Jump to content
Shipfriends

Tριακοστή Πέμπτη Ιστορία: Ο τορπιλισμός και η βύθιση του Α/Π ΤΑΝΑΪΣ, το 1944,


Recommended Posts

Ιστορία Τριακοστή Πέμπτη.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, σε μια ομιχλώδη χώρα, ναυπηγείται ένα πλοίο που το πρώτο του όνομα ήταν πολύ «λαμπερό», ακόμα και για τις μέρες μας.

Μετά από σχεδόν 30 χρόνια αλλάζει χέρια και το νέο του όνομα μπορεί να μην ήταν λαμπερό, αλλά ήταν αρχαιοπρεπές και μεγαλοπρεπές και (τουλάχιστον σε μένα) παντελώς άγνωστο. Ευτυχώς, υπάρχουν και τα λεξικά!

Το πλοίο έζησε ήρεμα τα 5 πρώτα του χρόνια στον νέο τόπο, αλλά μετά…άστα να πάνε!

Για αρκετούς μήνες έζησε έντονα και δούλεψε κοπιαστικά…μέχρι που μια μέρα….έπιασε πάτο στα ρηχά. Αλλά και πάλι δεν το έβαλε κάτω, «ανεστήθη» και συνέχισε να δουλεύει για άλλα 3 χρόνια…υπό νέαν διεύθυνσιν!

Μέχρι που ήρθε η μαύρη ώρα!

Για ποιο πλοίο πρόκειται?

Ποιο ήταν το φορτίο του?

Πότε και που ναυάγησε και τι ακριβώς συνέβη?

Link to comment
Share on other sites

Η πιο ομιχλωδης χωρα που εχω παει προσωπικα, δεν μπορει να ειναι αλλη απο τη Μεγαλη Βρεττανια. Ας ξεκινησουμε λοιπον απο κει. Μιλαμε λοιπον για αυτην τη χωρα οσον αφορα τη ναυπηγηση του πλοιου?

Link to comment
Share on other sites

Εάν το αρνηθώ, ψεύτης θα είμαι. :D

Πάντως δεν είναι απόλυτο αυτό που λες. Δίνουν και σε άλλες χώρες αρχαιοπρεπή και μάλιστα Ελληνικά ονόματα (πχ. Βρεττανία).

Link to comment
Share on other sites

Επειδή διαπίστωσα, έστω και καθυστερημένα, ότι δεν έχω δώσει αρκετά στοιχεία στην αρχή, θα δώσω κάτιτις παραπάνω. :D

Το πλοίο βυθίσθηκε αύτανδρο και τα θύματα ήταν αρκετές εκατοντάδες.

Επίσης, η ακριβής αιτία της βύθισης έμεινε αδιευκρίνιστη για, σχεδόν, μισό αιώνα.

Link to comment
Share on other sites

ακυρο. το χειμαρα ηρθε ελλαδα το 46.

μαλλον το ardena του τογια ειναι το δικο μας.

ναυπηγηθηκε το 1915, χτυπηθηκε το 41 κατα τη γερμνικη εισβολη επανεπλευσε και επισκευαστηκε απο τους γερμανους. 27/09/43 χτυππησε ναρκη στο αργοστολι με 1000 ιταλους αιχμαλωτους πανω.

απο εδω τα στοιχεια.

βασικα εψαχνα για το χειμαρρα και επεσα σε ενα αρθρο του ριζοσπαστη που ελεγε οτι το χειμαρρα ηταν το πιο πολυνεκρο ναυαγιο μετα το αρντενα.

μετα απο αυτο it was a piece of cake;)

Link to comment
Share on other sites

Αύριο πουρνό-πουρνό...με τον κηδεμόνα σου. :D

1915+π.30+5+3=π.1953 :D

Επίσης, το όνομα Αρντένα τι το αρχαιοπρεπές έχει? :D

Είπαμε να βάζουμε εύκολα, αλλά όχι και τόσο! :D

Τα αυτό ισχύει και για το Χειμάρα.

Πάντως, ή ιστορία μας έχει κάποια κοινά στοιχεία με την ιστορία του Αρντένα. Βρείτε τα. Εύκολο είναι!

