Jump to content
Shipfriends

kyr1

eMembers
  • Posts

    1,225
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by kyr1

  1. Μια τρισάθλια φωτογραφία (άλλα χρόνια τότε, άλλα κινητά) από το ΑΚΤΑΙΑ ΟΕΣΑΡΒΙ όπως το γνωρίσαμε κάπου 11 χρόνια πριν, (λογικά) στην Ελευσίνα, κατά τη διάρκεια φόρτωσης. Δείτε το ΠΕΙΡΑΙΑΣ κάτω από το όνομα του πλοίου. Προφανώς φορτώνονται πρώτα τα πίσω αμπάρια. Επίσης ενδιαφέρον έχει το manifold το οποίο είναι σα σκουληκαντέρα.
  2. Από τα μπονκεράδικα που άμα τα έβλεπες από μακριά ξεφόρτωτα καταλάβαινες ότι μέσα θα γίνεται πανηγύρι πανηγύρεων. Γι'αυτό και μια φορά που έσκασε επιθεώρηση στον Ασπρόπυργο και το συγκεκριμένο είχε δέσει για να πάρει φορτίο, έπεσε σύρμα και κόπηκαν φορτώσεις, μανιφολντς, χέρια, πόδια, μαζεύτηκαν κάβοι και το πλοίο έγινε μπουχός (δηλ. πήγε στη ράδα - και δεν ήταν το μόνο-...)
  3. Τραγική έλλειψη κουλτούρας ασφαλείας σε όλα τα επίπεδα (λιμενικό-εταιρείας-πληρωμάτων) Το @#$%^&*¨ το safety first, που το γκαρίζουμε με το που πατάμε πόδι σε ντόκο δεν το είχαν ούτε κατά νου ; Τραγική η απαξίωση της ανθρώπινης ζωής Τραγική έλλειψη ναυτοσύνης. Από Έλληνες ναυτικούς πραγματικά ασυγχώρητο, είναι ντροπιαστικό και είναι ο ουσιαστικός λόγος που οι ποντοπόροι πάντοτε έβλεπαν τους ακτοπλόους με καχυποψια.
  4. Ακόμα και μετά από τόσα χρόνια, με το που βλέπω τα slop tanks πλώρα μου έρχεται να αρχίσω τα βρισίδια...
  5. Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο αναφορικά με το ατύχημα όπου καταδεικνύει σωρεία λαθών και εσφαλμένων εκτιμήσεων από την πλευρά της φρεγάΔας. Έχει link και για το report του Norwegian safety investigation authority. Η χαώδης διαφορά επιπέδου του άρθρου (καίτοι ανυπόγραφο) με τους δικούς μας "ερευνητές δημοσιογράφους" δε συζητείται καν. Οι δικοί μας θα εστίαζαν κατά 96.4% στις 6 γραμμές της εισαγωγής: "Some hasty judgements were made by those speculating about the event, with some suggesting the accident “must have been the fault of the tanker crew as a highly trained naval personnel on board a modern warship with sophisticated sensors would be unlikely to make such a mistake.” Some also assumed the subsequent sinking was because: “the ship must have been poorly constructed by the Spanish shipbuilder Navantia as warships are specifically designed to survive damage and flooded compartments”. Ευτυχώς δεν υπήρξαν απώλειες. Στα δικά μας, ένα kudos στο δικό μας ΠΝ που αν και μεγάλο μέρος του στόλου λείπει για μακρά χρονικά διαστήματα (δε θα πιάσω καν την κινητοποίηση του '20) ασκείται ακατάπαυστα σε διάφορα σενάρια τα οποία εμπλέκουν πολεμικές επιχειρήσεις αλλά και όχι μόνο, συμμετέχει σε αποστολές τόσο εντός όσο και εκτός, τα ατυχήματα σπανίζουν, άλλο που δε μπορούν να εκλείψουν. Όμως η κάλυψη και η διερεύνηση των αιτίων από το ΠΝ της φίλης χώρας βρίσκεται σε άλλο επίπεδο. Για μας ας μη μιλήσω καλύτερα, έχουμε πολλά να διδαχθούμε...
  6. Οι διάλογοι μέσω ασυρμάτου τη νύχτα του ναυαγίου. Τους ακούς και σου σηκώνεται η τρίχα. Εντωμεταξύ στα σχόλια από κάτω χαμός.
