1% των Ελληνικών Ναυπηγείων Α.Ε. (ΕΝΑΕ) μαζί με την ThyssenKrupp Marine Systems, ενημερώθηκε για την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών επί της αίτησης που είχαν καταθέσει από κοινού η Ελληνική Δημοκρατία και η Τράπεζα Πειραιώς στα τέλη του 2017. Με την απόφαση αυτή, το δικαστήριο έθεσε τα Ελληνικά Ναυπηγεία σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.

Σχολιάζοντας την απόφαση, εκπρόσωπος της Privinvest σημειώνει: «Αυτή η απόφαση, από πολιτικά κίνητρα υποκινούμενη, αποτελεί απογοήτευση, αλλά όχι έκπληξη, δεδομένων των πολλών πρόσφατων συζητήσεων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο πάνω στο θέμα αυτό (μάλλον αδέξια και σκανδαλωδώς) που προανήγγελλαν αυτήν την εξέλιξη.

Τα Ελληνικά Ναυπηγεία, οι εργαζόμενοι τους και η διοικητική τους ομάδα στην Ελλάδα θα είχαν ένα σπουδαίο μέλλον αν η κυβέρνηση είχε εφαρμόσει την διαιτητική απόφαση που εκδόθηκε υπέρ των Ελληνικών Ναυπηγείων, τον Σεπτέμβριο του 2017, ύστερα από την διαιτητική διαδικασία πολλών ετών. Αντί να πράξει αυτό, η κυβέρνηση αποφάσισε να παραδώσει την εταιρεία σε ειδικό διαχειριστή και το δικαστήριο, περιέργως, τώρα επέτρεψε στην κυβέρνηση να προχωρήσει με αυτόν τον τρόπο».

«Η απόφαση του Σεπτεμβρίου 2017, εκδοθείσα από τον Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC), έκρινε ότι η Ελληνική Δημοκρατία ευθύνεται έναντι της Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. για πάνω από 200 εκατομμύρια Ευρώ, διέταξε τη συνέχιση της κατασκευής των δύο υποβρυχίων και επιπλέον έκρινε πως πρέπει να δοθούν σημαντικές αποζημιώσεις υπέρ της ΕΝΑΕ.

Ταυτόχρονα, η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου αναγνώρισε την ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου από τον βλαπτικό χειρισμό των συνεννοήσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γεγονός που συνέβαλε στην καταστροφή της εξαγωγικής δυνατότητας των ΕΝΑΕ».

«Είναι λυπηρό για τους εργαζόμενους της ΕΝΑΕ και για την Ελληνική οικονομία ότι, με αυτό το τελευταίο βήμα, η Ελληνική Δημοκρατία ολοκλήρωσε την “απαλλοτρίωση” της επένδυσής μας στην Ελλάδα. Διαδικασίες διεθνούς διαιτησίας ευρίσκονται σε εξέλιξη στο Διεθνές Κέντρο για την Επίλυση Επενδυτικών Διαφορών (ICSID) και αυτές οι τελευταίες ενέργειες της Ελληνικής Δημοκρατίας, ασφαλώς, θα χρησιμοποιηθούν στις διαδικασίες αυτές».

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Άνοιξε ο δρόμος για πώληση του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά. Υπάρχει ενδιαφέρον από Ασιάτες, Γερμανούς και Ολλανδούς μετά την υπαγωγή της εταιρείας σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης για διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες 

Quote

Σε πολύφερνη νύφη εξελίσσεται το Ναυπηγείο του Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ ΑΕ) μετά την υπαγωγή του σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, σύμφωνα με την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηναίων.

Η εξέλιξη αυτή που δρομολογήθηκε ουσιαστικά από τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα κατόπιν σχετικής συμφωνίας που πέτυχε με τις Βρυξέλλες, προκειμένου η χώρα να μην ανακτήσει παράνομες - σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου - ενισχύσεις 665 εκατ. ευρώ, ανοίγει τον δρόμο για την είσοδο νέου επενδυτή στο μεγαλύτερο ναυπηγείο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ενδιαφέρον έχουν δείξει οι Κορεάτες της Daewoo, η COSCO για τη μεγάλη δεξαμενή των εγκαταστάσεων, καθώς και αντίστοιχες επιχειρήσεις της Γερμανίας και της Ολλανδίας, εταιρείες-ηγέτιδες στον χώρο της ναυπηγικής βιομηχανίας.
Οι οφειλές

Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αποτέλεσε ισχυρό επιχείρημα του ελληνικού Δημοσίου στη συζήτηση, στις 15 Μαρτίου στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), της προσφυγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ζητεί να αναγνωριστεί ότι η Ελληνική Δημοκρατία παρέβη τις υποχρεώσεις της ως προς την ανάκτηση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων. Οι οφειλές της ΕΝΑΕ ΑΕ προς τους πιστωτές που κατέθεσαν την αίτηση ανέρχονται προς το μεν ελληνικό Δημόσιο σε περισσότερα από 620 εκατ. ευρώ λόγω της χορήγησης παράνομων κρατικών ενισχύσεων (1997-2009), οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και μαζί με τις προσαυξήσεις ξεπερνούν τα 665 εκατ. ευρώ., ενώ προς την Τράπεζα Πειραιώς ξεπερνούν τα 24 εκατ. ευρώ.

Η ειδική εκκαθάριση έχει περιθώριο ολοκλήρωσης έναν χρόνο. Και αμέσως μετά ανοίγει ο δρόμος για διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες που θα αφορούν είτε ολόκληρη την περιουσία του εμπορικού σκέλους της ΕΝΑΕ ΑΕ είτε τμηματικά. Το αμυντικό τμήμα των Ναυπηγείων κατά πάσα πιθανότητα θα ενταχθεί στο καθεστώς της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Η εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ (ΕΝΑΕ) ιδρύθηκε το έτος 1958 από τον εφοπλιστή Σταύρο Νιάρχο, με αντικείμενο την κατασκευή, επισκευή και μετασκευή πλοίων στις εγκαταστάσεις της στον Σκαραμαγκά Αττικής. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς τής εν λόγω εταιρείας έχει αλλάξει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια, πλην όμως συνεχίζει να αποτελεί το μεγαλύτερο ναυπηγείο της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
 

Στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όταν ανήκαν στον Σταύρο Νιάρχο, απασχολούνταν περίπου 5.000 άνθρωποι. Συγχρόνως, ήταν το ναυπηγείο που έδινε δουλειά στη Ζώνη του Περάματος με ακόμη 10.000 εργαζομένους. Σήμερα οι εργαζόμενοι στο σύνολο των ναυπηγείων της χώρας φθάνουν-δεν φθάνουν τους 5.000.

Οι πιο πρόσφατες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της ΕΝΑΕ ΑΕ είναι από το 2011, παρά την υποχρέωση ως Ανώνυμη Εταιρεία να δημοσιεύει κάθε χρόνο.

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αναγκάστηκε να συμβληθεί από το έτος 2014 απευθείας με τους εργαζομένους της ΕΝΑΕ, προκειμένου οι τελευταίοι να παράσχουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες τους για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων του.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε με επιστολή της προς το ελληνικό Δημόσιο τον Απρίλιο του 2017 ότι η απόφαση ανάκτησης κρατικών ενισχύσεων του 2008 έχει επιβεβαιωθεί από τα Δικαστήρια της Ένωσης και έχει καταστεί οριστική. Στις 15 Μαρτίου 2012, το Γενικό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή ακυρώσεως που άσκησε η εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ. Επομένως, «η Ελλάδα έχει ρητή υποχρέωση να την εφαρμόσει (την απόφαση ανάκτησης)».

Οι ενισχύσεις

Σήμερα, το ύψος των κρατικών ενισχύσεων που αφορούν διάφορες μορφές μέτρων στήριξης του Δημοσίου υπέρ των Ελληνικών Ναυπηγείων μεταξύ 1997 και 2009 ξεπερνά με τις προσαυξήσεις τα 665 εκατ. ευρώ.
Δεδομένου ότι μέχρι και σήμερα, δέκα χρόνια σχεδόν από την απόφαση ανάκτησης των παράνομων κρατικών ενισχύσεων, η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί με αυτή.

Όπως σημειώνεται στην επιστολή, «δεδομένου ότι τελικός στόχος της ανάκτησης είναι να σταματήσει η στρέβλωση του ανταγωνισμού, το Δικαστήριο έχει αποφανθεί ότι σε τέτοιες περιπτώσεις η εκκαθάριση του αποδέκτη μπορεί να θεωρηθεί ως αποδεκτή επιλογή».

Η ΕΝΑΕ ΑΕ πέρασε το 2010 στην Privinvest του Λιβανέζου Ισκαντάρ Σάφα. Ο επενδυτής είχε προσφύγει κατά του ελληνικού Δημοσίου αξιώνοντας αποζημίωση για αθέτηση δεσμεύσεων του ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2017 το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου εξέδωσε οριστική απόφαση επί της προσφυγής της ΕΝΑΕ κατά του ελληνικού Δημοσίου, κατά την οποία το συνολικό ποσό που πρέπει να καταβάλει το ελληνικό Δημόσιο στην ΕΝΑΕ ανέρχεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ.
Το ελληνικό Δημόσιο θεωρεί αβάσιμη και μη νόμιμη τη σχετική επιχειρηματολογία και για αυτό έχει προχωρήσει σε αγωγή ακύρωσης της εν λόγω διαιτητικής απόφασης.