Link to comment
Share on other sites

Ιουνίου 1944: Καταβύθιση του Ελληνικού πλοίου Ταναϊς (Δανάη) από τους Γερμανούς

Ιστορικές σελίδες από τα χωριά του Δήμου Καστελίου

Του Γιώργου Καλογεράκη

Φορτηγό ατμόπλοιο ΤΑΝΑΪΣ (πρώην HOLLYWOOD ), νηολογίου Πειραιώς 831, με Διεθνές Διακριτικό Σήμα : SVAK, ολικής χωρητικότητας 1546 κόρων, μήκους 224 ποδών, ναυπηγήσεως του 1907 στα ναυπηγεία J. BLUMMER AND CO. LTD, του SUNDERLAND.

Εκινείτο με τρικύλινδρη παλινδρομική μηχανή με ιπποδύναμη 244 ΝΗΡ και ήταν πλοιοκτησίας Στέφανου Παν. Συνοδινού, αγορασθέν το 1935 αντί του ποσού των 3800 λιρών Αγγλίας. Το πλοίο με πλοίαρχο το Μιλτιάδη Νικ. Παπαγγελή, την 17η Μαΐου 1941 είχε καταπλεύσει στην Σούδα με φορτίο ξυλείας προερχόμενο από τον Πειραιά. Την 26η Μαΐου εξακολουθούσε να παραμένει αγκυροβολημένο στη Σούδα, όταν τις πρωινές ώρες της ημέρας αυτής βομβαρδίστηκε από γερμανικά αεροπλάνα και βυθίστηκε σε πολύ μικρό βάθος. Στη συνέχεια το πλοίο ανελκύστηκε και επισκευάστηκε από τους γερμανούς και χρησιμοποιείτο για δικές τους μεταφορές με το ίδιο όνομα ΤΑΝΑΪΣ.

Τελικά την 7η Ιουνίου 1944 συμμετέχοντας σε γερμανική νηοπομπή από το Ηράκλειο προς Πειραιά τορπιλίστηκε περί ώρα 03.00 και βυθίστηκε από το βρετανικό υποβρύχιο VIVID σε στίγμα 35ο – 40΄ Βόρειο και 25ο – 11΄ Ανατολικό. ..................Συνέχεια.....

Πηγή http://www.patris.gr/articles/26818

Mια ακόμα άγνωστη τραγωδία που πολύ καλά έκανε και ανάδειξε ο Νηρέας.

Γεγονότα που συνέβησαν στον τόπο μας και έχουμε την υποχρέωση να γνωρίζουμε....

Link to comment
Share on other sites

Ευτυχώς που υπάρχουν και οι Πατρινοί! Εσύ παιδί μου Καρέλα δεν χρειάζεται να έρθεις με τον κηδεμόνα σου! :D

Αν και το άρθρο που δίνει ο Γιώργος δεν είναι και ό,τι καλύτερο επί του θέματος.

Υπομονή μέχρι το βραδάκι που θα βάλω την τελική απάντηση.

Είναι, λοιπόν, το ΤΑΝΑΪΣ.

Link to comment
Share on other sites

Ιστορία Τριακοστή Πέμπτη.

Ο τορπιλισμός και η βύθιση του Α/Π ΤΑΝΑΪΣ, το 1944, και η εξόντωση των Εβραίων της Κρήτης.

Βρισκόμαστε στην Ελλάδα τον Μάιο του 1944. Ο διωγμός των Εβραίων της Ελλάδας και η αποστολή τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης/εξόντωσης έχει σχεδόν ολοκληρωθεί στην ηπειρωτική χώρα και μόνο σε ορισμένα νησιά απομένουν Εβραϊκές κοινότητες. Ένας από τους λόγους καθυστέρησης είναι και η έλλειψη πλοίων για την μεταφορά των Εβραίων. Όταν εν τέλει εξοικονομούνται και αυτά, έρχεται και η σειρά των νησιωτικών Εβραϊκών κοινοτήτων.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Χάγκεν Φλάισερ (Χ.Φ.) τα ξημερώματα της 20ης Μαίου 1944 στα Χανιά συλλαμβάνονται σχεδόν 300 (ίσως 269) μέλη της εκεί Εβραϊκής κοινότητας και, όπως σημειώνει ο ΧΦ, η εφημερίδα Παρατηρητής των Χανίων αναφέρεται την επομένη (21/5) στο γεγονός σε 7 αράδες με τίτλο «Μετοικεσία Εβραίων». Στην ίδια σελίδα, ταυτοχρόνως, υπάρχει εκτενέστερο άρθρο για την καταπολέμηση…του δάκου στις ελιές!

