Jump to content
Shipfriends

Τα λιμάνια παγίδες στην Ελλάδα


Recommended Posts

  • 1 month later...

Κορυφαιος διαλογος κωφων, χαρακτηριστικο παραδειγμα η Σαντορινη, μια απολαυση

απο το marinews:

«Τροχοπέδη» για τα έργα στα λιμάνια αποτελούν τα Λιμενικά Ταμεία

29/4/2009 BLAXOS_GEORGIOS%20TELIKO.bmp

- Τι υποστηρίζουν ΥΕΝΑΝΠ και ΠΕΠΕΝ για τα προβλήματα

Φωτό: Ο πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ, Γιώργος Βλάχος

Αναδημοσίευση από

την εφημερίδα

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Από «σαράντα κύματα», περνά όπως φαίνεται ο προγραμματισμός και η υλοποίηση των έργων στα λιμάνια της χώρας. Μετά την πρόσφατη έκθεση της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Ε.Ν. που επεσήμανε ότι η γενική εικόνα στα ελληνικά λιμάνια, ειδικά στα νησιά, παραμένει κακή και ότι οι Ελληνες πλοίαρχοι δηλώνουν κάθε άλλο παρά αισιόδοξοι, ότι στο άμεσο μέλλον θα αλλάξει κάτι, ο γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του ΥΕΝΑΝΠ Γιώργος Βλάχος έδωσε απαντήσεις, παρουσιάζοντας τις δυσλειτουργίες του παρόντος θεσμικού πλαισίου.

Στην έκθεση, της ΠΕΠΕΝ από τη μία αναφέρεται ότι «σίγουρα έγιναν προσπάθειες τα τελευταία χρόνια, κάποια πράγματα βελτιώθηκαν», αλλά από την άλλη επισημαίνεται ότι οι περισσότερες παρατηρήσεις από τις εκθέσεις προηγούμενων ετών «παραμένουν χωρίς να έχει δοθεί ακόμη ουσιαστική λύση».

Όπως υπογραμμίζει η Ένωση «Ο στόχος μας δεν είναι να καταγγείλουμε τους υπεύθυνους για τα κακώς κείμενα στα λιμάνια της χώρας αλλά σαν οι κατ΄ εξοχήν χρήστες αυτών, να καταθέσουμε την αναμφισβήτητη εμπειρία μας βοηθώντας στη λύση των προβλημάτων».

Η απάντηση

Όπως ξεκαθαρίζει ο γ.γ. Λιμένων του ΥΕΝΑΝΠ: «Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας δεν κάνει έργα, απλώς κάνει συντονισμό της λιμενικής πολιτικής, προδιαγράφει ορισμένες προτεραιότητες, αλλά τα έργα αυτά εκτελούνται είτε από το ΥΠΕΧΩΔΕ είτε από τους οργανισμούς λιμένων, είτε από τα λιμενικά ταμεία, είτε από την Περιφέρεια».

Παράλληλα τόνισε ότι, «θα πρέπει πάντως να τονιστεί ότι υφίσταται ένα σοβαρό θεσμικό πρόβλημα όσον αφορά τα Λιμενικά Ταμεία της χώρας και την αποτελεσματικότητά τους. Τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία δεν ενδιαφέρονται βασικά για το λιμάνι, ενδιαφέρονται για να εξασφαλίσουν πόρους για το Δήμο».

Όπως υπογράμμισε: «Εκείνο δε το οποίο αποτελεί χαρακτηριστικό των Λιμενικών Ταμείων γενικώς, είναι η τάση να αποφεύγουν τη χρήση των δικών τους κονδυλίων και να αιτούν κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ επίσης δεν εκμεταλλεύονται επαρκώς ευκαιρίες χρηματοδότησης μέσω κοινοτικών προγραμμάτων και κονδυλίων, είτε λόγω καθυστερήσεων στην υποβολή των μελετών και άλλων δικαιολογητικών, είτε λόγω απειρίας. Εν ολίγοις, αποτελεί διαπίστωση ότι τα Λιμενικά Ταμεία με την υφιστάμενη διοικητική διάρθρωση αδυνατούν να λειτουργήσουν με αναπτυξιακή λογική και σύγχρονη αντίληψη για το λιμάνι».

Για το σκοπό αυτό άλλωστε το ΥΕΝΑΝΠ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ΚΕΔΚΕ ώστε σημαντικά σε επιβατική και εμπορευματική κίνηση λιμενικά ταμεία να μετατραπούν σε Ανώνυμες Εταιρείες και να αποκτήσουν ευκολότερη πρόσβαση σε επενδυτικά εργαλεία.

Οι παρατηρήσεις στα λιμάνια

Όπως υπογραμμίζει η Ένωση «Για να μην κάνουμε πλήρη καταγραφή ένα προς ένα σε όλα τα λιμάνια των ελλείψεων και των παρατηρήσεων, θα σας αναφέρουμε ενδεικτικά αυτά που έχουν καταγράψει οι συνάδελφοι σε κάποια απ' αυτά:

Ηγουμενίτσα

Η ΠΕΠΕΝ υποστηρίζει ότι: «Ο σχεδιασμός που έγινε για την κατασκευή θέσεων πρυμνοπλαγιοδέτησης δεν μας βρίσκει σύμφωνους και πρέπει να επανεξετασθεί. Θα είναι λειτουργικό το έργο αν κατασκευασθούν οι θέσεις πρυμνοπλαγιοδέτησης στο νότιο άκρο του προβλήτα και όχι στο μέσον. Απαιτείται η διάνοιξη και εκβάθυνση του διαύλου για ασφαλέστερη διέλευση των πλοίων».

Το ΥΕΝΑΝΠ υπογραμμίζει: «Αναφορικά με τις παρατηρήσεις της ΠΕΠΕΝ, δόθηκαν διευκρινίσεις για το θέμα των προβλητών πρυμνοπλαγιοδέτησης και συγκεκριμένα για το τελικό μήκος τους (198μ). Δεν ετέθη το θέμα αλλαγής της θέσης τους. Αναφορικά με το θέμα της εκβάθυνσης του διαύλου αναφέρθηκε ότι αυτό προς το παρόν είναι όσο και στο υφιστάμενο βάθος κρηπιδώματος. Για το θέμα της διάνοιξης του διαύλου συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να γίνει προς την πλευρά του ακρωτηρίου «Δρέπανος» και το θέμα έχει τεθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Επισημάνθηκε ότι κατά την Γ΄ Φάση το βάθος του κρηπιδώματος θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο των 10.5μ για μελλοντική δυνατή προσέγγιση πλοίων με μεγαλύτερο βύθισμα».

Νάξος

«Δυστυχώς το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων είναι ουσιαστικά χωρίς λιμάνι. Μετά το μπλοκάρισμα των έργων από το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν βρέθηκε ακόμη λύση για το τι έργο τελικά θα γίνει πότε και πού. Το υπάρχον λιμάνι δεν προστατεύεται επαρκώς από λιμενοβραχίονες και η λιμενολεκάνη στο μεγαλύτερο εύρος της έχει περιορισμένο βάθος», αναφέρει η ΠΕΠΕΝ και προσθέτει:

«Ο προβλήτας που εξυπηρετεί σήμερα τα πλοία διαθέτει ουσιαστικά μόνο μια θέση αυτήν του κεφαλιού (μετώπης). Έχει υποσκαφτεί η θεμελίωσή του κα παρά τις τσιμεντοενέσεις που του έγιναν εξακολουθεί να εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τα πλοία όσο και για τους επιβάτες».

Από την πλευρά του το ΥΕΝΑΝΠ αναφέρει: Μέχρι να δρομολογηθεί η εκτέλεση της επέκτασης του Λιμένα Νάξου όπου προβλέπονται όλα τα κατάλληλα λιμενικά έργα για την προστασία του κεντρικού προβλήτα, η μελέτη της οποίας ωστόσο βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, στόχος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου είναι η συνέχιση των εργασιών στα πλαίσια της ανωτέρω εργολαβίας (Ολοκλήρωση Αποκατάστασης Ζημιών του Λιμένα της Νάξου μετά την θεομηνία της 22ας Ιανουαρίου 2004), με την έγκριση νέου μεγαλύτερου κονδυλίου, που θα επιτρέπει την ουσιαστική παρέμβαση για την πλήρη αποκατάσταση της ανωδομής αλλά και εκβάθυνσης της λιμενολεκάνης».

Θήρα

«Επειδή ο συγκεκριμένος χώρος είναι αδύνατον να γίνει λιμάνι, λόγω του μεγάλου βάθους είναι επιβεβλημένη η μεταφορά του λιμανιού σε άλλη περιοχή. Τα έργα που έγιναν στον Αθηνιό οπωσδήποτε βελτίωσαν την κατάσταση, δεν έλυσαν όμως το βασικό πρόβλημα του λιμανιού που είναι η ασφαλής προσέγγιση και παραμονή των πλοίων», επεσήμανε η ΠΕΠΕΝ και προσέθεσε:

«Αυξήθηκε ο χερσαίος χώρος και θεωρητικά οι θέσεις πρυμνοδέτησης, όμως στην πράξη δεν μπορούν ταυτόχρονα να εξυπηρετηθούν περισσότερα από δύο πλοία λόγω του συγκλίνοντα προσανατολισμού των προβλητών. Συχνές απώλειες αγκυρών λόγω μεγάλου βάθους και εντελώς απροστάτευτο ελλείψει λιμενοβραχίονα από ΝΔ-Δ ανέμους».

Το υπουργείο μεταξύ άλλων τονίζει: «Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας προωθεί την κατασκευή και δεύτερου κλιματιζόμενου σταθμού επιβατών. Εκπονήθηκε συγκοινωνιακή μελέτη και μελέτη ελεγχόμενης στάθμευσης, προκειμένου να αξιοποιηθεί ο περιορισμένος χερσαίας χώρος και να αντιμετωπιστεί το έντονο πρόβλημα στάθμευσης».

Ραφήνα

«Είναι η πρώτη φορά που δεν θα αναφέρουμε στερεότυπα τα ίδια προβλήματα όμως και τώρα δεν μπορούμε να πούμε ότι έγινε λιμάνι παρά τα έργα βελτίωσης που έγιναν και συνεχίζονται να γίνονται, γιατί λείπει το βασικό έργο που είναι η κατασκευή του προστατευτικού λιμενοβραχίονα. Επιβεβλημένη η εκβάθυνση της λιμενολεκάνης, αλλά και η δημιουργία ολοκληρωμένων θέσεων πρυμνοπλαγιοδέτησης», επισημαίνουν οι πλοίαρχοι.

«Στο Γενικό Προγραμματικό Σχέδιο (Master Plan) του λιμένα Ραφήνας που εκπονήθηκε το 2004, προβλέπεται η κατασκευή ενός προσήνεμου μόλου μαζί με σειρά άλλων έργων, τρία από τα οποία ολοκληρώνονται εντός του τρέχοντος έτους («Συμπληρωματικά έργα αλιευτικού καταφυγίου Ραφήνας», «Αναβάθμιση & Βελτίωση Κρηπιδωμάτων λιμένα Ραφήνας», «Επίχωση & Κρηπίδωση Ενδιάμεσου Λιμενίσκου»)», τονίζει το ΥΕΝΑΝΠ.

Kως

«Κρίνεται απαραίτητη η κατασκευή νέου προβλήτα κάθετα στον υπάρχοντα μήκους τουλάχιστον 150 μέτρων για την ασφαλή πρυμνοπλαγιοδέτηση των πλοίων», επισημαίνει η ΠΕΠΕΝ.

