Jump to content
Shipfriends

Τα λιμάνια παγίδες στην Ελλάδα


Recommended Posts

Μια ερευνα της ΠΕΠΕΝ δημοσιευμενη στο Marinews για τα Ελληνικα λιμανια (ο Θεος να τα κανει)

1. ΑΙΓΙΝΑ

Κατασκευή λιμενοβραχίονα για προστασία από Δ-ΝΔ ανέμους. Εκβάθυνση λιμενολεκάνης-καθαρισμός εισόδου από υπάρχοντες υφάλους ή σήμανση αυτών. Απαιτείται νέα χαρτογράφηση γιατί τα βυθίσματα δεν ανταποκρίνονται σε αρκετά σημεία της λιμενολεκάνης. Λείπουν δέστρες (μπίντες) και οι προσκρουστήρες που υπάρχουν είναι ελαστικά αυτοκινήτων. Δεν υπάρχει αίθουσα αναμονής επιβατών και w.c. Να ενισχυθεί η φωτοβολία του φανού του προβλήτα (χάνεται στα φώτα της πόλης). Μια εκ των ραμπών δεν χρησιμοποιείται γιατί έχει υποστεί ζημιές.

2.ΜΕΘΑΝΑ

Δεν προστατεύεται από Α-ΒΑ ανέμους. Λείπουν χώροι υγιεινής και αίθουσα αναμονής. Ενίσχυση φωτοβολίας. Να τοποθετηθεί μια ακόμη δέστρα στο κεφάλι του προβλήτα.

3.ΠΟΡΟΣ

Απαιτείται εκβάθυνση του διαύλου. Λείπουν w.c. και αίθουσα αναμονής. Απαραίτητη η κατασκευή προβλήτα (L) για πρυμνοπλαγιοδέτηση πλοίου και δυνατότητα παραμονής-διανυκτέρευσης. Δημιουργία χώρου στάθμευσης για οχήματα που πρόκειται να φορτωθούν στα πλοία. Ανύψωση των κρηπιδωμάτων τουλάχιστον για 50 cm.

4. ΥΔΡΑ

Προέκταση κρηπιδώματος προς το εξωτερικό φανάρι για εξυπηρέτηση 2 πλοίων συγχρόνως. Λείπουν χώροι υγιεινής και αίθουσα αναμονής επιβατών.

5. ΣΠΕΤΣΕΣ

Κατασκευή κυματοθραύστη για προστασία από ΒΔ έως ΒΑ ανέμους. Εκβάθυνση κατά μήκος του προβλήτα. Τοποθέτηση προσκρουστήρων-κατασκευή χώρων υγιεινής και αίθουσα αναμονής.

6. ΝΕΑΠΟΛΗ

Απαιτείται άμεση εκβάθυνση λιμενολεκάνης και επέκταση προβλήτα. Δεν υπάρχουν μπαλόνια (προσκρουστήρες) –στέγαστρα επιβατών.

7. ΚΥΘΗΡΑ (ΔΙΑΚΟΦΤΗΣ)

Δεν υπάρχουν στέγαστρα επιβατών, χώροι υγιεινής, αίθουσα αναμονής. Απαιτείται επιμήκυνση του λιμενοβραχίονα για την προστασία από Β-ΒΔ ανέμους. Το 1/3 του προβλήτα δεν χρησιμοποιείται λόγω της ζημιάς που υπέστη από τον τελευταίο σεισμό.

8. ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ

Από τα πλέον δύσκολα/ προβληματικά λιμάνια λόγω μικρού εύρους λιμενολεκάνης και μη προστασίας από ΒΑ ανέμους. Χρειάζεται φωτοσήμανση εισόδου και φωτισμό στον προβλήτα. Εκβάθυνση λιμενολεκάνης, κατασκευή μεγαλύτερου προβλήτα με καλύτερο προσανατολισμό (καθετότητα προς Β).

9. ΓΥΘΕΙΟ

Απαιτείται εκβάθυνση. Διαπλάτυνση – επέκταση προβλήτα. Καλύτερος φωτισμός στον προβλήτα. Λείπουν προσκρουστήρες (μπαλόνια) στέγαστρα επιβατών.

10. ΚΥΘΝΟΣ

Φωτοσήμανση βραχονησίδας ΜΕΡΙΧΑΣ. Προστασία του κατασκευαζόμενου προβλήτα από λιμενοβραχίονα (Δ-ΝΔ άνεμοι). Διαμόρφωση χερσαίου χώρου για την στάθμευση αυτοκινήτων που πρόκειται να φορτωθούν στα πλοία. Προσκρουστήρες –αίθουσα αναμονής – w.c.

11. ΣΕΡΙΦΟΣ

Φωτοσήμανση εισόδου – προσκρουστήρες - αίθουσα αναμονής -προέκταση προβλήτα προς Α. Κατασκευή λιμενοβραχίονα για προστασία από Ν ανέμους.

12. ΣΙΦΝΟΣ

Επέκταση προβλήτα. Δημιουργία ικανού χερσαίου χώρου για την εξυπηρέτηση των αυτοκινήτων. Κατασκευή λιμενοβραχίονα για προστασία από Δ-ΝΔ ανέμους. Ο υπάρχον προβλήτας έχει υποστεί καθίζηση. Προσκρουστήρες.

13. ΜΗΛΟΣ

Επέκταση προβλήτα για την ταυτόχρονη εξυπηρέτηση τουλάχιστον 3 πλοίων. Δημιουργία θέσεως (L) πρυμνοπλαγιοδέτησης. Τοποθέτηση προσκρουστήρων, εκβάθυνση, βελτίωση σταθμού επιβατών χώρων υγιεινής. Να γίνει καλύτερος ο φωτισμός του προβλήτα.

14. ΚΙΜΩΛΟΣ

Απαραίτητη η φωτοσήμανση βραχονησίδων ΡΕΥΜΑΤΟΝΗΣΙΑ. Επέκταση προβλήτα από Δ προς Α. Κατασκευή λιμενοβραχίονα για προστασία από Ν-ΝΑ ανέμους. Σκιάδες , w.c., προσκρουστήρες.

15. ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ

Ίσως το πιο επικίνδυνο λιμάνι της χώρας. Απαραίτητη η φωτοσήμανση των βραχονησίδων ΠΟΛΥΟ-ΞΕΡΕΣ-ΔΥΟ ΑΔΕΛΦΙΑ και του Ακ.ΛΑΤΙΝΗ. Επέκταση προβλήτα προς Δ. Προσκρουστήρες, σκιάδες, w.c.

16. ΣΙΚΙΝΟΣ

Εκβάθυνση λιμενολεκάνης. Επέκταση προβλήτα. Φωτισμός προβλήτα, στέγαστρα επιβατών. Απροστάτευτο στους ΝΔ ανέμους.

17. ΙΟΣ

Επέκταση προβλήτα προς Β. Εκβάθυνση λιμενολεκάνης. Κρίνεται αναγκαίο κατά τους θερινούς μήνες να τοποθετηθούν διαχωριστικά και σημαντήρες ώστε να οριοθετηθεί η περιοχή των λουομένων για την αποφυγή ατυχήματος.

18. ΘΗΡΑΣΙΑ

Επικίνδυνη η προσέγγιση μεγάλων πλοίων λόγω αδυναμίας αγκυροβολίας εξαιτίας του μεγάλου βάθους. Επέκταση προβλήτα προς Β.

19. ΘΗΡΑ ( ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ )

Νέος σχεδιασμός και επέκταση των προβλητών για την ταυτόχρονη εξυπηρέτηση 5 πλοίων. Δημιουργία περισσότερου χερσαίου χώρου και μιας θέσεως (L) πρυμνοπλαγιοδέτησης. Για να γίνει ασφαλές και σύγχρονο λιμάνι πρέπει να μεταφερθεί σε άλλη τοποθεσία του νησιού. Η υπάρχουσα θέση λόγω του μεγάλου βάθους δεν προσφέρεται.

20. ΑΝΑΦΗ

Η κατασκευή του νέου προβλήτα που είναι σε εξέλιξη θα βελτιώσει την υπάρχουσα κατάσταση ( πολύ επικίνδυνο ). Εξακολουθεί να είναι απροστάτευτο από τους ΝΔ ανέμους.

21. ΝΑΞΟΣ

Η κατασκευή – επέκταση των νέων προβλητών και λιμενοβραχιόνων πρέπει να ξεκινήσει άμεσα. Εκβάθυνση λιμενολεκάνης. Αύξηση φωτοβολίας λιμενοβραχίονα. Σήμανση φωτοσήμανση υφάλου ΦΡΟΥΡΟΣ έξωθεν του λιμένος. Αύξηση της εμβέλειας του φανού ΑΜΑΡΙΔΕΣ και τοποθέτηση ανακλαστήρα ραντάρ.

