Jump to content
Shipfriends

byron

eMembers
  • Posts

    91
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. Αγαπητοί φίλοι, Γερμανικό πλοίο στην περίοδο της κατοχής. Το αναγνωρίζει κανείς? Ποιο νάναι το ναυπηγείο?
  2. Επιχειρήσεις των Συμμαχικών Υποβρυχίων στην Ελλάδα κατά την διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου (1941-1944) Βύρων Τεζαψίδης Aγαπητοί φίλοι της θάλασσας, Θα ήθελα να παρουσιάσω το τελευταίο μου βιβλίο, στην αγγλική γλώσσα, με τον τίτλο „Allied Submarine Operations in Greece during World War Two (1941-1944)“, το οποίο περιγράφει, στηριζόμενο στα αυθεντικά πολεμικά ημερολόγια, τις επιχειρήσεις στα ελληνικά νερά κατά το διάστημα 1941-1944, των εξής συμμαχικών υποβρυχίων: Parthian, Osiris, Perseus, Porpoise, Proteus, Rorqual, SeaRover, Seraph, Shakespeare, Sibyl, Sickle, Simoom, Sokol, Sportsman, Surf, Tactician, Taku, Talisman, Taurus, Tetrarch, Thorn, Thraser, Thunderbolt, Torbay, Traveller, Trespasser, Trident, Triumph, Trooper, Truant, Turbulent, Ultimatum, Ultor, Unrivalled, Unruly, Unsparing, Unserving, Untiring, Upstart, Vigorous, Virtue, Visigoth, Vivid, Voracious, Vox, Vampire, Dolffjin, Dzik, Curie, Glavkos, Katsonis, Matrozos, Nereus, Pipinos, Papanikolis και Triton. Όλα τα αναφερόμενα συμμαχικά υποβρύχια –συμπεριλαμβανομένων των βρετανικών, ελληνικών, πολωνικών, γαλλικών και ολλανδικών υποβρυχίων- συμμετείχαν και συνέβαλαν στην παρακολούθηση των εχθρικών κινήσεων, στην πόντιση ναρκών, στην αποβίβαση εφοδίων και ανδρών -με σκοπό την δράση στα οπίσθια του εχθρού- και στην διατάραξη των ναυτικών επικοινωνών του εχθρού ανάμεσα στα κύρια λιμάνια, στις απόμακρες φρουρές των κατειλημμένων ελληνικών νησιών και την ηπειρωτική Ελλάδα. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις ενάντια στις δυνάμεις του Άξονα δεν είχαν σαν αντίπαλο μόνο άοπλα καΐκια αλλά και βαριά οπλισμένα πολεμικά πλοία. Ο αναγνώστης θα βρει στο βιβλίο αυτό λεπτομερείς εκθέσεις από όλες τις μείζονες και ελάσσονες πολεμικές επιχειρήσεις, όπως αυτές αναφέρονται λεπτομερώς στα πολεμικά ημερολόγια των συμμαχικών υποβρυχίων. Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο θα βοηθήσει κάθε ερευνητή και κάθε εραστή της ιστορίας, ο οποίος ενδιαφέρεται για τις θαλάσσιες πολεμικές επιχειρήσεις στα ελληνικά νερά κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αποτελείται από 416 σελίδες, κοστίζει 32,00 € (+ αποστολή με Κούριερ για Ελλάδα 6,00 €, για Ευρώπη ή Η.Π.Α. 12,00 €) και μπορεί να παραγγελθεί στην διεύθυνση [email protected]
  3. Να δώσω κι`εγώ με τη σειρά μου δυο προπολεμικές φωτογραφίες του "Transylvania", προέρχονται από τη συλλογή του φίλου ερευνητή Klaus-Günther von Martinez.
