Jump to content


Photo
- - - - -

Η Ναύλωση/Πώληση/Ακινησία (?) των ταχυπλόων της ΝΕΛ στην Ερυθρά


 • Please log in to reply
139 replies to this topic

#81 ΝΗΡΕΑΣ

ΝΗΡΕΑΣ
 • eMembers
 • 8,506 posts

Posted 28 February 2007 - 22:20

Κατ' αρχήν, να ευχηθούμε στην ΝΕΛ...σε καλή μεριά...και πάντα τέτοια! ;)
Τελικά ποιός είναι ο αγοραστής? Υπάρχει κάτι επίσημο...? :confused:

ΥΓ Άλαλα τα χείλη των "ασεβών" ? :D

#82 poseidon_express

poseidon_express
 • Members
 • 34 posts

Posted 28 February 2007 - 23:31

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής πουλήθηκε ο ΑΙΟΛΟΣ ΚΕΝΤΕΡΗΣ μαζί με το ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΑΡΟΥ!!!!!!!! Στο δημοσίευμα δεν αναφέρεται ο αγοραστής, μήπως είναι η εταιρία που τα είχε ναυλώσει? Πραγματικά πολύ κρίμα που φεύγει ένα τέτοιο πλοίο από την ακτοπλοία μας;) :D :confused:

#83 Nick the Greek

Nick the Greek

  Φαιδρός Εγκάθετος

 • Supermoderators
 • 5,726 posts
 • LocationAlpha Quadrant, Sector 001, Terran System.

Posted 01 March 2007 - 01:16

Απο τη μεγαλυτερη πατατα της τελευταιας 15ετιας(τσε βαλε), Καληνυχτα σας κυριες και κυριοι;)

Attached Files#84 Orestis

Orestis
 • eMembers
 • 3,685 posts

Posted 01 March 2007 - 01:29

Αυτή η κίνηση της ΝΕΛ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αφού δεν υπήρχε γραμμή στην Ελλάδα που θα μπορούσε να δρομολογηθεί με οικονομική επιτυχία ο Κεντέρης.
Αυτό που πραγματικά ξαφνιάζει είναι το τίμημα της πώλησης, αφού προσεγγίζει την αξία κτήσης του πλοίου το 2001, κάτι δυσανάλογο με τις εκτιμήσεις και τις συνθήκες της αγοράς, αλλά και την ιστορία/συμπεριφορά του συγκεκριμένου πλοίου.
Αν πάντως ολοκληρωθεί η πώληση με αυτό το τίμημα, μαγκιά τους!
Το ουσιαστικό ερώτημα βέβαια είναι ποια θα είναι η επόμενη κίνηση, που θα καταλήξουν δηλαδή τα 85 εκατ. “Η γωνιά του κουτσομπόλη” περιμένει τις ιδέες σας… ;)


Υ.Γ. Φήμες που αναφέρουν πως μετά από αυτή την εξέλιξη, η Austal ετοιμάζεται να διπλασιάσει τις τιμές της, εξετάζονται ως αναληθείς :D

Και μπαμ & μπουμ οι κουμπουριές...  :ph34r:


#85 Orestis

Orestis
 • eMembers
 • 3,685 posts

Posted 06 March 2007 - 10:01

Τελικά ποιός είναι ο αγοραστής? Υπάρχει κάτι επίσημο...? :eek:


Φαίνεται πως δεν είσαι ο μόνος με αυτή την απορία :confused:

Μήπως έχουν χαλαρώσει τώρα τελευταία οι Αρχές αναφορικά με τις διευκρινίσεις που ζητούν από τις εισηγμένες; Πρόσφατα είχαμε αναφέρει την περίπτωση της Πετζετάκις που ανακοίνωσε την πώληση θυγατρικής και κάποια στοιχεία σε σχέση με το τίμημα, χωρίς όμως να αναφέρει ποιος ήταν ο... αγοραστής!

Προ ημερών είχαμε το δεύτερο και ίσως σημαντικότερο κρούσμα.