22. ΠΑΡΟΣ

Ενίσχυση φωτοβολίας φανού ΑΓΙΟΣ ΦΩΚΑΣ (χάνεται στα φώτα της πόλης). Απαιτείται επανασχεδιασμός στις κλίσεις των ραμπών ώστε να εξυπηρετούνται όλα τα πλοία. Προσκρουστήρες και δημιουργία περισσότερου χερσαίου χώρου για τη στάθμευση των αυτοκινήτων που πρόκειται να φορτωθούν στα πλοία. Εκβάθυνση πλησίον των θέσεων 6,7,8.Δημιουργία τουλάχιστον μιας θέσεως (L) πρυμνοπλαγιοδέτησης για παραμονή πλοίου με δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

23. ΣΥΡΟΣ

Εκβάθυνση λιμενολεκάνης. Δημιουργία θέσεων( L ) πρυμνοπλαγιοδέτησης για την παραμονή τουλάχιστον 3 πλοίων. Ενίσχυση φωτοβολίας φανών εισόδου. Προσκρουστήρες, αίθουσα αναμονής, χώροι υγιεινής. Να δημιουργηθεί ανεξάρτητος προβλήτας για την προσέγγιση των Φ/Γ-Ο/Γ.

24. ΚΕΑ

Επέκταση προβλήτα προς Β και προς Ν. Εκβάθυνση λιμενολεκάνης. Φωτοσήμανση λιμενοβραχίονα. Υπάρχει καθίζηση στον προβλήτα χρειάζεται άμεση αποκατάσταση της ζημιάς γιατί είναι επικίνδυνος. Να τοποθετηθούν προσκρουστήρες.

25. ΑΝΔΡΟΣ

Εκβάθυνση λιμενολεκάνης. Να μετατραπεί σε προβλήτα ο λιμενοβραχίονας και να αποκατασταθεί η ζημιά στη θεμελίωση του Ν προβλήτα.

Να γίνει φωτοσήμανση του υφάλου ΒΟΥΒΗ και της βραχονησίδας ΤΟΥΡΛΙΤΗΣ. Να ενισχυθεί η φωτοβολία του πράσιου φανού του λιμενοβραχίονα και να φωτοσημανθεί η ΑΡ πλευρά εισόδου του λιμένος.

26. ΤΗΝΟΣ

α)Εσωτερικό λιμάνι

Να γίνει εκβάθυνση λιμενολεκάνης, να ενισχυθεί η φωτοβολία των φανών εισόδου και να τοποθετηθούν προσκρουστήρες στη θέση πλαγιοδέτησης των ταχυπλόων.

β)Εξωτερικό λιμάνι

Η σχεδιαζόμενη κατασκευή του λιμενοβραχίονα για την προστασία από τους Ν-ΝΔ ανέμους πρέπει να επανεξετασθεί γιατί μάλλον θα δημιουργήσει ένα λιμάνι παγίδα, άρα επικίνδυνο. Να γίνει αποκατάσταση της ζημιάς στη θεμελίωση του ανατολικού προβλήτα και να τοποθετηθούν παντού προσκρουστήρες. Απαραίτητη η εκβάθυνση της λιμενολεκάνης.

27. ΜΥΚΟΝΟΣ

α)Παλαιό λιμάνι

Εκβάθυνση λιμενολεκάνης. Τοποθέτηση προσκρουστήρων. Αποκατάσταση ζημιάς στη θεμελίωση τόσο του προβλήτα όσο και του λιμενοβραχίονα.

β)Νέο Λιμάνι

Δεν προστατεύεται από τους ΝΔ-ΒΔ ανέμους. Ο φωτισμός του προβλήτα είναι ελλειπής. Χρειάζεται αίθουσα αναμονής επιβατών και καλύτερες σκιάδες. Να φωτοσημανθεί η βραχονησίδα ΚΑΒΟΥΡΑΣ.

28. ΑΜΟΡΓΟΣ

α)ΚΑΤΑΠΟΛΑ

Επέκταση προβλήτα προς Α ή προς Δ. Φωτοσήμανση εισόδου. Προσκρουστήρες. Σκιάδες, w.c.

β)ΑΙΓΙΑΛΗ

Διαπλάτυνση προβλήτα –προσκρουστήρες –φωτισμός

29. ΔΟΝΟΥΣΑ

Εκβάθυνση λιμενολεκάνης. Προέκταση προβλήτα. Κατασκευή λιμενοβραχίονα για προστασία από ΝΔ ανέμους.

30. ΡΑΦΗΝΑ

Το δεύτερο λιμάνι της Ελλάδος σε κίνηση επιβατών και οχημάτων είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα του όρου «μη λιμάνι». Όμως, τι ειρωνεία, έχει αναβαθμιστεί από λιμενικό ταμείο σε οργανισμό.

Δεν προστατεύεται από λιμενοβραχίονα, έχει περιορισμένο βύθισμα στο μεγαλύτερο μέρος της λιμενολεκάνης και λανθασμένο προσανατολισμό στους προβλήτες. Δεν έχει ούτε μια ολόκληρη θέση ( L ) πρυμνοπλαγιοδέτησης. Οι προσκρουστήρες, όπου υπάρχουν, είναι ελαστικά αυτοκινήτων. Ο φωτισμός είναι ελλειπής και η φωτοσήμανση ανύπαρκτη. Ο χερσαίος χώρος δεν εξυπηρετεί τον όγκο των αυτοκινήτων κατά τις ημέρες αιχμής. Δεν υπάρχει αίθουσα αναμονής για τους επιβάτες και οι χώροι υγιεινής είναι απαράδεκτοι.

31. ΚΑΒΑΛΑ

Να ενισχυθεί η φωτοβολία των φανών εισόδου. Να τοποθετηθούν προσκρουστήρες. Ο φωτισμός του προβλήτα είναι ελλειπής και δεν υπάρχουν στέγαστρα για τους επιβάτες.

32. ΛΗΜΝΟΣ

Επέκταση λιμενοβραχίονα για την προστασία από Δ-ΒΔ ανέμους. Αποπεράτωση έργων προβλήτα ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ. Φωτισμός προβλήτα και τοποθέτηση προσκρουστήρων. Σκιάδες.

33. ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

Επέκταση προβλήτα. Εκβάθυνση λιμενολεκάνης. Φωτισμός προβλήτα. Προσκρουστήρες.

34. ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ενίσχυση φωτοβολίας ερυθρού φανού εισόδου. Προσκρουστήρες, σκιάδες επιβατών, φωτισμός προβλήτα ελλειπής. Η κατασκευή του νέου λιμενοβραχίονα έχει ως αποτέλεσμα την δυσχερή είσοδο και έξοδο των πλοίων όταν δέχονται πλευρικό άνεμο.

35. ΧΙΟΣ

Ενίσχυση φωτοβολίας φανών εισόδου. Εκβάθυνση λιμενολεκάνης κυρίως στο νότιο τμήμα αυτής. Προσκρουστήρες.

36. ΣΑΜΟΣ (ΒΑΘΥ)

Εκβάθυνση λιμενολεκάνης κυρίως κοντά στον προβλήτα. Ο χερσαίος χώρος είναι περιορισμένος. Προσκρουστήρες. Η διάταξη των δεστρών δεν εξυπηρετεί.

37. ΣΑΜΟΣ (ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ)

Εκβάθυνση λιμενολεκάνης. Ενίσχυση φωτοβολίας φανών εισόδου. Άμεση αποκατάσταση της ζημιάς που έχει υποστεί ο προβλήτας. Δημιουργία θέσεως (L) πρυμνοπλαγιοδέτησης για πλοία νέας τεχνολογίας (ταχύπλοα). Προσκρουστήρες.

38.ΙΚΑΡΙΑ (ΑΓΙΟΣ ΚΗΡΥΚΟΣ)

Αποκατάσταση ζημιάς προβλήτα. Επέκταση ΒΔ προβλήτα προστασία από τους Α-ΝΑ ανέμους με κατασκευή λιμενοβραχίονα. Στέγαστρα επιβατών, χώροι υγιεινής. Ενίσχυση φωτοβολίας φανού εισόδου. Ο χερσαίος χώρος δεν εξυπηρετεί.

39. ΙΚΑΡΙΑ (ΕΥΔΗΛΟΣ)

Προστασία από τους ΒΑ ανέμους με κατασκευή λιμενοβραχίονα. Εκβάθυνση λιμενολεκάνης, κυρίως κατά μήκος των ραμπών. Αύξηση φωτοβολίας πράσινου φανού, προσκρουστήρες.

40. ΦΟΥΡΝΟΙ

Διαπλάτυνση εξωτερικού προβλήτα για την ασφαλή πρόσδεση των πλοίων. Κατασκευή λιμενοβραχίονα για προστασία από Β-ΒΔ ανέμους, προσκρουστήρες, φωτισμός προβλήτα, στέγαστρα επιβατών, w.c.

41. AΣΤΥΠΑΛΑΙΑ

Ο χερσαίος χώρος του λιμανιού να επεκταθεί. Προσκρουστήρες, στέγαστρα.

42. ΡΟΔΟΣ

Να ολοκληρωθεί η εκβάθυνση του λιμένος ΑΡΚΑΝΤΙΑΣ. Στέγαστρο, κιγκλιδώματα για τους επιβάτες, προσκρουστήρες. Δημιουργία θέσεων (L) πρυμνοπλαγιοδέτησης για την ασφαλή παραμονή των πλοίων στο λιμάνι. Να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες (εκβάθυνση) στην περιοχή ΚΑΜΕΙΡΟΣ ΣΚΑΛΑ ώστε να χρησιμοποιείται σαν εναλλακτική λύση όταν το κυρίως λιμάνι δεν είναι προσεγγίσιμο.