  7. Το πλοίο που σήκωσε τη ΝΕΛ στο Θεό και που όταν σταμάτησε, λόγω έλλειψης συντήρησης, έσβησε μαζί του και η ΝΕΛ. Πολλές οι αναμνήσεις παίδες. Ένα από τα ταξίδια μου, παιδί ακόμα, με άσχημο καιρό (δεν ηταν το πιο καλοτάξιδο εδώ που τα λέμε). Πολλά εξπρες από Μυτιλήνη. Φαντάρος από Αθήνα που λόγω καθυστέρησης της αναχώρησης από το στρατόπεδο έχασα το Θεόφιλος και πήρα το Μυτιλήνη που έφευγε κάποιες ώρες αργότερα. Το πρώτο ταξίδι του σκύλου μου με πλοίο (την ανεβάσαμε σηκωτή 2 άτομα στα κλουβιά του τελευταίου καταστρώματος). Μια επιστροφή καλοκαίρι του '11 που 20αριζε ακόμα. Και πόσα άλλα. Ένα καράβι βράχος αξιοπιστίας, το οποίο αν δεν είχε στην πλάτη του τόσα χρέη, ίσως ταξίδευε μέχρι σήμερα (σε αλλη εταιρεία βεβαια). Έγραψε την ιστορία του κι αυτό. Και οι περισσότερες σελίδες ήταν λαμπρές!
  8. Τα 209/1200 έχουν μια δεκαετία λιγότερη στην πλάτη τους αν και χωρίς εκσυγχρονισμό (πλην του Ωκεανός φυσικά) οπότε θεωρώ ότι τη δουλειά τους την κάνουν και ότι δε συμπληρώνουν απλά τους αριθμούς. Για τα άλλα 2 1100, υποθέτω ότι υπόκεινται στους περιορισμούς της ηλικίας τους και ότι το τέλος τους είναι κοντά. Δεν ξέρω αν το Πρωτεύς έπαιξε ενεργό ρόλο το καλοκαίρι του '20, πάντως το ότι γενικώς οι υποβρυχιάδες μπήκαν στους γερόλυκους των 40 και 50 ετών για να επιτελέσουν το καθήκον τους λέει πολλά και για τη ναυτοσύνη τους και για την ποιότητα των υπηρεσιών συντήρησης στις βάσεις. Έχω διαβάσει κι εγώ διαβάσει για μεταχειρισμένα, τα οποία είναι και η μοναδική λύση εαν θέλουν να ενισχυθεί ο στόλος άμεσα. Για να δούμε...
  9. Δεν ήξερα ότι παροπλίστηκε το συγκεκριμένο. Κάπως περίεργο καθώς είναι το νεώτερο της κλάσης του (αν και προφανώς με μικρή διαφορά από τα υπόλοιπα). Το ΠΝ ξέρει τα τι και τα πως. Επίσης περίεργο πως επιλέχθηκε το συγκεκριμένο για μουσείο και όχι πχ το Γλαύκος το οποίο ήταν και το πρώτο της κλάσης του παγκοσμίως. Λογικά και τα υπόλοιπα 2 δε θα αργήσουν καθώς είναι στα απώτατα ηλικιακά όρια Θα αντικατασταθούν αλλά προφανώς όχι άμεσα. Εναλλακτικές υπάρχουν τόσο σε μεταχειρισμένα (αν και όχι πολλές) όσο και σε καινούργια (πολύ ακριβές).
  10. Σύμφωνα με το equasis στις 28/4 πέρασε PSC στο Callao. Ακμαίο το βαποράκι! Κι επειδή θυμάμαι ακόμα πρώην συνάδελφο να μου διηγείται το σκηνικό που επέστρεφαν άδειοι (λογικά σε ballast, δηλαδή γέμιζαν ένα από τα αμπάρια του με νερό) στην Αθήνα κι έξω απ το Σούνιο τους έπιασε χοντρή κακοκαιρία, με τον καιρό κόντρα να τους κοπανάει σαν τα χταπόδια, τη μηχανή στο φουλ, το δρομόμετρο όμως στο μηδέν και με τον καπετάνιο στο πηδάλιο - να του έχει ανοίξει η μύτη από την πίεση- δε νομίζω να ήθελα να κροσσάρω τον Ατλαντικό μέσα σ'αυτό το τανκεράκι. Θυμάμαι επίσης με νοσταλγία μια Κυριακή του Πάσχα στο ΧΙΙΙ (εξ επιλογής, για να κάνω παρέα στο συνάδελφο που είχε βάρδια) σε ένα κλίμα οικογενειακό και οικείο. Η δουλειά δουλειά αλλά η μέρα είχε ειδικό φαγητό ("ΘΑ ΦΑΣ!!!") λιγότερη πίεση, και μια πιο χαλαρή ατμόσφαιρα. Μια μέρα που έμοιαζε, ελέω δουλειάς, σαν όλες τις άλλες χωρίς όμως να είναι...