Η ΝΕΛ ανακοίνωσε ότι έχει υπογράψει προσύμφωνο για την πώληση των πλοίων ”Αίολος Κεντέρης” και ”Παναγία Πάρου” αναφέροντας ότι το τίμημα θα ανέλθει σε περίπου 85 εκατ. ευρώ, δεν θεώρησε όμως σκόπιμο να αναφέρει την ταυτότητα των αγοραστών.

Να σημειώσουμε σχετικά μιας και το κοιτάξαμε, ότι σε όσες περιπτώσεις πώλησης πλοίων έχουν υπάρξει από πλευράς Μινωικών, Attica και Blue Star μαζί με το τίμημα της εκάστοτε συμφωνίας αναφερόταν και η ταυτότητα του εκάστοτε αγοραστή.

Υπάρχει άραγε κανένα ”σύμφωνο εμπιστευτικότητας” μεταξύ της ΝΕΛ και των ”προσυμφωνημένων” αγοραστών;

Γιατί εάν υποθέσουμε ότι είναι έτσι, τότε δεν υπήρχε κανένας λόγος να βιαστεί η εταιρία να ανακοινώσει τα περί πώλησης και κυρίως τα περί τιμήματος, πριν ολοκληρώσει τη συμφωνία της.

www.euro2day.gr


Και μπαμ & μπουμ οι κουμπουριές...  :ph34r:


#86 DIDO

DIDO
 • Members
 • 43 posts

Posted 06 March 2007 - 10:51

Λοιπόν !! Σας διαβάζω όλους τόσο καιρό και πραγματικά αναρωτιέμαι: Σε κανένα δεν έκανε εντύπωση το τίμημα της "φερόμενης" ως πώλησης ??? Κάτι χλιαρό έγραψε ο Ορέστης, ότι και καλά το τίμημα φαίνεται να προσεγγίζει την αξία κτήσης κλπ κλπ.

Ρε παιδιά, το τίμημα της φερόμενης ως πώλησης είναι ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ !!!. Τι λέμε τώρα δηλαδή. Αδελφό του ΚΕΝΤΕΡΗ, έχει φτάσει να πωλείται 20 εκατομ. και ο ΚΕΝΤΕΡΗΣ θα πουληθεί 60 ??

Λοιπόν, θυμηθήτε: Ή υπάρχει πώληση αλλά σε άλλες τιμές, ή, και κατά τη γνώμη μου το πιθανότερο, δεν υπάρχει καθόλου πώληση, ούτε προσύμφωνα, ούτε τίποτα. Κι όλα τα υπόλοιπα είναι για εσωτερική κατανάλωση.

Εδώ είμαστε και θα δούμε.

#87 ΝΗΡΕΑΣ

ΝΗΡΕΑΣ
 • eMembers
 • 8,506 posts

Posted 06 March 2007 - 11:29

Φαίνεται πως δεν είσαι ο μόνος με αυτή την απορία :confused:

Εννοείται πως η απορία μου είναι από καθαρή περιέργεια και δεν έχει καμία σχέση με το δημοσίευμα που ακολουθεί. Ουδεμία σχέση έχω με τα χρηματιστηριακά και τα λοιπά εταιρικά παιχνίδια και παρασκήνια. Αυτά προς αποκατάσταση της τάξης!

Υπάρχει άραγε κανένα ”σύμφωνο εμπιστευτικότητας” μεταξύ της ΝΕΛ και των ”προσυμφωνημένων” αγοραστών;

Πρόσφατα είχαμε μιά αντίστοιχη περίπτωση με την πώληση του Spirit of Tasmania στην Corsica Ferries, όπου η ΤΤΤ Lines, αν και κρατική εταιρεία, στην αρχή αρνήθηκε να αποκαλύψει τον αγοραστή επικαλούμενη την συμφωνία εχεμύθειας.