43.ΚΩΣ

Εκβάθυνση σε όλο το μήκος του προβλήτα και σε απόσταση τουλάχιστον 100 μ. , προσκρουστήρες.

44. ΠΑΤΜΟΣ

Ο χερσαίος χώρος δεν εξυπηρετεί. Στέγαστρα επιβατών, χώροι υγιεινής, προσκρουστήρες.

44. ΛΕΡΟΣ

Να γίνει φωτοσήμανση εισόδου. Εκβάθυνση στη μετώπη του προβλήτα. Στέγαστρα επιβατών, w.c. προσκρουστήρες. Να γίνει χαρτογράφηση του κόλπου ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ και να διαπλατυνθεί ο προβλήτας. Χρησιμοποιείται σαν εναλλακτική λύση με ΝΔ ανέμους.

46. ΚΑΛΥΜΝΟΣ

Εκβάθυνση σε όλη την λιμενολεκάνη. Προσκρουστήρες, φωτισμός προβλήτα. Η προέκταση του λιμενοβραχίονα είχε σαν αποτέλεσμα να γίνει δύσκολη η είσοδος-έξοδος των πλοίων. Ουσιαστικά μη προσεγγίσιμο για τα μεγάλα πλοία της γραμμής.

47. ΣΟΥΔΑ (ΧΑΝΙΑ)

Εκβάθυνση λιμενολεκάνης. Προσκρουστήρες, περισσότερος φωτισμός στην περιοχή του εμπορικού λιμένα. Δεν υπάρχουν στέγαστρα επιβατών.

48.ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Εκβάθυνση των αβαθών περιοχής ΓΚΟΥΛΕ ή να γίνει σήμανση (σημαντήρας). Να γίνει εκκαθάριση (πυρομαχικά) της παλαιάς εισόδου λιμένος.

49. ΡΕΘΥΜΝΟ

Εκβάθυνση λιμενολεκάνης, λόγω των συνεχών προσχώσεων. Ενίσχυση φωτοβολίας πράσινου φανού (χάνεται στα φώτα της πόλης). Ενίσχυση, επέκταση λιμενοβραχίονα για την προστασία από τους Β-ΒΑ ανέμους.

50. ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

Εκβάθυνση λιμενολεκάνης, προσκρουστήρες, στέγαστρα, w.c.Επικίνδυνο λιμάνι για τις προσεγγίσεις μεγάλων πλοίων. Είναι ταυτόχρονα επιβατικό λιμάνι, εμπορικό λιμάνι, αλιευτικό καταφύγιο και μαρίνα.

51. ΨΑΡΑ

Εκβάθυνση, καθαρισμός λιμενολεκάνης. Αποκατάσταση ζημιάς λιμενοβραχίονα. Φωτοσήμανση υφάλου ΤΡΙΦΥΛΛΙ. Προσκρουστήρες, στέγαστρα. Επικίνδυνο λιμάνι λόγω μικρού εύρους λιμενολεκάνης. Δεν προστατεύεται από τους Ν ανέμους.

52. ΒΟΛΟΣ

Στέγαστρα επιβατών, προσκρουστήρες. Να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις πρυμνοδέτησης και πρυμνοπλαγιοδέτησης (L).

53. ΣΚΙΑΘΟΣ

Χερσαίος χώρος λιμένος περιορισμένος, προσκρουστήρες, στέγαστρα επιβατών.

54. ΣΚΟΠΕΛΟΣ

Επικίνδυνη είσοδος-έξοδος προσκρουστήρες, στέγαστρα επιβατών.

55.ΓΛΩΣΣΑ

Να δημιουργηθεί προβλήτας στην εξωτερική πλευρά του λιμενοβραχίονα.

56. ΑΛΟΝΗΣΟΣ

Επικίνδυνη πρυμνοδέτηση στον εξωτερικό προβλήτα λόγω γειτνίασης με τα βράχια του λιμενοβραχίονα. Ανεπαρκής ο φωτισμός. Εκβάθυνση εσωτερικής λιμενολεκάνης.

57.ΠΑΤΡΑ

Εκβάθυνση της νότιας εισόδου (γλώσσας). Να αλλάξουν θέση η δέστρες στις θέσεις 7,8,9 λόγω καθετότητας των σχοινιών στην πρύμνοπλαγιοδέτηση. Επίσπευση αποπεράτωσης νέου λιμένα.

58. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Διαπλάτυνση του διαύλου.

59. ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Εκβάθυνση, καθαρισμός λιμενολεκάνης κυρίως στους προβλήτες περιοχής ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ.

60. ΚΑΣΟΣ

Κατασκευή λιμενοβραχίονα για προστασία από ΒΑ ανέμους. Στέγαστρα επιβατών – w.c. – προσκρουστήρες.

61. ΚΑΡΠΑΘΟΣ

Ενίσχυση φωτοβολίας φανών εισόδου. Φωτισμός προβλήτα, δημιουργία περισσότερου χερσαίου χώρου, σκιάδες, w.c., προσκρουστήρες. Να τοποθετηθεί μια δέστρα (μπίντα) στην ΑΡ πλευρά του προβλήτα της εξωτερικής θέσης πρυμνοδέτησης.

62. ΔΙΑΦΑΝΙ

Εκβάθυνση λιμενολεκάνης. Δεν προστατεύεται από ΒΑ έως ΝΑ ανέμους.

63. ΣΗΤΕΙΑ

Ενίσχυση φωτοβολίας φανών εισόδου. Αποκατάσταση ζημιών προβλήτα, προσκρουστήρες.

64. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Εκβάθυνση λιμενολεκάνης και κυρίως στην είσοδο του λιμένος, προσκρουστήρες.

Link to comment
Share on other sites

Γιατί υπάρχουν? Τώρα αν και εμείς αρχήσουμε να προσθέτουμε τις δικές μας παρατηρίσεις τότε θα χρειαστούν πολλές σελίδες ακόμη....

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

το γραφω εδω αν και κολλα σε πολλα τοπικ. ο παμμεγιστος υπουργος ανακοινωσε ολο καμαρι οτι υπογραφτκε το δανειο με την ευρωπαικη τραπεζα επενδυσεων και θα γινουν εργα βελτιωσης των υποδομων σε 30 νησιωτικα λιμανια.

στο ρεπορταζ της ΝΕΤ εστιασαν στο οτι τα κλασσικα κρηπιδωματα καταργουνται και τα λιμανια των νησιων θα γεμισουν ασφαλεις πλωτους ντοκους οπως στο εξωτερικο. ολα αυτα με φοντο απειρες φωτογραφιες απο linkspans διαφορων λιμανιων στη βορεια ευρωπη.

ειπαμε και για την νεα προβλητα 6 του ΟΛΘ που θα στοιχισει €100εκ

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
  • 3 months later...

στα περισσότερα λιμάνια που υπάρχει η σχετική αναφορά οι ελλείψεις δεν είναι ουσιώδεις! γράφουν απλά για εντυπωσιασμό! π.χ οι προσκρουστήρες ..........

η φωτεινότητα των φανών εισόδου......

Link to comment
Share on other sites

Μα σοβαρά μιλάς δεν είναι ουσιώδεις οι προσκρουστήρες ή τα φανάρια?Να έχει καμια διακοπή ρεύματος χειμωνιάτικα με θάλασσα πως θα δεις το ακρομόλιο όταν το φανάρι δεν είναι καθόλου ορατό?

Γιατί ένα βαπόρι που χρειάζεται να έρχεται κοντά στο μόλο για να στρώσει τον καταπέλτη να μην βρίσκει σε προσκρουστήρες αλλά ανα πάσα στιγμή να κινδυνεύει να κοπανήσει την πρύμη ή πολύ χειρότερα τα τζετ αμα ειναι ταχύπλοο?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου οι υπάρχουσες λιμενικές υποδομές είναι «απαρχαιωμένες» και ορισμένες φορές ακόμη και... επικίνδυνες για την ασφάλεια

επιβατών και πλοίων. Μάλιστα, ελλείψει υποδομών, συνήθως, στο ίδιο σημείο «δένουν» τα σκάφη αναψυχής, τα αλιευτικά, τα ακτοπλοϊκά ή κάποια φορτηγά

σκάφη που μεταφέρουν προϊόντα.

«Αυτό σημαίνει ότι όταν το ακτοπλοϊκό προσεγγίσει στο λιμάνι για να «δέσει», θα χρειαστεί να κάνει διάφορους χειρισμούς με αποτέλεσμα να προκληθούν απόνερα, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να προκαλέσουν από μικρές έως και σοβαρές ζημιές στα διάφορα σκάφη που βρίσκονται πλησίον», ανέφερε ο καπετάν Αχιλλέας Ταρλάμης.