«Μετά την παραλαβή των έργων που εκτελούνται, θα γίνει επανεκτίμηση όλης της λειτουργίας του Λιμένα Κω από τον αρμόδιο φορέα διοίκησης, χρήσης και εκμετάλλευσης του λιμένα (Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κω), όσον αφορά τις ανάγκες των λιμενικών εγκαταστάσεων που προκύπτουν από τις προσεγγίσεις πλοίων ακτοπλοΐας και κρουαζιεροπλοίων», υπογραμμίζει το υπουργείο.

Αστυπάλαια

Ο προβλήτας που υπάρχει στη θέση «Άγιος Ανδρέας» πρέπει να επιμηκυνθεί και να διαπλατυνθεί και να γίνει εκβάθυνση της λιμενολεκάνης, αναφέρουν οι πλοίαρχοι.

«Για την ανάγκη αποκατάστασης λειτουργικών βαθών προβλέπεται αυτοψία Μηχανικών της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κω για την εκτίμηση της λειτουργίας και τις περαιτέρω απαιτούμενες ενέργειες», τονίζει το υπουργείο.

Κέα

«Έχουν περάσει πέντε χρόνια από την ημέρα που το λιμάνι υπέστη τη μεγάλη ζημιά λόγω της κακοκαιρίας και ακόμη δεν έχει γίνει αποκατάσταση. Όλα αυτά τα χρόνια οι συνάδελφοι πλοίαρχοι ακροβατούν κυριολεκτικά για να έχει το νησί συγκοινωνία. Δυστυχώς το παράδειγμα της Κέας είναι χαρακτηριστικό και επιβεβαιώνει αυτό που λέμε από χρόνια ότι οι υπηρεσίες που εμπλέκονται στα λιμενικά έργα κινούνται με ρυθμό χελώνας», υπογραμμίζει η ΠΕΠΕΝ, ενώ τονίζει ότι το ίδιο συμβαίνει κκαι στα Ψαρά.

«Τα έργα αποκατάστασης στο λιμενοβραχίονα του λιμένα Κορησσίας Κέας εκτελεί η Υπηρεσία Σεισμοπλήκτων του ΥΠΕΧΩΔΕ», απαντά το υπουργείο, ενώ για τα Ψαρά «Εκτελούνται έργα αναβάθμισης των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών τα οποία θα ολοκληρωθούν εντός του 2009».

Λήμνος

«Ένα μεγάλο έργο σε κόστος ολοκληρώθηκε με αμφίβολα όμως αποτελέσματα. Η κατασκευή του νέου λιμενοβραχίονα έγινε για να προστατευθεί το λιμάνι από τους δυτικούς ανέμους, δεν πιστεύουμε όμως ότι ο στόχος επετεύχθη», υπογραμμίζουν οι πλοίαρχοι και προσθέτουν: «Με την καθιέρωση πλέον σαν επιβατηγό λιμάνι την περιοχή του Αγίου Νικολάου απαιτείται άμεσα κατασκευή αίθουσας αναμονής, σκιάδων και χώρων υγιεινής. Να τοποθετηθούν προσκρουστήρες».

«Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του βορειοδυτικού μώλου λιμένα Μύρινας, προϋπολογισμού 22.500.000,00€, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φορέα εκτέλεσης την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου», τονίζει το ΥΕΝΑΝΠ.

Σκιάθος

«Η επέκταση του προβλήτα προς τη νησίδα Δασκαλειό με δυνατότητα πρυμνοδέτησης είτε βόρεια είτε νότια θα λύσει το πρόβλημα προσέγγισης των πλοίων ασφαλώς με όλους τους καιρούς. Ταυτόχρονα θα γίνει αύξηση του χερσαίου χώρου διευκολύνοντας τα οχήματα που πρόκειται να φορτωθούν στα πλοία», υπογραμμίζουν οι πλοίαρχοι.

«Η επέκταση του προβλήτα προς τη νησίδα Δασκαλειό και η αύξηση του χερσαίου χώρου θα εξεταστούν κατά την εκπόνηση του Γενικού Προγραμματικού Σχεδίου (Master Plan) του λιμένα Σκιάθου, το οποίο προωθείται με ενέργειες του Λιμενικού Ταμείου Σκοπέλου», αναφέρει το υπουργείο.

Σύρος

Σε πολλά σημεία της λιμενολεκάνης το βάθος έχει ελαττωθεί με αποτέλεσμα να δυσχεραίνονται οι χειρισμοί των πλοίων με μεγάλο βύθισμα. Δεν διατίθεται θέση πρυμνοπλαγιοδέτησης για ασφαλή παραμονή πλοίου όταν επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες, υποστηρίζει η ΠΕΠΕΝ.

«Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου θεωρεί ότι δεν απαιτείται εκβάθυνση του λιμένα. Όσον αφορά τις θέσεις ασφαλούς πρυμνοδέτησης το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου θεωρεί ότι οι υφιστάμενες θέσεις στον εσωτερικό λιμένα Ερμούπολης παρέχει απόλυτη ασφάλεια» τονίζει το ΥΕΝΑΝΠ.

Πάρος

«Αποφασίστηκε να σπάσει ο ύφαλος που βρίσκεται στο μέσον της λιμενολεκάνης ώστε να μην κινδυνεύουν τα πλοία εισερχόμενα και εξερχόμενα του λιμανιού. Δυστυχώς έγινε μισή δουλειά, αφού το βάθος στο συγκεκριμένο σημείο είναι μόνο 6,9 μέτρα και τα πλοία με το μεγάλο βύθισμα είναι υποχρεωμένα να το αποφεύγουν. Η λύση βέβαια βρέθηκε με την σήμανση και πάλι του σημείου, αλλά το πρόβλημα παραμένει σε ένα λιμάνι με μεγάλο αριθμό αφιξοαναχωρήσεων ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες», υπογραμμίζουν οι πλοίαρχοι.

«Για την ασφαλή προσέλευση όλων των πλοίων απαιτείται η ολοκλήρωση του εκβραχισμού, ωστόσο χρειάζεται η εκπόνηση ειδικής μελέτης που θα προσδιορίζει και το απαιτούμενο κόστος», αναφέρει το υπουργείο.

Ρόδος

«Το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων δεν έχει το λιμάνι που του αξίζει. Εκτεθειμένο στους Α. Ν.Α ανέμους με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται πλοίαρχοι και πλοία. Γι' αυτό κρίνεται επιβεβλημένο να γίνει εκβάθυνση της περιοχής Καμείρου Σκάλας όπου υπάρχει προβλήτας για να χρησιμοποιείται σαν εναλλακτική λύση όταν το λιμάνι της Ρόδου δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Δεν υπάρχει χαρτογράφηση της λιμενολεκάνης μετά την εκβάθυνση», υπογραμμίζει η ΠΕΠΕΝ.

«Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου:

- κατασκεύασε δύο προβλήτες, ως εναλλακτική λύση για κάθε περίπτωση.

- έχει αναθέσει την σύνταξη της οριστικής μελέτης του λιμένα Καμείρου Σκάλας (σύμφωνα με τα εγκεκριμένα σχέδια από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο , αφού η περιοχή χαρακτηρίζεται αρχαιολογική. Η μελέτη προβλέπει δύο θέσεις πρυμνοδέτησης Ο/Γ-Ε/Γ πλοίων με ωφέλιμα βάθη -9,00 μ. και -7,00 μ. από την Μ.Σ.Θ.», υπογραμμίζει το υπουργείο.

Κάλυμνος

«Για να ικανοποιηθεί η απαίτηση των φορέων του νησιού αλλά και των κατοίκων να προσεγγίζουν και τα μεγάλα πλοία που δραστηριοποιούνται στη γραμμή των Δωδεκανήσων στο νησί, πρέπει να κατασκευαστεί προβλήτας στην εξωτερική πλευρά του λιμενοβραχίονα. Επιβεβλημένη η εκβάθυνση της λιμενολεκάνης και για να αξιοποιηθεί ο ανατολικός προβλήτας πρέπει να γίνει διαμόρφωση του χερσαίου χώρου ώστε να δημιουργηθεί πρόσβαση σε αυτόν», επισημαίνουν οι έλληνες πλοίαρχοι

Το υπουργείο αναφέρει: «Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλύμνου εκτιμώντας ως επιτακτική την ανάγκη κατασκευής του έργου αυτού προκήρυξε το 2006 την ανάθεση των μελετών του έργου με τις διαδικασίες του Ν.3316/2005. Σήμερα εκπονούνται οι προκαταρτικές μελέτες».

Όσον αφορά την εκβάθυνση σε όλη τη λιμενολεκάνη: «Με την ολοκλήρωση του έργου «Ολοκλήρωση Εξωτερικών Έργων Λιμένα Καλύμνου» έχει γίνει εκβάθυνση της λιμενολεκάνης στα -8 μέτρα στον κύκλο ελιγμών των πλοίων, διαμέτρου 400 μέτρων. Αν υπάρχει κάποιο σημείο εκτός του προβλεπόμενου από την μελέτη του έργου κύκλου ελιγμών το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλύμνου μπορεί να προχωρήσει στην εκβάθυνσή του μετά από υπόδειξη των πλοιάρχων της ακτοπλοΐας».

Πάτρα: Είναι μικρό για το μέγεθος των πλοίων

Για το λιμάνι της Πάτρας οι πλοίαρχοι τονίζουν ότι: «είναι πλέον μικρό απ' όλες τις απόψεις για τον αριθμό και το μέγεθος των πλοίων που δραστηριοποιούνται στη γραμμή της Αδριατικής. Σημειώνουμε και τις ζημιές που έγιναν με κακές καιρικές συνθήκες. Ως εκ τούτου είναι επιβεβλημένη η ολοκλήρωση των έργων του νέου λιμανιού για να αυξηθεί η ασφάλεια και να διευκολυνθούν όλοι με τη δημιουργία του επιπλέον χερσαίου χώρου. Για άλλη μια φορά κάνουμε έκκληση για λύση του μεγάλου προβλήματος του λιμανιού που είναι οι λαθρομετανάστες».

«Ο νέος Λιμένας Πατρών σύμφωνα με τις εξαγγελίες του ΥΠΕΧΩΔΕ προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2010. Για την αντιμετώπιση των λαθρομεταναστών ο Οργανισμός Λιμένος Πατρών Α.Ε. έχει λάβει μια σειρά από μέτρα με ικανοποιητικά αποτελέσματα», αναφέρει το υπουργείο.

Τήνος: «Παγίδα» χωρίς προστατευτικό λιμενοβραχίονα

«Η αποπεράτωση του έργου (κατασκευή προστατευτικού λιμενοβραχίονα-νησίδα) θα στερήσει από κάποιες κατηγορίες πλοίων τη δυνατότητα προσέγγισης, αφού η λιμενολεκάνη που δημιουργείται θα είναι παγίδα όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές», υπογραμμίζει η ΠΕΠΕΝ και προσθέτει: «Κρίνεται επιβεβλημένο να υλοποιηθεί σύντομα το νέο έργο που εκτελείται στην εξωτερική πλευρά του λιμανιού, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται από τα πλοία σαν εναλλακτική λύση όταν οι καιρικές συνθήκες βέβαια το επιτρέπουν. Απαραίτητη η εκβάθυνση της εσωτερικής λιμενολεκάνης. Έχει μειωθεί σημαντικά το βάθος λόγω των προσχώσεων».