Λοιπόν, θυμηθήτε: Ή υπάρχει πώληση αλλά σε άλλες τιμές, ή, και κατά τη γνώμη μου το πιθανότερο, δεν υπάρχει καθόλου πώληση, ούτε προσύμφωνα, ούτε τίποτα.

Αγαπητέ μου, είναι πολύ βαρύ αυτό που λες και δεν το συμμερίζομαι καθόλου.

#88 Earl Granville

Earl Granville
 • eMembers
 • 5,765 posts

Posted 06 March 2007 - 14:57

όταν επιτυγχάνεται μια συμφωνίας πώλησης πλοίου υπογράφεται το ΜΟΑ το οποίο είναι κάτι σαν προσύμφωνο.Πιθανότατα αυτό να έχει υπογραφεί και να μην έχει έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες πώλησης ακόμα.
Τώρα δεν ξέρω κι εγώ τι ακριβώς έχει γίνει αλλά σίγουρα όταν εμπλέκεται το χρηματιστήριο στην μέση περιθώρια για παραμύθια δεν υπάρχουν πολλά.
Το τίμημα συμφωνώ ότι είναι ιδιαίτερα υψηλό αλλά δεν υπάρχουν και χειροπιαστές αποδείξεις περί του αντιθέτου.

#89 foxman

foxman
 • eMembers
 • 153 posts

Posted 07 March 2007 - 00:16

Καλησπέρα σε ολους...Διαβάζω σχεδόν καθημερινά τα όσα γράφονται στα διάφορα θέματα και έχω να κάνω μία διαπίστωση.

Υπάρχουν άτομα εδώ μέσα που έχουν πολλές γνώσεις για τα ναυτιλιακά θέματα.Δεν χρειάζεται να αναφέρω ποια (το ξέρουν και οι ίδιοι).Άλλοι όμως είναι παντελώς άσχετοι με αυτά.Καλά κάνουν και λένε την γνώμη τους, όμως μερικές εκφράσεις όπως του DIDO πιο πάνω είναι για να χτυπάς το κεφάλι σου...

Τι θα πει ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ το τίμημα?Όλα ειναι βάση της προσφοράς και της ζήτησης.(Ποιο αλήθεια είναι το αδερφό του Κεντερη?:D) Και η τιμή που πουλήθηκε το ΜΟΒΥ ΤΟΜΜΥ ήταν πολύ υψηλή.:confused: (Όλα τα νεότευκτα της MINOAN (τα 7) κόστησαν 650 εκ $).

Στο internet πωλούνται τα ταχύπλοα της TERRENIA προς 55 εκ euro έκαστο χρονολογίας 1998.Για τον ΚΕΝΤΕΡΗ του 2001 με τις νέες μηχανές είναι μία καλή τιμή.(Η αρχική αξία του ΚΕΝΤΕΡΗ ήταν 71.2 εκ euro).Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΑΡΟΥ κόστησε στον Βεντρούρη 15.5 εκ euro το 2005.Παίρνοντας υπ' όψη ότι όλοι οι δείκτες ναυλαγοράς τα τελευταία χρόνια κάνουν ράλι ανόδου (όπως και τα χρηματηστήρια) δεν νομίζω ότι ειναι ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ η τιμή που μπορεί να πωληθούν.Για αυτό άλλωστε η ΝΕΛ θα εμφαίσει μόνο 3.9 εκ euro κέρδη στον ισολογισμό της.

Στο θέμα που αναφέρει και το euro2day, να μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε έναν ανταγωνιστικό κόσμο και υπάρχουν πολλοί ΄΄καλοθελητές΄΄ που μπορεί να σου χαλάσουν την δουλειά την τελευταία στιγμή.Με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα είναι υποχρεωμένη η εταιρία (ΝΕΛ) να αναφέρει και την πιθανή μελλοντική μεταβολή στις οικονομικές καταστάσεις της,(προβλέπεται και από το Χρηματηστήριο με μεγάλα πρόστιμα αν δεν το κάνει μία εταιρία). Αυτό έκανε ο Βεντούρης όπως ήταν υποχρεωμένος να το κάνει.