kunio.jpgΟι αδελφές Sara και Ioudita Kounio, οι οποίες χάθηκαν στο ναυάγιο του ΤΑΝΑϊΣ

Το τι έγινε εκείνες τις μέρες το περιγράφει η κα Κατίνα Συγγελάκη (σημ Χριστιανή Ορθόδοξη) η οποία κατοικούσε στην Εβραϊκή γειτονιά, δίπλα από την Συναγωγή Etz – Hayyim, και ήταν στενή φίλη με τις αδελφές Κούνιο. Η μαρτυρία της δημοσιεύθηκε στην «Εβραϊκή Εστία» της Αθήνας στις 1-7-1947. Και λέει και πολλές πικρές αλήθειες, τις οποίες θέλουμε να ξεχνάμε.

Οι συλληφθέντες Εβραίοι των Χανίων έμειναν για 15 ημέρες στις φυλακές της Αγιάς και κατόπιν στις 4/6/44 μεταφέρθηκαν στις φυλακές του Ηρακλείου. Εκεί συγκεντρώθηκαν και οι λίγοι Εβραίοι που υπήρχαν διάσπαρτοι στην υπόλοιπη Κρήτη. Κάποιες πηγές μιλούν για ένα σύνολο 350 Εβραίων.

Τελικά, την 7η Ιουνίου αυτοί οι 350 (?) μαζί με άλλους 250 (?) Κρητικούς (?) κρατούμενους σε διάφορες φυλακές της Κρήτης επιβιβάζονται στο πλοίο ΤΑΝΑΪΣ. Πάντως, ο ΧΦ αναφέρει ότι, εκτός των Ελλήνων Εβραίων, στο πλοίο επιβιβάστηκαν και άλλοι 192 κρατούμενοι (48 Έλληνες Χριστιανοί, 112 Ιταλοί και 32 Γερμανοί). Προορισμός του πλοίου ήταν ο Πειραιάς και από εκεί…

tanais.jpgΤο ΤΑΝΑΪΣ ως HOLLYWOOD

Σύμφωνα με τον Ναύαρχο Χρήστο Ντούνη (Χρ. Ντ.) το φορτηγό Α/Π ΤΑΝΑΪΣ (πρώην HOLLYWOOD) ήταν ναυπηγημένο το 1907 στο SUNDERLAND, 1546 κόρων και μήκους περ. 80 μέτρων. Το ΤΑΝΑΪΣ ήταν πλοιοκτησίας Στ. Συνοδινού (κατά τον Μελισσηνό, Μουσούρη), ο οποίος το αγόρασε το 1935. Με την έναρξη του Ελληνοιταλικού πολέμου, επιτάχθηκε τον Νοέμβριο του 1940 στο Ναύπλιο (Μελισσηνός). Μετά την εισβολή των Γερμανών, βρέθηκε στη Σούδα με φορτίο ξυλείας, όπου στις 26/5/1941 βομβαρδίστηκε και βυθίσθηκε (σε μικρό βάθος) από Γερμανικά αεροπλάνα. Μετά την κατάληψη της Κρήτης από τους Γερμανούς ανελκύσθηκε και χρησιμοποιήθηκε (με το ίδιο όνομα) για τις μεταφορές του Γερμανικού στρατού.

Το ΤΑΝΑΪΣ βυθίσθηκε στις 03.00 τα ξημερώματα της 9ης Ιουνίου 1944, 33 νμ ΒΑ του Ηρακλείου και σε στίγμα 35 40 (ή 35 35) Β και 25 11 Α. Σύμφωνα με κάποιες πηγές χτυπήθηκε από 2 τορπίλες και βυθίσθηκε αύτανδρο μέσα σε 15 λεπτά. Αναφέρεται (Χρ. Ντ.) ότι υπήρξε μόνον ένας διασωθείς, ο ναύτης Μ. Αναστασίου, σύμφωνα με κατάθεση του (2/2/46) στο Κ.Λ.Πειραιά.