«Η κατασκευή του περίφημου προστατευτικού λιμενοβραχίονα είναι χαρακτηριστική περίπτωση τοπικιστικού εγωισμού και άγνοιας των αναγκών ελιγμού των σύγχρονων πλοίων με αποτέλεσμα ο λιμένας αυτός που αποτελεί μέγιστο προορισμό θρησκευτικού τουρισμού να αδυνατεί πλέον να υποδεχτεί σύγχρονα επιβατηγά μεγάλου μεγέθους με πολλαπλές συνέπειες για την τοπική οικονομία», αναφέρει μεταξύ άλλων το ΥΕΝΑΝΠ.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 4 weeks later...

ο σουφλιας ανακοινωσε (μεσα σε μια σειρα απο εργα) οτι στις 27/10/09 ΘΑ δημοπρατηθουν οι επεκτασεις των λιμενων πατρας και ηγουμενιτσας (εμπορικο dock πατρας etc).

βαζω στοιχημα οτι ο νεος ΥΠΕΧΩΔΕ θα παγωσει ολες τις δημοπρατησεις μεχρι να αποκρυσταλλωθουν οι νεοι συσχετισμοι εξουσιας-κατασκευαστων. το ιδιο ειχε γινει και το 2004 και το 1993

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Κονδύλια €7 εκατ. για λιμενικά έργα στις Κυκλάδες

Πηγη: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Η διάθεση περίπου 7 εκατομμύριων ευρώ για αναπτυξιακά έργα στις Κυκλάδες προς ενίσχυση και της τουριστικής κίνησης, εγκρίθηκε σήμερα με αποφάσεις του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα.

Πρόκειται για έργα αποκατάστασης ζημιών στα λιμάνια της Τήνου, της Άνδρου, των Κουφονησίων, της Αμοργού και της Δονούσας, ύψους 6.975.000 ευρώ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Οι πιστώσεις θα διατεθούν ως εξής για τα λιμάνια:

-Της Τήνου, 2.900.000 ευρώ

-Της Άνδρου, 2.275.000 ευρώ, και

-Των Κουφονησίων, Αμοργού και Δονούσας, 1.800.000 ευρώ.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

το συγκεκριμένο λιμάνι (Μύτικας Αιτωλοακαρνανίας) δεν δέχεται πλοία του ανάλογου βεληνεκούς με τα προαναφερθέντα, όμως είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο τους χειμερινούς μήνες. το αναφέρω διότι πολλοί τουρίστες που δεν έχουν ιδιαίτερες ναυτικές γνώσεις το χρησιμοποιούν για να προσαράξουν.

post-3041-050735200 1284580640_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Eίναι το αλιευτικό καταφύγιο, ημιτελές. Και έτσι θα παραμείνει καθώς τα έργα σταμάτησαν πριν μερικά χρόνια, όταν ένας "καλός" πολίτης έκανε προσφυγή στο συμβούλιο της επικρατείας, επικαλούμενος περιβαλλοντικούς λόγους. Το πρόβλημά του ήταν ότι απλά δεν ήθελε να τον ξυπνάνε οι βάρκες το πρωί, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και θρασύτατα.

Κάθε καλοκαίρι όλο και κάποιο σκάφος θα "καβαλήσει" αυτό που θα γινόταν λιμενοβραχίονας.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 8 months later...
  • 1 year later...

Την εκθεση της ΠΕΠΕΝ με τις βελτιωσεις που πρεπει να γινουν στα ελληνικα λιμανια δημοσιευει το protothema.Μια συγκριση με το πρωτο ποστ αυτου του θεματος αρκει για να καταλαβουμε οτι ελαχιστα εχουν γινει

Έκθεση για την κατάσταση των λιμανιών της Ελλάδας και τα έργα που πρέπει να γίνουν για την αναβάθμισή τους συνέταξε η Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού την οποία και δημοσιεύει το protothema.gr.

Σε μία πολυνησιωτική χώρα όπως η Ελλάδα που στηρίζεται στον νησιωτικό τουρισμό τα κακώς κείμενα δημιουργούν προβλήματα τα οποία θα πρέπει να λυθούν το συντομότερο δυνατόν. Στην ελληνική ακτοπλοΐα το 80% των πλοίων είναι σύγχρονα όχι όμως και τα λιμάνια στα οποία καλούνται να καταπλεύσουν και να αποπλεύσουν.

Ας δούμε αναλυτικά τις παρατηρήσεις για τα 77 λιμάνια.

1.ΑΓΚΙΣΤΡΙ

Προέκταση κρηπιδώματος τουλάχιστον 50 μ. και διαπλάτυνση στα 50 μ. για την πρυμνοδέτηση ή πλαγιοδέτηση των πλοίων. Εκβάθυνση κατά μήκος του προβλήτα-αίθουσα αναμονής-χώροι υγιεινής -τοποθέτηση προσκρουστήρων.

2. ΑΙΓΙΝΑ

Κατασκευή λιμενοβραχίονα για προστασία από Δ-ΝΔ ανέμους. Εκβάθυνση λιμενολεκάνης-καθαρισμός εισόδου από υπάρχοντες υφάλους ή σήμανση αυτών. Απαιτείται νέα χαρτογράφηση γιατί τα βυθίσματα δεν ανταποκρίνονται σε αρκετά σημεία της λιμενολεκάνης. Λείπουν δέστρες (μπίντες) και οι προσκρουστήρες που υπάρχουν είναι ελαστικά αυτοκινήτων. Δεν υπάρχει αίθουσα αναμονής επιβατών και w.c. Να ενισχυθεί η φωτοβολία του φανού του προβλήτα (χάνεται στα φώτα της πόλης).

3.ΜΕΘΑΝΑ

Δεν προστατεύεται από Α-ΒΑ ανέμους. Λείπουν χώροι υγιεινής και αίθουσα αναμονής. Ενίσχυση φωτοβολίας. Να τοποθετηθεί μια ακόμη δέστρα στο κεφάλι του προβλήτα. Τοποθέτηση προσκρουστήρων.

4.ΠΟΡΟΣ

Απαιτείται εκβάθυνση του διαύλου. Λείπουν w.c. και αίθουσα αναμονής. Απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων αγκυρών ΑΒΕΡΩΦ από το νέο λιμάνι. Συνεχής μπερδέματα των αγκυρών των επιβατηγών πλοίων.

5. ΥΔΡΑ

Προέκταση κρηπιδώματος προς το εξωτερικό φανάρι για εξυπηρέτηση 2 πλοίων συγχρόνως. Λείπουν χώροι υγιεινής και αίθουσα αναμονής επιβατών. Τοποθέτηση προσκρουστήρων.

6. ΣΠΕΤΣΕΣ

Κατασκευή κυματοθραύστη για προστασία από ΒΔ έως ΒΑ ανέμους. Εκβάθυνση κατά μήκος του προβλήτα. Τοποθέτηση προσκρουστήρων-κατασκευή χώρων υγιεινής και αίθουσα αναμονής.

7. ΝΕΑΠΟΛΗ

Απαιτείται άμεση εκβάθυνση λιμενολεκάνης και επέκταση προβλήτα. Δεν υπάρχουν μπαλόνια (προσκρουστήρες) –στέγαστρα επιβατών.

8. ΚΥΘΗΡΑ (ΔΙΑΚΟΦΤΗΣ)

Εκβάθυνση-προσκρουστήρες. Προβληματική η αγκυροβολία λόγω της ποιότητας του βυθού (πετρώδης). Να δημιουργηθεί θέση πρυμνοπλαγιοδέτησης (L)για ασφαλή παραμονή των πλοίων. Κατασκευή χώρων υγιεινής και αίθουσα αναμονής.

9. ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ

Από τα πλέον δύσκολα/ προβληματικά λιμάνια λόγω μικρού εύρους λιμενολεκάνης και μη προστασίας από ΒΑ ανέμους. Χρειάζεται φωτοσήμανση εισόδου και φωτισμό στον προβλήτα. Εκβάθυνση λιμενολεκάνης, κατασκευή μεγαλύτερου προβλήτα με καλύτερο προσανατολισμό (καθετότητα προς Β). Να γίνει χαρτογράφηση έξωθεν του λιμένος.

10. ΚΑΣΤΕΛΙ ΚΙΣΣΑΜΟΥ

Απαιτείται εκβάθυνση λιμενολεκάνης. Ανύψωση των κρηπιδωμάτων τουλάχιστον για 50 c m.

11. ΓΥΘΕΙΟ

Απαιτείται εκβάθυνση. Διαπλάτυνση – επέκταση προβλήτα και να δημιουργηθεί θέση L. Καλύτερος φωτισμός στον προβλήτα. Λείπουν προσκρουστήρες (μπαλόνια) στέγαστρα επιβατών και χώροι υγιεινής.

12. ΚΥΘΝΟΣ

Φωτοσήμανση βραχονησίδας ΜΕΡΙΧΑΣ. Προστασία του νέου προβλήτα από λιμενοβραχίονα (Δ-ΝΔ άνεμοι). Προσκρουστήρες –αίθουσα αναμονής – w.c. Εκβάθυνση εσωτερικού λιμένα.

13. ΣΕΡΙΦΟΣ

Φωτοσήμανση εισόδου – προσκρουστήρες - αίθουσα αναμονής -προέκταση προβλήτα προς Α και διαπλάτυνση προς Ν. Κατασκευή λιμενοβραχίονα για προστασία από Ν ανέμους.

14. ΣΙΦΝΟΣ

Επέκταση προβλήτα. Δημιουργία ικανού χερσαίου χώρου για την εξυπηρέτηση των αυτοκινήτων. Κατασκευή λιμενοβραχίονα για προστασία από Δ-ΝΔ ανέμους. Προσκρουστήρες – Αίθουσα αναμονής επιβατών – Χώροι υγιεινής.

15. ΜΗΛΟΣ

Επέκταση προβλήτα για την ταυτόχρονη εξυπηρέτηση τουλάχιστον 3 πλοίων. Δημιουργία θέσεως (L) πρυμνοπλαγιοδέτησης. Τοποθέτηση προσκρουστήρων, εκβάθυνση, βελτίωση σταθμού επιβατών χώρων υγιεινής. Να γίνει καλύτερος ο φωτισμός του προβλήτα.

16. ΚΙΜΩΛΟΣ

Απαραίτητη η φωτοσήμανση βραχονησίδων ΡΕΥΜΑΤΟΝΗΣΙΑ. Επέκταση προβλήτα από Δ προς Α. Κατασκευή λιμενοβραχίονα για προστασία από Ν-ΝΑ ανέμους. Σκιάδες , w.c., προσκρουστήρες.

17. ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ

Ίσως το πιο επικίνδυνο λιμάνι της χώρας. Απαραίτητη η φωτοσήμανση των βραχονησίδων ΠΟΛΥΟ-ΞΕΡΕΣ-ΔΥΟ ΑΔΕΛΦΙΑ και του Ακ.ΛΑΤΙΝΗ καθιστά επικίνδυνη είσοδο και έξοδο των πλοίων. Επέκταση προβλήτα προς Α. Προσκρουστήρες, σκιάδες, w.c. Εκβάθυνση.

18. ΣΙΚΙΝΟΣ

Εκβάθυνση λιμενολεκάνης. Επέκταση προβλήτα. Φωτισμός προβλήτα, στέγαστρα επιβατών. Απροστάτευτο στους ΝΔ ανέμους.