Τόσο οι εκπρόσωποι των ακτοπλοϊκών εταιρειών όσοι και οι πλοίαρχοι αλλά και οι ειδικοί του ΥΕΝ υποστηρίζουν ότι θα εξαλειφθούν, στον μεγαλύτερο βαθμό, οι όποιες παρενέργειες από τα απόνερα των ακτοπλοϊκών όταν δημιουργηθούν κατάλληλες λιμενικές υποδομές και ο κάθε τύπος σκάφους έχει τον χώρο του. Στην τουριστική μαρίνα, τα σκάφη αναψυχής, στο αλιευτικό καταφύγιο τα αλιευτικά και στο επιβατικό λιμάνι τα ακτοπλοϊκά. «Οταν όλα τα σκάφη είναι ανακατεμένα, μοιραίο είναι να συμβεί, κάποια στιγμή ατύχημα ή και δυστύχημα από τα απόνερα τα οποία δεν μπορείς να αποφύγεις κατά τους χειρισμούς κατάπλου ή απόπλου, καθώς η θάλασσα δεν είναι ξηρά», είπε ο γραμματέας της ΠΕΠΕΝ. «Τις περισσότερες φορές καλούμαστε να ακροβατούμε ανάμεσα σε σκάφη αναψυχής, αλιευτικά και φουσκωτά για να «δέσουμε» με ασφάλεια. Και καλά όταν έχει μπουνάτσα. Μπορείτε να φανταστείτε τι γίνεται όταν έχει μποφόρ;».

Οι εκπρόσωποι των ακτοπλοϊκών εταιρειών αναγνωρίζουν ότι οι υψηλές ταχύτητες των σκαφών προκαλούν απόνερα, τα οποία ορισμένες φορές έχουν αρνητικές παρενέργειες. «Εμείς έχουμε δώσει εντολή στους πλοιάρχους μας να προσέχουν όταν διαπλέουν από τις λεγόμενες «ευαίσθητες» περιοχές και να τηρούν κατά γράμμα τις αποφάσεις των τοπικών Λιμεναρχείων για τα όρια ταχύτητας», τονίζει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Blue Star Ferries Μιχάλης Σακκέλης και συμπληρώνει: «Προέχει η ασφάλεια τόσο των πολιτών που βρίσκονται σε σκάφη τα οποία είναι αγκυροβολημένα στα λιμάνια όσο και των λουομένων. Στους χρόνους εκτέλεσης ενός δρομολογίου που ανακοινώνουμε λαμβάνεται υπ' όψιν και η «απώλεια χρόνου» από τη μείωση της ταχύτητας, εκεί που προβλέπεται». Κατά τον κ. Σακκέλη, η μειωμένη ταχύτητα που προβλέπεται από τον Πειραιά έως την έξοδο από τον δίαυλο του Σαρωνικού επιβαρύνει τον συνολικό χρόνο του ταξιδιού κατά δέκα λεπτά, που όμως είναι υπολογισμένα στους χρόνους που ανακοινώνονται.

Η τήρηση των κανονισμών και η μείωση της ταχύτητας όταν προβλέπεται αποτελούν αξίωμα, σύμφωνα με την υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Ναυτιλιακής Εταιρειας Λέσβου (ΝΕΛ) Θεοδώρα Ρήγα. Η ίδια ανέφερε ακόμη ότι κάθε πλοίο, ανάλογα με την ταχύτητα και τον τύπο, προκαλεί διαφορετικού ύψους κύμα και για τον λόγο αυτό η μείωση ταχύτητας δεν είναι ίδια για όλα τα σκάφη. «Θέλω να σας πω, ότι στον σχεδιασμό του ταξιδιού προβλέπονται τα πάντα, όπως και οι περιοχές όπου απαιτείται μείωση ταχύτητας. Ωστόσο, νομίζω ότι εάν υπήρχαν σωστές και σύγχρονες λιμενικές υποδομές στα διάφορα νησιά, τα προβλήματα θα ήταν σαφώς πολύ λιγότερα», είπε η κ. Ρήγα.

Πηγή και ολόκληρο το δημοσίευμα : Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...
ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ-SOS για 82 λιμάνια

Σοβαρότατες ελλείψεις σε υποδομές (κρηπιδώματα, εξοπλισμός, δέστρες, κρίκοι, κλίμακες, μηχανήματα φορτοεκφορτώσεως, αποθηκευτικοί χώροι, χώροι σταθμεύσεως οχημάτων και αναμονής επιβατών, κινητός και σταθερός μηχανικός εξοπλισμός φορτοεκφορτώσεως, συστήματα πληροφοριών και αυτοματισμού κ.ά.) παρουσιάζουν τα περισσότερα λιμάνια της χώρας μας.

Πηγή και ολόκληρο το δημοσίευμα : ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Γ.Γ. ΛΙΜΕΝΩΝ: ΘΑ ΑΡΚΟΥΣΑΝ 5 ΕΚΑΤ. ευρώ ΕΤΗΣΙΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΘΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Πηγη: ΕΘΝΟΣ

Καπετάνιοι: κάθε λιμάνι και καημός...

Ακατάλληλα έως και επικίνδυνα για τα «ποστάλια» της ακτοπλοΐας και τα εκατομμύρια των επιβατών, που μεταφέρουν ειδικά το καλοκαίρι, είναι εδώ και χρόνια, παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια των εκάστοτε υπουργών, τα λιμάνια όλης της χώρας.

Εξήντα τέσσερα από αυτά «μπήκαν» και φέτος στη «μαύρη λίστα» των Ελλήνων καπεταναίων.

«Χωρίς τις κατάλληλες δέστρες-μπίντες-προστατευτικούς προσκρουτήρες,που τους αντικαθιστούν τα λάστιχα αυτοκινήτων,τις κατάλληλες ράμπες για τον καταπέλτη,τα κατάλληλα κρηπιδώματα,τους κυματοθραύστες και τους φανούς στις προβλήτες και με τους αχαρτογράφητους υφάλους-ξέρες, δεν είμαστε σε θέση να προσεγγίσουμε με πλήρη ασφάλεια στα λιμάνια εάν δεν ξεπεράσουμε τον εαυτόν μας», λέει ο πλοίαρχος του «Highspeed 4» Μανώλης Λούσας και τονίζει ότι δεν είναι λίγες οι φορές που τα «βαπόρια» δεν «τσακίστηκαν» στις ακατάλληλες προβλήτες χάρη στη ναυτοσύνη των πληρωμάτων τους.

Στην ίδια «ρότα» και ο καπετάν Ανδρέας Μαρκέτος που εδώ και χρόνια «κουμαντάρει» το «Blue Star Paros», το «ποστάλι» που είναι παντός καιρού αφού ακόμα και όταν η θάλασσα των Κυκλάδων λυσσομανά και ζητά να καταπιεί τα πάντα, το πλοίο του προσεγγίζει ακόμα και στα ανύπαρκτα λιμάνια της άγονης γραμμής, δηλαδή στη Σχοινούσσα, στη Δονούσα και στην Ηρακλειά, εκεί όπου τα ασφαλή φώτα των προβλητών αντικαθιστούν την ώρα κατάπλου του πλοίου οι προβολείς των αγροτικών αυτοκινήτων των λιγοστών κατοίκων, οι οποίοι κάνουν και τους «καβοδέτες».

Προβλήτες - λιμενολεκάνες

«Δεν είναι δυνατόν τον 21ο αιώνα να υπάρχει σε πολλά από τα νησιά μας ένας και μοναδικός προβλήτας, και αυτός επικίνδυνος λόγω των σπηλαιώσεων που έχει υποστεί από τη θάλασσα, ενώ η λιμενολεκάνη να μην έχει το ανάλογο βάθος για να δεχθεί με ασφάλεια τα μεγάλα και σύγχρονα πλοία», λέει ο καπετάν Ανδρέας και καλεί τους αρμοδίους να «δώσουν βάση» όχι στις επιστημονικές μελέτες αλλά στις καταγραφές των συναδέλφων του, οι οποίοι είναι και οι μοναδικοί καθημερινοί χρήστες των ακατάλληλων και επικίνδυνων αγκυροβολίων στα νησιά.

Τις καταγραφές των Ελλήνων καπεταναίων, οι οποίοι μάλιστα δείχνουν λόγω της πείρας τους και τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να είναι τα λιμάνια μας ασφαλή για πλοία και επιβάτες, δημοσιοποίησε και πάλι η Πανελλήνια Ενωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού -ΠΕΠΕΝ- ελπίζοντας να «ιδρώσουν» επιτέλους τα «αυτιά των υπευθύνων της Πολιτείας προτού είναι πλέον αργά.

Πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί ότι για να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί κάποιο λιμενικό έργο χρειάζεται η γνωμοδότηση 30 και πλέον υπηρεσιών του Δημοσίου, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έργα σταμάτησαν με τις παρεμβάσεις φορέων που για τους δικούς τους λόγους θέλουν λιμάνια επικίνδυνα για τους ανθρώπους και τα πλοία.

Ο γ.γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του ΥΕΝΑΝΠ, Γιώργος Βλάχος, ρίχνει την ευθύνη στον κυκεώνα της κρατικής μηχανής αφού, όπως υποστηρίζει, για να γίνει κάποιο λιμενικό έργο πρέπει πρώτα να δραστηριοποιηθούν το υπουργείο Οικονομίας, για να εντάξει το έργο και το ΥΠΕΧΩΔΕ για τα κονδύλια, ενώ επισημαίνει ότι αν η Πολιτεία δαπανήσει ετησίως 5.000.000 ευρώ, είναι δυνατόν να καλυφθούν δεκάδες μικρά αλλά απαραίτητα λιμενικά έργα.