Και εδώ αρχίζουν τα ερωτηματικά για το πώς βυθίσθηκε και από ποιους. Για πολλά χρόνια - και για ορισμένους, ακόμα και σήμερα – ήταν αδιευκρίνιστο εάν το πλοίο έπεσε σε νάρκη, εάν τορπιλίσθηκε από Συμμαχικό Υ/Β ή εάν το βούλιαξαν οι ίδιοι οι Γερμανοί για να εξοντώσουν τους επιβαίνοντες.

Σύμφωνα με τον Χ.Φ. το μυστήριο παρέμενε για μισό αιώνα και όλες οι εκδοχές ήταν πιθανές. Ο λόγος ήταν ότι οι Γερμανοί (έχοντας ανάγκη και το μικρότερο πλοίο) ήθελαν το πλοίο να φθάσει πάση θυσία ασφαλώς στον Πειραιά και είχαν διαδώσει με όλους τους τρόπους το «μυστικό» φορτίο. ΄Έκαναν όσο το δυνατόν φανερές τις μετακινήσεις των κρατουμένων, ώστε μέσω της κατασκοπίας των Συμμάχων να μαθευτεί το «φορτίο» και να μην κτυπηθεί το πλοίο από τα Βρετανικά Υ/Β που αλώνιζαν εκείνη την εποχή στη Μεσόγειο. Έφθασαν ακόμα και στο σημείο να «παραλείψουν» να κρυπτογραφήσουν σχετικό σήμα της φρουράς Κρήτης προς τον Πειραιά, ώστε να διαδοθούν σίγουρα τα νέα.

Όμως, αυτό δεν συνέβη! Είτε γιατί η κατασκοπία δεν ενημέρωσε το Βρετανικό Ναυτικό, είτε γιατί κάποιος κυβερνήτης λειτούργησε αυτοβούλως είτε γιατί για τους Συμμάχους η βύθιση του πλοίου ήταν σημαντικότερη από την τυχόν απώλεια των επιβαινόντων σε αυτό, το πλοίο τορπιλίσθηκε.

Σύμφωνα με μελέτες, τις οποίες επικαλείται ο ΧΦ και οι οποίες βασίζονται σε στοιχεία του Βρετανικού Ναυτικού και του Γραφείου Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας του ΥΕΝ, το ΤΑΝΑΪΣ τορπιλίσθηκε από το Βρετανικό υποβρύχιο HMS VIVID (P 77). Την ίδια άποψη έχει και ο Χρήστος Ντούνης.

Υπάρχει βέβαια και η άλλη άποψη…βαθειά ριζωμένη στους Κρητικούς: ότι, δηλαδή, το πλοίο το βούλιαξαν μόνοι τους οι Γερμανοί για να εξοντώσουν τους επιβαίνοντες Κρητικούς (Χριστιανούς και Εβραίους).

Χαρακτηριστικό αυτής της άποψης είναι το άρθρο του δάσκαλου Γιώργου Καλογεράκη (Γ.Κ.), το οποίο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ του Ηρακλείου, στις 3-2-2004, με αφορμή τα 60 χρόνια από το ναυάγιο. Ο Γ.Κ., αφού αναφέρει την άποψη του Χρ.Ντ. για τορπιλισμό από το HMS Vivid, εκφράζει την διαφωνία του σε αυτήν και παραθέτει απόψεις οι οποίες υποστηρίζουν την άποψη ότι το πλοίο το βούλιαξαν οι Γερμανοί. Το άρθρο του Γ.Κ (όπως και οι πηγές που χρησιμοποιεί) ξεχειλίζει από συναίσθημα και Κρητική περηφάνεια, όμως δεν με πείθει για τα συμπεράσματά του.

Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω, προσωπικά, συντάσσομαι με τις απόψεις των Φλάισερ και Ντούνη, ότι το ΤΑΝΑΪΣ τορπιλίσθηκε από το HMS VIVID. Οι λόγοι είναι απλοί: οι Βρετανοί δεν είχαν κανένα λόγο να πάρουν επάνω τους την βύθιση του πλοίου εάν δεν το είχαν κάνει οι ίδιοι. Και όταν μάλιστα οι επιβαίνοντες είχαν (και έχουν) ιδιαίτερο πολιτικό και ηθικό βάρος, γι αυτό διατήρησαν και την ασάφεια για μισό αιώνα. Υπήρχε περίπτωση να είχαν βυθίσει το ΤΑΝΑΪΣ τα «ανθρωπόμορφα τέρατα με τα δολοφονικά ένστικτα» και οι Βρετανοί να πουν ότι το τορπίλισαν οι ίδιοι και μάλιστα συγκεκριμένα το HMS VIVID;