19. ΙΟΣ

Επέκταση προβλήτα προς Β. Εκβάθυνση λιμενολεκάνης. Κρίνεται αναγκαίο κατά τους θερινούς μήνες να τοποθετηθούν διαχωριστικά και σημαντήρες ώστε να οριοθετηθεί η περιοχή των λουομένων για την αποφυγή ατυχήματος.

20. ΘΗΡΑΣΙΑ

Επικίνδυνη η προσέγγιση μεγάλων πλοίων λόγω αδυναμίας αγκυροβολίας εξαιτίας του μεγάλου βάθους. Επέκταση προβλήτα προς Β.

21. ΘΗΡΑ ( ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ )

Επειδή ο συγκεκριμένος χώρος (ΑΘΗΝΙΟΣ) είναι αδύνατον να γίνει λιμάνι λόγω του μεγάλου βάθους, είναι επιβεβλημένη η μεταφορά του λιμανιού σε άλλη περιοχή. Τα έργα που έγιναν στον ΑΘΗΝΙΟ οπωσδήποτε βελτίωσαν την κατάσταση, δεν έλυσαν όμως το βασικό πρόβλημα του λιμανιού που είναι η ασφαλής προσέγγιση και παραμονή των πλοίων. Αυξήθηκε ο χερσαίος χώρος και θεωρητικά οι θέσεις πρυμνοδέτησης, όμως στην πράξη δεν μπορούν ταυτόχρονα να εξυπηρετηθούν περισσότερα από δυο πλοία λόγω του συγκλίνοντα προσανατολισμού των προβλητών. Δημιουργία θέσεως (L) πρυμνοπλαγιοδέτησης.

Συχνές απώλειες αγκυρών λόγω μεγάλου βάθους και εντελώς απροστάτευτο ελλείψει λιμενοβραχίονα από ΝΔ-Δ ανέμους.

22. ΑΝΑΦΗ

Η κατασκευή του νέου προβλήτα έχει βελτιώσει την κατάσταση. Εξακολουθεί να είναι απροστάτευτο από τους ΝΔ ανέμους. Να τοποθετηθούν προσκρουστήρες. Λείπουν χώροι υγιεινής και αίθουσα επιβατών.

23. ΝΑΞΟΣ

Εκβάθυνση λιμενολεκάνης εώς την είσοδο της μαρίνας. Αύξηση φωτοβολίας λιμενοβραχίονα. Σήμανση φωτοσήμανση υφάλου ΦΡΟΥΡΟΣ έξωθεν του λιμένος. Αύξηση της εμβέλειας του φανού ΑΜΑΡΙΔΕΣ και τοποθέτηση ανακλαστήρα ραντάρ. Προσκρουστήρες.

24. ΠΑΡΟΣ

Ενίσχυση φωτοβολίας φανού ΑΓΙΟΣ ΦΩΚΑΣ (χάνεται στα φώτα της πόλης). Απαιτείται επανασχεδιασμός στις κλίσεις των ραμπών ώστε να εξυπηρετούνται όλα τα πλοία. Προσκρουστήρες και δημιουργία περισσότερου χερσαίου χώρου για τη στάθμευση των αυτοκινήτων που πρόκειται να φορτωθούν στα πλοία. Εκβάθυνση πλησίον των θέσεων 6,7,8. Δημιουργία τουλάχιστον μιας θέσεως (L) πρυμνοπλαγιοδέτησης για παραμονή πλοίου με δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

25. ΣΥΡΟΣ

Σε πολλά σημεία της λιμενολεκάνης το βάθος έχει ελαττωθεί με αποτέλεσμα να δυσχεραίνονται οι χειρισμοί των πλοίων με μεγάλο βύθισμα. Δεν διατίθεται θέση πρυμνοπλαγιοδέτησης για ασφαλή παραμονή πλοίου όταν επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες. Κατά πληροφορίες μας έχει γίνει σχεδιασμός για νέο λιμάνι, νέας παγίδας, χωρίς να ζητηθούν οι απόψεις μας Ενίσχυση φωτοβολίας φανών εισόδου.

26. ΚΕΑ

Επέκταση προβλήτα προς Β και προς Ν. Εκβάθυνση λιμενολεκάνης. Φωτοσήμανση λιμενοβραχίονα. Να τοποθετηθούν προσκρουστήρες. Επέκταση λιμενοβραχίονα κατά 30 μ.το λιγότερο.

27. ΑΝΔΡΟΣ (ΓΑΥΡΙΟΝ)

Σε όλη τη λιμενολεκάνη απαιτείται εκβάθυνση. Λόγω του περιορισμένου βυθίσματος και του λασπώδους βυθού, δημιουργούνται προβλήματα στις αναρροφήσεις των πλοίων κατά την διάρκεια χειρισμών. Να γίνει φωτοσήμανση του ύφαλου «Βουβή» και της βραχονησίδας «Τουρλίτης». Να ενισχυθεί η φωτοβολία του πράσινου φανού του λιμενοβραχίονα. Να μετατραπεί σε προβλήτα ο βραχώδης λιμενοβραχίονας.

28. ΤΗΝΟΣ

Έχουν γραφεί τόσα πολλά και έχουν ειπωθεί άλλα τόσα από ειδικούς και μη για το συγκεκριμένο λιμάνι. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που είχαμε προβλέψει από τότε που ξεκίνησε να σχεδιάζεται το νέο έργο, ότι δηλαδή η υλοποίηση του (κατασκευή προστατευτικού λιμενοβραχίονα-νησίδα) θα δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει.

Η αποπεράτωση του έργου θα στερήσει από κάποιες κατηγορίες πλοίων την δυνατότητα προσέγγισης αφού η λιμενολεκάνη που δημιουργείται θα είναι παγίδα όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές.

Κρίνεται επιβεβλημένο να υλοποιηθεί σύντομα το νέο έργο που εκτελείται στην εξωτερική πλευρά του λιμανιού ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται από τα πλοία σαν εναλλακτική λύση όταν οι καιρικές συνθήκες βέβαια το επιτρέπουν. Απαραίτητη η εκβάθυνση της εσωτερικής λιμενολεκάνης. Έχει μειωθεί σημαντικά το βάθος λόγω των προσχώσεων.

29. ΜΥΚΟΝΟΣ

α)Παλαιό λιμάνι

Εκβάθυνση λιμενολεκάνης. Τοποθέτηση προσκρουστήρων.

β)Νέο Λιμάνι

Δεν προστατεύεται από τους ΝΔ-ΒΔ ανέμους. Χρειάζεται αίθουσα αναμονής επιβατών και καλύτερες σκιάδες. Να φωτοσημανθεί η βραχονησίδα ΚΑΒΟΥΡΑΣ. Να αντικατασταθούν οι κατεστραμμένοι προσκρουστήρες.

30. ΑΜΟΡΓΟΣ (ΚΑΤΑΠΟΛΑ)

Επέκταση προβλήτα προς Α ή προς Δ. Φωτοσήμανση εισόδου. Προσκρουστήρες. Σκιάδες, w.c. Να γίνει αποξήλωση της κεκλιμένης ράμπας.

31. ΑΜΟΡΓΟΣ (ΑΙΓΙΑΛΗ)

Διαπλάτυνση προβλήτα –προσκρουστήρες –φωτισμός

32. ΔΟΝΟΥΣΑ

Εκβάθυνση λιμενολεκάνης. Προέκταση προβλήτα. Κατασκευή λιμενοβραχίονα για προστασία από ΝΔ ανέμους.

33. ΡΑΦΗΝΑ

Είναι η πρώτη φορά που δεν θα αναφέρουμε στερεότυπα τα ίδια προβλήματα όμως και τώρα δε μπορούμε να πούμε ότι έγινε λιμάνι παρά τα έργα βελτίωσης που έγιναν και συνεχίζονται να γίνονται, γιατί λείπει το βασικό έργο που είναι η κατασκευή του προστατευτικού λιμενοβραχίονα.

Επιβεβλημένη η εκβάθυνση της λιμενολεκάνης αλλά και η δημιουργία ολοκληρωμένων θέσεων πρυμνοπλαγιοδέτησης (L).

ΆΜΕΣΑ πρέπει να γίνει η εκβάθυνση των θέσεων 3,4. Να τοποθετηθούν προσκρουστήρες όπου δεν υπάρχουν.

34. ΛΗΜΝΟΣ

Ένα μεγάλο έργο σε κόστος ολοκληρώθηκε με αμφίβολα όμως αποτελέσματα. Η κατασκευή του νέου λιμενοβραχίονα έγινε για να προστατευθεί το λιμάνι από τους Δ ανέμους, δεν πιστεύουμε όμως ότι ο στόχος επετεύχθη. Με την καθιέρωση πλέον σαν επιβατηγό λιμάνι την περιοχή του Αγίου Νικόλαου απαιτείται άμεσα κατασκευή αίθουσας αναμονής, σκιάδων και χώρων υγιεινής. Να τοποθετηθούν προσκρουστήρες.

35. ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

Επέκταση προβλήτα. Εκβάθυνση λιμενολεκάνης. Φωτισμός προβλήτα. Προσκρουστήρες.

36. ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ενίσχυση φωτοβολίας ερυθρού φανού εισόδου. Προσκρουστήρες, σκιάδες επιβατών, φωτισμός προβλήτα ελλειπής. Η κατασκευή του νέου λιμενοβραχίονα έχει ως αποτέλεσμα την δυσχερή είσοδο και έξοδο των πλοίων όταν δέχονται πλευρικό άνεμο. Χρήζει κυκλοφοριακή ρύθμιση χερσαίου χώρου. Αίθουσα επιβατών και χώροι υγιεινής.

37. ΧΙΟΣ

Εκβάθυνση της λιμενολεκάνης στα 10 μ. Προσκρουστήρες-ενίσχυση φωτοβολίας ερυθρού φανού. Το ΜΠΟΥΡΤΖΙ να φωταγωγηθεί. Δίπλα στις δέστρες σταθμεύουν αυτοκίνητα με αποτέλεσμα να γίνονται συχνά ζημιές. Να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ταυτόχρονη εξυπηρέτηση τουλάχιστον δύο πλοίων.

38. ΣΑΜΟΣ (ΒΑΘΥ)

Εκβάθυνση λιμενολεκάνης κυρίως κοντά στον προβλήτα. Ο χερσαίος χώρος είναι περιορισμένος. Προσκρουστήρες. Η διάταξη των δεστρών δεν εξυπηρετεί.

39. ΣΑΜΟΣ (ΜΑΛΑΓΑΡΙ-νέο λιμάνι-έργο 2012)

Χαρτογράφηση λιμένα. Χερσαία υποδομή ανύπαρκτη (σταθμοί επιβατών, χώροι υγιεινής, πρακτορείο).Δημιουργία θέσεως πρυμνοπλαγιοδέτησης γιατί θα υπάρχει πρόβλημα με τις υπάρχουσες πλευρικές καιρικές συνθήκες χρησιμοποιείται και για εμπορικό λιμάνι με όλα τα επακόλουθα.

40. ΣΑΜΟΣ (ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ)

Εκβάθυνση (συνεχείς προσχώσεις). Ενίσχυση φωτοβολίας φανών εισόδου. Προσκρουστήρες-στέγαστρα επιβατών (υποτυπώδη). Λόγω οριακών βυθισμάτων λιμενολεκάνης, δυσκολία χειρισμών (μειωμένη ικανότητα ελιγμών). Δημιουργία θέσεως L για πρυμνοπλαγιοδέτηση πλοίων νέας τεχνολογίας.