  11. Ο φίλος @polmytτα είπε όλα. Μπορεί πάντοτε να μου άρεσε το Μυτιλήνη αλλά τις περισσότερες φορές η εκκίνηση των καλοκαιρινών διακοπών ήταν συνυφασμένη με Θεόφιλο. Ή "το οκνό" όπως το έλεγαν στο νησί. Πολλά τα ταξίδια λοιπόν. Πολλές οι αναμνήσεις. Ήταν λάθος που διαφημίστηκε ως κάτι που δεν ήταν (πολυτελές). Ήταν όμως χρηστικό, κατάπινε κόσμο, είχε καλό γκαράζ και ήταν στιβαρό στον καιρό. Ήταν άδικο που ταλαιπώρησε πολύ κόσμο, όμως δεν έφταιγε το πλοίο αλλά τα τζιμάνια που διαχειρίζονταν την εταιρεία. Στο πλοίο έχω κάνει και bunkering, οπότε έχω συνδεθεί ακόμα περισσότερο. Το πλοίο υπήρξε η αφορμή για να γνωρίσω το shipfriends και να περάσω ατελείωτες ώρες με τη συντροφιά του. Θυμάμαι ακόμα σε μια από τις εσωτερικές καμπίνες που ήταν χαμηλά, κοντά στο επίπεδο του γκαραζ όπου είχε μέσα ένα τυφλό "παράθυρο" το οποίο άνοιγε. Όταν το άνοιξα λοιπόν είδα ένα πολύ στενό χώρισμα που χωρούσε ίσα-ίσα ένα στενό διάδρομο. Ποιος να ξέρει που πήγαινε... Το κορυφαίο βίντεο (εξ ου και τόσα εκατομμύρια θεάσεων) που λέει πολλά για το πλοίο αλλά και για την ελληνική ναυτοσύνη εν γένει (αξίζει να διαβάσει κανείς από κάτω τα σχόλια ξένων καπετάνιων και εν γένει ναυτικών) είναι αυτό. Υπηρέτησε το Β. Αιγαίο για πολλά χρόνια. Και έγραψε την ιστορία του. Με τις καλές και τις κακές του στιγμές. Για μας που το ταξιδέψαμε είναι ένα τσίμπημα, όμως στη ζωή υπάρχει η αρχή και το τέλος. Και μια φωτογραφία από το μακρινό πια 2008 (για την ακρίβεια στις πληροφορίες αναφέρει 1/5) πριν την αναχώρησή μας από τη Λέσβο. Δε θυμάμαι πια αν την έχω ανεβάσει ξανά.
  12. Νοσταλγία σίγουρα! Τα πρώτα μου ταξίδια με καράβι έγιναν με τη Σαπφάρα! Ίσως να έχεις και δίκιο σχετικά με το εσωτερικό του, εμένα δε μου έκανε εντύπωση βέβαια αλλά ήμουν μικρός για να έχω κριτήριο. Εξωτερικά το πλοίο για μένα ήταν ένα κουκλί, πέραν της πλωράκλας φυσικά, γλυστρούσε στα κύματα με πολλή χάρη, κάτι που φαίνεται και στο βίντεο που ανέβηκε πιο πάνω! Έχω στα άλμπουμ μου μια φωτογραφία από τα τελευταία της ταξίδια από Θεσσαλονίκη, θα κοιτάξω να τη βρω. Θυμόμαστε το μήνα που έφυγε ;
  13. Βρήκα αυτό το αφιέρωμα στο tube για τη Σαπφάρα. Δεν έχω προλάβει να το δω όλο, για την ακρίβεια εχω δει πολύ λίγο, αλλά έχει πολλές φωτογραφίες από την καραβαρα. Κάποιες τις έχουμε ξαναδεί, τώρα τι και πως, ένας Θεούλης ξέρει. Πάντως αγάπη μεγάλη το πλοίο, έφυγε όσο η ΝΕΛ ήταν ακμαία γι'αυτό και κρατήθηκε σε ένα επίπεδο. Δεν θυμάμαι βεβαια να είναι κάτι το φοβερό μέσα αλλά για την εποχή του ήταν τόσο-όσο. Πάντοτε μου έκαναν εντύπωση τα πλευρικά παράθυρα που έπιαναν με γάντζους (στο 2.18 παίρνουμε μια ιδέα).