Συγνώμη αν σας κούρασα και αν ξέφυγα από το θέμα...

#90 Neptune

Neptune

  Αμνημονευτος

 • Supermoderators
 • 6,655 posts

Posted 25 March 2007 - 14:14

Σε λιγο καιρο δε θα λεμε Αιολος Κεντερης και Παναγια Παρου αλλα RED SEA I και RED SEA II :)
Let's talk about love

#91 Panagia Ekatontapiliani

Panagia Ekatontapiliani
 • eMembers
 • 27,974 posts

Posted 25 March 2007 - 17:07

Και ίσως να το ακολουθήσει άλλο ένα Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο της ακτοπλοΐας μας, από άλλη εταιρεία (αυτη τη περιοδο ειναι δεμενο:) :confused: . Ελπίζω να βγει ψεύτικη η φήμη αυτή.

Ήρθε το πληρώμα του χρονού!!!


#92 ΝΗΡΕΑΣ

ΝΗΡΕΑΣ
 • eMembers
 • 8,506 posts

Posted 25 March 2007 - 21:07

Μέχρι και τα νέα ονόματα μάθαμε, αλλά όχι και το όνομα των αγοραστών. Βέβαια, αυτή την εβδομάδα μας τελειώνει ο Μάρτιος και προφανώς θα μάθουμε την ολοκλήρωση της πώλησης και το όνομα των νέων ιδιοκτητών. Και μιάς και τελευταία μας πάει ρέντα στις προβλέψεις, ας κάνουμε άλλη μία: Arab Bridge Maritime ή κάποια άλλη νέα εταιρεία την οποία δεν την έχουμε ξανακούσει. Είμαι fifty-fifty στις πιθανότητες, αλλά εάν έπρεπε να ποντάρω κάπου, θα έπαιζα 51% την νέα εταιρεία και 49% την ΑΒΜ.

#93 Nick the Greek

Nick the Greek

  Φαιδρός Εγκάθετος

 • Supermoderators
 • 5,726 posts
 • LocationAlpha Quadrant, Sector 001, Terran System.

Posted 25 March 2007 - 22:00

Εμενα αυτο που μου κανει εντυπωση ειναι το γεγονος οτι οπως βλεπουμε και στο θεμα του Ταξιαρχη, παει και αυτος προς τα κατω. Και επειδη σαν πολλα πρωην και νυν πλοια της ΝΕΛ μαζευονται εκει, για σκεφθειτε και το εξης σεναριο: Μηπως ο αγοραστης των πλοιων ειναι μια εταιρεια συμφεροντων Αποστολου Βεντουρη(προσωπικα), η συμφεροντων ΝΕΛ η ακομα και μια εταιρεια-συμπραξη με καποιον Αιγυφτιο οπου η ΝΕΛ η ο Αποστολος Βεντουρης θα εχουν καποιο μεγαλο ποσοστο?

Κατι παρομοιο εχει ξαναγινει(εξαγορα C-Link απο τη ΝΕΛ), οποτε δεν μπορει να αποκλειστει κατα τη γνωμη μου σαν σεναριο. Οποτε θα προκειται μεν για πωληση αλλα κατ' ουσιαν για μεταφορα χρηματων απο τη μια τσεπη στην αλλη. Δεν θα το ελεγα αυτο αν ειχαμε μεινει στην πωληση του Κεντερη και του Παρου αλλα με το που ακουσα και για τον Ταξιαρχη, ηταν σαν να μου τραγουδησε στ' αυτι ο μεγας Τολης Βοσκοπουλος "ψυλλοι στ' αυτια μου μπηκανε βρε ποπο, πως καποιος αλλος(δεν) ητανε". Τι στο καλο, εχουν αναγκη απο βαπορια στην ειδυλλιακη Safaga και αγοραζουν μονο απο τη ΝΕΛ? Τα 3/4 των ταχυπλοων στην Ευρωπη(και ειδικα στην Βορεια) ειναι προς πωληση(αν οχι σκοτωμα) και θυμηθηκανε το Παναγια Παρου?