Τα γνωστά προβλήματα για τις λιμενικές υποδομές, που κάθε αρχή καλοκαιριού ή μετά από κάποιο ατύχημα, τα θυμούνται οι δημοσιογράφοι για να μας τα επισημάνουνε.

Link to comment
Share on other sites

Τα 5 χειρότερα λιμάνια της Ελλάδος, σύμφωνα με τη γνώμη 3 πλοίαρχων ειναι:

1) Ραφήνα, 2) Φολέγανδρος, 3) Τήνος, 4) Μύκονος και 5) Σαντορίνη.

Τα κύματα έφταναν τα 5 μέτρα. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έκανε λόγο για 7 Μπωφόρ, αλλά εγώ πιστεύω ότι πρέπει να ήταν τουλάχιστον δέκα».

O καπετάνιος Νίκος Χάλαρης ακόμα θυμάται εκείνη την προσέγγισή του στο λιμάνι της Φολεγάνδρου. Ένα από τα πέντε πιο επικίνδυνα λιμάνια του Αιγαίου, όπως λένε οι καπετάνιοι. Στη «μαύρη» αυτή λίστα φιγουράρει, και μάλιστα στην πρώτη θέση, το δεύτερο λιμάνι της Αττικής - αυτό της Ραφήνας. Οι καπετάνιοι το θεωρούν ως το χειρότερο όλων. Ακολουθούν η Φολέγανδρος, η Τήνος, η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Είναι ενδεικτικό ότι από τα 24 λιμάνια των Κυκλάδων, το μόνο που ξεχωρίζει για την ασφάλειά του- κυρίως όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες- είναι της Σύρου, ενώ τα υπόλοιπα κρίνονται από τους πλοιάρχους ανασφαλή έως επικίνδυνα.

«Η ορατότητα τότε στη Φολέγανδρο ήταν περιορισμένη. Έβρεχε. Το πλοίο- ήταν το “Παναγιά Χοζοβιώτισσα”- προχωρούσε με δυσκολία», θυμάται ο κ. Χάλαρης. «Ήμουν υποχρεωμένος να μπω σε μια στενή λεκάνη και να γυρίσω το πλοίο ανάποδα, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να δέσεις στο λιμάνι του νησιού. Σε αυτές τις περιπτώσεις ή αποφασίζεις να μπεις στο λιμάνι ή φεύγεις. Σκέφτηκα για ελάχιστα λεπτά. Προχώρησα. Το πλοίο τελικά έδεσε με ασφάλεια».

Σε πρωτόγονη κατάσταση

«Τα περισσότερα λιμάνια της χώρας μας είναι σε πρωτόγονη κατάσταση. Παρά το γεγονός ότι κάθε χρόνο η Ένωση Πλοιάρχων επισημαίνει τα προβλήματα, αυτά ποτέ δεν λύνονται», λέει ο πρόεδρος των πλοιάρχων κ. Γιώργος Βλάχος. «Και ας υποθέσουμε ότι υπάρχει μια δικαιολογία για τα απομονωμένα νησιά. Για τη Ραφήνα, ένα μεγάλο λιμάνι, ποιος μπορεί να μας απαντήσει;». Όπως λέει ο κ. Βλάχος, «το λιμάνι της Ραφήνας είναι το χειρότερο σε όλη την Ελλάδα. Δεν προστατεύεται από λιμενοβραχίονα, έχει περιορισμένο βύθισμα και λανθασμένο προσανατολισμό στους προβλήτες. Δεν έχει ούτε μια ολόκληρη θέση πρυμνοπλαγιοδέτησηςγωνία δηλαδή ώστε να μπορεί το πλοίο να δέσει και πλάγια και με την πρύμνη. Ο φωτισμός είναι ελλιπής και η φωτοσήμανση ανύπαρκτη.

Η Ραφήνα δεν είναι λιμάνι»

Όσοι καπετάνιοι έχουν χρησιμοποιήσει αυτό το λιμάνι συμφωνούν: «Η Ραφήνα είναι δυσπρόσιτη. Είναι ανοιχτό το λιμάνι, τα κύματα φτάνουν ως έξω. Ουσιαστικά δεν είναι λιμάνι. Ωστόσο, εκείνο που τη σώζει είναι το γεγονός ότι έχει μεγαλώσει η πόλη της Ραφήνας. Κάθε φορά που προσεγγίζω, με κατευθύνουν τα φώτα της πόλης», λέει ο καπετάνιος Σιδερής Μαμμίδης, που έχει δουλέψει σε όλες, σχεδόν, τις γραμμές του Αιγαίου. «Στο λιμάνι της Φολεγάνδρου θα βοηθούσε η φωτοσήμανση των δύο βράχων “Δύο αδέλφια”. Βρίσκονται στη μέση του λιμανιού. Το καινούργιο λιμενικό έργο πάλι που έγινε στην Τήνο, αντί να βοηθήσει, χειροτέρεψε τα πράγματα. Είναι επικίνδυνο. Το λιμάνι είναι εκτεθειμένο στους ανέμους», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με την έκθεση των πλοιάρχων, «το νέο λιμάνι της Τήνου είναι λιμάνι- παγίδα. Επιβάλλεται να τοποθετηθούν παντού προσκρουστήρες ενώ είναι απαραίτητη η εκβάθυνση της λιμενολεκάνης». Στη Μύκονο προβλήματα εντοπίζονται τόσο στο παλαιό όσο και και στο καινούργιο λιμάνι.

Όσο για το λιμάνι της Σαντορίνης, η έκθεση των πλοιάρχων σημειώνει ότι «για να γίνει ασφαλές και σύγχρονο, πρέπει να μεταφερθεί σε άλλη τοποθεσία του νησιού.

Πηγη: ΤΑ ΝΕΑ

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Δημοσιεύτηκε στο site της ΠΕΠΕΝ η ετήσια έκθεση για τα προβλήματα των λιμανιών στην οποία προτείνονται παρεμβάσεις για την βελτίωσή τους.

Με την ευχή να την πάρουν σοβαρά υπόψη τους κάποιοι.

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΩΝ

1. ΑΙΓΙΝΑ

Κατασκευή λιμενοβραχίονα για προστασία από Δ-ΝΔ ανέμους. Εκβάθυνση λιμενολεκάνης-καθαρισμός εισόδου από υπάρχοντες υφάλους ή σήμανση αυτών. Απαιτείται νέα χαρτογράφηση γιατί τα βυθίσματα δεν ανταποκρίνονται σε αρκετά σημεία της λιμενολεκάνης. Λείπουν δέστρες (μπίντες) και οι προσκρουστήρες που υπάρχουν είναι ελαστικά αυτοκινήτων. Δεν υπάρχει αίθουσα αναμονής επιβατών και w.c. Να ενισχυθεί η φωτοβολία του φανού του προβλήτα (χάνεται στα φώτα της πόλης). Μια εκ των ραμπών δεν χρησιμοποιείται γιατί έχει υποστεί ζημιές.

2.ΜΕΘΑΝΑ

Δεν προστατεύεται από Α-ΒΑ ανέμους. Λείπουν χώροι υγιεινής και αίθουσα αναμονής. Ενίσχυση φωτοβολίας. Να τοποθετηθεί μια ακόμη δέστρα στο κεφάλι του προβλήτα.

3.ΠΟΡΟΣ

Απαιτείται εκβάθυνση του διαύλου. Λείπουν w.c. και αίθουσα αναμονής. Απαραίτητη η κατασκευή προβλήτα (L) για πρυμνοπλαγιοδέτηση πλοίου και δυνατότητα παραμονής-διανυκτέρευσης. Δημιουργία χώρου στάθμευσης για οχήματα που πρόκειται να φορτωθούν στα πλοία. Ανύψωση των κρηπιδωμάτων τουλάχιστον για 50 cm.

4. ΥΔΡΑ

Προέκταση κρηπιδώματος προς το εξωτερικό φανάρι για εξυπηρέτηση 2 πλοίων συγχρόνως. Λείπουν χώροι υγιεινής και αίθουσα αναμονής επιβατών.

5. ΣΠΕΤΣΕΣ

Κατασκευή κυματοθραύστη για προστασία από ΒΔ έως ΒΑ ανέμους. Εκβάθυνση κατά μήκος του προβλήτα. Τοποθέτηση προσκρουστήρων-κατασκευή χώρων υγιεινής και αίθουσα αναμονής.

6. ΝΕΑΠΟΛΗ

Απαιτείται άμεση εκβάθυνση λιμενολεκάνης και επέκταση προβλήτα. Δεν υπάρχουν μπαλόνια (προσκρουστήρες) –στέγαστρα επιβατών.

7. ΚΥΘΗΡΑ (ΔΙΑΚΟΦΤΗΣ)

Δεν υπάρχουν στέγαστρα επιβατών, χώροι υγιεινής, αίθουσα αναμονής. Απαιτείται επιμήκυνση του λιμενοβραχίονα για την προστασία από Β-ΒΔ ανέμους. Το 1/3 του προβλήτα δεν χρησιμοποιείται λόγω της ζημιάς που υπέστη από τον τελευταίο σεισμό.

8. ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ

Από τα πλέον δύσκολα/ προβληματικά λιμάνια λόγω μικρού εύρους λιμενολεκάνης και μη προστασίας από ΒΑ ανέμους. Χρειάζεται φωτοσήμανση εισόδου και φωτισμό στον προβλήτα. Εκβάθυνση λιμενολεκάνης, κατασκευή μεγαλύτερου προβλήτα με καλύτερο προσανατολισμό (καθετότητα προς Β).

9. ΓΥΘΕΙΟ

Απαιτείται εκβάθυνση. Διαπλάτυνση – επέκταση προβλήτα. Καλύτερος φωτισμός στον προβλήτα. Λείπουν προσκρουστήρες (μπαλόνια) στέγαστρα επιβατών.

10. ΚΥΘΝΟΣ

Φωτοσήμανση βραχονησίδας ΜΕΡΙΧΑΣ. Προστασία του κατασκευαζόμενου προβλήτα από λιμενοβραχίονα (Δ-ΝΔ άνεμοι). Διαμόρφωση χερσαίου χώρου για την στάθμευση αυτοκινήτων που πρόκειται να φορτωθούν στα πλοία. Προσκρουστήρες –αίθουσα αναμονής – w.c.

11. ΣΕΡΙΦΟΣ

Φωτοσήμανση εισόδου – προσκρουστήρες - αίθουσα αναμονής -προέκταση προβλήτα προς Α. Κατασκευή λιμενοβραχίονα για προστασία από Ν ανέμους.

12. ΣΙΦΝΟΣ

Επέκταση προβλήτα. Δημιουργία ικανού χερσαίου χώρου για την εξυπηρέτηση των αυτοκινήτων. Κατασκευή λιμενοβραχίονα για προστασία από Δ-ΝΔ ανέμους. Ο υπάρχον προβλήτας έχει υποστεί καθίζηση. Προσκρουστήρες.

13. ΜΗΛΟΣ

Επέκταση προβλήτα για την ταυτόχρονη εξυπηρέτηση τουλάχιστον 3 πλοίων. Δημιουργία θέσεως (L) πρυμνοπλαγιοδέτησης. Τοποθέτηση προσκρουστήρων, εκβάθυνση, βελτίωση σταθμού επιβατών χώρων υγιεινής. Να γίνει καλύτερος ο φωτισμός του προβλήτα.

14. ΚΙΜΩΛΟΣ

Απαραίτητη η φωτοσήμανση βραχονησίδων ΡΕΥΜΑΤΟΝΗΣΙΑ. Επέκταση προβλήτα από Δ προς Α. Κατασκευή λιμενοβραχίονα για προστασία από Ν-ΝΑ ανέμους. Σκιάδες , w.c., προσκρουστήρες.

15. ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ

Ίσως το πιο επικίνδυνο λιμάνι της χώρας. Απαραίτητη η φωτοσήμανση των βραχονησίδων ΠΟΛΥΟ-ΞΕΡΕΣ-ΔΥΟ ΑΔΕΛΦΙΑ και του Ακ.ΛΑΤΙΝΗ. Επέκταση προβλήτα προς Δ. Προσκρουστήρες, σκιάδες, w.c.

16. ΣΙΚΙΝΟΣ

Εκβάθυνση λιμενολεκάνης. Επέκταση προβλήτα. Φωτισμός προβλήτα, στέγαστρα επιβατών. Απροστάτευτο στους ΝΔ ανέμους.

17. ΙΟΣ

Επέκταση προβλήτα προς Β. Εκβάθυνση λιμενολεκάνης. Κρίνεται αναγκαίο κατά τους θερινούς μήνες να τοποθετηθούν διαχωριστικά και σημαντήρες ώστε να οριοθετηθεί η περιοχή των λουομένων για την αποφυγή ατυχήματος.

18. ΘΗΡΑΣΙΑ

Επικίνδυνη η προσέγγιση μεγάλων πλοίων λόγω αδυναμίας αγκυροβολίας εξαιτίας του μεγάλου βάθους. Επέκταση προβλήτα προς Β.

19. ΘΗΡΑ ( ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ )

Νέος σχεδιασμός και επέκταση των προβλητών για την ταυτόχρονη εξυπηρέτηση 5 πλοίων. Δημιουργία περισσότερου χερσαίου χώρου και μιας θέσεως (L) πρυμνοπλαγιοδέτησης. Για να γίνει ασφαλές και σύγχρονο λιμάνι πρέπει να μεταφερθεί σε άλλη τοποθεσία του νησιού. Η υπάρχουσα θέση λόγω του μεγάλου βάθους δεν προσφέρεται.

20. ΑΝΑΦΗ

Η κατασκευή του νέου προβλήτα που είναι σε εξέλιξη θα βελτιώσει την υπάρχουσα κατάσταση ( πολύ επικίνδυνο ). Εξακολουθεί να είναι απροστάτευτο από τους ΝΔ ανέμους.

21. ΝΑΞΟΣ

Η κατασκευή – επέκταση των νέων προβλητών και λιμενοβραχιόνων πρέπει να ξεκινήσει άμεσα. Εκβάθυνση λιμενολεκάνης. Αύξηση φωτοβολίας λιμενοβραχίονα. Σήμανση φωτοσήμανση υφάλου ΦΡΟΥΡΟΣ έξωθεν του λιμένος. Αύξηση της εμβέλειας του φανού ΑΜΑΡΙΔΕΣ και τοποθέτηση ανακλαστήρα ραντάρ.

22. ΠΑΡΟΣ

Ενίσχυση φωτοβολίας φανού ΑΓΙΟΣ ΦΩΚΑΣ (χάνεται στα φώτα της πόλης). Απαιτείται επανασχεδιασμός στις κλίσεις των ραμπών ώστε να εξυπηρετούνται όλα τα πλοία. Προσκρουστήρες και δημιουργία περισσότερου χερσαίου χώρου για τη στάθμευση των αυτοκινήτων που πρόκειται να φορτωθούν στα πλοία. Εκβάθυνση πλησίον των θέσεων 6,7,8. Δημιουργία τουλάχιστον μιας θέσεως (L) πρυμνοπλαγιοδέτησης για παραμονή πλοίου με δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

23. ΣΥΡΟΣ

Εκβάθυνση λιμενολεκάνης. Δημιουργία θέσεων( L ) πρυμνοπλαγιοδέτησης για την παραμονή τουλάχιστον 3 πλοίων. Ενίσχυση φωτοβολίας φανών εισόδου. Προσκρουστήρες, αίθουσα αναμονής, χώροι υγιεινής. Να δημιουργηθεί ανεξάρτητος προβλήτας για την προσέγγιση των Φ/Γ-Ο/Γ.

24. ΚΕΑ

Επέκταση προβλήτα προς Β και προς Ν. Εκβάθυνση λιμενολεκάνης. Φωτοσήμανση λιμενοβραχίονα. Υπάρχει καθίζηση στον προβλήτα χρειάζεται άμεση αποκατάσταση της ζημιάς γιατί είναι επικίνδυνος. Να τοποθετηθούν προσκρουστήρες.

25. ΑΝΔΡΟΣ

Εκβάθυνση λιμενολεκάνης. Να μετατραπεί σε προβλήτα ο λιμενοβραχίονας και να αποκατασταθεί η ζημιά στη θεμελίωση του Ν προβλήτα.

Να γίνει φωτοσήμανση του υφάλου ΒΟΥΒΗ και της βραχονησίδας ΤΟΥΡΛΙΤΗΣ. Να ενισχυθεί η φωτοβολία του πράσιου φανού του λιμενοβραχίονα και να φωτοσημανθεί η ΑΡ πλευρά εισόδου του λιμένος.

26. ΤΗΝΟΣ

α)Εσωτερικό λιμάνι

Να γίνει εκβάθυνση λιμενολεκάνης, να ενισχυθεί η φωτοβολία των φανών εισόδου και να τοποθετηθούν προσκρουστήρες στη θέση πλαγιοδέτησης των ταχυπλόων.

β)Εξωτερικό λιμάνι

Η σχεδιαζόμενη κατασκευή του λιμενοβραχίονα για την προστασία από τους Ν-ΝΔ ανέμους πρέπει να επανεξετασθεί γιατί μάλλον θα δημιουργήσει ένα λιμάνι παγίδα, άρα επικίνδυνο. Να γίνει αποκατάσταση της ζημιάς στη θεμελίωση του ανατολικού προβλήτα και να τοποθετηθούν παντού προσκρουστήρες. Απαραίτητη η εκβάθυνση της λιμενολεκάνης.

27. ΜΥΚΟΝΟΣ

α)Παλαιό λιμάνι

Εκβάθυνση λιμενολεκάνης. Τοποθέτηση προσκρουστήρων. Αποκατάσταση ζημιάς στη θεμελίωση τόσο του προβλήτα όσο και του λιμενοβραχίονα.