  4. Επιβεβαιώνω κι`εγώ με τη σειρά μου τις πληροφορίες του ΣΕΙΡΙΟΥ, δε βρήκα δυστυχώς στοιχεία για συνεργασία του πλοίου με τους Γερμανούς μέχρι στιγμής Το ρουμανικό "Basarabia" (6672 BRT) κατασκευάστηκε το 1938 από τους Burmeister & Wain στην Κοπενχάγη. Επέζησε του πολέμου όπως και το αδελφάκι του "Transilvania" -στην Τουρκία, όπου είχε αράξει. Ενώ το "Transilvania" παρέμεινε σε ρουμάνικη πλοιοκτησία, το "Basarabia" παραδόθηκε στους Ρώσους ως πολεμική αποζημίωση. Εκεί έλαβε το όνομα "Ukraina" και διαλύθηκε το 1987.
  5. Πράγματι εξαιρετικά τα ντοκουμέντα της ΕΡΤ Νηρέα, δεν τα γνώριζα. Μου θύμισαν μια μικρότερη γέφυρα belley για την κατασκευή της οποίας είχα κι`εγώ συμμετάσχει σαν έφεδρος του μηχ/κού στη Νεμούτα της Πελοποννησου. Ειχαμε αντικαταστήσει μια πεζογέφυρα Dexion με belley ώστε να μπορούν να διέρχονται και οχήματα. Γύρω στα 22 μέτρα άνοιγμα πάνω από ένα χείμαρο, την τελειώσαμε 35 άνδρες σε 2 μέρες.
  6. Θα ήθελα να παρουσιάσω μια ενδιαφέρουσα φωτογραφία από το 1943 ενός γερμανικού πλοίου (?) στον ισθμό. Τη βρήκα σε ένα αλμπούμ του "Trapani", δεν ξέρω όμως αν είναι αυτό. Πίσω του προσέξτε τη γέφυρα που βρίσκεται σε κατασκευή. Μοιάζει με τις αμερικάνικες Belley που είxαμε στο Μηχανικό. Τις ετοιμάζαμε στην ξηρά και τις σπρώχναμε σε πρόβολο πάνω σε κυλίνδρους προς την άλλη όχθη Και άλλη μια με την ιταλικό τορπιλλάκατο AC (Giovanni Acerbi) να περνάει τον ισθμό και Γερμανούς να χαζεύουν στις όχθες.
  7. Tο "Ελληνίς" δεν ήταν Π/Κ αλλά επιβατικό ατμόπλοιο που βυθίστηκε στις 21.04.41 από γερμανικά βομβαρδιστηκά, ενώ απεβίβαζε τραυματίες στην Πάτρα. Αργότερα οι Γερμανοί το ανέλκυσαν και το χρησιμοποίησαν για μεταφορές τους. Το πλοίο της φωτογραφίας βρίσκεται μισοβυθισμένο στην Ναύπακτο και μάλλον έχει δίκαιο ο Γιώργος ότι είναι το "ΚΡΗΤΗ" που το βύθισαν οι Γερμανοί στο Αντίρριο στις 23.04.41. Το ανέλκυσαν αργότερα και το έστειλαν κατά πληροφορίες (?) στην Ιταλία.
  8. Πολύ καλές οι πληροφορίες σου ΝΗΡΕΑ. Μήπως ο Γ. Χαλάτσης αναφέρει και κάποιο Π/Κ "Ελληνίς" να μεταφέρει στρατεύματα της μεραρχίας "Leibstandarte Adolf Hitler" από Ναύπακτο στην Πάτρα? Παραθέτω κάποιες φωτογραφίες της μεταφοράς από ένα γερμανοκό βιβλίο της άνω μεραρχίας.