  14. Έχω δει τανκερς που είναι πιο στενά ακόμα και δε δείχνουν τόσο αίσχος! Δεν ξέρω αν φταίει η πλώρη που ενώ ξεκινάει ωραία καταλήγει να μοιάζει σα κομμάτι παστίτσιο, η υπερκατασκευή στο τελευταίο ντεκ (μου θύμισε τον Αγ. Ραφαήλ) και όλη η διαρρύθμιση του κομοδέσιου, το απαράδεκτο χρώμα ή όλα αυτά μαζί. Από τα ωραιότερα βίντεο που έχω δει! Το βαποράκι είναι ο ορισμός του κακάσχημου, όμως αυτό μικρή σημασία έχει, μακάρι να προσφέρει καλές υπηρεσίες!
  15. Έτη πολλά στο shipfriends! και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε σας που κοπιάζετε γι'αυτό. Έχει μείνει η καθημερινή συνήθεια να μπαίνω να βλέπω τα νέα εδώ, άλλο αν δε σχολιάζω συχνά. Να είμαστε όλοι καλά!
  16. 😉 Πάντως μέχρι την Κρήτη έχει ακουστεί το πόσο καλοθάλασσο είναι. Βέβαια δε χάλασε ο κόσμος, το πιο σημαντικό για μένα είναι να είχε λίγο δρόμο ακόμα, ειδικά το καλοκαίρι που, όσο να'ναι, μαζεύει καθυστερήσεις στα λιμάνια. Τούτων δοθέντων έχω την αίσθηση πως για τη γραμμή του είναι μια χαρά. Καλή χωρητικότητα στο γκαράζ, χρηστικό εσωτερικό και νέτα. Δε νομίζω ότι θα χτίσει το μύθο του όπως πχ ο Κορνάρος αλλά είναι αξιοπρεπές και αξιόπιστο (γι'αυτό δεν ανοίγουν και περισσότερο το δρόμο του -πέραν της οικονομίας- υποθέτω) και στην εποχή μας αυτό αρκεί.
  17. Ταξίδι με το καραβάκι από Γύθειο για Κύθηρα πριν 2-3 εβδομάδες. Άργησε να έρθει, άργησε να φύγει, άργησε να μας πάει, γενικώς μας είχε στην άργητα😁. Και όταν λέμε πως άργησε εννοούμε πως στα Κύθηρα έφτασε με δυο ώρες καθυστέρηση, αν όχι παραπάνω. Μέσα είναι αξιοπρεπές, καθαρό και γενικώς τόσο όσο. Δε θα έλεγα ότι σε κερδίζει το εσωτερικό του αλλά ούτε και σε απογοητεύει. Από ταξίδεμα, ενώ καιρό δεν είχε κούνημα είχε! Βέβαια ξέρουμε ότι αυτό είναι χαρακτηριστικό του οπότε δε μας έκανε και εντύπωση...
  18. Κι άλλο doc φρεσκότατο, σχετικά με τα βακτήρια, τη φθορά του πλοίου και μια εκτίμηση για το πόσο ακόμα θα αντέξει. Έχει και αποσπάσματα από την ανακάλυψη του πλοίου το '85 αλλά και πρόσφατα και μη πλάνα από καταδύσεις στην περιοχή. Δεν ήξερα ότι ο James Cameron είναι τόσο παθιασμένος με το πλοίο...