Ξαναλεω πως δεν εχω καμια σχετικη πληροφορηση, απλως παραθετω ορισμενες ιδεες σαν τροφη για σκεψη. Αλλωστε δεν υπαρχει τιποτα πιο αφροδισιακο για το μυαλο, απο μια καλη θεωρια συνωμοσιας:)

#94 Orestis

Orestis
 • eMembers
 • 3,685 posts

Posted 25 March 2007 - 23:15

Και μιάς και τελευταία μας πάει ρέντα στις προβλέψεις, ας κάνουμε άλλη μία: Arab Bridge Maritime ή κάποια άλλη νέα εταιρεία την οποία δεν την έχουμε ξανακούσει. Είμαι fifty-fifty στις πιθανότητες, αλλά εάν έπρεπε να ποντάρω κάπου, θα έπαιζα 51% την νέα εταιρεία και 49% την ΑΒΜ.

Eγώ θα πόνταρα αποκλειστικά στο σενάριο μιας νέας εταιρίας.

Αρχική δημοσίευση από Neptune
Σε λιγο καιρο δε θα λεμε Αιολος Κεντερης και Παναγια Παρου αλλα RED SEA I και RED SEA II


Όχι ότι μας πέφτει λόγος για το τι θα κάνει ο νέος πλοιοκτήτης, αλλά η ταύτιση (μέσω του ονόματος) αυτών των δύο πλοίων δεν μου φαίνεται ορθολογική κίνηση.
Εκτός αν μπουν σε διαφορετικές γραμμές ή σε γραμμές χωρίς ανταγωνιστές.

Και μπαμ & μπουμ οι κουμπουριές...  :ph34r:


#95 proud_ionian

proud_ionian

  watchman

 • Supermoderators
 • 20,777 posts
 • Location#FU2016

Posted 01 April 2007 - 22:20

τωρα που περασε ο μαρτιος και η πρωταπριλια, ξερουμε αν ολοκληρωθηκε η πωληση των κεντερη/παρου και ποιοι ειναι οι αγοραστες; δε θα βγει καμια ανακοινωση;

Democracy is so overrated


#96 Orestis

Orestis
 • eMembers
 • 3,685 posts

Posted 05 April 2007 - 16:24

Με την ανακοίνωση της, η εταιρία βάζει στη θέση τους όλους όσους τις προηγούμενες εβδομάδες άφηναν υπονοούμενα γι αυτή την αγοροπωλησία. Όλους όσους απόρησαν από την μυστικοπάθεια σχετικά με το θέμα του αγοραστή και από το ύψος του τιμήματος.
Με απόλυτη σαφήνεια και διαφάνεια η εταιρία έδωσε όλες τις απαιτούμενες απαντήσεις σε αντίθεση με άλλες εταιρίες που φροντίζουν όχι μόνο να ανακοινώσουν τους αγοραστές των πλοίων τους, αλλά και τον τρόπο που γίνεται η αποπληρωμή του τιμήματος.

Και μπαμ & μπουμ οι κουμπουριές...  :ph34r:


#97 foxman

foxman
 • eMembers
 • 153 posts

Posted 05 April 2007 - 17:41

Πράγματι, έχεις δίκαιο εκ πρώτης άποψης, αλλά δεν είναι όλα έτσι όπως τα λες.
Αν διάβαζες τον ισολογισμό της ΝΕΛ του 2006 θα έβλεπες αναλυτικά τις απαντήσεις σε ορισμένες από τις ''απορίες'' σου.
Όπως για παράδειγμα ότι τα 85 εκ ευρώ αναλύωνται ως εξής:67 εκ για τον Κεντέρη και 18 εκ για την Παναγία.
Το τίμημα είναι σε μετρητά. Τα δάνεια των πλοίων 51,1 εκ (39 και 12.1 αντίστοιχα) εξοφλούνται άμεσα και μένουν 33,9 εκ ρευστό στα ταμεία της.
Για τον αγοραστή τώρα δεν έχει ανακοινώθεί τίποτα, αλλά σε μερικές μέρες νομίζω τα ενημερωτικά site θα το έχουν βγάλει ως είδηση.
Ελπίζω να σε ενημέρωσα για τις απορίες σου.Φιλικά, Δημήτρης