Και οι Γερμανοί; Ήταν δυνατόν να θυσιάσουν ένα πλοίο ανεφοδιασμού (από τα ελάχιστα που διέθεταν) το οποίο το είχαν απόλυτη ανάγκη εκείνη την εποχή (μόλις είχε αρχίσει και η συμμαχική απόβαση στη Νορμανδία);

Με την ίδια άποψη συντάσσονται και οι Εβραϊκές πηγές, και οι οποίες μόνο για συγκάλυψη των Ναζιστικών εγκλημάτων δεν μπορούν να κατηγορηθούν!

Τέλος, θα ήθελα να σημειώσω ότι ο Ιστορικός Χάγκεν Φλάισερ είναι καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι από τους σημαντικότερους και εγκυρότερους σύγχρονους ερευνητές- μελετητές της περιόδου της Γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα.

Πηγές:

Χάγκεν Φλάισερ, «Στέμμα και Σβάστικα», τόμος 2, σελ.336-337, Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 1995.

Χρήστου Ντούνη, «Τα ναυάγια στις Ελληνικές θάλασσες, 1900-1950», τόμος Α΄, σελ.454-455, Εκδόσεις FINATEC, Αθήνα 2000.

Αρχείο Ι. Μελισσηνού, τόμος Α΄, Επιμέλεια-εισαγωγή-σχόλια Ι.Θ. Μαλακάση, Εκδόσεις Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ιωάννινα 1995.

Σημ. Στο βιβλίο αναφέρεται ως πλοιοκτήτρια κάποια Μουσούρη.

Συναγωγή Etz – Hayyim των Χανίων : http://www.etz-hayyim-hania.org

Η εξόντωση των Εβραίων της Κρήτης : http://www.etz-hayyim-hania.org/shoah.html

Κατάλογος των θυμάτων της Εβραϊκής κοινότητας των Χανίων : http://www.etz-hayyim-hania.org/shoah/shoah_victimlist.html

Συνοπτική παρουσίαση των Εβραίων της Κρήτης : http://www.nyloo.com/html/ent/031/ent.16031.2.asp?mid=1

Άρθρο του κ. Γιώργου Καλογεράκη στην εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» του Ηρακλείου (3-2-2004) http://www.patris.gr/articles/26818.

HMS Vivid (P 77) : http://uboat.net/allies/warships/ship/3595.html

6 (?) Jun, 1944

HMS Vivid (Lt. J.C. Varley) torpedoes and sinks the German merchant Tanais (1545 BRT) off Crete in positon 35.35N, 25.11E.

και

Auf dem Rückmarsch wird der dritte Dampfer des Geleits, Tanais (1545 BRT, mit 200 von Kreta deportierten Juden an Bord), am 9.6. durch das brit. U-Boot Vivid (Lt. Varley) versenkt. Nach dieser Katastrophe wird die Verbindung nach Kreta nur noch durch einzeln fahrende Kleinfahrzeuge aufrecht erhalten.

http://www.wlb-stuttgart.de/seekrieg/44-06.htm

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Σαν σήμερα, λοιπόν, πριν 62 χρόνια! Και δεν ήταν μόνο η τραγωδία του ΤΑΝΑΪΣ, αλλά την ίδια μέρα ( 9/6/1944) ξεκίνησε το πλοίο από την Κέρκυρα με τους περ. 1800 Εβραίους της Κερκυραϊκής Εβραϊκής κοινότητας για το μεγάλο ταξίδι. Κέρκυρα-Λευκάδα-Πάτρα-Πειραιάς-Χαϊδάρι-Άουσβιτς. Απ’ αυτούς μεταπολεμικά επέστρεψαν, μόνο, περ. 120.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, ξημέρωσε και η 10η Ιουνίου 1944. Η μέρα της σφαγής στο Δίστομο! 300 περ. σφαγιασθέντες στο Δίστομο, στα χωράφια και στα γύρω χωριά. Μεταξύ αυτών και πολλά παιδάκια 1-2-3-4-5-6 ετών!