  19. Ο κ. Λασκαρίδης είπε την πάσα αλήθεια, ό,τι λέμε εμείς εδώ μέσα τόσα κι άλλα τόσα χρόνια, ό,τι μας έχουν πει οι δικοί μας που έχουν φάει τις θάλασσες με το κουτάλι, ό,τι, εν ολίγοις, γνωρίζουμε όλοι όσοι ασχολούμαστε λίγο με τη θάλασσα. Ευτυχώς (και το εννοώ) το ελληνικό κράτος και η ναυτιλία (θυμίζω πως για τους ποντοπόρους η ακτοπλοΐα δεν εντάσσεται στους "σοβαρούς" κλάδους της ναυτιλίας και το λέω ευγενικά για να μην το πω ναυτικά) δεν έχουν σχέσεις. Κακώς προσπαθεί να το μαζέψει, άλλο που δεν έχει και επιλογές, μόνο χειρότερο μπορεί να το κάνει. Προσωπικά δεν το βρήκα τραγικό. Από εκεί και έπειτα είναι δύο τα ζητήματα: 1. Η αλήθεια χρειάζεται πάντα ; 😋 Στη συγκεκριμένη περίπτωση και κατά τη γνώμη μου είναι άχρηστη. Όσοι ασχολούνται τη γνωρίζουν. Οι άσχετοι μας αφήνουν αδιάφορους. Μια βόλτα στα ΜΚΔ αρκεί για να καταλάβει κανείς το καφενειακό επίπεδο στο οποίο κατήλθε το θέμα. Άτομα που δεν ξέρουν ούτε που πέφτει η προπέλα λαμβάνουν το γεγονός ως μέγιστη απόδειξη κυβερνητικής ανεπάρκειας, από εκείνες που επειδή οι κυβερνώντες έχουν λαδώσει όλα (ανεξαιρέτως και καλά) τα ΜΜΕ δε θα δεις ποτέ σε ελληνικό κανάλι. 2. Η ερώτηση έτσι όπως τέθηκε μαζί με το απόσπασμα της συνέντευξης του κ. Λασκαρίδη δεν έχουν συνάφεια. Με δυο λόγια το ζήτημα τέθηκε για να τεθεί, προβοκατόρικα και άκομψα. Τι να σου κάνει και ο έρμος ο Πλακιωτάκης ο οποίος δε διακρίνεται και για τις επιδόσεις του τόσο στο Υπουργείο όσο και στο άθλημα εν γένει; σε αυτές τις περιπτώσεις καταπίνεις το ρομπιλίκι σου και λες κι ευχαριστώ από πάνω. Πάντοτε λέγαμε ότι οι δημοσιογράφοι, οι πολιτικοί κλπ είναι υποκριτές επειδή παριστάνουν τους έκπληκτους τη στιγμή της "αποκάλυψης" μιας μεγάλης αλήθειας. Ε, άλλο τόσο υποκριτές είναι και όσοι πολίτες ανακάλυψαν, αίφνης, ότι ο εφοπλιστικός κόσμος δεν τους χρωστάει.
  20. Προφανώς δεν έχουμε πλήρη εικόνα καθώς δε γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας και τους οικονομικούς όρους αυτής, η δική μου εντύπωση πάντως είναι ότι η GSF, σε αυτό το γύρο, μάλλον χαμένη έχει βγει, απλώς ίσως βρήκε τρόπο να περιορίσει τη χασούρα της. - Επένδυσε σε ταχύπλοα τα περισσότερα των οποίων δε μπόρεσε να εκμεταλλευτεί σωστά και τα πουλάει. Με τα χρήματα της πώλησης + τα όποια κέρδη έχει κάποιο όφελος ; - Επένδυσε στο SFII, ένα πλοίο ήδη 4 δεκαετιών+ , έβαλε gooseneck, έριξε χρήμα στα μηχανικά μέρη (θυμάμαι καλά ότι είχε ειπωθεί ότι είχαν έρθει μηχανικοί από τη Γαλλία;),έριξε χρήμα στο πλοίο γενικώς - και καλά έκανε, εννοείται-. Τα έφερε πίσω αυτά τα χρήματα ; Σε συνδυασμό με το αντίτιμο της πώλησης είναι θετικός ο απολογισμός ; Αν η απάντηση στα ερωτήματα αυτά είναι θετική τότε έχει καλώς. Όμως και πάλι η εταιρεία περιορίζει το έργο της. Αυτό πού το πας ; όλη αυτή η κρισάρα και η αναξιοπρέπεια για το τίποτα.