β)Νέο ΛιμάνΙ

Δεν προστατεύεται από τους ΝΔ-ΒΔ ανέμους. Ο φωτισμός του προβλήτα είναι ελλειπής. Χρειάζεται αίθουσα αναμονής επιβατών και καλύτερες σκιάδες. Να φωτοσημανθεί η βραχονησίδα ΚΑΒΟΥΡΑΣ.

28. ΑΜΟΡΓΟΣ

α)ΚΑΤΑΠΟΛΑ

Επέκταση προβλήτα προς Α ή προς Δ. Φωτοσήμανση εισόδου. Προσκρουστήρες. Σκιάδες, w.c.

β)ΑΙΓΙΑΛΗ

Διαπλάτυνση προβλήτα –προσκρουστήρες –φωτισμός

29. ΔΟΝΟΥΣΑ

Εκβάθυνση λιμενολεκάνης. Προέκταση προβλήτα. Κατασκευή λιμενοβραχίονα για προστασία από ΝΔ ανέμους.

30. ΡΑΦΗΝΑ

Το δεύτερο λιμάνι της Ελλάδος σε κίνηση επιβατών και οχημάτων είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα του όρου «μη λιμάνι». Όμως, τι ειρωνεία, έχει αναβαθμιστεί από λιμενικό ταμείο σε οργανισμό.

Δεν προστατεύεται από λιμενοβραχίονα, έχει περιορισμένο βύθισμα στο μεγαλύτερο μέρος της λιμενολεκάνης και λανθασμένο προσανατολισμό στους προβλήτες. Δεν έχει ούτε μια ολόκληρη θέση ( L ) πρυμνοπλαγιοδέτησης. Οι προσκρουστήρες, όπου υπάρχουν, είναι ελαστικά αυτοκινήτων. Ο φωτισμός είναι ελλειπής και η φωτοσήμανση ανύπαρκτη. Ο χερσαίος χώρος δεν εξυπηρετεί τον όγκο των αυτοκινήτων κατά τις ημέρες αιχμής. Δεν υπάρχει αίθουσα αναμονής για τους επιβάτες και οι χώροι υγιεινής είναι απαράδεκτοι.

31. ΚΑΒΑΛΑ

Να ενισχυθεί η φωτοβολία των φανών εισόδου. Να τοποθετηθούν προσκρουστήρες. Ο φωτισμός του προβλήτα είναι ελλειπής και δεν υπάρχουν στέγαστρα για τους επιβάτες.

32. ΛΗΜΝΟΣ

Επέκταση λιμενοβραχίονα για την προστασία από Δ-ΒΔ ανέμους. Αποπεράτωση έργων προβλήτα ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ. Φωτισμός προβλήτα και τοποθέτηση προσκρουστήρων. Σκιάδες.

33. ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

Επέκταση προβλήτα.Εκβάθυνση λιμενολεκάνης.Φωτισμός προβλήτα. Προσκρουστήρες.

34. ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ενίσχυση φωτοβολίας ερυθρού φανού εισόδου. Προσκρουστήρες, σκιάδες επιβατών, φωτισμός προβλήτα ελλειπής. Η κατασκευή του νέου λιμενοβραχίονα έχει ως αποτέλεσμα την δυσχερή είσοδο και έξοδο των πλοίων όταν δέχονται πλευρικό άνεμο.

35. ΧΙΟΣ

Ενίσχυση φωτοβολίας φανών εισόδου. Εκβάθυνση λιμενολεκάνης κυρίως στο νότιο τμήμα αυτής. Προσκρουστήρες.

36. ΣΑΜΟΣ (ΒΑΘΥ)

Εκβάθυνση λιμενολεκάνης κυρίως κοντά στον προβλήτα. Ο χερσαίος χώρος είναι περιορισμένος. Προσκρουστήρες. Η διάταξη των δεστρών δεν εξυπηρετεί.

37. ΣΑΜΟΣ (ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ)

Εκβάθυνση λιμενολεκάνης. Ενίσχυση φωτοβολίας φανών εισόδου. Άμεση αποκατάσταση της ζημιάς που έχει υποστεί ο προβλήτας. Δημιουργία θέσεως (L) πρυμνοπλαγιοδέτησης για πλοία νέας τεχνολογίας (ταχύπλοα). Προσκρουστήρες.

38.ΙΚΑΡΙΑ (ΑΓΙΟΣ ΚΗΡΥΚΟΣ)

Αποκατάσταση ζημιάς προβλήτα. Επέκταση ΒΔ προβλήτα προστασία από τους Α-ΝΑ ανέμους με κατασκευή λιμενοβραχίονα. Στέγαστρα επιβατών, χώροι υγιεινής. Ενίσχυση φωτοβολίας φανού εισόδου. Ο χερσαίος χώρος δεν εξυπηρετεί.

39. ΙΚΑΡΙΑ (ΕΥΔΗΛΟΣ)

Προστασία από τους ΒΑ ανέμους με κατασκευή λιμενοβραχίονα. Εκβάθυνση λιμενολεκάνης, κυρίως κατά μήκος των ραμπών. Αύξηση φωτοβολίας πράσινου φανού, προσκρουστήρες.

40. ΦΟΥΡΝΟΙ

Διαπλάτυνση εξωτερικού προβλήτα για την ασφαλή πρόσδεση των πλοίων. Κατασκευή λιμενοβραχίονα για προστασία από Β-ΒΔ ανέμους,προσκρουστήρες, φωτισμός προβλήτα, στέγαστρα επιβατών, w.c.

41. AΣΤΥΠΑΛΑΙΑ

Ο χερσαίος χώρος του λιμανιού να επεκταθεί. Προσκρουστήρες, στέγαστρα.

42. ΡΟΔΟΣ

Να ολοκληρωθεί η εκβάθυνση του λιμένος ΑΡΚΑΝΤΙΑΣ. Στέγαστρο, κιγκλιδώματα για τους επιβάτες, προσκρουστήρες. Δημιουργία θέσεων (L) πρυμνοπλαγιοδέτησης για την ασφαλή παραμονή των πλοίων στο λιμάνι. Να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες (εκβάθυνση) στην περιοχή ΚΑΜΕΙΡΟΣ ΣΚΑΛΑ ώστε να χρησιμοποιείται σαν εναλλακτική λύση όταν το κυρίως λιμάνι δεν είναι προσεγγίσιμο.

43.ΚΩΣ

Εκβάθυνση σε όλο το μήκος του προβλήτα και σε απόσταση τουλάχιστον 100 μ. , προσκρουστήρες.

44. ΠΑΤΜΟΣ

Ο χερσαίος χώρος δεν εξυπηρετεί. Στέγαστρα επιβατών, χώροι υγιεινής, προσκρουστήρες.

44. ΛΕΡΟΣ

Να γίνει φωτοσήμανση εισόδου. Εκβάθυνση στη μετώπη του προβλήτα. Στέγαστρα επιβατών, w.c. προσκρουστήρες. Να γίνει χαρτογράφηση του κόλπου ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ και να διαπλατυνθεί ο προβλήτας. Χρησιμοποιείται σαν εναλλακτική λύση με ΝΔ ανέμους.

46. ΚΑΛΥΜΝΟΣ

Εκβάθυνση σε όλη την λιμενολεκάνη. Προσκρουστήρες, φωτισμός προβλήτα. Η προέκταση του λιμενοβραχίονα είχε σαν αποτέλεσμα να γίνει δύσκολη η είσοδος-έξοδος των πλοίων. Ουσιαστικά μη προσεγγίσιμο για τα μεγάλα πλοία της γραμμής.

47. ΣΟΥΔΑ (ΧΑΝΙΑ)

Εκβάθυνση λιμενολεκάνης. Προσκρουστήρες, περισσότερος φωτισμός στην περιοχή του εμπορικού λιμένα. Δεν υπάρχουν στέγαστρα επιβατών.

48.ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Εκβάθυνση των αβαθών περιοχής ΓΚΟΥΛΕ ή να γίνει σήμανση (σημαντήρας). Να γίνει εκκαθάριση (πυρομαχικά) της παλαιάς εισόδου λιμένος.

49. ΡΕΘΥΜΝΟ

Εκβάθυνση λιμενολεκάνης, λόγω των συνεχών προσχώσεων. Ενίσχυση φωτοβολίας πράσινου φανού (χάνεται στα φώτα της πόλης). Ενίσχυση, επέκταση λιμενοβραχίονα για την προστασία από τους Β-ΒΑ ανέμους.

50. ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

Εκβάθυνση λιμενολεκάνης, προσκρουστήρες, στέγαστρα, w.c.Επικίνδυνο λιμάνι για τις προσεγγίσεις μεγάλων πλοίων. Είναι ταυτόχρονα επιβατικό λιμάνι, εμπορικό λιμάνι, αλιευτικό καταφύγιο και μαρίνα.

51. ΨΑΡΑ

Εκβάθυνση, καθαρισμός λιμενολεκάνης. Αποκατάσταση ζημιάς λιμενοβραχίονα. Φωτοσήμανση υφάλου ΤΡΙΦΥΛΛΙ. Προσκρουστήρες, στέγαστρα. Επικίνδυνο λιμάνι λόγω μικρού εύρους λιμενολεκάνης. Δεν προστατεύεται από τους Ν ανέμους.