Όμως την ίδια ώρα που γινόταν η σφαγή στο Δίστομο, μία άλλη παρόμοια συνέβαινε χιλιάδες χιλιόμετρα μακρύτερα. Στις 10/6/1944 τα SS μπήκαν στο χωριό Oradour της Γαλλίας και το ξεθεμελίωσαν μαζί με τους κατοίκους του. Ο απολογισμός ήταν περ. 700-800 σφαγιασθέντες, εκ των οποίων περ.300 ήταν παιδιά!

Έτσι, για να μην ξεχνιόμαστε! Γιατί η πολλή λήθη μας έχει βαρέσει κατακέφαλα!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Παραθέτω αυτούσιο απόσπασμα του πολεμικού ημαρολογίου Δ/νσης ναυτικών μεταφορών Πειραιά, στη τελευταία σειρά αναφέρεται η βύθιση του πλοίου από τορπίλη.

09.06.44 Im Hafen von Piräus befinden sich zwei für Kretaeinsatz geeignete Motorsegler von 290 ts Ladefähigkeit, die auf Land größere Reparaturen durchgeführt haben. Diese Schiffe sind seit etwa 10 Tagen fertig zum Absetzen ins Wasser. Für diesen Zweck wird der Kran Cyklops benötigt. Trotz wiederholter Anforderung der Mittelmeer-Reederei beim Oberwerftstab ist bisher noch nichts erfolgt. Der Kran Cyklops soll z.Zt. für wichtige Arbeiten in Skaramanga beschäftigt sein.

D. Tanais auf der Fahrt nach Iraklion nach Piräus durch Torpedotreffer versenkt.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Γιώργο μια διόρθωση μόνο. Το άρθρο στο blog είναι αναδημοσίευση του άρθρου "Η Mάχη της Κρήτης και η Αντίσταση" του Γιώργου Καλογεράκη στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ (23/6/2005)....και θα πρέπει να διαβασθεί σε συνδυασμό με το άρθρο του ιδίου "Καταβύθιση του Ελληνικού πλοίου Ταναϊς (Δανάη) από τους Γερμανούς" (που έχω αναφέρει παραπάνω) πάλι στην εφ. ΠΑΤΡΙΣ (3/2/2004).

Σε αρκετά σημεία των δύο άρθρων υπάρχουν αντιφάσεις. Και κυρίως στον αριθμό των διασωθέντων, ο οποίος ποικίλει από "αύτανδρο" έως 50 διασωθέντες. Πάντως, έχει ενδιαφέρον η αναφορά του Βρετανού κυβερνήτη του VIVID, την οποία δεν είχα υπ' όψη μου.

Όπως, ενδιαφέρον έχει η επιμονή του κ.Καλογεράκη στην άποψη:"Για την βύθιση του Τάναϊς οι απόψεις είναι διισταμένες"... παρόλο που λίγο παρακάτω παραθέτει την αναφορά του Βρετανού κυβερνήτη για την βύθιση του ΤΑΝΑΪΣ από το HMS VIVID!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
Το τι έγινε εκείνες τις μέρες το περιγράφει η κα Κατίνα Συγγελάκη (σημ Χριστιανή Ορθόδοξη) η οποία κατοικούσε στην Εβραϊκή γειτονιά, δίπλα από την Συναγωγή Etz – Hayyim, και ήταν στενή φίλη με τις αδελφές Κούνιο. Η μαρτυρία της δημοσιεύθηκε στην «Εβραϊκή Εστία» της Αθήνας στις 1-7-1947. Και λέει και πολλές πικρές αλήθειες, τις οποίες θέλουμε να ξεχνάμε.ι

Η Συναγωγή Etz – Hayyim στην παλιά πόλη των Χανίων έγινε το περασμένο Σάββατο στόχος εμπρηστών για δεύτερη φορά μέσα σε 11 ημέρες. Αυτή την φορά οι ζημιές που προκλήθηκαν ήταν αρκετά σοβαρές, σε σχέση με την πρώτη απόπειρα στις 5 Ιανουαρίου και ό,τι πολύτιμο απέμεινε θα μεταφερθεί σε άλλο μέρος για να προστατευθεί. Τι μπορεί πλέον να πει κανείς…βλέποντας το μέλλον που έχει το παρελθόν...

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...