  21. Από αυτά που θυμάμαι που μου είχε πει ο παλιός μου διευθυντής στην προηγούμενή μου δουλειά ( ο Θεός ας τον συγχωρέσει, ωραίο το φέσι που μου έβαλε) όταν έκαναν αμμοβολές τα κατάλοιπα θεωρούνταν σαν απόβλητα μετά. Για το λόγο αυτό είχαν προτείνει και δοκιμάσει (δεν ξέρω αν πρόλαβαν να κάνουν ευρεία χρήση) ένα σύστημα "παγοβολής" που ήταν ακριβώς αυτό που καταλαβαίνετε. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του ήταν πιο αποδοτικό από την αμμοβολή και επιπλέον δεν άφηνε κατάλοιπα παρά μόνο νερό καθώς ο πάγος όπως έπεφτε στην επιφάνεια έκαιγε το υλικό (μπογιές κλπ).
  22. Δε μπορώ να πω ότι θα είμαι αντικειμενικός, καθώς το Ροδάνθη δε το ταξίδεψα ποτέ, έτσι δεν έχω δική μου εικόνα. Εννοείται όμως, με όλη μου την υποκειμενικότητα 😁ότι θα ψηφίσω Μυτιληνάρα ατελείωτη! Υπήρξε πλοίο σταθμός, πήρε τη ΝΕΛ και την πήγε στο Θεό (μέχρι να βγάλουν μόνοι τους τα μάτια τους), σκυλί σε αξιοπιστία (διαβάζοντας το τοπικ του Θεόφιλου -κυρίως- πόσες φορές έκοψε τη δική του επισκευή για να αντικαταστήσει τον Τεό που τα έφτυνε ; ) σβέλτο, όμορφο μέσα-έξω, αναβάθμισε τη γραμμή ενώ για χρόνια κούρδιζες το ρολόι σου με την ακρίβειά των αφιξοαναχωρήσεών του. Οκ δεν είχε ποτέ του το ταξίδεμα του Θεόφιλου αλλά αυτό είναι θέμα σχεδίασης. Εαν δεν είχε τα χρέη που έχει στην καμπούρα του και υπήρχε μια εταιρεία που να θέλει να το αξιοποιήσει άνετα θα ταξίδευε μέχρι σήμερα και να σταθεί αξιοπρεπώς απέναντι στον ανταγωνισμό όπως το SF II ή το Κεφαλονιά.
  23. Όλη η παθολογία του ελληνικού δημοσίου στις τέσσερις αυτές παραγράφους. Ένα πλοίο 46 ετών, παροπλισμένο τα τελευταία 5, με μόνο ένα βατσιμάνη για να δίνει εικόνα. Το ΝΑΤ που δε δίνει σήμα ελευθεροπλοῒας, οι ΔΟΥ, τα χρέη, μια ενιαία αρχή που να εποπτεύει τα λιμάνια η οποία δεν υπάρχει ή που αν υπάρχει κοιμάται δημιουργούν ένα φοβερό γόρδιο δεσμό. Και αν, μακριά από μας, προκληθεί το οτιδήποτε θα ξεκινήσει το ατελείωτο γαϊτανάκι ανευθυνοϋπεύθυνων: Ο ΟΛΕ ; αααα, εμένα δεν ανήκει στην περιοχή μου, συνεπώς δεν έχω αρμοδιότητα... Το ΝΑΤ ; αααα, υπήρχαν οφειλές, άρα σύμφωνα με το νόμο δε μπορούσα, άρα δε φταίω... Ο ΟΛΠ ; αααα, εγώ δεν το ήθελα και το έδιωξα γιατί μπλα μπλα μπλα, συνεπώς δε φταίω...κ.ο.κ. Χορός ανταλλαγής επίσημων επιστολών μεταξύ προϊσταμενων των οποιων ο μισθός τρέχει και οι οποίοι ουδεμία επίπτωση αντιμετωπίζουν ποτέ. Χορός κοροϊδίας στην πλάτη των πολιτών. Τα έχουμε δει τόσες φορές και σε τόσες περιστάσεις που καταντά βαρετό πια.
×
×
  • Create New...