#98 Orestis

Orestis
 • eMembers
 • 3,685 posts

Posted 05 April 2007 - 18:10

Δεν διατύπωσα καμία απορία σχετικά με το πώς γίνεται ο καταμερισμός του τιμήματος.
Στη σελίδα 31 του των Ενοποιημένων Οικονομικών Καταστάσεων καθώς και στη σελίδα 12 της Έκθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου που γίνεται αναφορά στην υπογραφή του προσυμφώνου πώλησης των πλοίων, δεν αναφέρεται ούτε ο αγοραστής ούτε ο τρόπος καταβολής του τιμήματος.
Συνεπώς, αν και διάβασα όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, δεν βρήκα απάντηση σε καμία από τις δύο απορίες μου.
Φαντάζομαι πως κάποια στιγμή, έστω και καθυστερημένα, θα πρέπει να δοθούν οι απαιτούμενες διευκρινήσεις (από την εταιρία και όχι από τα ενημερωτικά sites).

Και μπαμ & μπουμ οι κουμπουριές...  :ph34r:


#99 foxman

foxman
 • eMembers
 • 153 posts

Posted 05 April 2007 - 20:13

Φίλε Ορέστη, στη σελίδα 31 των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων αναφέρεται η ρύθμιση των τραπεζικών δανείων με την calyon, για την εξόφληση των εν λόγω δανείων.Στη σελίδα 7 αναφέρονται τα υπόλοιπα των δανείων των πωληθέντων πλοίων (51,1 εκ) σαν Βραχυπρόθεσμες Υποχρεώσεις για την εξόφλησή τους.Άρα είτε με μετρητά θα γίνει είτε με επιταγές εισπρακτέες άμεσα.
Επίσης πολλές εταιρίες δημοσιεύουν τις ανακοινώσεις τους προς το ΧΑΑ με λακωνικό τρόπο.Συμφωνώ ότι καλύτερο θα ήταν η ΝΕΛ να έβγαζε μια αναλυτική ανακοίνωση, με ότι αφορά την πώληση των πλοίων της, αλλά για να μην το κάνει μάλλον δεν είναι υποχρεωμένη...(Χωρίς να θέλω να δικαιολογήσω την ΝΕΛ).
<<Αυτό που με παραξένεψε είναι ότι από το ποσό των 10 εκ ευρώ από την αποζημίωση από την PIELSTICK, εμφανίζονται μόνο τα 5,26 εκ (σελίδα 31).
Θυμίζω ότι η συμφωνία ήταν η άμεση καταβολή στην ΝΕΛ του ποσού αυτού.>>

#100 proud_ionian

proud_ionian

  watchman

 • Supermoderators
 • 20,777 posts
 • Location#FU2016

Posted 05 April 2007 - 21:20

νομιζω πως ξεφυγαμε λιγο. η απορια μας δεν ειναι ο ισολογισμος της ΝΕΛ. τα εχουμε ξαναπει αυτα.
το ερωτημα ειναι γιατι σε αυτη τη λιτη ανακοινωση δεν αναφερεται το ονομα του αγοραστη και ο τροπος καταβολης του τιμηματος. ολες οι εισηγμενες το εχουν κανει σε παρομοιες περιπτωσεις. πχ αγοραστης ειναι η new arab shipping και το τιμημα κατεβληθη τοις μετρητοις ή κατεβληθη το 50% και το αλλο 50 σε ενα μηνα.
αυτη η εμμονη να μην ανακοινωνεται ο αγοραστης γαργαλα την περιεργεια ολων:)

Democracy is so overrated

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users