41.ΙΚΑΡΙΑ (ΑΓΙΟΣ ΚΗΡΥΚΟΣ)

Προβληματικό από ΒΑ-ΝΑ ανέμους, πλευρικοί, επικίνδυνο. Επέκταση ΒΔ προβλήτα προστασία από τους Α-ΝΑ ανέμους με κατασκευή λιμενοβραχίονα. Στέγαστρα επιβατών, χώροι υγιεινής. Ενίσχυση φωτοβολίας φανού εισόδου. Ο χερσαίος χώρος δεν εξυπηρετεί. Εκβάθυνση.

42. ΙΚΑΡΙΑ (ΕΥΔΗΛΟΣ)

Προστασία από τους ΒΑ ανέμους με κατασκευή λιμενοβραχίονα. Εκβάθυνση λιμενολεκάνης. Αύξηση φωτοβολίας πράσινου φανού, προσκρουστήρες. Το υπό κατασκευή νέο λιμάνι δεν παρέχει την απαιτούμενη ασφάλεια και υποδομή.

43. ΦΟΥΡΝΟΙ

Διαπλάτυνση εξωτερικού προβλήτα για την ασφαλή πρόσδεση των πλοίων. Κατασκευή λιμενοβραχίονα για προστασία από Β-ΒΔ ανέμους, προσκρουστήρες, φωτισμός προβλήτα, στέγαστρα επιβατών, w.c. Εκβάθυνση.

44. AΣΤΥΠΑΛΑΙΑ

Ο προβλήτας που υπάρχει στη θέση «Άγιος Ανδρέας» πρέπει να επιμηκυνθεί, να διαπλατυνθεί και να γίνει εκβάθυνση της λιμενολεκάνης.

45.ΡΟΔΟΣ

Κρίνεται επιβεβλημένο να γίνει εκβάθυνση περιοχής ΚΑΜΕΙΡΟΥ ΣΚΑΛΑΣ. Υπάρχει προβλήτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εναλλακτική λύση όταν το λιμάνι Ρόδου δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί λόγω καιρικών συνθηκών (Α-ΝΑ άνεμοι)

46.ΚΩΣ

Εκβάθυνση κατά μήκους του προβλήτα και σε απόσταση τουλάχιστον 30-40 μ.

47. ΛΕΡΟΣ

Εκβάθυνση στη μετώπη της προβλήτας. Προσκρουστήρες-στέγαστρα επιβατών. Το λιμάνι γίνεται δυσπρόσιτο με ΝΔ ανέμους. Χαρτογράφηση κόλπου Αγίας Μαρίνας και διαπλάτυνση προβλήτας. Χρησιμοποιείται σαν εναλλακτική λύση με ΝΔ ανέμους. Στον χάρτη λιμένα Λακκίου δεν υπάρχει η σήμανση της νέας μαρίνας καθώς και ο λιμενοβραχίονας αυτής που έχει φτιαχτεί εδώ και δύο χρόνια.

48. ΚΑΛΥΜΝΟΣ

Εκβάθυνση σε όλη τη λιμενολεκάνη. Προσκρουστήρες-φωτισμός προβλήτας. Η προέκταση του λιμενοβραχίονα παρ’όλες τις επισημάνσεις μας είχε σαν αποτέλεσμα να κλείσει η είσοδος του λιμένος και τα πλοία που εισέρχονται ή εξέρχονται να κινδυνεύουν να πέσουν στα βράχια αφού η ταχύτητα είναι αναγκαστικά περιορισμένη. Ουσιαστικά είναι αλιευτικό καταφύγιο και όχι λιμάνι για πλοία 130-140 μέτρα. Να γίνει η εξωτερική προβλήτα με ανάλογα βυθίσματα για την προσέγγιση μεγάλων πλοίων και ανάλογη διαμόρφωση του χερσαίου χώρου.

49. ΣΟΥΔΑ (ΧΑΝΙΑ)

Εκβάθυνση-προσκρουστήρες. Η περιοχή του εμπορικού λιμένα χρειάζεται περισσότερο φωτισμό. Δεν υπάρχουν σκιάδες. Δεν υπάρχει τάξη κατά την φορτοεκφόρτωση των οχημάτων ώστε να διευκολύνονται επιβάτες και οδηγοί. Κατασκευή κεκλιμένης ράμπας.

50.ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Εκβάθυνση των αβαθών περιοχής ΓΚΟΥΛΕ ή να γίνει σήμανση (σημαντήρας). Προσκρουστήρες –αντικατάσταση δέστρας στο κεφάλι της Νο.1 προβλήτας. Να γίνει εκκαθάριση (πυρομαχικά) της εσωτερικής (παλαιάς) εισόδου.

51. ΠΑΤΜΟΣ

Προσκρουστήρες. Διαμόρφωση χερσαίου χώρου όσο είναι δυνατόν για αναμονή Ι.Χ. αυτοκινήτων, επιβατών. Χώροι υγιεινής.

52. ΡΕΘΥΜΝΟ

Εκβάθυνση λιμενολεκάνης λόγω των συνεχών προσχώσεων. Ενίσχυση φωτοβολίας πράσινου φανού (χάνεται στα φώτα της πόλης). Δεν υπάρχουν στέγαστρα και w.c. για τους επιβάτες.

Με Β –ΒΑ ανέμους δημιουργείται μεγάλη αποθαλασσιά (ενίσχυση – επέκταση λιμενοβραχίονα).

53. ΝΙΣΥΡΟΣ

Εκβάθυνση-φωτοσήμανση-φωτισμός προβλήτας. Δεν υπάρχει προστατευτικός λιμενοβραχίονας. Ανατολική προβλήτα επικίνδυνη λόγω υποχώρησης του κρηπιδώματος. Προσκρουστήρες.

54. ΣΥΜΗ

Προσκρουστήρες-στέγαστρα. Μικρή λιμενολεκάνη, δυσκολία χειρισμών για μεγάλα πλοία. Ανάγκη δημιουργίας από την εξωτερική πλευρά νέου προβλήτα στη θέση ρολόϊ.

55. ΤΗΛΟΣ

Εκβάθυνση. Δημιουργία χερσαίου χώρου. Προσκρουστήρες.

56. ΛΕΙΨΟΙ

Εκβάθυνση. Φωτοσήμανση των αβαθών.

57.ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ

Δημιουργία νέου προβλήτα εξωτερικά της λιμενολεκάνης.

58. ΧΙΟΣ (ΜΕΣΤΑ)

Στέγαστρα και χώροι υγιεινής.

59. ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

Εκβάθυνση λιμενολεκάνης, προσκρουστήρες, στέγαστρα, w.c.Επικίνδυνο λιμάνι για τις προσεγγίσεις μεγάλων πλοίων. Είναι ταυτόχρονα επιβατικό λιμάνι, εμπορικό λιμάνι, αλιευτικό καταφύγιο και μαρίνα.

60. ΨΑΡΑ

Φωτοσήμανση υφάλου ΤΡΙΦΥΛΛΙ και δεν υπάρχει πράσινος φανός. Προσκρουστήρες, στέγαστρα. Επικίνδυνο λιμάνι λόγω μικρού εύρους λιμενολεκάνης. Δεν προστατεύεται από τους Ν ανέμους.

61. ΒΟΛΟΣ

Στέγαστρα επιβατών, προσκρουστήρες. Να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις πρυμνοδέτησης και πρυμνοπλαγιοδέτησης (L).

62. ΣΚΙΑΘΟΣ

Η επέκταση του προβλήτα προς τη νησίδα Δασκαλειό με δυνατότητα πρυμνοδέτησης είτε βόρεια είτε νότια θα λύσει το πρόβλημα προσέγγισης των πλοίων ασφαλώς με όλους τους καιρούς. Ταυτόχρονα θα γίνει αύξηση του χερσαίου χώρου διευκολύνοντας τα οχήματα που πρόκειται να φορτωθούν στα πλοία.

63. ΣΚΟΠΕΛΟΣ

Επικίνδυνη είσοδος-έξοδος προσκρουστήρες, στέγαστρα επιβατών. Εκβάθυνση. Πρέπει να δημιουργηθεί προβλήτα στον κόκκινο φανό εισόδου με πλάτος 25 μ. Να μετατραπεί σε προβλήτα ο βραχώδης λιμενοβραχίωνας. Εκβάθυνση λιμενολεκάνης-προσκρουστήρες-φωτισμός.

64.ΣΚΟΠΕΛΟΣ (ΑΓΝΩΝΤΑΣ)

Να γίνει επισκευή του προβλήτα.

65.ΣΚΟΠΕΛΟΣ (ΓΛΩΣΣΑ)

Εκβάθυνση-προσκρουστήρες-φωτισμός προβλήτας. Να δημιουργηθεί προβλήτα στην εξωτερική πλευρά του βραχώδη λιμενοβραχίονα.

66. ΑΛΟΝΗΣΟΣ

Επικίνδυνη πρυμνοδέτηση στον εξωτερικό προβλήτα λόγω γειτνίασης με τα βράχια του λιμενοβραχίονα. Ανεπαρκής ο φωτισμός. Εκβάθυνση εσωτερικής λιμενολεκάνης.

67.ΠΑΤΡΑ

Το παλαιό λιμάνι της Πάτρας είναι πλέον μικρό απ’όλες τις απόψεις για τον αριθμό και το μέγεθος των πλοίων που δραστηριοποιούνται στη γραμμή της Αδριατικής. Εκβάθυνση της νότιας εισόδου. Ως εκ τούτου είναι επιβεβλημένη η ολοκλήρωση των έργων του νέου λιμανιού για να αυξηθεί η ασφάλεια και να διευκολυνθούν όλοι με την δημιουργία του επιπλέον χερσαίου χώρου. Να γίνει κατασκευή στεγάστρων. Να δημιουργηθεί πύλη εισόδου μόνο για ΙΧ ώστε να μην περιμένουν στον ήλιο οι επιβάτες τον έλεγχο των φορτηγών.

Για άλλη μια φορά κάνουμε έκκληση για λύση του μεγάλου προβλήματος του λιμανιού που είναι οι λαθρομετανάστες.

68. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Απαιτείται η διάνοιξη και εκβάθυνση του διαύλου για ασφαλέστερη διέλευση πλοίων. Κατασκευή στεγάστρων

Και σε αυτό το λιμάνι, κάνουμε έκκληση για την λύση του μεγάλου προβλήματος των λαθρομεταναστών.

69. ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Εκβάθυνση, καθαρισμός λιμενολεκάνης κυρίως στους προβλήτες περιοχής ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ-ΛΕΜΟΝΑΔΙΚΑ.

70. ΚΑΣΟΣ

Κατασκευή λιμενοβραχίονα για προστασία από ΒΑ ανέμους. Στέγαστρα επιβατών – w.c. – προσκρουστήρες.

71. ΚΑΡΠΑΘΟΣ

Ενίσχυση φωτοβολίας φανών εισόδου. Φωτισμός προβλήτα, δημιουργία περισσότερου χερσαίου χώρου, σκιάδες, w.c., προσκρουστήρες. Να τοποθετηθεί μια δέστρα (μπίντα) στην ΑΡ πλευρά του προβλήτα της εξωτερικής θέσης πρυμνοδέτησης.

72. ΔΙΑΦΑΝΙ

Εκβάθυνση λιμενολεκάνης. Δεν προστατεύεται από ΒΑ έως ΝΑ ανέμους.