Μάλιστα, στην επιστολή της προς το ελληνικό Δημόσιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωνε ότι οι υπηρεσίες της καλούν τις ελληνικές Αρχές να εξηγήσουν στο Διαιτητικό Δικαστήριο ότι δεν υπάρχει αιτιολόγηση για κάθε περαιτέρω καθυστέρηση στην εφαρμογή της απόφασης ανάκτησης. Επίσης, ότι κάθε απόφαση που παρεμποδίζει ή καθυστερεί την εκτέλεση της απόφασης ανάκτησης θα ερχόταν σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις περί δημοσίας τάξεως δυνάμει του δικαίου της Ένωσης.

Πηγές του περιβάλλοντος του υφυπουργού κ. Πιτσιόρλα σημειώνουν ότι η συγκεκριμένη επιχειρηματολογία βάρυνε στην απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, ώστε να κρίνει υπέρ της αίτησης του ελληνικού Δημοσίου - και της Τράπεζας Πειραιώς - για υπαγωγή των ναυπηγείων σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Τα σχέδια της ONEX για ένα μέγα ναυπηγείο-παγκόσμιο πρωταθλητή 

Quote

Η υποβολή επίσημης πρότασης από την Onex για την εξαγορά των ναυπηγείων Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστή, εξακολουθεί να προκαλεί αίσθηση και να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στους επιχειρηματικούς και εφοπλιστικούς κύκλους. Δικαίως, καθώς η προοπτική δημιουργίας ενός «μέγα ναυπηγείου», το οποίο θα έχει κάτω από την «ομπρέλα» του τα τρία ναυπηγεία της χώρας – τον Σκαραμαγκά, την Ελευσίνα και το Νεώριο – μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα όχι μόνο της ναυπηγοεπισκευής αλλά ολόκληρης της ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο, για όσους παρακολουθούν από κοντά την αμερικάνικη εταιρεία και την δραστηριότητα που έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας ήταν μια μάλλον φυσιολογική εξέλιξη, η οποία ήταν ζήτημα χρόνου να εκδηλωθεί.

Ο επικεφαλής της Onex μιλώντας στο mononews.gr  αμέσως μετά την κατάθεση της αίτησης εξυγίανσης του Νεωρίου είχε προϊδεάσει σχετικά, δηλώνοντας ανοιχτός στο ενδεχόμενο συμμετοχής στην εξυγίανση των δυο ναυπηγείων.

«Όταν έρθει η ώρα εμείς θα βοηθήσουμε, εάν και εφόσον μας ζητηθεί, με όλες μας τις δυνάμεις», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σημείωσε μάλιστα πως δεν χωρούν καθυστερήσεις, και πως «τώρα είναι το ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας αναδιάρθρωσης και αναδιοργάνωσης του κλάδου. Επίπονο αλλά αναγκαίο»,καθώς «η ναυτιλία, ελληνόκτητη και μη, αναζητά αξιόπιστα ναυπηγεία στην περιοχή».

Τόνισε πως υπάρχουν λύσεις που μπορούν να φέρουν αποτελέσματα, αντίστοιχες με εκείνες που χρησιμοποιήθηκαν για την ανασυγκρότηση του Νεωρίου -μέσα τρεις μήνες με την στήριξη της Onex κατάφερε να προσελκύσει 25 πλοία- και εκτίμησε πως τα δομικά προβλήματα του κλάδου πρέπει να επιλυθούν το αργότερο μέχρι το 2020.

Για τον κ. Ξενοκώστα, η Ελλάδα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο σε παγκόσμια κλίμακα, χάρη στην τεχνογνωσία και την ικανότητα των ελλήνων τεχνητών.

«Τα Ελληνικά Ναυπηγεία αξίζουν μόνο την πρωτιά και τίποτα λιγότερο», αναφέρει χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει πως «η ναυπηγοεπισκευή, μαζί με τον υποθαλάσσιο πλούτο και οι ενεργειακές υποδομές θα πρέπει να είναι οι ατμομηχανές των επόμενων δεκαετιών για την Ελλάδα».