52. ΒΟΛΟΣ

Στέγαστρα επιβατών, προσκρουστήρες. Να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις πρυμνοδέτησης και πρυμνοπλαγιοδέτησης (L).

53. ΣΚΙΑΘΟΣ

Χερσαίος χώρος λιμένος περιορισμένος, προσκρουστήρες, στέγαστρα επιβατών.

54. ΣΚΟΠΕΛΟΣ

Επικίνδυνη είσοδος-έξοδος προσκρουστήρες, στέγαστρα επιβατών.

55.ΓΛΩΣΣΑ

Να δημιουργηθεί προβλήτας στην εξωτερική πλευρά του λιμενοβραχίονα.

56. ΑΛΟΝΗΣΟΣ

Επικίνδυνη πρυμνοδέτηση στον εξωτερικό προβλήτα λόγω γειτνίασης με τα βράχια του λιμενοβραχίονα. Ανεπαρκής ο φωτισμός. Εκβάθυνση εσωτερικής λιμενολεκάνης.

57.ΠΑΤΡΑ

Εκβάθυνση της νότιας εισόδου (γλώσσας). Να αλλάξουν θέση η δέστρες στις θέσεις 7,8,9 λόγω καθετότητας των σχοινιών στην πρύμνοπλαγιοδέτηση. Επίσπευση αποπεράτωσης νέου λιμένα.

58. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Διαπλάτυνση του διαύλου.

59. ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Εκβάθυνση, καθαρισμός λιμενολεκάνης κυρίως στους προβλήτες περιοχής ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ.

60. ΚΑΣΟΣ

Κατασκευή λιμενοβραχίονα για προστασία από ΒΑ ανέμους. Στέγαστρα επιβατών – w.c. – προσκρουστήρες.

61. ΚΑΡΠΑΘΟΣ

Ενίσχυση φωτοβολίας φανών εισόδου. Φωτισμός προβλήτα, δημιουργία περισσότερου χερσαίου χώρου, σκιάδες, w.c., προσκρουστήρες. Να τοποθετηθεί μια δέστρα (μπίντα) στην ΑΡ πλευρά του προβλήτα της εξωτερικής θέσης πρυμνοδέτησης.

62. ΔΙΑΦΑΝΙ

Εκβάθυνση λιμενολεκάνης. Δεν προστατεύεται από ΒΑ έως ΝΑ ανέμους.

63. ΣΗΤΕΙΑ

Ενίσχυση φωτοβολίας φανών εισόδου. Αποκατάσταση ζημιών προβλήτα, προσκρουστήρες.

64. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Εκβάθυνση λιμενολεκάνης και κυρίως στην είσοδο του λιμένος, προσκρουστήρες

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον δεν υπάρχει ενημέρωση στην ΠΕΠΕΝ γιατί από τον περασμένο Οκτώβριο υπάρχουν πλέον προσκουστήρες SUMITOMO οι οποίοι δοκιμάστηκαν με επιτυχία στο πρόσφατο περιστατικό με το blue star 1 (για αυτό και η πολύ μικρή ζημιά στο πλοίο)

post-47-128326978615_thumb.jpg

post-47-128326978617_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Με αφορμη το συγκεκριμενο θεμα να σημειωσω οτι...

ενας συγγενης μου κανει μεταπτυχιακο στην Αγγλια και η ειδικοτητα που θα παρει (αν καταλαβα καλα)εχει να κανει με τις κατασκευες λιμενων και περιβαλλον (θα σας γελασω ,δεν ξερω πως λεγεται η ειδικοτητα)αλλου ειναι ομως η ουσια ...

οταν ξεκινησαν τα μαθηματα ,τους δειξαν πρωτα το πιο κακοκατασκευασμενο λιμανι !και ξερετε ποιο ηταν ;για μαντεψτε ,αυτο της ΤΗΝΟΥ(σε μια χωρα που τα λιμανια ειναι πιο πολλα απο τις εθνικες οδους)Δεν ειναι κριμα να εχουμε τετοια φημη εξω και μαλιστα να μας εχουν ως παραδειγμα προς αποφυγην;

απλες σκεψεις κανω...

Link to comment
Share on other sites

Kαι δυστυχώς aeriko οι εγγλέζοι δεν έχουν κι άδικο.Το συγκεκριμένο λιμάνι λόγω γεωγραφικής θεσης και μορφολογίας όταν έχει βοριά ένα 7αρι τα βουνά τον πολλαπλασιάζουν και τον κάνουν κατεβάτη με αποτέλεσμα να γινεται 10 και 11.Το έξω λιμάνι δεν υφίσταται ο όρος λιμάνι με νοτιάδες και το μέσα έχει μικρύνει πολύ για τα σημερινά μεγέθη πλοίων.

ήταν που ήταν χάλια κάνουν και το έγκλημα τώρα με τα νέα έργα και δένει το γλυκό.Και καλούνται πάλι οι καπετάνιοι για πολλοστή φορά να βγάζουν τα κάστανα από την φωτιά.:mad:

Link to comment
Share on other sites

εχεις απολυτο δικιο και οχι μονο βγαζουν τα καστανα καυτα απ τη φωτια ακουν ο,τι ακουν απο τον κοσμο και τους μενει και η "ρετσινια "του στουκαρισματος ....

εζησα αυτη την κατασταση που αναφερεις μετους αερηδες στην Τηνο ,ημουν με το Δημητρουλα το 2007 και καπετανιο νομιζω τον Αγαπιο Παριανο .Ομολογω οτι αν τον ειχα μπροστα μου θα του εδινα συγχαρητηρια για το μπασιμο του καραβιου στο λιμανι της Τηνου.Βεβαια εγω ειχα χ.....απανω μου αλλα μετα καταλαβα τι τραβουν αυτοι οι ανθρωποι !

ξανα και ξανα και ξανα μπραβο σε ολους τους καπετανεους μας!

παρομοια κατασταση με ανεμους εζησα με το Ροδανθη 2004 στο λιμανι (να το πει κανεις)στη Νισυρο .Ονομα καπετανιου δεν γνωριζω ,μονο το ονομα του τοτε υπαρχου ξερω.

Link to comment
Share on other sites

Κυριε κυριε νομαρχα Λεσβου,ηρθατε στην Χιο για να μας πειτε την αιτια του ακτοπλοικου μας προβληματος...:rolleyes:

Νομάρχης Λέσβου: Φταίει το λιμάνι σας!

Εμμέσως πλην σαφώς μας είπε, ότι εκείνο που επείγει για τη Χίο είναι να αποκτήσουμε σύγχρονο λιμάνι. Είναι το χειρότερο του Βορείου Αιγαίου, τόνισε , σημειώνοντας ότι και η κυβέρνηση και οι εφοπλιστές θέλουν να δρομολογήσουν μεγάλα σύγχρονα πλοία στο νησί μας, αλλά δεν τα χωρά το λιμάνι μας.

Η απαντηση μου:Dστον Νομαρχη

Δημοσιεύτηκε στο site της ΠΕΠΕΝ η ετήσια έκθεση για τα προβλήματα των λιμανιών στην οποία προτείνονται παρεμβάσεις για την βελτίωσή τους.

34. ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ενίσχυση φωτοβολίας ερυθρού φανού εισόδου. Προσκρουστήρες, σκιάδες επιβατών, φωτισμός προβλήτα ελλειπής. Η κατασκευή του νέου λιμενοβραχίονα έχει ως αποτέλεσμα την δυσχερή είσοδο και έξοδο των πλοίων όταν δέχονται πλευρικό άνεμο.

35. ΧΙΟΣ

Ενίσχυση φωτοβολίας φανών εισόδου. Εκβάθυνση λιμενολεκάνης κυρίως στο νότιο τμήμα αυτής. Προσκρουστήρες.

Μην εμβαθυνω τωρα στις πραγματικες αιτιες του ακτ.προβληματος γιατι θα μου απαγορευτει να παταω Μυτιληνια χωματα:D

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Μου κάνει εντύπωση πώς απο τα 64 λιμάνια το 2007 με ανάλυση των ελλείψεων, έπεσαν στα 16. Βέβαια το αιτιολογούν στις γενικές παρατηρήσεις αλλά περνάει η εντύπωση πως στα υπόλοιπα 48 απακαταστάθηκαν τουλάχιστον μερικώς οι ελλείψεις που έντονα είχαν περιγραφεί τότε.

Τουλάχιστον για τις βασικές ελλείψεις που αναφέρονται το 2007 για τα 5 λιμάνια του Νομού Σάμου, το Πυθαγόρειο είναι ξεχασμένο, εκτός απο μερική αποκατάσταση των ζημιών του 2006,σε Καρλόβασι-Εύδηλο δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Οι μπίντες μόνο που έχουν ξηλωθεί (ΚΑΙ ΔΕΝ ΈΧΟΥΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΊ) και τα φωτιστικά του Ευδήλου που τα πήρε το κύμα μαζί με το νέο μόλο, έφταναν,για να περιληφθούν στην 2ετή έκθεση του κ.Γ.Βλάχου.

Edited by ΜΥΚΗΝΑΙ
ορθογραφικά λάθη
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...