73. ΧΑΛΚΗ

Απομάκρυνση πλωτής προβλήτας τουριστικών σκαφών.

74. ΣΗΤΕΙΑ

Ενίσχυση φωτοβολίας φανών εισόδου. Αποκατάσταση ζημιών προβλήτα, προσκρουστήρες.

75. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Εκβάθυνση λιμενολεκάνης και κυρίως στην είσοδο του λιμένος, προσκρουστήρες.

76.ΛΑΥΡΙΟ

Ενίσχυση φωτοβολίας φανών εισόδου.

77. ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ

Επισκευή στην προέκταση της προβλήτας με τον χερσαίο χώρο

Link to comment
Share on other sites

Επισης το λιμανι μας ηδη εξυπηρετει 2 πλοια στις αντιστοιχες δυο θεσεις προσδεσης για ferries οποτε δεν καταλαβαινω τις αλλες προυποθεσεις πρεπει να δημιουργηθουν :rolleyes:

βρε ΝΗΣΕ κ στην ναξο το δικο μας λιμανι υπο προ υποθεσεις μπορει να εξυπηρετηση μεχρι 3 πλοια ταυτοχρονα αλλα δεν ειναι λιμανι ;)

Link to comment
Share on other sites

Μα βρε Μαργαριτη,της Χιου ειναι λιμανι,το δικο σας ειναι μια προβλητα μεσα στην θαλασσα :D

Τελοσπαντων,το δικο μας εχει δυο θεσεις για ferries οι οποιες ηδη κανουν την δουλεια τους,δεν χρειαζεται δηλαδη να γινει κατι για να δενει το ενα πλοιο διπλα στο αλλο.

Link to comment
Share on other sites

η εκθεση ειναι η ιδια που βλεπουμε 8 τσε βαλε χρονια με μικροαλλαγες στη διατυπωση.

δεν ειναι δυνατο να λεμε οτι το παλιο λιμανι της πατρας ειναι μικρο για τον αριθμο των πλοιων που δραστηριοποιουνται, οταν εχει φτασει να εχουμε 3-4 αναχωρησεις για ιταλια το πολυ (που γινονται ολες απο το νεο λιμανι). στο παλιο καμια διανυκτερευση να ερθει στη βορεια λεκανη

Edited by proud_ionian
Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Η ετήσια έκθεση της ΠΕΠΕΝ του 2012 για τα λιμάνια παγίδες της Ελλάδας, χωρίς να υπάρχει καμία αλλαγή στις λιμενικές υποδομές έναν χρόνο μετά την έκθεση της Ένωσης Πλοιάρχων

Πηγή: To Βήμα

Link to comment
Share on other sites

Φαίνεται πως αυτά τα χρήματα που πληρώνουμε υπέρ τών λιμενικών ταμείων και τών οργανισμών λιμένος "αγκυροβολούν" σε κάποιες τσέπες.....

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
  • 2 months later...

Η ΠΕΠΕΝ καλεί τους πλοίαρχους της ακτοπλοΐας να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο για την καταγραφή και αναγκών υποδομής των λιμανιών της Ελλάδας Ενώ σε συνέντευξη του προέδρου της ΠΕΠΕΝ με φόντο την ετήσια έκθεση των πλοιάρχων για τις λιμενικές υποδομές της χώρας, που είναι σχεδόν ανεπαίσθητες οι μεταβολές στις Κυκλάδες και έργα που δεν βελτιώνουν τη λειτουργία των λιμένων.

Link to comment
Share on other sites

μηπως θα επρεπε να σκεφτουν και αλλους τροπους δρασης για το ζητημα.

λιγο εθιμοτυπια εχει καταντηςει η ετησια εκθεση της ΠΕΠΕΝ για τα λιμανια

Edited by proud_ionian
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Δεν βρήκα καταλληλότερο θέμα να γράψω αυτό που έχω παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια.Κάποια ταχύπλοα και κάποια συμβατικά κατά την αναχώρηση τους από τα λιμάνια σηκώνουν πολλά απόνερα με αποτέλεσμα η θάλασσα να βγαίνει πάνω στις προβλήτες και να βρέχει κόσμο και πράγματα.Θυμάμαι σε μια συνέντευξη του πολύ μεγάλου πλοιάρχου και ανθρώπου Μανώλη Λούσσα να λέει ότι προσπαθούσε να αποφεύγει αυτό το γεγονός και ότι κανονικά απαγορεύεται να συμβαίνει στα λιμάνια(κάπως έτσι το είχε διατυπώσει).Πρόσφατα στη Μύκονο είδα μεγάλο ταχύπλοο να σηκώνει πολύ θάλασσα δίπλα από τη προβλήτα και να αποκτά πολύ μεγάλη ταχύτητα μέσα στο λιμάνι λίγα δευτερόλεπτα μόλις από την αναχώρηση του.Το ίδιο συνέβαινε συνεχώς και στη Σαντορίνη (προ σπηλαίωσης στη προβλήτα που έχει πάθει τη ζημιά) με το ίδιο ακριβώς ταχύπλοο μερικά χρόνια πίσω.Και ρωτάω. Σχετίχεται η σπηλαίωση με αυτό το γεγονός;Τα λιμεναρχεία αλήθεια δεν είναι αρμόδια για να το αποτρέψουν;

Edited by ΝΟΜΙΚΟΣ
Link to comment
Share on other sites

Ας ορίσουμε δύο βασικές έννοιες:

Σπηλαίωση ονομάζεται το φαινόμενο οπου κατά τη ροή ενός υγρού εάν η τοπική πίεση μειωθεί και φτάσει στην τιμή της τάσης ατμών του υγρού παρατηρείται βίαιη ατμοποίηση. Δηλαδή το υγρό αρχίζει να βράζει, αλλά όχι γιατί σε σταθερή πίεση αυξήθηκε η θερμοκρασία (όπως όταν βάζουμε μια κατσαρολα νερο να βράσει) αλλά γιατί σε σταθερή θερμοκρασία μειώθηκε η πίεση. Σπηλαίωση παρατηρείται σε στενεματα-ανοιγματα/γωνιες/αλλαγες κατευθυνσης σωλήνων όπου ρέει νερό υπό πίεση (πχ υδρευσης), έλικες πλοίων, αντλίες, υδραυλικα μηχανήματα κλπ.... Οι φυσαλίδες που δημιουργούνται είναι ιδιαίτερα καταστροφικές και μειώνουν το χρόνο ζωής των μηχανημάτων/εξοπλισμού.

Υδραυλική υποσκαφή πόδα κρηπιδότοιχου ονομάζεται το φαινόμενο οπου ( για καποιους λογους ) υποσκάπτεται το έδαφος έδρασης (συνήθως λιθορριπή - θα πουμε παρακατω γι αυτό) του κρηπιδότοιχου με αποτέλεσμα καθιζήσεις ή άλλες βλάβες.

Συνεπώς εδώ μιλάμε για το δεύτερο. Και εξηγω ευθυς αμεσως τι σημαίνει αυτό. Οι προβλήτες κατασκευάζονται (στην πλειοψηφία των ελληνικών λιμανιών) με τον παρακάτω τρόπο. Παραθέτω ένα σχέδιο (Πηγή: Δρ. Βασιλική Κατσαρδή-Διαφάνειες Μαθήματος "Θαλασσια Μηχανικη και Λιμενικά Έργα" -τμ. Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας)

yposkafi.thumb.jpg.f4efb84fe26ef3dfdebd801eec010e63.jpg

Η διαδικασια κατασκευής είναι η εξής (αδρομερώς) :

1) Αφαίρεση του φυσικού πυθμένα ( αφαιρειται πανω απο 1 μετρο παχους πυθμενα ωστε να απομακρυνθουν οργανικα υλικα )

2) Τοποθετηση υλικου λιθορριπης (χοντρο χαλίκι / αμμοχάλικο κλπ  αναλογα την περίπτωση ) στη θέση του υλικου που αφαιρέθηκε

Τα βήματα 1 και 2 μπορουν να παραλειφθουν αν μιλαμε για βραχώδη πυθμένα

3) Τοποθετηση τεχνητων ογκολιθων (μπλόκια) το ένα πάνω στο άλλο οπως φαινεται στην εικόνα, επι του πρίσματος λιθορριπής. Τα μπλοκια που τοποθετουνται εχουν στη μεση ενα κενο (ετσι) με αποτελεσμα να δημιουργείται ένα φρέαρ (τρύπα κοινώς) που πληρώνεται με πέτρες ώστε ο κρηπιδότοιχος να έχει συνοχή.

4)Μπάζωμα (σε ενα τμημα που ονομαζεται ανακουφιστικο πρισμα (γιατι ανακουφιζει τον κρηπιδοτοιχο απο τις ωθησεις του εδαφους) τοποθετειται ειδικο υλικό που συνηθως ειναι το υλικο που αφαιρεθηκε απο τον πυθμενα στην πράξη. Το υπόλοιπο μπαζώνεται με χώμα.

5) Τοποθέτηση επιδομής ( δύσκαμπτο οδόστρωμα πλάκας σκυροδέματος ανάλογο με αυτό στα διόδια στις εθνικές οδούς , δέστρες, εξοπλισμός, φωτισμος κλπ )

Υποσκαφή έχουμε όταν οι δίνες νερού (vortex) που δημιουργούν οι έλικες των πλοίων , τα θαλάσσια ρεύματα κλπ ξεπλένουν το υλικό της λιθορριπής (βλ σχεδιο πριν) με αποτέλεσμα να δημιουργούνται βλάβες στον κρηπιδότοιχο ( κοινως ειναι σαν να του τραβας το χαλι κατω από τα πόδια )......

Λύσεις/πρόληψη στο πρόβλημα της υποσκαφής είναι οι εξής :

Α) Τοποθέτηση γεώπανων (πχ Ραφήνα). Τοποθετούνται επί της λιθορριπής γεώπανα ( μεγάλα συνθετικά πανιά τα οποια χρησιμοποιουνται επισης σε εργα οδοποιιας, σε χωματουργικα εργα κλπ) τα οποια προστατευουν τη λιθορριπή από τις δίνες του νερού και δεν επιτρέπουν να ξεπλυθεί το υλικό ( ή πιο σωστα επιβραδύνουν αυτή τη διαδικασία). Στη Ραφήνα στις προβλήτες 1 και 2 εφαρμοστηκε αυτη η λύση, οταν διαπιστωθηκε υποσκαφή πρώτα αναπληρώθηκε το χαμένο υλικό και μετά τοποθετήθηκαν γεώπανα (τα οποια βεβαια οταν χρησιμοποιουνται διασφαλιζεται οτι θα μεινουν στη θεση τους ριχνοντας ενα στρωμα 20-30 ποντους πετρες απο επανω).

Β) Αντι γεώπανων τοποθέτηση συρματοκιβωτιων (σαν αυτα στις εθνικες οδους) που συνηθως εχουν τυπικα παχη 30 η 50 εκατοστά ή επι τοπου εγχυτων πλακων σκυροδέματος (τυπικα παχη 20-30) εκατοστα όπως πχ οι προβλήτες 3-4-5 στη Ραφήνα.