 

Edited by proud_ionian
mononews
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Στο σφυρί δύο ρυμουλκά των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Quote

Νέο, δεύτερο διαγωνισμό για την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) προκήρυξε ο ειδικός διαχειριστής που έχει τοποθετήσει το Δημόσιο. Ο νέος διαγωνισμός, που αφορά δύο μεγάλα ρυμουλκά πλοία, έρχεται μία ημέρα πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για τις δεσμευτικές προσφορές σχετικά με τις δύο πλωτές δεξαμενές των ΕΝΑΕ, που προκηρύχθηκε στις αρχές Αυγούστου.

Σήμερα προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την πώληση των ρυμουλκών πλοίων (ΤUG) «Κronos» και «Titan». Η προθεσμία για την υποβολή των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών έχει προσδιοριστεί για την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι. Τα ρυμουλκά θα εκποιηθούν ως μεμονωμένα περιουσιακά στοιχεία.

Αύριο εκπνέει η προθεσμία για τις δεσμευτικές προσφορές σχετικά με τις δύο εκ των δεξαμενών των ΕΝΑΕ: την πλωτή δεξαμενή μήκους 252 μέτρων, που βρίσκεται μπροστά στον προβλήτα 1, και την πλωτή δεξαμενή 3, που βρίσκεται μπροστά στον προβλήτα 3, μήκους 232,7 μέτρων. Οι δύο δεξαμενές βγαίνουν «πακέτο». Παρότι αυτός ο διαγωνισμός θεωρείται περισσότερο πρώτο τεστ της αγοράς παρά προσπάθεια από την οποία αναμένονται σημαντικά έσοδα, έχουν κατατεθεί προσφορές οι οποίες μαζί με τυχόν επιπλέον προσφορές που θα κατατεθούν μέχρι αύριο θα αποσφραγιστούν το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Η κυβέρνηση έθεσε σε ειδική διαχείριση τα ΕΝΑΕ για οφειλές προς το ελληνικό Δημόσιο, οι οποίες, σύμφωνα με τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο, ανέρχονται σε 524.896.095,75 ευρώ και αντιστοιχούν σε ταμειακώς βεβαιωθείσες 11.03.2016 απαιτήσεις, λόγω της χορήγησης παράνομων κρατικών ενισχύσεων (σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ε.Ε.) που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και απαιτητές, ενώ μαζί με τις προσαυξήσεις ξεπερνούν τα 567 εκατ. ευρώ. Επίσης, υπάρχει προς το Δημόσιο οφειλή 94.877.073,51 ευρώ, λόγω της χορήγησης παράνομων κρατικών ενισχύσεων.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

συμφωνα με την ΕΡΤ και το ΑΠΕ, απο τους 22 κατηγορουμενους, για την υποθεση της πωλησης του Σκαραμαγκα στη HDW, παραπεμπονται σε δικη μονο 4.

η HDW επρεπε να δωσει στο δημοσιο 53εκ ευρω, με τη μορφη ΑΜΚ. δεν τα εδωσε ποτε, δεν διεκδικηθηκαν ποτε αυτη η "πωληση" ηταν η αφετηρια ολης της τελικης φασης της παρακμης των ναυπηγειων που οδηγησε στην απαξιωση τους. (μεταξυ μας, απο το 1985 που περασαν σε κρατικη διοικηση και μετεπειτα σε απο κοινου διοικηση με τους συνδικαλιστες, ποτε δεν σηκωσαν κεφαλι).

οι 4 που παραπεμπονται ειναι τα εκτελεστικα οργανα

Quote

Με βούλευμα τους οι εφέτες (αριθμός 856/2018) παραπέμπουν σε δίκη για αδικήματα που κατά περίπτωση αφορούν δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα τους Γεώργιο Κοντάκη, τότε πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων και αντιπρόεδρο στο Δ.Σ. των ναυπηγείων, Αντώνιο Λιβανό ναυπηγό, Χανς Γιοάχιμ Σμιντ (Hans -Joachim Schmidt) συνταξιούχο πρώην στέλεχος της γερμανικής εταιρείας, και Κωνσταντίνο Εμμανουήλ, δικηγόρο και αδελφό του πρώην γενικού διευθυντή των ναυπηγείων Σωτήρη Εμμανουήλ.

ολo το top brass της πρασινης νομενκλατουρας, την εβγαλε καθαρη

Quote

ο Συμβούλιο εξέδωσε απαλλακτική κρίση για τους υπόλοιπους 18 κατηγορούμενους μεταξύ των οποίων οι  Ιωάννης Μίχας και Σταύρος Μαρκάτος, πρώην νομάρχης και αντινομάρχης Πειραιά, αντιστοίχως, Ιωάννης Σμπώκος ο πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών, Μανούσος Παραγιουδάκης τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ και άλλοι.

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...