  9. @ ΝΗΡΕΑ, Το βιβλίο που αναφέρεις "U 565 Das Boot und seine Menschen" που θα πει "U 565 Το πλοίο και οι άνθρωποί του" το έχω όπως έχω και το ημερολόγιο του σκάφους. Στο βιβλίο γράφουν τις αναμνήσεις τους οι άνδρες που υπηρέτησαν στο υποβρύχιο και συναντήθηκαν μεταπολεμικά στη Γερμανία. Σε μια σελίδα αναφέρεται και η αυτοβύθισή του από τον μηχανικό ανθ/γό Richard Günther όπως ο ίδιος την περιέγραψε. Στις 29 Σεπτεμβρίου 1944 αμερικανικά βομβαρδιστικά, αφου προηγήθηκε στις 14.09 άλλος διπλός καταστρεπτικός βομβαρδισμός, αποτελείωσαν τη βάση υποβρυχίων στη Σαλαμίνα, εκεί ακριβώς που βρίσκεται και σήμερα. Μια βόμβα έπεσε κοντά στο U 565 και του προξένησε βαριές ζημίες. Επειδή ούτως ή άλλως οι Γερμανοί αποχωρούσαν από την Ελλάδα, αποφάσισαν να το βυθίσουν. Ο αρχιμηχανικός του πλοίου που προανέφερα το οδήγησε με ακόμη μερικούς άνδρες, που ακολουθούσαν σε ένα τρεχαντήρι, έξω από το λιμάνι. Τοποθέτησε στον μπρος και πίσω τορπιλοσωλήνα από μία βόμβα βυθού με χρονοδιακόπτη και πριν προλάβουν να απομακρυνθούν πάνω από 300 μέτρα το πλοίο ανατινάχτηκε. Δεν πρέπει να έμειναν πολλά στο βυθό από αυτό.
  10. Τον βρήκα τον καπετάνιο Είναι ο Otto von Bülow, κυβερνήτης του υποβρυχίου U-404, τιμήθηκε με το σταυρό των ιπποτών και τα φύλλα Δρυός για τη δράση του στον Ατλαντικό.
  11. @ ΝΗΡΕΑ Τα τηλέφωνα του εκδότη δεν λειτουργούν και στις πληροφορίες δεν υπάρχει τέτοιο όνομα. Αν το πάρει το μάτι σου πουθενά ....
  12. Ωραία φωτογραφία ΝΗΡΕΑ. Θα ψάξω να βρω τ`όνομά του καπετάνιου και του υποβρυχίου
  13. @ ΝΗΡΕΑ Πολύ ενδιαφέρουσα φωτογραφία, δυστυχώς λίγο θολή. Πρέπει να έχει τραβηχτεί στην περιοχή Δωδεκανήσων, θα το ψάξω το θέμα κι αν βρω κάτι θα επανέλθω. Σ`ευχαριστώ για το τηλέφωνο του εκδότη, θα δοκιμάσω αύριο την τύχη μου. Τι υπάρχει ακόμη που δεν τόχουμε δει !
  14. Θα μ`ενδιέφερε να το διαβάσω ΝΗΡΕΑ, που μπορεί κανείς να το βρει? Οι πληροφορίες από τα ιστορικά γεγονότα του πολέμου δεν τελειώνουν ποτέ. Βρήκα τωρα ένα γερμανικό αρχείο χρυσάφι με εχθροπραξίες συμμαχικών αεροπλάνων και γερμανικών πλοίων (και ελληνικών πετρελαιοκίνητων) στο Αιγαίο, με σκίτσα μάχης και λεπτομερείς περιγραφές. Προέρχεται από το πολεμικό ημερολόγιο του 31. ναυτικού αντιαεροπορικού τάγματος Πειραιά. Λέω να τα βάλω στην καινούργια έκδοση του βιβλίου μου, αφού είναι τελείως άγνωστα γεγονότα ως τώρα.
  15. Τι να πω? Τι έπρεπε λοιπόν να κάνει ο κόσμος? Να μην αφήνει Γερμανούς να ψωνίζουν από τα μαγαζιά τους. να μη δουλεύουν οι εργάτες στα εργοστάσια? Όλοι έπρεπε να επιβιώσουν σε μια περίοδο που πολοί πέθαιναν στους δρόμους. Απ`ότι διάβασα, υπήρχαν και Γερμανοί στρατιώτες που δίναν από τα λίγα τρόφιμα που κι`αυτοί διέθεταν σε ΄Ελληνες που λιμοκτονούσαν.
×
×
  • Create New...