Γ) Κατασκευη των κρηπιδοτοιχων οχι με τεχνητους ογκολιθους αλλα με caissons ή ελλινιστί πρόχυτα κιβώτια. (πχ Μύκονος). Αφου τοποθετηθεί η λιθορριπή έδρασης όπως πριν, το caisson (σημ.- τα caissons επιπλέουν ώσπου να βυθιστούν σκοπίμως στη θέση που θέλουμε) ρυμουλκείται στη θέση του και βυθίζεται αφου πληρωθεί αρχικά με θαλασσινό νερό και στη συνέχεια με βράχους. Έτσι ο κρηπιδότοιχος είναι ένα στερεό συνεχές σώμα και δεν είναι τόσο ευαίσθητος σε καθιζήσεις του πυθμένα όσο εάν κατασκευαστεί από μπλόκια (ανεχεται πιο μεγαλες καθιζησεις σε περιπτωση υποσκαφής κοινως, αλλα και παλι μιλάμε για μικρά νούμερα - της τάξης ελάχιστων εκατοστών).

Πηγή Εικόνας: Κωσταντίνος Μέμος , Εισαγωγή στα λιμενικά Έργα , Αθήνα 2008

567.thumb.png.05e70255bbb3635aef01ec3f6402745b.png

Κλεινοντας να πω οτι δεν επηρεαζει καθολου την υποσκαφη το εάν τα απονερα του πλοίου ξεπερνουν το ύψος της προβλήτας, σιγουρα ομως οι μεγαλες ιπποδυναμεις των πλοιων, η λειτουργια του πρόσω ή του ανάποδα ακόμη και με το πλοίο δεμένο (σε λιμάνια που αλλιώς δεν κρατιέται) λειτουργούν αρνητικά, όχι βέβαια τραγικά πράγματα γιατί τον κύριο ρόλο παίζει πάντοτε η κατασκευή.

 

Edited by giorgos_249
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Αγαπητέ giorgos_249, σε ευχαριστώ πολύ για το μήνυμά σου, κατατοπιστικότατος ακόμα και για μένα που οι τεχνικές μου γνώσεις φτάνουν μέχρι την αλλαγή λάμπας.

 

Αυτό που μας εξήγησες σχετικά με τη σπηλαίωση, μου θυμίζει το αξίωμα του Αντώνη Πανούτσου, για τα επίθετα των ξένων ποδοσφαιριστών που έρχονται στην Ελλάδα: «Η ορθη προφορα στο ονομα ενος ξενου ποδοσφαιριστη, ειναι αυτη που θα πει πρωτος ο δημοσιογραφος που θα τον συναντησει στο αεροδρομιο». Και κάπως έτσι, ο Krzysztof Warzycha, έγινε Κριστόφ Βαζέχα :D. Με άλλα λόγια αυτό που εμείς ονομάζουμε σπηλαίωση τόσες δεκαετίες, προφανώς επειδή κάποιος το έγραψε έτσι λανθασμένα στον Εφοπλιστή:D, είναι άστοχο. Ο σωστός όρος είναι υποσκαφή.

 

Το άλλο συμπέρασμα για μένα με βάση τα λεγόμενά σου, είναι πως στην τελική οι προβλήτες αντέχουν ανάλογα με την ποιότητα κατασκευής τους,  η ισχύς της δίνης που πέφτει πάνω τους είναι δευτερεύων παράγοντας. Για την 5Α της Μυκόνου λοιπόν που κατέρρευσε, και την 7 που είναι έτοιμη να καταρρεύσει(ειδικά για την 5Α που σπάνια χρησιμοποιούταν έτσι κι αλλιώς) σε ένα σχετικά καινούριο λιμάνι, δε φταίει η ασυγκράτητη ιπποδύναμη του Θεολόγος Π, αλλά η ποιότητα υλικών και κατασκευής, που ήταν της πλάκας. Κι αν θυμάμαι καλά και στην Ancona υπήρχε/υπάρχει κάποιος περιορισμός στην ταχύτητα για να προστατευθεί ο ντόκος, μάλλον άστοχο κι αυτό.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
  • 4 months later...
13 hours ago, Hastaroth said:

Εγώ θα συμβούλευα τους αρμοδίους να κοιτάξουν σοβαρά το θέμα με τα άθλια λιμάνια που υπάρχουν ακόμη και στα πιό τουριστικά νησιά τής χώρας και ν'αφήσουν τα υδροπλάνα στην ησυχία τους...

Συμφωνώ και επαυξάνω.

Και προς επίρρωση των γραφόμενων...

 

 

Edited by proud_ionian
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Επιστολή του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας προς τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του ΥΝΑΝΠ, κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, με θέμα: "Προβλήματα Λιμένων":

Quote

ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΛΙΜΕΝΕΣ 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ

  • Τοποθέτηση προστατευτικών στο στηθαίο, του κόκκινου φανού της εισόδου στο κεντρικό λιμάνι 
  • Τοποθέτηση προσκρουστήρων:
  • Τοποθέτηση κατάλληλων γωνιακών προσκρουστήρων, στις θέσεις  20,35,36, επίσης και στη γωνία θέση 78
  • Αντικατάσταση και τοποθέτηση προσκρουστήρων στη θέση  πρόσδεσης 30-35  
  • Τοποθέτηση προσκρουστήρων, σε όλες τις θέσεις πρυμνοδέτησης των πλοίων 
  • Εκβάθυνση, καθαρισμός θαλάσσιου πυθμένα, στις θέσεις 108-119, επίσης στη λιμενολεκάνη περιοχής Λεμονάδικα  από θέση 133.

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ

  • Θέσεις Ro-Ro: Επισκευή προβλήτας και αφαίρεση μπίντας καθ υπόδειξη πλοιάρχων

ΡΑΦΗΝΑ

  • Παροχές νερού σε όλες τις προβλήτες.
  • Εκβάθυνση του λιμένα στις προβλήτες Νο3 – Νο4.
  • Αντικατάσταση – τοποθέτηση οπού χρειάζεται προσκρουστήρων (fender – λάστιχα).
  • Επιμήκυνση του ανεμοθώρακα έως τη γωνιά της Νο13 προβλήτας έτσι ώστε να εξυπηρετούνται οι λιμενεργάτες και τα πλοία για τη τοποθέτηση κάβων όταν πνέουν βόρειοι  άνεμοι.
  • Συντήρηση και υπερύψωση προβλητών όπως η προβλήτα Νο6

ΛΑΥΡΙΟ

  • Αύξηση φωτοβολίας φανών εισόδου

ΚΑΒΑΛΑ

  • Τοποθέτηση προσκρουστήρων

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

 ΓΑΥΡΙΟ (ΑΝΔΡΟΣ)

  • Αντικατάσταση και επανατοποθέτηση δεστρών (μπίντες).
  • Τοποθέτηση ειδικού σκυροδέματος στη βόρεια προβλήτα σύμφωνα με υποδείξεις πλοιάρχων.
  • Πρέπει να γίνει νέα τοποθέτηση ειδικού σκυροδέρματος σε όλη τη βόρεια προβλήτα και ράγες στην άκρη της προβλήτας για να αποφεύγεται η φθορά της από τους καταπέλτες των πλοίων. Επίσης το νέο σκυρόδεμα πρέπει να πέσει σε τέτοιο ύψος ώστε να εξυπηρετεί την φόρτωση και εκφόρτωση των πλοίων.
  • Τοποθέτηση νέων προσκρουστήρων  (fender  -   λάστιχα) σε όλο το λιμάνι.
  • Tοποθέτηση πράσινου φανού στην είσοδο του λιμένα. 

ΣΥΡΟΣ

  • Τοποθέτηση προσκρουστήρων νέου τύπου στις προβλήτες Νο 2,4,5
  • Επισκευή ράμπας θέση Νο 5
  • Εκβάθυνση λιμενολεκάνης
  • Εκβάθυνση Θέσης (βλύχος), θα υπήρχε η δυνατότητα το πλοίο να παραμένει εκεί, σε περίπτωση διανυκτέρευσης ή απαγορευτικού
  • Να γνωστοποιηθεί η μελέτη κατασκευής του νέου χώρου πρόσδεσης, ώστε να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις

ΤΗΝΟΣ

  • Είναι επιτακτική ανάγκη να απομακρυνθούν άμεσα τα ημιβυθισμένα μπλόκια του υπό μελέτη/κατασκευή νέου κυματοθραύστη
  • Με τους βόρειους ανέμους υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να παρασυρθεί το εκάστοτε πλοίο επάνω στα ημιβυθισμένα μπλόκια τα οποία δεν είναι ορατά και με τους νότιους άνεμους αντί να κοπάζει ο κυματισμός εντός λιμένα συμβαίνει το αντίθετο
  • Ως εκ τούτου κρίνεται απαραίτητη η επανεξέταση της μελέτης κατασκευής του νέου λιμενοβραχίονα, ο οποίος θα πρέπει να κατασκευαστεί νοτιότερα από τον υπάρχοντα ώστε να μεγαλώσει η λιμενολεκάνη. Σημ. έχουν κατατεθεί άπειρες προτάσεις για την κατασκευή ενός ασφαλούς λιμένα, χωρίς μέχρι τώρα να ληφθούν υπόψιν
  • Επίσης πρέπει να τοποθετηθούν προσκρουστήρες στις προβλήτες Νο 4,5,6
  • Απομάκρυνση ημιτελούς κυματοθραύστη (μπλόκια)
  • Αντικατάσταση – τοποθέτηση οπού χρειάζεται προσκρουστήρων fender – λάστιχα
  • Εκβάθυνση παλιού λιμένα

ΜΥΚΟΝΟΣ

  • Αντικατάσταση – τοποθέτηση οπού χρειάζεται προσκρουστήρων fender – λάστιχα
  • Αποκατάσταση και συντήρηση προβλήτας Νο6,όπως επίσης συντήρηση  όλων των προβλητών (Έχουν καταστραφεί οι ράγες και το τσιμέντο). 
  • Τοποθέτηση μπίντας (δέστρας) νότια του κόκκινου φανού ανάμεσα στις προβλήτες Νο6 – Νο7

ΠΑΡΟΣ

  • Ενίσχυση φωτοβολίας φανού Αγ. Φωκάς (χάνεται στα φώτα της πόλης)
  • Εκβάθυνση πλησίον θέσεων 6-7-8
  • Τοποθέτηση προσκρουστήρων
  • Δημιουργία μεγαλύτερου χερσαίου χώρου
  • Κατασκευή προβόλου για δυνατότητα πλαγιοδέτησης πλοίων διανυκτέρευσης

ΝΑΞΟΣ

  • Τοποθέτηση προσκρουστήρων
  • Εκβάθυνση στη νότια πλευρά του λιμένα θέση 3 και 4
  • Η θέση Νο 3 δεν χρησιμοποιείται λόγω ζημιάς (καθίζηση) της προβλήτας και το βάθος στη Νο 4 κυμαίνεται από 4,5-5,1 μ. με αποτέλεσμα ολόκληρη η νότια πλευρά να παραμένει εκτός λειτουργίας για τα μεγαλύτερα πλοία
  • Επισκευή της μοναδικής προβλήτας η οποία χρησιμοποιείται από τα μεγαλύτερα πλοία

ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ

  • Επιτακτική ανάγκη επίσπευσης κατασκευής νέου λιμανιού
  • Το υπάρχον υποτυπώδες λιμάνι ειδικά σε νοτίους ανέμους κρίνεται ανασφαλές

ΑΙΓΙΑΛΗ

  • Ανάγκη διαπλάτυνσης του προβλήτα και επισκευή του υπάρχοντος, στο σημείο όπου πατάει ο καταπέλτης του πλοίο, εξέχουν τα σίδερα ενίσχυσης του προβλήτα, με αποτέλεσμα ο καταπέλτης να ολισθαίνει, με την ύπαρξη μικρού κυματισμού
  • Τοποθέτηση προσκρουστήρων

ΚΑΤΑΠΟΛΑ

  • Επισκευή προβλήτα από τα εξέχοντα σίδερα

ΗΡΑΚΛΕΙΑ

  • Απομάκρυνση εγκατάστασης αφαλάτωσης, η οποία δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία και δυσχεραίνει τους χειρισμούς των πλοίων
  • Τοποθέτηση προσκρουστήρων

ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ

  • Απαραίτητη η φωτοσήμανση βραχονησίδων (Roulioxeres-Δύο Αδέλφια και Ακ. Λατίνη)
  • Επέκταση προβλήτας προς Α
  • Τοποθέτηση προσκρουστήρων
  • Εκβάθυνση λιμενολεκάνης

ΣΙΚΙΝΟΣ

  • Προέκταση και διαπλάτυνση προβλήτας
  • Εκβάθυνση περιοχής πρόσδεσης
  • Φωτισμός προβλήτας

ΙΟΣ

  • Επέκταση διαπλάτυνση προβλήτας
  • Εκβάθυνση περιοχής προς ΒΑ
  • Τοποθέτηση σημαντήρων οριοθέτησης περιοχής λουομένων

 ΑΘΗΝΙΟΣ (ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ)

  • Είναι επιτακτική ανάγκη για το νησί της Σαντορίνης, να εξευρεθεί μία εναλλακτική λύση σε περίπτωση αδυναμίας προσέγγισης των πλοίων, σε κάποια άλλη υπήνεμη από Δ-ΝΔ ανέμους,  τοποθεσία, κατασκευάζοντας μια προβλήτα που θα μπορεί να εξυπηρετεί τα πλοία σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες από τους ανωτέρω ανέμους.

ΔΥΤΙΚΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

ΜΕΡΙΧΑ (ΚΥΘΝΟΣ)

  • Φωτοσήμανση βραχονησίδας Μέριχα
  • Εκβάθυνση εσωτερικού λιμένα
  • Τοποθέτηση προσκρουστήρων
  • Αύξηση εμβέλειας φανού εισόδου (ορ. Μαρτινάκι)

ΣΕΡΙΦΟΣ

  •  Φωτοσήμανση εισόδου
  • Τοποθέτηση προσκρουστήρων
  • Προέκταση προβλήτα προς ανατολικά και διαπλάτυνση προβλήτα προς νότια

ΣΙΦΝΟΣ

  • Επέκταση προβλήτα και δημιουργία επαρκούς χερσαίου χώρου για την εξυπηρέτηση
  • Τοποθέτηση προσκρουστήρων
  • Στην υπάρχουσα μορφή του να γίνει υπερύψωση του προβλήτα στο "κεφάλι" περίπου 30 εκατοστά ώστε να υπάρχει δυνατότητα προσέγγισης πλοίου στο σημείο αυτό. Για τα πλοία με μικρό εκτόπισμα, υπάρχει ήδη χαμηλού ύψους θέση πρόσδεσης

ΚΙΜΩΛΟΣ

  • Απαραίτητη η φωτοσήμανση βραχονησίδων ΡΕΥΜΑΤΟΝΗΣΙΑ
  • Επέκταση προβλήτα προς Α
  • Κατασκευή λιμενοβραχίονα για προστασία από Ν-ΝΑ ανέμους

ΑΔΑΜΑΝΤΑΣ (ΜΗΛΟΥ)

  • Τοποθέτηση προσκρουστήρων 
  • Διαπλάτυνση προβλήτας και κατασκευή προβόλου για πλαγιοδέτηση πλοίου

ΜΗΛΟΣ

  • Να παραχωρηθεί από το Λιμεναρχείο και 2η θέση πρόσδεσης στην Ανατολική ή Δυτική πλευρά του προβλήτα ώστε να αποφεύγονται οι αναμονές στις ταυτόχρονες αφίξεις πλοίων, αλλά και να υπάρχει εναλλακτική θέση πρόσδεσης σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

ΚΩΣ

  •  Μέχρι την ολοκλήρωση των έργων να δοθεί προς χρήση η μπίντα Ανατολικά

ΡΟΔΟΣ

  • Καθαρισμός βυθού περιοχής χειρισμών πλοίων. 
  • ΘΕΣΗ ΔΩΡΙΕΥΣ – Άμεση αντικατάσταση προσκρουστήρων ,κατάλληλων για το μέγεθος των  καταπλεόντων πλοίων

ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ

  • Μετατόπιση προς αριστερά κολώνας φωτισμού, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στη ράμπα

 ΛΕΙΨΟΙ

  • Αποκατάσταση λειτουργίας φανού Βρ. Γάτου (από τον Σεπτέμβρη είναι εκτός λειτουργίας, με εξαίρεση διάστημα 1 εβδομάδος)
  • Φωτοσήμανση του υπάρχοντος σημαντήρα
  • Να εξετασθεί η φωτοσήμανση  Ακ. ΤΡΑΧΗΛΙ
  • Εκβάθυνση λιμένος και βυθομέτρηση  περιοχής, πλησίον της πλώρης του πλοίου
  • Αντικατάσταση  προσκρουστήρων

ΚΑΛΥΜΝΟΣ

  • Επισκευή  βόρειου και νότιου προβλήτα

ΝΙΣΥΡΟΣ

  • Επισκευή προβλήτα

ΚΑΣΟΣ

  • Επισκευή προβλήτα
  • Τοποθέτηση προσκρουστήρων

ΚΑΡΠΑΘΟΣ

  • Υπερύψωση ράμπας, ασφαλτόστρωση χερσαίου χώρου και ενίσχυση φωτισμού όλης της περιοχής 
  • Τοποθέτηση προσκρουστήρων

ΙΚΑΡΙΑ-ΣΑΜΟΣ

ΕΥΔΗΛΟΣ

  • Χρήζει άμεσης επισκευής ,το κατεστραμμένο τμήμα του προβλήτα, δυσχεραίνει τους χειρισμούς κατά την είσοδο διότι υπάρχουν γερανοί και άλλα βοηθητικά σκάφη εργασιών.
  • Υπάρχουν προσχώσεις και αβαθή στη θέση του νέου προβλήτα, που καθιστούν αδύνατη τη χρήση του από το πλοίο. Επίσης δυσχεραίνονται  οι  χειρισμοί κατά την έξοδο από το λιμένα

ΑΓ. ΚΗΡΥΚΟΣ

  • Εκβάθυνση και δια πλάτυνση του μικρού προβλήτα (μολαράκι) ώστε να είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά, για ασφαλή πρόσδεση, σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών

ΦΟΥΡΝΟΙ

  • Η κατασκευή του νέου λιμενοβραχίονα καθιστά την προσέγγιση του πλοίου επισφαλή, κρίνεται αναγκαία η επιτάχυνση αποπεράτωσης των έργων  
  • Να μελετηθεί η καταλληλόλητα, για χρήση από τα πλοία, του υπάρχοντος προβλήτα στη θέση Παλιόμυλος

ΒΑΘΥ

  • Ο προβλήτας πρόσδεσης στη περιοχή  ΜΑΛΑΓΑΡΙ, παρουσιάζει καθίζηση σε αρκετά σημεία, χρήζει άμεσης επισκευής
  • Εγκατάσταση φωτισμού στο προβλήτα, η προσέγγιση του πλοίου κατά τη διάρκεια της νύχτας, πραγματοποιείται με τη βοήθεια φώτων αυτοκινήτων

ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ

  • Τοποθέτηση προσκρουστήρων

Β. ΣΠΟΡΑΔΕΣ

ΣΚΙΑΘΟΣ

  • Διαχωρισμός επιβατικού λιμένος, από το χώρο πρόσδεσης  σκαφών αναψυχής.
  • Προτείνεται η απομάκρυνση βράχων  της νότιας πλευράς του λιμένος για δημιουργία θέσεων πρυμνοδέτησης πλοίων, ούτως ώστε να διευκολύνονται  τα πλοία της ακτοπλοΐας, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Κατ’ αυτό το τρόπο  η εσωτερική λεκάνη θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί επιβατηγά ταχύπλοα και σκάφη αναψυχής

ΣΚΟΠΕΛΟΣ

  • Αφαίρεση ερυθρού σημαντήρα στην είσοδο του λιμένος ,εκβάθυνση της περιοχής καθώς και όλης της λιμενολεκάνης

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ

  • Να τοποθετηθούν  προσκρουστήρες εντός του εξωτερικού λιμένος (Π) τύπου Yokohama και ειδικά λόγω μικρού μήκους του προβλήτα να τοποθετηθεί και γωνιακός προσκρουστήρας, για αποφυγή ζημίας από επαφή  του πλοίου

ΓΛΩΣΣΑ

  • Να γίνει εκβάθυνση λιμενολεκάνης
  • Να εξεταστεί η μετατόπιση της  υπάρχουσας κατά τούς καλοκαιρινούς μήνες  πλωτής προβλήτας πρόσδεσης σκαφών αναψυχής
  • Ενίσχυση φωτοβολίας  Φανών εισόδου λιμένος

ΑΓΝΩΝΤΑΣ

  • Αποκατάσταση του προβλήτα λόγω καθίζησης, καθώς και τοποθέτηση προσκρουστήρων στις θέσεις πρόσδεσης πλοίων

Β.Α ΑΙΓΑΙΟ

ΧΙΟΣ

  • Αύξηση φωτοβολίας πρασίνου φανού εισόδου
  • Εκβάθυνση Νότιου τμήματος λιμενολεκάνης
  • Τοποθέτηση κατάλληλων προσκρουστήρων

ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ

  • Τοποθέτηση μπαλονιών στην άκρη του προβόλου, στον οποίον υπάρχει ο κόκκινος φανός
  • Εκβάθυνση της περιοχής αβαθών στην αριστερή πλευρά
  • Λανθασμένος προσανατολισμός προβλήτας, να εξεταστεί προέκτασή του προς Ν.Α κατεύθυνση με ταυτόχρονη εκβάθυνση

ΨΑΡΑ

  • Μετακίνηση κόκκινου φανού προς το μέσον του προβλήτα  η βορειότερα.
  • Διαμόρφωση/γέμισμα  της κεκλιμένης ράμπας

ΜΥΤΙΛΗΝΗ

  • Αντικατάσταση και τοποθέτηση νέων προσκρουστήρων σε όλες τις θέσεις λειτουργίας των πλοίων.
  • Διαμόρφωση κλίσης στις ράμπες ώστε να μειωθεί το κεκλιμένο

ΜΥΡΙΝΑ (ΛΗΜΝΟΥ)

  • Τοποθέτηση κατάλληλων προσκρουστήρων

ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΣ

ΠΟΡΟΣ

  • Επανασχεδιασμό σημείων  πρόσδεσης σε συνεννόηση με τους  πλοιάρχους

ΥΔΡΑ

  • Τοποθέτηση προσκρουστήρων

ΕΡΜΙΟΝΗ

  • Αύξηση φωτοβολίας φανών εισόδου (χάνονται στα φώτα της πόλης)

ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙ

  • Ανεπαρκής φωτοβολία  φάρου  ΧΙΝΙΤΣΑ, κατά την είσοδο στον προλιμένα
  • Τοποθέτηση προσκρουστήρων
  • Εγκατάσταση  λήψης παροχής νερού

ΑΓΚΙΣΤΡΙ

  • Εκβάθυνση θαλάσσιας περιοχής χειρισμών ταχυπλόων".

 

Edited by Panagia Ekatontapiliani
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...